Torcik bananowo-orzechowy

na 7 urodziny bloga 🙂

 

torcik bananowy z kremem z masła orzechowego

 

O rany!

To już siedem lat, gdy pojawił się mój pierwszy przepis – na czekoladowe muffinki (które nawiasem mówiąc piekę do tej pory).

W tym czasie na blogu pojawiło się mnóstwo przepisów – tych prostych i szybkich oraz takich bardziej pracochłonnych.

Oprócz słodkich wypieków zaczęły się również pojawiać przepisy na dania wytrawne – szczególnie poszukujecie przepisów na proste i szybkie obiady. 

Sama jestem mamą dwójki dzieciaków oraz stale powiększającego się zwierzyńca – teraz dołączyła do nas słodka labradorka Aria z niesłabnącym apetytem 🙂 Tym sposobem w domu mamy już dwie kotki, dwie świnki morskie i psiaka – wszystko dziewczyny 😀

Przy całym domowym majdanie i dodatkową służbą przy szkolnych zeszytach czas kurczy się w zastraszającym tempie.

Pewnie wielu z was ma podobnie. Dlatego gdy przychodzi do gotowania i pieczenia stawiacie na proste i szybkie przepisy. Tutaj znajdziecie ich mnóstwo – bo ja też na co dzień szukam takich przepisów.

Ogromnie się cieszę, że byliście ze mną kolejny rok.

Dziękuję, że wpadacie tutaj, pieczecie i dzielicie się swoimi uwagami.

Mam nadzieję, że również w tym kolejnym roku będziecie tu częstymi gośćmi i będziecie wpadać do mnie na kawkę i kawałek ciasta 🙂

Dziś też z okazji urodzin mam dla was pyszne ciasto 🙂

Urodziny żądzą się swoimi własnymi prawami, więc nie patrzymy dziś w tabele kaloryczne.

Łapcie jakiś widelczyk i częstujcie się moim torcikiem bananowo-orzechowym 🙂

Tak, tak – znowu banany dojrzały mi idealnie do ciasta, więc żal było ich nie wykorzystać.

Upiekłam dwa ciasta bananowe z kawałkami czekolady – ciasto jest bardzo wilgotne i pyszne (przepis na nie znalazłam u Sally, ale troszkę go przerobiłam).

Do przełożenia blatów przygotowałam krem na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone oraz gładkiego masła orzechowego – niebo w gębie 😀 Na koniec trochę posiekanych orzeszków ziemnych i kropelki czekoladowe.

Tak się prezentuje mój urodzinowy torcik – to kto się skusi na kawałeczek?

 

  ciasto bananowe z czekoladą i masłem orzechowym orzechowy tort z czekoladą
 

  tort z kremem z masła orzechowego ciasto bananowe z czekoladą i kremem orzechowym
 

  torcik z masłem orzechowym ciasto bananowe z masłem orzechowym
 

  tort czekoladowo-orzechowy torcik bananowo-orzechowy
 

Przepis na torcik bananowo-orzechowy do druku

Torcik bananowo-orzechowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Podaję przepis na foremkę o wielkości około 22 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Tort
Ilość: 12
Składniki
ciasto bananowe:
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 170 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 3 duże banany - rozgniecione dokładnie widelcem
  • 360 ml (1,5 szklanki) maślanki
krem orzechowy:
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 4 łyżki cukru pudru - lub do smaku
  • 150 g zimnego serka mascarpone
  • 125 g (mniej więcej 4 bardzo czubate łyżki) masła orzechowego gładkiego
  • trochę posiekanych orzechów ziemnych
Wykonanie
ciasto:
  1. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (jeśli użyjesz cukier puder będzie szybciej :)).
  3. Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki.
  4. Dodaj rozgniecione banany i krótko zmiksuj.
  5. Wsyp połowę reszty mąki, dodaj maślankę i na koniec wsyp resztę mąki - miksuj już krótko - tylko do połączenia składników.
  6. Dodaj do ciasto posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe i wymieszaj łyżką.
  7. Przełóż ciasto do dwóch foremek o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem i wysypane mąką).
  8. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 30 minut - ja je piekłam jednocześnie.
  9. Po upieczeniu ostudź ciasta.
krem:
  1. Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż zacznie gęstnieć.
  2. Dodaj cukier puder i miksuj dalej.
  3. Dodaj po łyżce serek mascarpone i masło orzechowe - zmiksuj aż dobrze się połączą.
wykończenie:
  1. Na paterze połóż jedno ciasto bananowe, wyłóż na niego połowę kremu, posyp wierzch odrobiną posiekanych orzeszków ziemnych.
  2. Połóż drugie ciasto.
  3. Resztę kremu przełóż do woreczka i wyciśnij go na wierzchu ciasta.
  4. Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzeszkami oraz kropelkami czekoladowymi.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 666 Tłuszcze: 42 g Węglowodany: 61 g Białka: 11 g