Puszyste migdałowe babeczki
Przepis na puszyste i proste babeczki migdałowe
Puszyste migdałowe babeczki z kremem śmietankowym to wypiek, który zachwyci miłośników słodkich wypieków z migdałami. Ich delikatne, puszyste wnętrze doskonale harmonizuje z kremowym wierzchem, które dodaje im wyjątkowego smaku i sprawia, że babeczki pięknie się prezentują. Takie babeczki migdałowe stanowią doskonałą propozycję na podwieczorek lub do herbaty. Ich subtelny smak i lekkość z pewnością oczarują każde podniebienie. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Puszyste migdałowe babeczki przepis krok po kroku
Jeśli lubicie małe słodkie babeczki udekorowane lekkim kremem, to spróbujcie tych puszystych babeczek z mielonymi migdałami. Będziecie nimi zachwyceni!
Puszyste migdałowe babeczki przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić puszyste babeczki migdałowe
- Przygotuj foremkę na babeczki – wyłóż ją papilotkami, albo posmaruj masłem i posyp mąką.
- Zmiksuj jajka z cukrem aż będą gęste i mocno napuszone.3 jajka, 150 g cukru
- W tym czasie połącz w misce mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.150 g mąki pszennej, 50 g migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do ubitych jajek dodaj olej i krótko wymieszaj.60 ml oleju
- Wsyp mniej więcej połowę mąki i zmiksuj na niskich obrotach.
- Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj.
- Wlej mleko i zmiksuj.ok 80 ml mleka
- Nałóż ciasto do papilotek na babeczki – maksymalnie do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 20-25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki ostudź.
- Możesz je udekorować w dowolny sposób – wystarczy nawet posypać cukrem pudrem. Możesz polać je rozpuszczoną czekoladą albo udekorować kremem jak ja.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Migdałowe babeczki z kremem – wskazówki
Zapraszam was dziś na puszyste migdałowe babeczki.
Bardzo puszyste, lekkie i przepyszne!
Te babeczki z mielonymi migdałami smakują wybornie zarówno z kremem jak same z siebie.
Moja córka wolała nawet bardziej te bez kremu i zjadła trzy takie spore babeczki „na dzień dobry”.
Jak zrobić babeczki migdałowe?
Będziecie tu potrzebować podstawowe składniki, które na pewno macie w domu. Jedyne co to musicie zadbać o mielone migdały.
Możecie kupić je już zmielone, albo zmielić je samodzielnie w domu. Ja miałam migdały mielone ze skórką, więc moje babeczki miały w ciście brązowe kropeczki. Jeśli użyjecie blanszowane migdały ciasto na babeczki będzie ładnie jasne i jednolite w kolorze.
Co zrobić aby babeczki były puszyste?
Musicie dobrze ubić jajka z cukrem. Ubijamy je do tej pory aż masa zblednie, będzie gęsta i bardzo puszysta. Potem składniki dodajemy i miksujemy już tylko krótko i na niskich obrotach, tak aby ciasto nie utraciło tej puszystości.
Babeczki sporo rosną, więc nie nakładajcie za dużo ciasta do papilotek.
Ja tu użyłam wysokie papilotki (takie o wysokości 5 cm) dlatego wyszły mi też większe i wyższe babeczki (oczywiście wyszło mi ich też mniej, bo 8 sztuk). Jeśli użyjecie tradycyjne niższe papilotki (takie na 3 cm) to powinno wam wyjść 12 babeczek, albo 1-2 więcej.
Jak udekorować babeczki migdałowe?
Babeczki z migdałami po upieczeniu możecie dowolnie udekorować. Ja wykorzystałam krem śmietankowy, który został mi po przygotowaniu tortu. Babeczki możecie także polać polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem. To już wasza kwestia smaku :)
Wypróbujcie mój przepis na babeczki migdałowe i dajcie znać jak wam smakowały.
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na proste babeczki, znajdziecie tu mnóstwo inspirujących pomysłów na te małe słodkości.
Polecane przepisy na babeczki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki udekorowane smakowitymi kremami. Tutaj polecam trzy takie przepisy: