Przepis na kokosowe babeczki raffaello
Nie raz już pisałam, że uwielbiam wiórki kokosowe i kokosowe smaki, nie dziwi więc, że jednymi z moich ulubionych smakołyków są Raffaello :)
Z okazji urodzin mojej mamy postanowiłam połączyć moje ukochane Raffaello z babeczkami i tak postały babeczki Raffaello z pyszną niespodzianką w środku :)
Za podstawę służył mi tu przepis na babeczki maślankowe Marthy Stewart z książki „Cupcakes”.
Całość udekorowana jest kremem z bitej śmietany, serka mascarpone oraz z prażonych wiórek kokosowych.
Powiem krótko – pycha :)
Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 babeczek (oryginalny przepis jest na 36 sztuk, a ja podaję wersję przeliczoną).
Babaczki raffaello przepis do druku

Babeczki raffaello
Składniki
babeczki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 80 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 12-14 raffaello
krem:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- około 50 g wiórek kokosowych
Instrukcja
babeczki:
- Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
- W misce zmieszaj razem suche składniki.
- Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej i dokładnie zmieszaj całość.
- Dodaj wanilię, a następnie naprzemiennie mąkę i maślankę.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek do 3/4 wysokości.
- W środku umieść po jednym raffaello - lekko je dociśnij.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (do suchego patyczka).
- Gotowe babeczki ostudź.
krem:
- Wsyp wiórki na suchą patelnię, podgrzewaj je przez kilka minut, tak aby się zrumieniły (mieszaj je od czasu, do czasu).
- Zmiksuj kremówkę, pod koniec dodaj cukier puder i serek mascarpone (w porcjach).
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką (albo do woreczka, w którym obetnij jeden róg).
- Nałóż krem na babeczki, po wierzchu posyp wiórkami kokosowymi.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!