ciasto rafaello

Przepis na kokosowe ciasto Rafaello na biszkopcie

Zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjne ciasto z kremem Rafaello, czyli ciasto z kremem kokosowym, białą czekoladą i migdałami. Moje ciasto przygotowałam na puszystym i lekkim biszkopcie, więc równie dobrze może służyć jako tort Rafaello :) Jeśli lubicie kokosowe smaki i kochacie ciasta z kremem, to to ciasto jest właśnie dla Was! Koniecznie zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciasto Rafaello!

kokosowe ciasto rafaello

Przepis na ciasto Rafaello na biszkopcie

Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta z kremem, to wypróbuj ten przepis na ciasto Rafaello na lekkim biszkopcie przekładanym kremem kokosowym. Ciasto świetnie sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości i na weekend do kawy :)

ciasto rafaello

Ciasto Rafaello przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i wilgotne kokosowe ciasto rafaello na biszkopcie przekładanym kremem kokosowym.
4.57 z 86 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 325 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta rafaello

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 180 g cukru (- niepełna szklanka )
  • 150 g mąki (- 1 szklanka – przesiana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

składniki na kokosowy krem rafaello:

dodatkowo do dekoraji

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do Rafaello

  • Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat).
    4 jajka, 180 g cukru
  • Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
  • Masę przełóż do wysmarowanej blaszki – o wymiarach około 20/30 cm.
  • Piecz w 180 (tryb góra/dół) stopniach przez około pół godziny.
  • Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Po wystudzeniu ciasto przekrój na pół na dwa blaty.

Jak zrobić kokosowy krem do Rafaello

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z małą ilością śmietany kremówki (około 100 ml) i odstawiamy do przestudzenia.
    100 g białej czekolady
  • Resztę śmietany ubijamy ze śnieżkami i na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę – jeśli używasz mascarpone zamiast śnieżki, to dodaj go po łyżce ciągle miksując.
    500 ml śmietanki kremówki, 2 opakowania śnieżki w proszku
  • Mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe.
    200 g wiórek kokosowych
  • Spodni blat biszkopta umieszczamy ponownie w foremce i go nasączamy (może to być woda lekko osłodzona).
  • Wykładamy 2/3 masy, na wierzchu układamy posiekane migdały i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
  • Nasączamy i wykładamy resztę masy, wierzch posypujemy drugą paczką wiórek (albo tak jak ja – płatkami migdałowymi).
    200 g wiórek kokosowych
  • Ciasto przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu – o ile zostanie coś do przechowywania :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 325kcalWeglowodany: 23gBiałko: 5gTłuszcz: 23g
Słowa kluczowe ciasto z kremem rafaello, przepis na rafaello, rafaello na biszkopcie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto rafaello z migdałami

Ciasto rafaello – wskazówki

Kokosowe ciasto Rafaello, to typ ciasta, które wybornie smakuje i świetnie wygląda.

Dlatego to idealne ciasto z kremem na wszelkie uroczystości, imprezy czy święta.

Składniki są proste, ale połączenie smaków sprawia, że trudno się oprzeć temu ciastu.

Już przy czytaniu samych składników leci ślinka – biała czekolada, bita śmietana, wiórki kokosowe, migdały  – to musi być po prostu pyszne :)

Ja jeszcze w swojej wersji nasączyłam biszkopt domowym likierem kokosowym lekko rozrobionym z wodą – i to był przysłowiowy „gwóźdź do trumny”, bo niestety nie można się już wtedy zupełnie oprzeć temu ciastu :)

Sami spróbujcie, a na pewno na jednym kawałku się nie skończy :)

ciasto kokosowo-migdałowe

Jak zrobić ciasto rafaello na biszkopcie?

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu – możecie skorzystać z mojego przepisu lub swojego ulubionego.

Potem przygotujemy masę kokosową.

Ten przepis jest już „starawy” i ma w składzie Śnieżkę dodawaną do bitej śmietany.

Ja już od jakiegoś czasu nie korzystam z tego produktu i jeśli też nie macie na to ochoty, to możecie z niego zrezygnować.

Aby bita śmietana była stabilniejsza możecie dodać do niej pół opakowania zimnego serka mascarpone.

Serek dodajecie po ubiciu kremówki – najlepiej dodawać po łyżce i zmiksować na wysokich obrotach.

Zdradzę wam jeszcze, że jeśli się wam spieszy, albo wątpicie w swoje umiejętności, to zamiast biszkoptu możecie wykorzystać biszkopciki.

Jedną warstwę ułóżcie wtedy na dnie formy, potem nałóżcie część kremu, znowu biszkopciki i na koniec resztę kremu.

Potem już tylko schłodzenie w lodówce i można zajadać :)

Jeśli – tak jak ja – lubicie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na pyszne kokosowe wypieki (i nie tylko :D).

kokosowe ciasto rafaello

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta – zrobione w 2012 roku 😜

rafaello1
rafaello2
rafaello3

 

Polecane przepisy na ciasta z kokosem

Jeśli lubicie kokos i słodkie wypieki i desery o kokosowym aromacie, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na te słodkości. Tutaj polecam między innymi trzy takie pyszne przepisy: