Przepis na ciasto Rafaello na biszkopcie
z białą czekoladą i bitą śmietaną
Kokosowe ciasto Rafaello, to typ ciasta, które wybornie smakuje i świetnie wygląda.
Dlatego to idealne ciasto z kremem na wszelkie uroczystości, imprezy czy święta.
Składniki są proste, ale połączenie smaków sprawia, że trudno się oprzeć temu ciastu.
Już przy czytaniu samych składników leci ślinka – biała czekolada, bita śmietana, wiórki kokosowe, migdały – to musi być po prostu pyszne :)
Ja jeszcze w swojej wersji nasączyłam biszkopt domowym likierem kokosowym lekko rozrobionym z wodą – i to był przysłowiowy „gwóźdź do trumny”, bo niestety nie można się już wtedy zupełnie oprzeć temu ciastu :)
Sami spróbujcie, a na pewno na jednym kawałku się nie skończy :)
Jak zrobić kokosowe ciasto rafaello?
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu – możecie skorzystać z mojego przepisu lub swojego ulubionego.
Potem przygotujemy masę kokosową.
Ten przepis jest już „starawy” i ma w składzie Śnieżkę dodawaną do bitej śmietany.
Ja już od jakiegoś czasu nie korzystam z tego produktu i jeśli też nie macie na to ochoty, to możecie z niego zrezygnować.
Aby bita śmietana była stabilniejsza możecie dodać do niej pół opakowania zimnego serka mascarpone.
Serek dodajecie po ubiciu kremówki – najlepiej dodawać po łyżce i zmiksować na wysokich obrotach.
Zdradzę wam jeszcze, że jeśli się wam spieszy, albo wątpicie w swoje umiejętności, to zamiast biszkoptu możecie wykorzystać biszkopciki.
Jedną warstwę ułóżcie wtedy na dnie formy, potem nałóżcie część kremu, znowu biszkopciki i na koniec resztę kremu.
Potem już tylko schłodzenie w lodówce i można zajadać :)
Jeśli – tak jak ja – lubicie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na pyszne kokosowe wypieki (i nie tylko :D).
KOKOSOWE CIASTO RAFAELLO –
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta – zrobione w 2012 roku 😜
Przepis na ciasto Rafaello na biszkopcie do druku

Rafaello
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
biszkopt:
krem:
- 500 ml śmietanki kremówki - mocno schłodzonej
- 100 g białej czekolady
- 2 opakowania śnieżki w proszku możesz zamiast niej użyć 125 g schłodzonego mascarpone
- 400 g wiórek kokosowych (ja użyłam tu 200 g wiórek i 200 g płatków migdałów)
- kilka orzechów laskowych lub migdałów
Instrukcja
biszkopt:
- Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat).4 jajka, 180 g cukru
- Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
- Masę przełóż do wysmarowanej blaszki - o wymiarach około 20/30 cm.
- Piecz w 180 (tryb góra/dół) stopniach przez około pół godziny.
- Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
- Po wystudzeniu ciasto przekrój na pół na dwa blaty.
krem:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z małą ilością śmietany kremówki (około 100 ml) i odstawiamy do przestudzenia.100 g białej czekolady
- Resztę śmietany ubijamy ze śnieżkami i na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę - jeśli używasz mascarpone zamiast śnieżki, to dodaj go po łyżce ciągle miksując.500 ml śmietanki kremówki
- Mieszamy i dodajemy paczkę wiórków kokosowych.400 g wiórek kokosowych
- Spodni blat biszkopta umieszczamy ponownie w foremce i go nasączamy (może to być woda lekko osłodzona).
- Wykładamy 2/3 masy, na wierzchu układamy posiekane migdały i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
- Nasączamy i wykładamy resztę masy, wierzch posypujemy drugą paczką wiórek (albo tak jak ja - płatkami migdałowymi).
- Ciasto przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu - o ile zostanie coś do przechowywania :)