Przepis na ciasto Rafaello na biszkopcie

z białą czekoladą i bitą śmietaną


ciasto rafaello


Kokosowe ciasto Rafaello, to typ ciasta, które wybornie smakuje i świetnie wygląda.

Dlatego to idealne ciasto z kremem na wszelkie uroczystości, imprezy czy święta.

Składniki są proste, ale połączenie smaków sprawia, że trudno się oprzeć temu ciastu.

Już przy czytaniu samych składników leci ślinka – biała czekolada, bita śmietana, wiórki kokosowe, migdały  – to musi być po prostu pyszne :)

Ja jeszcze w swojej wersji nasączyłam biszkopt domowym likierem kokosowym lekko rozrobionym z wodą – i to był przysłowiowy „gwóźdź do trumny”, bo niestety nie można się już wtedy zupełnie oprzeć temu ciastu :)

Sami spróbujcie, a na pewno na jednym kawałku się nie skończy :)

Jak zrobić kokosowe ciasto rafaello?

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu – możecie skorzystać z mojego przepisu lub swojego ulubionego.

Potem przygotujemy masę kokosową.

Ten przepis jest już „starawy” i ma w składzie Śnieżkę dodawaną do bitej śmietany.

Ja już od jakiegoś czasu nie korzystam z tego produktu i jeśli też nie macie na to ochoty, to możecie z niego zrezygnować.

Aby bita śmietana była stabilniejsza możecie dodać do niej pół opakowania zimnego serka mascarpone.

Serek dodajecie po ubiciu kremówki – najlepiej dodawać po łyżce i zmiksować na wysokich obrotach.

Zdradzę wam jeszcze, że jeśli się wam spieszy, albo wątpicie w swoje umiejętności, to zamiast biszkoptu możecie wykorzystać biszkopciki.

Jedną warstwę ułóżcie wtedy na dnie formy, potem nałóżcie część kremu, znowu biszkopciki i na koniec resztę kremu.

Potem już tylko schłodzenie w lodówce i można zajadać :)

Jeśli – tak jak ja – lubicie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na pyszne kokosowe wypieki (i nie tylko :D).

KOKOSOWE CIASTO RAFAELLO –

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.53 z 63 ocen
Postaw mi kawę

kokosowe ciasto rafaello ciasto rafaello z migdałami

ciasto kokosowo-migdałowe kokosowe ciasto rafaello

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta – zrobione w 2012 roku 😜

rafaello1 rafaello2 rafaello3

Przepis na ciasto Rafaello na biszkopcie do druku

ciasto rafaello

Rafaello

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i wilgotne kokosowe ciasto rafaello na biszkopcie.
4.53 z 63 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 325 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.

Składniki

biszkopt:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 180 g cukru niepełna szklanka
  • 150 g mąki 1 szklanka - przesiana
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska

krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki - mocno schłodzonej
  • 100 g białej czekolady
  • 2 opakowania śnieżki w proszku możesz zamiast niej użyć 125 g schłodzonego mascarpone
  • 400 g wiórek kokosowych (ja użyłam tu 200 g wiórek i 200 g płatków migdałów)
  • kilka orzechów laskowych lub migdałów

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat).
    4 jajka, 180 g cukru
  • Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
  • Masę przełóż do wysmarowanej blaszki - o wymiarach około 20/30 cm.
  • Piecz w 180 (tryb góra/dół) stopniach przez około pół godziny.
  • Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Po wystudzeniu ciasto przekrój na pół na dwa blaty.

krem:

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z małą ilością śmietany kremówki (około 100 ml) i odstawiamy do przestudzenia.
    100 g białej czekolady
  • Resztę śmietany ubijamy ze śnieżkami i na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę - jeśli używasz mascarpone zamiast śnieżki, to dodaj go po łyżce ciągle miksując.
    500 ml śmietanki kremówki
  • Mieszamy i dodajemy paczkę wiórków kokosowych.
    400 g wiórek kokosowych
  • Spodni blat biszkopta umieszczamy ponownie w foremce i go nasączamy (może to być woda lekko osłodzona).
  • Wykładamy 2/3 masy, na wierzchu układamy posiekane migdały i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
  • Nasączamy i wykładamy resztę masy, wierzch posypujemy drugą paczką wiórek (albo tak jak ja - płatkami migdałowymi).
  • Ciasto przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu - o ile zostanie coś do przechowywania :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 325kcalWeglowodany: 23gBiałko: 5gTłuszcz: 23g
Słowa kluczowe biała czekolada, biszkopt, czekolada, kremówka, śmietanka, wiórki kokosowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!