Ciasto Rafaello

pyszne kokosowe ciasto

biszkopt z kremem kokosowym

 

Rafaello, to typ ciasta, które wybornie smakuje i świetnie wygląda.

Dlatego to idealne ciasto na wszelkie uroczystości, imprezy czy święta.

Składniki są proste, ale połączenie smaków sprawia, że trudno się oprzeć temu ciastu.

Już przy czytaniu samych składników leci ślinka – biała czekolada, bita śmietana, wiórki kokosowe, migdały  – to musi być po prostu pyszne 🙂

Ja jeszcze w swojej wersji nasączyłam biszkopt domowym likierem kokosowym lekko rozrobionym z wodą – i to był przysłowiowy „gwóźdź do trumny”, bo niestety nie można się już wtedy zupełnie oprzeć temu ciastu 🙂

Sami spróbujcie, a na pewno na jednym kawałku się nie skończy 🙂

Zdradzę wam jeszcze, że jeśli się wam spieszy, albo wątpicie w swoje umiejętności, to zamiast biszkoptu możecie wykorzystać biszkopciki. Jedną warstwę ułóżcie wtedy na dnie formy, potem nałóżcie część kremu, znowu biszkopciki i na koniec resztę kremu. Potem już tylko schłodzenie w lodówce i można zajadać 🙂

Jeśli – tak jak ja – lubicie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na pyszne kokosowe wypieki (i nie tylko :D).

 

kokosowe ciasto rafaello ciasto rafaello z migdałami
 

ciasto kokosowo-migdałowe kokosowe ciasto rafaello
 

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta – zrobione w 2012 roku 😜

 

 
 

Ciasto Rafaello – przepis do druku

 

Rafaello

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
biszkopt:
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • szklanka przesianej mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki - mocno schłodzonej
  • 100 g białej czekolady
  • 2 opakowania śnieżki w proszku
  • 2 paczki wiórek kokosowych - 200 g każda (ja użyłam tu jednej paczki i jednej paczki płatków migdałów)
  • kilka orzechów laskowych lub migdałów
Wykonanie
biszkopt:
  1. Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat).
  2. Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
  4. Masę przełóż do wysmarowanej blaszki - o wymiarach około 20/30 cm.
  5. Piecz w 180 (tryb góra/dół) stopniach przez około pół godziny.
  6. Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  7. Po wystudzeniu ciasto przekrój na pół na dwa blaty.
krem:
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z małą ilością śmietany kremówki (około 100 ml) i odstawiamy do przestudzenia.
  2. Resztę śmietany ubijamy ze śnieżkami i na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę.
  3. Mieszamy i dodajemy paczkę wiórków kokosowych.
  4. Spodni blat biszkopta umieszczamy ponownie w foremce i go nasączamy (może to być woda lekko osłodzona).
  5. Wykładamy ⅔ masy, na wierzchu układamy posiekane migdały i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
  6. Nasączamy i wykładamy resztę masy, wierzch posypujemy drugą paczką wiórek (albo tak jak ja - płatkami migdałowymi).
  7. Ciasto przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu - o ile zostanie coś do przechowywania 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 325 Tłuszcze: 23 g Węglowodany: 23 g Białka: 5 g