Przepis na ciasto Rafaello na biszkopcie

z białą czekoladą i bitą śmietaną


ciasto rafaello


Kokosowe ciasto Rafaello, to typ ciasta, które wybornie smakuje i świetnie wygląda.

Dlatego to idealne ciasto na wszelkie uroczystości, imprezy czy święta.

Składniki są proste, ale połączenie smaków sprawia, że trudno się oprzeć temu ciastu.

Już przy czytaniu samych składników leci ślinka – biała czekolada, bita śmietana, wiórki kokosowe, migdały  – to musi być po prostu pyszne :)

Ja jeszcze w swojej wersji nasączyłam biszkopt domowym likierem kokosowym lekko rozrobionym z wodą – i to był przysłowiowy „gwóźdź do trumny”, bo niestety nie można się już wtedy zupełnie oprzeć temu ciastu :)

Sami spróbujcie, a na pewno na jednym kawałku się nie skończy :)

Jak zrobić ciasto rafaello?

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu – możecie skorzystać z mojego przepisu lub swojego ulubionego.

Potem przygotujemy masę kokosową.

Ten przepis jest już „starawy” i ma w składzie Śnieżkę dodawaną do bitej śmietany.

Ja już od jakiegoś czasu nie korzystam z tego produktu i jeśli też nie macie na to ochoty, to możecie z niego zrezygnować.

Aby bita śmietana była stabilniejsza możecie dodać do niej pół opakowania zimnego serka mascarpone. Serek dodajecie po ubiciu kremówki – najlepiej dodawać po łyżce i zmiksować na wysokich obrotach.

Zdradzę wam jeszcze, że jeśli się wam spieszy, albo wątpicie w swoje umiejętności, to zamiast biszkoptu możecie wykorzystać biszkopciki. Jedną warstwę ułóżcie wtedy na dnie formy, potem nałóżcie część kremu, znowu biszkopciki i na koniec resztę kremu. Potem już tylko schłodzenie w lodówce i można zajadać :)

Jeśli – tak jak ja – lubicie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na pyszne kokosowe wypieki (i nie tylko :D).


kokosowe ciasto rafaello ciasto rafaello z migdałami

ciasto kokosowo-migdałowe kokosowe ciasto rafaello

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta – zrobione w 2012 roku 😜

 
 

Przepis na ciasto Rafaello na biszkopcie do druku

ciasto rafaello

Rafaello

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i wilgotne kokosowe ciasto rafaello na biszkopcie.
4.48 z 23 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 325 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.

Składniki
  

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru niepełna szklanka
  • 150 g mąki 1 szklanka - przesiana
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska

krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki - mocno schłodzonej
  • 100 g białej czekolady
  • 2 opakowania śnieżki w proszku możesz zamiast niej użyć 125 g schłodzonego mascarpone
  • 400 g wiórek kokosowych (ja użyłam tu 200 g wiórek i 200 g płatków migdałów)
  • kilka orzechów laskowych lub migdałów

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat).
  • Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
  • Masę przełóż do wysmarowanej blaszki - o wymiarach około 20/30 cm.
  • Piecz w 180 (tryb góra/dół) stopniach przez około pół godziny.
  • Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Po wystudzeniu ciasto przekrój na pół na dwa blaty.

krem:

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z małą ilością śmietany kremówki (około 100 ml) i odstawiamy do przestudzenia.
  • Resztę śmietany ubijamy ze śnieżkami i na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę.
  • Mieszamy i dodajemy paczkę wiórków kokosowych.
  • Spodni blat biszkopta umieszczamy ponownie w foremce i go nasączamy (może to być woda lekko osłodzona).
  • Wykładamy 2/3 masy, na wierzchu układamy posiekane migdały i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
  • Nasączamy i wykładamy resztę masy, wierzch posypujemy drugą paczką wiórek (albo tak jak ja - płatkami migdałowymi).
  • Ciasto przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu - o ile zostanie coś do przechowywania :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 325kcalWeglowodany: 23gBiałko: 5gTłuszcz: 23g
Słowa kluczowe biała czekolada, biszkopt, czekolada, kremówka, śmietanka, wiórki kokosowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!