Rolada z czarnego lasu

z czekoladowym biszkoptem i wiśniami

 

rolada czarnoleska z wiśniami

 

Dziś razem ze Stovitem zapraszam na ciasto inspirowane słynnym tortem Schwarzwaldzkim.

Przygotowałam wam roladę z czarnego lasu.

Mamy tu delikatny kakaowy biszkopt, leciutki krem na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne wiśnie w sosie.

Wybrałam tutaj Wiśnie Naturalnie Owocowe Stovit, które smakują bardzo podobnie do mojej domowej frużeliny wiśniowej. A użycie gotowego produktu skraca nam czas przygotowania.

Pamiętajcie, że biszkopt do rolady musi być przestudzony, aby krem się nie rozpuścił.

Ważne jest również, że ciasto studzimy zwinięte w rulon. Jeśli najpierw ostudzicie biszkopt, a dopiero potem będziecie go zwijać, to prawdopodobnie się wam pokruszy.

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście rolady, to się nie bójcie – to nie jest takie straszne i trudne. Wszystko dokładnie opisuję w sposobie wykonania.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych z marką Stovit.

 

ciasto czekoladowe z wiśniami czekoladowy biszkopt z wiśniami i kremem
 

rolada schwarzwaldzka
 

rolada czarnoleska rolada z czarnego lasu
 

stovit wiśnie stovit wiśnie
 

Rolada z czarnego lasu – przepis do druku

 

rolada z czarnego lasu

Rolada z czarnego lasu

Wypieki Beaty
Przepis na około 12 porcji.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 52 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 264 kcal

Składniki
  

czekoladowy biszkopt:

  • 75 g (pół szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
  • 100 g (pół szklanki) cukru

krem:

  • 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 250 g zimnego mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku

dodatkowo:

  • Wiśnie Naturalnie Owocowe Stovit

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj na gęstą i puszystą masę, stopniowo wsyp cukier i miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą białe i lśniące.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Do białek dodaj pojedynczo żółtka i krótko oraz delikatnie wymieszaj.
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Dużą blachę - o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz biszkopt przez około 10-12 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy razem z papierem do pieczenia.
  • Zwiń ciasto w rulon (razem z papierem do pieczenia) wzdłuż dłuższego boku (krótki bok to długość całej rolady).
  • Odstaw do wystudzenia.

krem:

  • Zmiksuj śmietanę kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem - tak aby masa była gęsta i puszysta.

wykończenie:

  • Ostrożnie rozwiń biszkopt i odklej papier do pieczenia.
  • Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz teraz odrobiną nasączyć biszkopt.
  • Nałóż krem - zostaw około 2 cm wolnego brzegu (na długości rolady) - odłóż około 1/3 kremu do dekoracji wierzchu.
  • Nałóż wiśnie na całej długości rolady - bliżej tego wolnego brzegu.
  • Delikatnie zwiń roladę.
  • Zawiń ją w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około godzinę - albo dłużej.
  • Przed podaniem, delikatnie odwiń ciasto z folii.
  • Ułóż na talerzu, wierzch posmaruj odłożonym kremem, posyp posiekaną czekoladą oraz nałóż trochę wiśni.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 264kcalWeglowodany: 22gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit