Rolada z czarnego lasu

z czekoladowym biszkoptem i wiśniami

 

rolada czarnoleska z wiśniami

 

Dziś razem ze Stovitem zapraszam na ciasto inspirowane słynnym tortem Schwarzwaldzkim.

Przygotowałam wam roladę z czarnego lasu.

Mamy tu delikatny kakaowy biszkopt, leciutki krem na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne wiśnie w sosie.

Wybrałam tutaj Wiśnie Naturalnie Owocowe Stovit, które smakują bardzo podobnie do mojej domowej frużeliny wiśniowej. A użycie gotowego produktu skraca nam czas przygotowania.

Pamiętajcie, że biszkopt do rolady musi być przestudzony, aby krem się nie rozpuścił.

Ważne jest również, że ciasto studzimy zwinięte w rulon. Jeśli najpierw ostudzicie biszkopt, a dopiero potem będziecie go zwijać, to prawdopodobnie się wam pokruszy.

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście rolady, to się nie bójcie – to nie jest takie straszne i trudne. Wszystko dokładnie opisuję w sposobie wykonania.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych z marką Stovit.

 

ciasto czekoladowe z wiśniami czekoladowy biszkopt z wiśniami i kremem
 

rolada schwarzwaldzka
 

rolada czarnoleska rolada z czarnego lasu
 

stovit wiśnie stovit wiśnie
 

Rolada z czarnego lasu – przepis do druku

 

Rolada z czarnego lasu

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
czekoladowy biszkopt:
  • 75 g (pół szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
  • 100 g (pół szklanki) cukru
krem:
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 250 g zimnego mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
dodatkowo:
  • Wiśnie Naturalnie Owocowe Stovit
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka zmiksuj na gęstą i puszystą masę, stopniowo wsyp cukier i miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą białe i lśniące.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
  3. Do białek dodaj pojedynczo żółtka i krótko oraz delikatnie wymieszaj.
  4. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  5. Dużą blachę - o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  7. Piecz biszkopt przez około 10-12 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
  8. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy razem z papierem do pieczenia.
  9. Zwiń ciasto w rulon (razem z papierem do pieczenia) wzdłuż dłuższego boku (krótki bok to długość całej rolady).
  10. Odstaw do wystudzenia.
krem:
  1. Zmiksuj śmietanę kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem - tak aby masa była gęsta i puszysta.
wykończenie:
  1. Ostrożnie rozwiń biszkopt i odklej papier do pieczenia.
  2. Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz teraz odrobiną nasączyć biszkopt.
  3. Nałóż krem - zostaw około 2 cm wolnego brzegu (na długości rolady) - odłóż około ⅓ kremu do dekoracji wierzchu.
  4. Nałóż wiśnie na całej długości rolady - bliżej tego wolnego brzegu.
  5. Delikatnie zwiń roladę.
  6. Zawiń ją w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około godzinę - albo dłużej.
  7. Przed podaniem, delikatnie odwiń ciasto z folii.
  8. Ułóż na talerzu, wierzch posmaruj odłożonym kremem, posyp posiekaną czekoladą oraz nałóż trochę wiśni.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 264 Tłuszcze: 17 g Węglowodany: 22 g Białka: 5 g

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit