Rolada z czarnego lasu
z czekoladowym biszkoptem i wiśniami
Dziś razem ze Stovitem zapraszam na ciasto inspirowane słynnym tortem Schwarzwaldzkim.
Przygotowałam wam roladę z czarnego lasu.
Mamy tu delikatny kakaowy biszkopt, leciutki krem na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne wiśnie w sosie.
Wybrałam tutaj Wiśnie Naturalnie Owocowe Stovit, które smakują bardzo podobnie do mojej domowej frużeliny wiśniowej. A użycie gotowego produktu skraca nam czas przygotowania.
Pamiętajcie, że biszkopt do rolady musi być przestudzony, aby krem się nie rozpuścił.
Ważne jest również, że ciasto studzimy zwinięte w rulon. Jeśli najpierw ostudzicie biszkopt, a dopiero potem będziecie go zwijać, to prawdopodobnie się wam pokruszy.
Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście rolady, to się nie bójcie – to nie jest takie straszne i trudne. Wszystko dokładnie opisuję w sposobie wykonania.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych z marką Stovit.








Rolada z czarnego lasu – przepis do druku

Rolada z czarnego lasu
Składniki
czekoladowy biszkopt:
- 75 g (pół szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka - użyłam rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
- 100 g (pół szklanki) cukru
krem:
- 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30 %
- 250 g zimnego mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
dodatkowo:
- Wiśnie Naturalnie Owocowe Stovit
Instrukcja
biszkopt:
- Białka zmiksuj na gęstą i puszystą masę, stopniowo wsyp cukier i miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą białe i lśniące.
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Do białek dodaj pojedynczo żółtka i krótko oraz delikatnie wymieszaj.
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Dużą blachę - o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz biszkopt przez około 10-12 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy razem z papierem do pieczenia.
- Zwiń ciasto w rulon (razem z papierem do pieczenia) wzdłuż dłuższego boku (krótki bok to długość całej rolady).
- Odstaw do wystudzenia.
krem:
- Zmiksuj śmietanę kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem - tak aby masa była gęsta i puszysta.
wykończenie:
- Ostrożnie rozwiń biszkopt i odklej papier do pieczenia.
- Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz teraz odrobiną nasączyć biszkopt.
- Nałóż krem - zostaw około 2 cm wolnego brzegu (na długości rolady) - odłóż około 1/3 kremu do dekoracji wierzchu.
- Nałóż wiśnie na całej długości rolady - bliżej tego wolnego brzegu.
- Delikatnie zwiń roladę.
- Zawiń ją w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około godzinę - albo dłużej.
- Przed podaniem, delikatnie odwiń ciasto z folii.
- Ułóż na talerzu, wierzch posmaruj odłożonym kremem, posyp posiekaną czekoladą oraz nałóż trochę wiśni.
Składniki Odżywcze
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

Miksujemy od razu wszystkie składniki na krem, czy najpierw ubijamy śmietanę i dodajemy resztę składników?
Ja wolę najpierw ubić śmietanę i potem dodawać resztę
Rolada jest rewelacyjna, na przyjeciu wszystkim bardzo smakowała a u mnie trafiła do przepiśnika. Muszę dodać ze nie mam doświadczenia w pieczeniu rolad i okazuje sie ze to nic trudnego
Super, bardzo się cieszę, że ci zasmakowała :)
Wygląda BOSKO! Uwielbiam takie ciacha z owocami.
dziękuję ci bardzo :)
Rolada wygląda obłędnie. Pewnie równie dobrze smakuje :)
dziękuję bardzo :)