Przepis na czekoladową roladę z czarnego lasu

z czekoladowym biszkoptem i wiśniami

rolada z czarnego lasu


Dziś przygotowałam dla was roladę z czarnego lasu.

Jest to ciasto inspirowane słynnym tortem Schwarzwaldzkim.

Mamy tu delikatny kakaowy biszkopt, leciutki krem na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne wiśnie w sosie.

Wybrałam tutaj Wiśnie Naturalnie Owocowe Stovit, które smakują bardzo podobnie do mojej domowej frużeliny wiśniowej. A użycie gotowego produktu skraca nam czas przygotowania.

Jak zrobić taką czekoladową roladę z czarnego lasu kremem i wiśniami?

Zacznijcie od przygotowania czekoladowego biszkoptu.

Biszkopt od razu po upieczeniu należy ostrożnie zwinąć – ja go zwijam razem z czystą ściereczką kuchenną i odkładam do wystudzenia.

Pamiętajcie, że biszkopt do rolady musi być przestudzony, aby krem się nie rozpuścił!

Ważne jest również, że ciasto studzimy zwinięte w rulon. Jeśli najpierw ostudzicie biszkopt, a dopiero potem będziecie go zwijać, to prawdopodobnie się wam pokruszy.

Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijacie i smarujecie kremem śmietankowym, a następnie dodajecie wiśnie i znowu delikatnie zwijacie.

Ja w tym momencie owijam ciasto ściśle folią spożywczą i chowam do lodówki na jakieś 2 godziny – tak aby ciasto „się ostało”.

Po schłodzeniu rozwijam go z folii i dopiero teraz dekoruję.

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście rolady, to się nie bójcie – to nie jest takie straszne i trudne. Wszystko dokładnie opisuję w sposobie wykonania, więc na pewno wam się uda!

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych z marką Stovit.

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe oraz na ciasta z kremem.


ciasto czekoladowe z wiśniami czekoladowy biszkopt z wiśniami i kremem

rolada schwarzwaldzka

rolada czarnoleska rolada z czarnego lasu

stovit wiśnie stovit wiśnie

Rolada z czarnego lasu – przepis do druku

rolada z czarnego lasu

Rolada z czarnego lasu

Wypieki Beaty
Przepis pyszną czekoladową roladę z kremem śmietankowym oraz wiśniami w sosie.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 52 minut
Porcje 12
Kalorie 264 kcal

Składniki
  

czekoladowy biszkopt:

krem:

dodatkowo:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj na gęstą i puszystą masę, stopniowo wsyp cukier i miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą białe i lśniące.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Do białek dodaj pojedynczo żółtka i krótko oraz delikatnie wymieszaj.
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Dużą blachę - o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz biszkopt przez około 10-12 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy razem z papierem do pieczenia.
  • Zwiń ciasto w rulon (razem z papierem do pieczenia) wzdłuż dłuższego boku (krótki bok to długość całej rolady).
  • Odstaw do wystudzenia.

krem:

  • Zmiksuj śmietanę kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem - tak aby masa była gęsta i puszysta.

wykończenie:

  • Ostrożnie rozwiń biszkopt i odklej papier do pieczenia.
  • Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz teraz odrobiną nasączyć biszkopt.
  • Nałóż krem - zostaw około 2 cm wolnego brzegu (na długości rolady) - odłóż około 1/3 kremu do dekoracji wierzchu.
  • Nałóż wiśnie na całej długości rolady - bliżej tego wolnego brzegu.
  • Delikatnie zwiń roladę.
  • Zawiń ją w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około godzinę - albo dłużej.
  • Przed podaniem, delikatnie odwiń ciasto z folii.
  • Ułóż na talerzu, wierzch posmaruj odłożonym kremem, posyp posiekaną czekoladą oraz nałóż trochę wiśni.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 264kcalWeglowodany: 22gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit