Rolada bananowa

 

ciasto z kremem

 

Gdy nie wiecie, co zrobić ze zbrązowiałymi bananami, to ja Wam pomogę :)

Koniecznie upieczcie z nich ciasto :D

Na blogu jest już kilka przepisów na ciasta bananowe, a teraz mam jeszcze jedno – na roladę bananową z kremem karmelowym.

Przygotowuje się tą roladę jak każdą tyle że do ciasta dodajemy banany.

Jako krem wykorzystałam serek mascarpone z bitą śmietaną i sosem karmelowym.

Całość wychodzi bardzo smaczna i co istotne – rolada w ogóle nie jest sucha i nie wymaga żadnego nasączania.

Możecie również wypróbować inne przepisy na rolady z mojego bloga :D

 

rolada z kremem

 

rolada z bananami

 

ciasto bananowe

 

ciasto bananowe z kremem

 

rolada bananowa

 

rolada z kremem

 

rolada

 

ciasto z kremem

Rolada bananowa

Wypieki Beaty
Rolada z ciasta bananowego z lekkim kremem - przepyszn!
5 z 1 oceny
Porcje 10

Składniki
  

rolada:

krem:

Instrukcja
 

rolada:

  • Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Do masy jajecznej dodaj suche składniki oraz banany - krótko zmiksuj.
  • Dużą blachę (użyłam takiej 26/38 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach przez 13-15 minut - do suchego patyczka.
  • Od razu po upieczeniu ciasto przełóż do góry nogami na ściereczkę kuchenną wysypaną cukrem pudrem, ostrożnie zerwij papier do pieczenia, a ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku razem z ręczniczkiem - pozostaw do ostudzenia.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj porcjami serek mascarpone oraz sos karmelowy.
  • Ciasto ostrożnie rozwiń, posmaruj kremem i ponownie zwiń.
  • Zawiń roladę ciasno w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i polej sosem karmelowym.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!