Rolada bananowa
Gdy nie wiecie, co zrobić ze zbrązowiałymi bananami, to ja Wam pomogę :)
Koniecznie upieczcie z nich ciasto :D
Na blogu jest już kilka przepisów na ciasta bananowe, a teraz mam jeszcze jedno – na roladę bananową z kremem karmelowym.
Przygotowuje się tą roladę jak każdą tyle że do ciasta dodajemy banany.
Jako krem wykorzystałam serek mascarpone z bitą śmietaną i sosem karmelowym.
Całość wychodzi bardzo smaczna i co istotne – rolada w ogóle nie jest sucha i nie wymaga żadnego nasączania.
Możecie również wypróbować inne przepisy na rolady z mojego bloga :D

Rolada bananowa
Rolada z ciasta bananowego z lekkim kremem - przepyszn!
Składniki
rolada:
- 150 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- 3 jajka rozmiar L
- 100 g cukru
- 3 banany dojrzałe - rozgniecione widelcem
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki zimnej
- 2 łyżki sosu karmelowego lub masy kajmakowej
Instrukcja
rolada:
- Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Do masy jajecznej dodaj suche składniki oraz banany - krótko zmiksuj.
- Dużą blachę (użyłam takiej 26/38 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach przez 13-15 minut - do suchego patyczka.
- Od razu po upieczeniu ciasto przełóż do góry nogami na ściereczkę kuchenną wysypaną cukrem pudrem, ostrożnie zerwij papier do pieczenia, a ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku razem z ręczniczkiem - pozostaw do ostudzenia.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj porcjami serek mascarpone oraz sos karmelowy.
- Ciasto ostrożnie rozwiń, posmaruj kremem i ponownie zwiń.
- Zawiń roladę ciasno w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i polej sosem karmelowym.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!