domowy sos karmelowy

Przepis na domowy sos karmelowy

Przygotuj razem ze mną pyszny i prosty domowy sos karmelowy z masła, cukru i śmietany kremówki. Taki sos będzie idealnym dodatkiem do różnych deserów, a także ciast. Możecie nim polać placuszki, naleśniki lub gofry i zjeść pyszne słodkie śniadanie.

home made caramel sauce

Przepis na domowy sos karmelowy krok po kroku

Jeśli potrzebujesz przepis na szybki sos z karmelu idealny do deserów, to jesteś w dobrym miejscu!

karmelowy sos

Domowy sos karmelowy przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty domowy karmelowy sos idealny do deserów.
4 z 8 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 1 słoik
Kalorie 454 kcal
Składniki

składniki na sos karmelowy

Instrukcja
 

Jak zrobić sos karmelowy w domu

  • Do rondelka o grubszym dnie wsyp cukier i zacznij go podgrzewać – co jakiś czas możesz go przemieszać silikonową łopatką – cukier zacznie się rozpuszczać.
    200 g cukru
    jak zrobić karmel
  • Gdy cukier się rozpuści i nabierze lekko brązowej/karmelowej barwi dodaj do niego pokrojone masło – uważaj, bo masa się wzburzy!
    90 g masła
    dodaj masło do karmelu
  • Mieszaj aż masło się rozpuści, a całość utworzy jednolity sos.
    mieszanie sosu karmelowego z masłem
  • Na koniec dodaj śmietanę kremówkę – masa znowu się wzburzy!
    120 ml śmietany kremówki
    dodaj śmietanę kremówkę do karmelu
  • Dokładnie wymieszaj sos.
    jak przygotować sos karmelowy
  • Doprowadź masę do wrzenia i gotuj przez około trzy minuty.
  • Sos lekko ostudź i przelej do suchego słoika.
Film
Notatki
 
Szklanka ma pojemność 250 ml
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 454kcalWeglowodany: 51gBiałko: 1gTłuszcz: 27g
Słowa kluczowe kajmak, karmel
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowy sos toffi

Prosty sos karmelowy do deserów – uwagi

Uwielbiam karmel, toffi, kajmak i wszelkie ciasta, słodkości i desery, które je w sobie zawierają.

Muszę się przyznać, że gdy otwieram puszkę kajmaku, to najpierw łyżką „sprawdzam”, czy masa jest na pewno smaczna ;)

To uzależnienie – wiem, o tym, ale nie zamierzam nic z tym robić ;)

Co najwyżej mogę mu dalej ulegać.

Dziś chciałam się z Wami podzielić niezawodnym przepisem na domowy karmel.

Taki sos będzie rewelacyjny do lodów, naleśników, pancakesów, ale również świetnie się sprawdzi jako składnik różnych ciast (już wkrótce się Wam przyda).

karmel domowy do deserów

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia sosu karmelowego?

Do przygotowania podstawowego sosu karmelowego potrzebujesz jedynie trzech składników!

  • cukier – używam tu zwykłego białego cukru, ale może też być cukier trzcinowy. Nigdy nie robiłam karmelu z ksylitolu czy też erytrolu, więc nie wiem, czy się one tutaj nadają – muszę kiedyś sprawdzić. Chyba że ktoś z Was próbował i może się podzielić doświadczeniami w komentarzu.
  • masło – dobrze jest tu użyć masło extra – o zawartości tłuszczu około 82%
  • śmietana kremówka – ja tu używam płynną śmietanę kremówkę 30% – polecam płynną śmietankę np. z kartonika.

Jak zrobić inne smaki sosu karmelowego?

Temu sosowi można bardzo łatwo i szybko nadać fajny smak. Wystarczy dodać do niego różne przyprawy.

Ja uwielbiam dodać do niego łyżeczkę soli – wtedy otrzymuję słony karmel.

Inny dodatek to mielony cynamon – sos karmelowy nabiera pysznego cynamonowego smaku.

A w sezonie zimowym dodaję do niego łyżeczkę przyprawy do piernika (użyj dobrej jakości przyprawy bez dodatku mąki!) Taki piernikowy sos karmelowy będzie idealny do wszelkich piernikowych wypieków i deserów. Polecam tu przygotowanie domowej przyprawy do piernika z mojego przepisu – sprawdzi się w całym sezonie świątecznym!

Możesz tu poeksperymentować z dodawanymi przyprawami, aby uzyskać sos idealny dla siebie!

karmelowy sos

Przygotowanie sosu karmelowego – wskazówki i porady

Przygotowanie domowego sosu karmelowego nie jest trudne, ale wymaga uwagi i ostrożności! Pamiętaj, że rozpuszczony cukier ma bardzo wysoką temperaturę i możesz się mocno poparzyć, jeśli nie zachowasz ostrożności!

Do zrobienia sosu najlepiej użyć rondla o wyższych ściankach i grubszym dnie – zapobiegnie to nadmiernemu podgrzaniu cukru.

Czy mieszać cukier podczas jego rozpuszczania?

Niektórzy nie mieszają cukru gdy się rozpuszcza, ale ja wolę mieszać go silikonową łopatką. Wtedy cukier rozpuszcza się szybciej i bardziej równomiernie. Do tego mam pewność, że się nie przypali – a bardzo łatwo przypalić cukier! Gdy rozpuszczony cukier nabierze lekko brązowej barwy, to znak, że trzeba dodać do niego masło. Jeśli cukier za mocno zbrązowieje stanie się gorzki!

Możesz go swobodnie wyrzucić, bo karmel z takiego cukru będzie niesmaczny!

domowy sos karmelowy

Jak dodawać masło i kremówkę do karmelu?

Pamiętaj, że dodając do karmelu masło, a potem śmietanę kremówkę masa się wzburzy i znacząco podniesie się jej poziom – uważaj wtedy, aby się nie oparzyć!

Po dodaniu masła i potem śmietany energicznie mieszaj sos, aż nabierze gładkości i będzie jednolity.

Podgotuj sos jeszcze przez kilka minut, aby zgęstniał i zdejmij rondelek z kuchenki.

Domowy sos karmelowy jest gotowy! Teraz możesz dodać do niego przyprawy jeśli chcesz mu nadać inny smak. Wsyp je do sosu i dokładnie wymieszaj. Przestudzony sos przelej do zamykanego słoika.

sos toffi domowy

Jak przechowywać domowy sos karmelowy?

Sos z tego przepisu, gdy jest gorący jest płynny, wraz ze stygnięciem staje się coraz gęstszy. Na początku możesz go trzymać na blacie kuchennym. Ale jeśli nie zużywasz go od razu w całości, to schowaj go lodówki. Tam może być przechowywany przez około 2 tygodnie, a nawet dłużej.

Jeśli będziecie go przechowywać w lodówce, to mocno stwardnieje.

Wystarczy go wtedy podgrzać krótko w mikrofalówce lub włożyć na chwilę do garnka z gorącą wodą, a następnie energicznie wymieszać (masło dodane do sosu może się wytrącać i trzeba go zmieszać z resztą).

A poniżej moje pierwsze zdjęcia domowego sosu karmelowego.

karmel3
sos karmelowy
karmel2

Przepis znalazłam tutaj. Podaję z moimi zmianami.

Polecane przepisy z karmelem

Zobaczcie jak możecie wykorzystać karmel i kajmak w swojej kuchni. Tutaj polecam Wam takie trzy przepisy: