Uwielbiam karmel, toffi, kajmak i wszelkie ciasta, słodkości i desery, które je w sobie zawierają.
Muszę się przyznać, że gdy otwieram puszkę kajmaku, to najpierw łyżką „sprawdzam”, czy masa jest na pewno smaczna ;)
To uzależnienie – wiem, o tym, ale nie zamierzam nic z tym robić ;)
Co najwyżej mogę mu dalej ulegać :D
Dziś chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym i szybkim przepisem na domowy karmel – będzie rewelacyjny do lodów, naleśników, pancakesów, ale również świetnie się sprawdzi jako składnik różnych ciast (już wkrótce się Wam przyda).
Sos z tego przepisu, gdy jest gorący jest płynny, wraz ze stygnięciem staje się coraz gęstszy. Jeśli będziecie go przechowywać w lodówce, to mocno stwardnieje.
Wystarczy go wtedy podgrzać krótko w mikrofalówce lub włożyć na chwilę do garnka z gorącą wodą, a następnie energicznie wymieszać (masło dodane do sosu może się wytrącać i trzeba go zmieszać z resztą).
Z tej porcji otrzymacie duży słoik masy.
Domowy sos karmelowy
- 110 g masła
- 1 szklanka drobnego brązowego cukru
- ⅓ szklanki śmietany kremówki
- Masło podgrzej, dodaj cukier i mieszaj, aż cukier zupełnie się rozpuści.
- Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i zamieszaj.
- Doprowadź masę do wrzenia i gotuj przez trzy minuty.
- Sos lekko ostudź i przelej do suchego słoika.
Przepis znalazłam tutaj.
[…] Ja podałam je z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, ze świeżymi truskawkami i domowym sosem toffee. […]
[…] Do bez będziecie potrzebować sos karmelowy – możecie wykorzystać taki ze sklepu, albo możecie zrobić go sami wg przepisu z mojego bloga – zapraszam tutaj […]
[…] Ja wypróbowałam tym razem przepis Kasi z Gotuję bo lubię, ale możecie też skorzystać z mojego starego przepisu. […]