Przepis na domowy sos karmelowy

 

Uwielbiam karmel, toffi, kajmak i wszelkie ciasta, słodkości i desery, które je w sobie zawierają.

Muszę się przyznać, że gdy otwieram puszkę kajmaku, to najpierw łyżką “sprawdzam”, czy masa jest na pewno smaczna ;)

To uzależnienie – wiem, o tym, ale nie zamierzam nic z tym robić ;)

Co najwyżej mogę mu dalej ulegać :D

Dziś chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym i szybkim przepisem na domowy karmel.

Będzie rewelacyjny do lodów, naleśników, pancakesów, ale również świetnie się sprawdzi jako składnik różnych ciast (już wkrótce się Wam przyda).

Sos z tego przepisu, gdy jest gorący jest płynny, wraz ze stygnięciem staje się coraz gęstszy.

Jeśli będziecie go przechowywać w lodówce, to mocno stwardnieje.

Wystarczy go wtedy podgrzać krótko w mikrofalówce lub włożyć na chwilę do garnka z gorącą wodą, a następnie energicznie wymieszać (masło dodane do sosu może się wytrącać i trzeba go zmieszać z resztą).

Z tej porcji otrzymacie duży słoik masy.

karmel1

karmel3

karmel2

 

Przepis na domowy sos karmelowy

 

domowy karmel

Domowy sos karmelowy

Wypieki Beaty
3.6 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 1 słoik

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło podgrzej, dodaj cukier i mieszaj, aż cukier zupełnie się rozpuści.
  • Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i zamieszaj.
  • Doprowadź masę do wrzenia i gotuj przez trzy minuty.
  • Sos lekko ostudź i przelej do suchego słoika.

Notatki

Możesz dodać na koniec gotowania łyżeczkę soli - w ten sposób otrzymasz solony karmel.
Słowa kluczowe kajmak, karmel
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.