Domowy jogurt daktylowy

jogurt z daktylami

Zawsze myślałam, że zrobienie jogurtu w domu jest trudne i że najlepiej mieć do tego jogurtownicę (czy jak to tam się nazywa).

Dlatego do tej pory nigdy go nie robiłam, mimo, że robiliśmy już sami twaróg czy też serek lebneh.

Ostatnio natrafiłam u Kingi z Green Morning na przepis na domowy jogurt daktylowy.

Zaintrygowana przeczytałam przepis i okazało się, że zrobienie jogurtu jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych urządzeń – wystarczy zwykły piekarnik.

Jedyne co tu potrzeba to czas :)

Jeśli więc do tej pory nie robiliście sami jogurtu, to koniecznie spróbujcie – taki domowy ma zupełnie inny smak niż ten ze sklepu.

A szczególnie ten.

Bo jest zrobiony z daktylami, które nadają mu naturalnej słodyczy – chociaż nie można powiedzieć, aby jogurt był jakoś szczególnie słodki.

Możecie go zjeść samego, albo dołożyć do niego świeże owoce, albo orzechy.

Uzyskacie tak pyszny i zdrowy posiłek :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

jogurt daktylowy

zdrowe dietetyczne śniadanie z jogurtu

prosty domowy jogurt

domowy jogurt daktylowy

Domowy jogurt daktylowy przepis do druku

lekki domowy jogurt

Domowy jogurt daktylowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny domowy jogurt z daktylami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 13 godz
Czas wykonania 7 godz
Czas całkowity 20 godz
Danie Przetwory
Porcje 6
Kalorie 190 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw aby zmiękły.
    100 g daktyli, 1 szklanka wody
  • Zmiksuj dokładnie daktyle blenderem.
  • Mleko w proszku wymieszaj z odrobiną mleka - dolej pozostałe mleko i wymieszaj.
    40 g mleka w proszku, 1 litr tłustego mleka
  • Zagotuj, zdejmij z ognia.
  • Dodaj do garnka daktyle oraz skórkę z cytryny.
    skórka z połowy cytryny
  • Ostudź w temperaturze pokojowej.
  • Dodaj do garnka jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
    5 łyżek jogurtu naturalnego
  • Duże sito wyłóż gazą lub pieluchą tetrową, wlej mleko i dokładniej odciśnij.
  • Przelej masę do przygotowanych słoiczków, przykryj ściereczką kuchenną.
  • Wstaw je do piekarnika ustawionego na 30 stopni i podgrzewaj przez około 7 godzin.
  • Po tym czasie słoiczki zakręć i schłodź w lodówce przez noc.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 190kcalWeglowodany: 24gBiałko: 8gTłuszcz: 8gBłonnik: 1.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

jogurt daktylowy