Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Domowy jogurt daktylowy

Domowy jogurt daktylowy

 

jogurt z daktylami

 

Zawsze myślałam, że zrobienie jogurtu w domu jest trudne i że najlepiej mieć do tego jogurtownicę (czy jak to tam się nazywa).

Dlatego do tej pory nigdy go nie robiłam, mimo, że robiliśmy już sami twaróg czy też serek lebneh.

Ostatnio natrafiłam u Kingi z Green Morning na przepis na domowy jogurt daktylowy.

Zaintrygowana przeczytałam przepis i okazało się, że zrobienie jogurtu jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych urządzeń – wystarczy zwykły piekarnik.

Jedyne co tu potrzeba to czas 🙂

Jeśli więc do tej pory nie robiliście sami jogurtu, to koniecznie spróbujcie – taki domowy ma zupełnie inny smak niż ten ze sklepu.

A szczególnie ten.

Bo jest zrobiony z daktylami, które nadają mu naturalnej słodyczy – chociaż nie można powiedzieć, aby jogurt był jakoś szczególnie słodki.

Możecie go zjeść samego, albo dołożyć do niego świeże owoce, albo orzechy.

Uzyskacie tak pyszny i zdrowy posiłek 🙂

 

jogurt daktylowy

 

zdrowe dietetyczne śniadanie z jogurtu

 

prosty domowy jogurt

 

domowy jogurt daktylowy

 

Domowy jogurt daktylowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 6 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Przetwory
Ilość: 6
Składniki
  • 1 litr tłustego mleka (3,2 %) najlepiej świeżego nie UHT
  • 40 g (5 łyżeczk) mleka w proszku
  • 100 g daktyli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • skórka z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • można również dodać cynamonu - do smaku
Wykonanie
  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw aby zmiękły.
  2. Zmiksuj dokładnie daktyle blenderem.
  3. Mleko w proszku wymieszaj z odrobiną mleka - dolej pozostałe mleko i wymieszaj.
  4. Zagotuj, zdejmij z ognia.
  5. Dodaj do garnka daktyle oraz skórkę z cytryny.
  6. Ostudź w temperaturze pokojowej.
  7. Dodaj do garnka jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
  8. Duże sito wyłóż gazą lub pieluchą tetrową, wlej mleko i dokładniej odciśnij.
  9. Przelej masę do przygotowanych słoiczków, przykryj ściereczką kuchenną.
  10. Wstaw je do piekarnika ustawionego na 30 stopni i podgrzewaj przez około 7 godzin.
  11. Po tym czasie słoiczki zakręć i schłódź w lodówce przez noc.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 190 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 1,5 g Białka: 8 g

 

 

jogurt daktylowy

 

Reklama

6 komentarzy

  1. Winodomowe.pl 2018/01/21 at 23:38 - Reply

    Domowy jogurt jest sto razy lepszy od kupnego 🙂 Sprawdzone, potwierdzone!

  2. Kuba B 2018/01/18 at 15:13 - Reply

    Świetny przepis. Dziś wziąłem sobie taki jogurcik do pracy. Pycha!

  3. Candy Pandas 2018/01/18 at 12:45 - Reply

    Wpadamy do Ciebie na śniadanko na taki jogurt <3

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: