Serek lebneh
Serek lebneh to lekki serek jogurtowy, zwany również serkiem libańskim.
Jego przygotowanie jest niezwykle proste i od was wymaga w zasadzie tylko czasu.
Wasze zadanie to kupno jogurtu naturalnego i wyłożenie go na sitko wyłożone złożoną gazą lub pieluchą tetrową.
Potem już tylko czekamy :D
Od tego jak długo jogurt sobie odcieka na sitku zależy jak gęsty będzie serek.
Jeśli użyjecie do „produkcji” jogurtu greckiego szybciej powstanie wam lebneh, bo jogurt grecki już ma w sobie mało wody.
Ja odsączałam właśnie jogurt grecki i po nocy w lodówce rano miałam pyszny gęsty serek – można do niego dodać teraz przyprawy – sól, pieprz, zioła i zjeść go z warzywami i tostem, albo tak jak ja dodać do niego trochę miodu i zjeść ze świeżymi owocami :)
Jeśli taki jogurt zostawicie na sitku na dwa dni, to potem będzie on tak gęsty, że będzie się nadawał na sernik :)
Rzadsze jogurty naturalne mają w sobie dużo wody, więc po odcieknięciu wyjdzie wam mniej serka – wtedy proponuję zrobienie go od razu z dwóch dużych jogurtów :)
Możecie również spróbować zrobić sobie domowy twarożek – do niego będziecie potrzebować mleka – najlepiej takiego od krowy, ale robiłam też go na świeżym mleku 3,2 % ze sklepu :)
Serek lebneh
- 1 lub 2 duże opakowania jogurtu naturalnego (im gęsty tym więcej wyjdzie serka)
- przyprawy do smaku - sól, pieprz, zioła
- albo miód
- świeże warzywa lub świeże owoce do podania
- Gęste sitko nałóż na miskę.
- Wyłóż je złożoną gazą albo pieluchą tetrową.
- Do tak przygotowanego sitka przełóż jogurt naturalny.
- Wstaw miskę z sitkiem do lodówki na kilkanaście godzin lub na kilka dni - zależy jak gęsty chcesz otrzymać serek.
- Serek możesz podać z miodem i świeżymi owocami albo doprawić solą, pieprzem i ziołami i zjeść go na kanapce razem z warzywami.
Uwielbiamy z niego robić masę do ciast :D
:D
Jestem mega ciekawa efektu, a przepis taki prosty, że na pewno wypróbuję! :)
Koniecznie Ula :)