serek lebneh

Przepis na domowy serek lebneh

Domowy serek lebneh to pyszna i zdrowa przekąska, przygotowana z jogurtu naturalnego. Ta kremowa i lekka alternatywa dla tradycyjnych twarożków jest idealna do smarowania na pieczywie lub dodawania do sałatek i dipów. Aby uzyskać lebneh, wystarczy przez kilka godzin odsączyć jogurt. I tyle! Przed zjedzeniem dodajcie do niego ulubione przyprawy, albo trochę miodu jeśli chcecie go zjeść bardziej na słodko.

lebneh z jogurtu

Kremowy serek lebneh przepis krok po kroku

Już dziś przygotujcie pyszny aksamitny i kremowy lebneh i zjedzcie go na śniadanie, albo w ciągu dnia. Samo przygotowanie jest niezmiernie proste, więc spróbujcie koniecznie!

serek lebneh

Serek lebneh przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Domowy kremowy serek zrobiony z jogurtu naturalnego idealny do samodzielnego jedzenia lub jako dodatek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 day
Czas całkowity 1 day
Porcje 4
Kalorie 134 kcal
Składniki

składniki na serek lebneh

  • 1-2 opakowania jogurtu naturalnego ((im gęsty tym więcej wyjdzie serka) duże )
  • przyprawy ( do smaku – sól, pieprz, zioła)
  • miód (opcjonalnie – do wersji na słodko)
  • świeże warzywa ( lub świeże owoce do podania)
Instrukcja
 

Jak zrobić serek lebneh w domu

  • Gęste sitko nałóż na miskę.
  • Wyłóż je złożoną gazą albo pieluchą tetrową.
  • Do tak przygotowanego sitka przełóż jogurt naturalny.
    1-2 opakowania jogurtu naturalnego
  • Wstaw miskę z sitkiem do lodówki na kilkanaście godzin lub na kilka dni – zależy jak gęsty chcesz otrzymać serek.
  • Serek możesz podać z miodem i świeżymi owocami albo doprawić solą, pieprzem i ziołami i zjeść go na kanapce razem z warzywami.
    miód, świeże warzywa, przyprawy
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 134kcalWeglowodany: 4gBiałko: 7gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe kremowy serek jogurtowy, serk jogurtowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
serek libański

Jogurtowy lebneh – uwagi

Serek lebneh to lekki serek jogurtowy, zwany również serkiem libańskim.

Jego przygotowanie jest niezwykle proste i od was wymaga w zasadzie tylko czasu.

Wasze zadanie to kupno jogurtu naturalnego i wyłożenie go na sitko wyłożone złożoną gazą lub pieluchą tetrową.

Potem już tylko czekamy :D

Od tego jak długo jogurt sobie odcieka na sitku zależy jak gęsty będzie serek.

Jeśli użyjecie do „produkcji” jogurtu greckiego szybciej powstanie wam lebneh, bo jogurt grecki już ma w sobie mało wody.

Ja odsączałam właśnie jogurt grecki i po nocy w lodówce rano miałam pyszny gęsty serek. Można do niego dodać teraz przyprawy – sól, pieprz, zioła i zjeść go z warzywami i tostem, albo tak jak ja dodać do niego trochę miodu i zjeść ze świeżymi owocami :)

Jeśli taki jogurt zostawicie na sitku na dwa dni, to potem będzie on tak gęsty, że będzie się nadawał na sernik :)

Rzadsze jogurty naturalne mają w sobie dużo wody, więc po odcieknięciu wyjdzie wam mniej serka – wtedy proponuję zrobienie go od razu z dwóch dużych jogurtów :)

Możecie również spróbować zrobić sobie domowy twarożek – do niego będziecie potrzebować mleka – najlepiej takiego od krowy, ale robiłam też go na świeżym mleku 3,2 % ze sklepu :)

serek lebneh
serek z jogurtu
serek jogurtowy
lebneh

Polecane przepisy na zdrowe przekąski

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i zdrowe przekąski świetne o każdej porze dnia. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: