Przepis na wegański smalec z fasoli

smalec z fasoli

Nigdy nie sądziłam, że kiedyś zjem smalec z fasoli – więcej – że sama go zrobię ;)

Bo co jak co, ale fasoli to ja jednak nie cierpię.

Dopiero Małgosia z Qchennych Inspiracji przekonała mnie do tego swoim przepisem na smalczyk roślinny.

Zrobiłam wszystko wg jej wskazówek – istotny jest tu sposób obchodzenia się z fasolą i faktycznie – smalec wyszedł bardzo smaczny i nie mam nim żadnych niechcianych „sensacji”.

Jak zrobić taki domowy smalec z fasoli?

Najpierw trzeba odpowiednio przygotować fasolę.

Zalać ją gorącą wodą i odstawić na całą noc. Potem trzeba ją porządnie przemyć wodą i ugotować.

Tak przygotowana fasola będzie lżej strawna i nie wywoła „gazów”.

Powiem wam jedno – to smakuje wybornie!

Gdyby ktoś mnie nim poczęstował, to myślę, że w życiu bym nie zgadła, że jest z fasoli, a nie z prawdziwego smalcu.

Wygląda i smakuje bardzo podobnie – a ma chyba z 6 razy mniej kalorii niż tradycyjny smalec z cebulką i jabłkiem.

Porcja smalcu z fasoli (około 20 g) to jedynie 29 kalorii – jak dla mnie rewelacja – można jeść bezkarnie :)

To kto się skusi na ten smalczyk?

Dodam jeszcze, że z fasoli zrobicie nie tylko smalec, ale możecie też z niej upiec rewelacyjne ciasto czekoladowe – koniecznie spróbujcie.

Zapraszam was także do zapoznania się z moimi przepisami na dania obiadowe :)

smalec z fasoli

smalczyk z fasoli

dietetyczny smalec na kanapki

Przepis na smalec z fasoli

smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Wypieki Beaty
Przepis na domowy niskokaloryczny smalec z białej fasoli.
3.67 z 12 ocen
Czas przygotowania 13 godz
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 14 godz 30 minut
Danie Przetwory
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 30
Kalorie 145 kcal

Składniki
  

  • 150 g białej fasoli suchej
  • 1 cebula średnia (około 100 g)
  • 1 jabłko małe (około 100 g)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcja
 

  • Fasolę zalej gorącą wodą tak aby sięgała około 4 cm ponad poziom fasoli, przykryj i odstaw na całą noc do zmięknięcia - albo na 10-12 godzin (ale nie dłużej).
  • Następnego dnia fasolę odsącz na sicie i obficie przelej zimną wodą.
  • Przełóż fasolę do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez około 1-1,5 godziny - aż fasola zmięknie.
  • Odcedź fasolę z wody i odstaw do wystudzenia.
  • Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją do zeszklenia na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek oleju.
  • Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Dodaj jabłko do cebuli, dodaj majeranek i smaż kilka minut.
  • Fasolę zmiksuj blenderem - tak aby zostały niewielkie kawałeczki.
  • Dodaj cebulę z jabłkiem i dokładnie wymieszaj.
  • Posól i popieprz do smaku :)
  • Przechowuj smalec w lodówce.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 145kcalWeglowodany: 20.6gBiałko: 8.4gTłuszcz: 2.3gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe cebula, fasola, jabłko
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

smalczyk z fasoli