Smalec z fasoli
Nigdy nie sądziłam, że kiedyś zjem smalec z fasoli – więcej – że sama go zrobię ;)
Bo co jak co, ale fasoli to ja jednak nie cierpię.
Dopiero Małgosia z Qchennych Inspiracji przekonała mnie do tego swoim przepisem na smalczyk roślinny.
Zrobiłam wszystko wg jej wskazówek – istotny jest tu sposób obchodzenia się z fasolą i faktycznie – smalec wyszedł bardzo smaczny i nie mam nim żadnych niechcianych „sensacji”.
Gdyby ktoś mnie nim poczęstował, to myślę, że w życiu bym nie zgadła, że jest z fasoli, a nie z prawdziwego smalcu.
Wygląda i smakuje bardzo podobnie – a ma chyba z 6 razy mniej kalorii niż tradycyjny smalec z cebulką i jabłkiem.
Porcja smalcu z fasoli (około 20 g) to jedynie 29 kalorii – jak dla mnie rewelacja – można jeść bezkarnie :)
To kto się skusi na ten smalczyk?
Dodam jeszcze, że z fasoli zrobicie nie tylko smalec, ale możecie też z niej upiec rewelacyjne ciasto czekoladowe – koniecznie spróbujcie.
Przepis do druku
Smalec z fasoli
- 150 g suchej białej fasoli
- 1 średnia cebula (około 100 g)
- 1 małe jabłko (około 100 g)
- 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- Fasolę zalej gorącą wodą tak aby sięgała około 4 cm ponad poziom fasoli, przykryj i odstaw na całą noc do zmięknięcia - albo na 10-12 godzin (ale nie dłużej).
- Następnego dnia fasolę odsącz na sicie i obficie przelej zimną wodą.
- Przełóż fasolę do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez około 1-1,5 godziny - aż fasola zmięknie.
- Odcedź fasolę z wody i odstaw do wystudzenia.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją do zeszklenia na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek oleju.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj jabłko do cebuli, dodaj majeranek i smaż kilka minut.
- Fasolę zmiksuj blenderem - tak aby zostały niewielkie kawałeczki.
- Dodaj cebulę z jabłkiem i dokładnie wymieszaj.
- Posól i popieprz do smaku :)
- Przechowuj smalec w lodówce.
Czy można użyć Fasoli z puszki – jeśli tak to ile
Możesz, trudno mi powiedzieć, ile waży fasola po ugotowaniu, bo jej nie ważyłam. Weź po prostu puszkę fasoli i dopraw ją do smaku :)
Jest przepyszny!
Dziękuję :)
Robiłyśmy już wielokrotnie i nawet naszemu tacie bardzo smakuje :)
O proszę :)