smalec z fasoli

Przepis na wegański smalec z fasoli z cebulą i jabłkiem

Dziś mam dla Was niezwykły przepis na smalczyk z fasoli – to wegański smalec zrobiony z białej fasoli, tartego jabłka oraz cebuli. Pewnie się zastanawiacie, czy smalec z fasoli jest zdrowy? Otóż tak! I do tego ma niewiele kalorii. A jak smakuje smalec z fasoli? Bardzo podobnie do tradycyjnego smalczyka :) Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić smalec z białej fasoli.

smalec z fasoli

Smalec z fasoli przepis krok po kroku

Jeśli lubisz nowe smaki i do tego zależy Ci na zdrowym trybie życia, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

smalec z fasoli

Warzywny smalec z fasoli przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowy niskokaloryczny smalec z białej fasoli z cebulką i jabłkiem.
4.16 z 20 ocen
Czas przygotowania 13 hours
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 14 hours 30 minut
Porcje 30
Kalorie 145 kcal
Składniki

składniki na wegański smalec z fasoli

  • 150 g białej fasoli (suchej )
  • 1 cebula (średnia (około 100 g))
  • 1 jabłko (małe (około 100 g))
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżka majeranku (suszonego )
  • sól i pieprz ( do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić smalec z fasoli krok po kroku

  • Fasolę zalej gorącą wodą tak aby sięgała około 4 cm ponad poziom fasoli, przykryj i odstaw na całą noc do zmięknięcia – albo na 10-12 godzin (ale nie dłużej).
    150 g białej fasoli
  • Następnego dnia fasolę odsącz na sicie i obficie przelej zimną wodą.
  • Przełóż fasolę do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez około 1-1,5 godziny – aż fasola zmięknie.
  • Odcedź fasolę z wody i odstaw do wystudzenia.
  • Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją do zeszklenia na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek oleju.
    1 cebula, 2 łyżeczki oleju
  • Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    1 jabłko
  • Dodaj jabłko do cebuli, dodaj majeranek i smaż kilka minut.
    1 łyżka majeranku
  • Fasolę zmiksuj blenderem – tak aby zostały niewielkie kawałeczki.
  • Dodaj cebulę z jabłkiem i dokładnie wymieszaj.
  • Posól i popieprz do smaku :)
    sól i pieprz
  • Przechowuj smalec w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 145kcalWeglowodany: 20.6gBiałko: 8.4gTłuszcz: 2.3gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe smalczyk z fasoli, wegański smalec
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
smalczyk z fasoli

Smalczyk z fasoli – uwagi

Nigdy nie sądziłam, że kiedyś zjem smalec z fasoli – więcej – że sama go zrobię ;)

Bo co jak co, ale fasoli to ja jednak nie cierpię.

Dopiero Małgosia z Qchennych Inspiracji przekonała mnie do tego swoim przepisem na smalczyk roślinny.

Zrobiłam wszystko wg jej wskazówek – istotny jest tu sposób obchodzenia się z fasolą i faktycznie – smalec wyszedł bardzo smaczny i nie mam nim żadnych niechcianych „sensacji”.

dietetyczny smalec na kanapki

Jak zrobić smalec z fasoli – wskazówki

Aby zrobić wegański smalczyk musicie najpierw trzeba odpowiednio przygotować fasolę.

Zalać ją gorącą wodą i odstawić na całą noc. Potem trzeba ją porządnie przemyć wodą i ugotować.

Tak przygotowana fasola będzie lżej strawna i nie wywoła „gazów”.

Ostudzoną fasolę zmiksujcie blenderem i połączcie z podsmażoną cebulą i jabłkiem. Teraz jeszcze trochę przypraw i roślinny smalec gotowy.

Powiem wam jedno – to smakuje wybornie!

Gdyby ktoś mnie nim poczęstował, to myślę, że w życiu bym nie zgadła, że jest z fasoli, a nie z prawdziwego smalcu.

Wygląda i smakuje bardzo podobnie – a ma chyba z 6 razy mniej kalorii niż tradycyjny smalec z cebulką i jabłkiem.

smalczyk z fasoli

Smalec z fasoli kalorie

Porcja smalcu z fasoli (około 20 g) to jedynie 29 kalorii – jak dla mnie rewelacja – można jeść bezkarnie :) 100 g smalczyku to około 145 kalorii – nic tylko jeść :)

To kto się skusi na ten smalczyk z białej fasoli?

Dodam jeszcze, że z fasoli zrobicie nie tylko smalec, ale możecie też z niej upiec rewelacyjne ciasto czekoladowe – koniecznie spróbujcie.

Zapraszam was także do zapoznania się z moimi przepisami na dania obiadowe :)

Polecane przepisy na pasty kanapkowe

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne warzywne pasty i smarowidła idealne na kanapki i do przekąsek. Tutaj polecam takie trzy przepisy: