Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Smalec z fasoli

By |2018-09-22T11:39:54+00:002017 Listopad 4th|Przetwory, Śniadania, Zdrowo i fit|

Smalec z fasoli

 

wegański smalec

 

Nigdy nie sądziłam, że kiedyś zjem smalec z fasoli – więcej – że sama go zrobię 😉

Bo co jak co, ale fasoli to ja jednak nie cierpię.

Dopiero Małgosia z Qchennych Inspiracji przekonała mnie do tego swoim przepisem na smalczyk roślinny.

Zrobiłam wszystko wg jej wskazówek – istotny jest tu sposób obchodzenia się z fasolą i faktycznie – smalec wyszedł bardzo smaczny i nie mam nim żadnych niechcianych „sensacji”.

Gdyby ktoś mnie nim poczęstował, to myślę, że w życiu bym nie zgadła, że jest z fasoli, a nie z prawdziwego smalcu.

Wygląda i smakuje bardzo podobnie – a ma chyba z 6 razy mniej kalorii niż tradycyjny smalec z cebulką i jabłkiem.

Porcja smalcu z fasoli (około 20 g) to jedynie 29 kalorii – jak dla mnie rewelacja – można jeść bezkarnie 🙂

To kto się skusi na ten smalczyk?

Dodam jeszcze, że z fasoli zrobicie nie tylko smalec, ale możecie też z niej upiec rewelacyjne ciasto czekoladowe – koniecznie spróbujcie.

 

smalec z fasoli

 

smalczyk z fasoli

 

dietetyczny smalec na kanapki

Przepis do druku

Smalec z fasoli
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Pamiętaj aby fasolę namoczyć wcześniej i zostawić tak przez całą noc!
Autor:
Typ przepisu: Przetwory
Ilość: 30
Składniki
  • 150 g suchej białej fasoli
  • 1 średnia cebula (około 100 g)
  • 1 małe jabłko (około 100 g)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Fasolę zalej gorącą wodą tak aby sięgała około 4 cm ponad poziom fasoli, przykryj i odstaw na całą noc do zmięknięcia - albo na 10-12 godzin (ale nie dłużej).
  2. Następnego dnia fasolę odsącz na sicie i obficie przelej zimną wodą.
  3. Przełóż fasolę do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez około 1-1,5 godziny - aż fasola zmięknie.
  4. Odcedź fasolę z wody i odstaw do wystudzenia.
  5. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją do zeszklenia na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek oleju.
  6. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  7. Dodaj jabłko do cebuli, dodaj majeranek i smaż kilka minut.
  8. Fasolę zmiksuj blenderem - tak aby zostały niewielkie kawałeczki.
  9. Dodaj cebulę z jabłkiem i dokładnie wymieszaj.
  10. Posól i popieprz do smaku 🙂
  11. Przechowuj smalec w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 145 Tłuszcze: 2,3 g Węglowodany: 20,6 g Błonnik: 0,7 g Białka: 8,4 g

 

 

smalczyk z fasoli

 

 

Reklama

2 komentarze

  1. Robiłyśmy już wielokrotnie i nawet naszemu tacie bardzo smakuje 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: