Smalec z fasoli
Przepis na wegański smalec z fasoli z cebulą i jabłkiem
Dziś mam dla Was niezwykły przepis na smalczyk z fasoli – to wegański smalec zrobiony z białej fasoli, tartego jabłka oraz cebuli. Pewnie się zastanawiacie, czy smalec z fasoli jest zdrowy? Otóż tak! I do tego ma niewiele kalorii. A jak smakuje smalec z fasoli? Bardzo podobnie do tradycyjnego smalczyka :) Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić smalec z białej fasoli.
Spis treści
Smalec z fasoli przepis krok po kroku
Jeśli lubisz nowe smaki i do tego zależy Ci na zdrowym trybie życia, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Warzywny smalec z fasoli przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić smalec z fasoli krok po kroku
- Fasolę zalej gorącą wodą tak aby sięgała około 4 cm ponad poziom fasoli, przykryj i odstaw na całą noc do zmięknięcia – albo na 10-12 godzin (ale nie dłużej).150 g białej fasoli
- Następnego dnia fasolę odsącz na sicie i obficie przelej zimną wodą.
- Przełóż fasolę do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez około 1-1,5 godziny – aż fasola zmięknie.
- Odcedź fasolę z wody i odstaw do wystudzenia.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją do zeszklenia na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek oleju.1 cebula, 2 łyżeczki oleju
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.1 jabłko
- Dodaj jabłko do cebuli, dodaj majeranek i smaż kilka minut.1 łyżka majeranku
- Fasolę zmiksuj blenderem – tak aby zostały niewielkie kawałeczki.
- Dodaj cebulę z jabłkiem i dokładnie wymieszaj.
- Posól i popieprz do smaku :)sól i pieprz
- Przechowuj smalec w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Smalczyk z fasoli – uwagi
Nigdy nie sądziłam, że kiedyś zjem smalec z fasoli – więcej – że sama go zrobię ;)
Bo co jak co, ale fasoli to ja jednak nie cierpię.
Dopiero Małgosia z Qchennych Inspiracji przekonała mnie do tego swoim przepisem na smalczyk roślinny.
Zrobiłam wszystko wg jej wskazówek – istotny jest tu sposób obchodzenia się z fasolą i faktycznie – smalec wyszedł bardzo smaczny i nie mam nim żadnych niechcianych „sensacji”.
Jak zrobić smalec z fasoli – wskazówki
Aby zrobić wegański smalczyk musicie najpierw trzeba odpowiednio przygotować fasolę.
Zalać ją gorącą wodą i odstawić na całą noc. Potem trzeba ją porządnie przemyć wodą i ugotować.
Tak przygotowana fasola będzie lżej strawna i nie wywoła „gazów”.
Ostudzoną fasolę zmiksujcie blenderem i połączcie z podsmażoną cebulą i jabłkiem. Teraz jeszcze trochę przypraw i roślinny smalec gotowy.
Powiem wam jedno – to smakuje wybornie!
Gdyby ktoś mnie nim poczęstował, to myślę, że w życiu bym nie zgadła, że jest z fasoli, a nie z prawdziwego smalcu.
Wygląda i smakuje bardzo podobnie – a ma chyba z 6 razy mniej kalorii niż tradycyjny smalec z cebulką i jabłkiem.
Smalec z fasoli kalorie
Porcja smalcu z fasoli (około 20 g) to jedynie 29 kalorii – jak dla mnie rewelacja – można jeść bezkarnie :) 100 g smalczyku to około 145 kalorii – nic tylko jeść :)
To kto się skusi na ten smalczyk z białej fasoli?
Dodam jeszcze, że z fasoli zrobicie nie tylko smalec, ale możecie też z niej upiec rewelacyjne ciasto czekoladowe – koniecznie spróbujcie.
Zapraszam was także do zapoznania się z moimi przepisami na dania obiadowe :)
Polecane przepisy na pasty kanapkowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne warzywne pasty i smarowidła idealne na kanapki i do przekąsek. Tutaj polecam takie trzy przepisy: