Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Paprykowa pasta Htipiti

By |2018-09-30T17:19:10+00:002018 Październik 1st|Na słono, Zdrowo i fit|

Paprykowa pasta Htipiti

 

smarowidło z papryki

 

Ogłaszam wszem i wobec – nienawidzę słodką paprykę – niezależnie od koloru 🙂

Już sam jej zapach mnie ogromnie drażni.

A jak przez przypadek ją zjem w sałatce (bo udaje pomidora), to mi staje w gardle.

Jestem w stanie jeść tylko ostrą paprykę – a i to w stanie przetworzonym – np. uwielbiam papryczki jalapeno w zalewie 🙂

Słodką paprykę do tej pory jadłam jedynie w zupie kremie paprykowo-pomidorowym – którą to zupę nawiasem mówić uwielbiam.

Nieźle, co?

Teraz do tej zupy dołączyła paprykowa pasta Htipiti 😀

Nie wiem, czy to kwestia pieczenia tej papryki, jej oskórowania, dodatku ostrej papryczki, czy też wszystko razem, ale ta pasta zawładnęła moim sercem.

Przyznaję się bez bicia, że wyjadałam ją po prostu samą łyżeczką.

Przepis znalazłam u Zuzanny i mając w pamięci moje dobre stosunki z zupą z pieczonej papryki stwierdziłam, że zaryzykuję i zrobię sobie tą pastę.

Niczego nie żałuję, pasta jest czaaadowa – sami spróbujcie 🙂

Taka pasta to idealne smarowidło do chleba, albo do podjadania z warzywami pociętymi w słupki. Możecie do niej przygotować podpłomyki, albo chlebki naan.

Spróbujcie również przepisów na pastę z buraka i fety (to zupełnie inne połączenie smaków), domowy hummus, pastę baba ghanoush albo hummus tzatziki.

 

paprykowe smarowidło

 

pasta htipiti z papryki

 

grecka pasta paprykowa

 

pasta paprykowa z fetą

Przepis do druku

 

Paprykowa pasta Htipiti
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na duuużą porcję pasty.
Autor:
Typ przepisu: Pasta
Ilość: 5
Składniki
  • 3 średnie papryki (moje miały 360 g po wyjęciu gniazd nasiennych)
  • 1 papryczka chilli (chciałam ostrzej więc wzięłam jedną papryczkę jalapeno i jedną malutką chilli)
  • 150-200 g sera feta (użyłam 110 g gdyż starczyło mi już "słoności" ;))
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1-2 łyżeczki soku z cytryny - do smaku
  • dodatkowo pieprz czarny do smaku
Wykonanie
  1. Papryki przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne, ułóż je skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz w 190 stopniach (termoobieg) przez około pół godziny - skórka musi się pokryć czarnymi plamami.
  3. Upieczone papryki wyjmij z piekarnika, przykryj folią spożywczą na 10 minut (to ułatwi zdjęcie skórki), po tym czasie folię zdejmij, a papryki zostaw do wystudzenia.
  4. Zdejmij z papryk skórki i potnij je na mniejsze kawałki - przełóż do miski.
  5. Dodaj ser feta - proponuję dać najpierw około 100 g i najwyżej potem dołożyć do smaku - przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory.
  6. Zmiksuj wszystko dokładnie blenderem.
  7. Dodaj soku z cytryny do smaku, możesz też dodać pieprzu (ja dałam 🙂 - pasta wyszła fajnie pikantna).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 91 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 6 g Błonnik: 1,5 g Białka: 4 g

 

 

pasta paprykowa z fetą

Reklama

2 komentarze

  1. Marcelina 2018/10/03 at 12:28 - Reply

    Muszę spróbować! Wygląda naprawdę pysznie 🙂

    • wypiekibeaty 2018/10/03 at 13:06 - Reply

      Mi ona baaardzo smakowała 🙂 spróbuj koniecznie i daj znać 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: