Przepis na pyszną zupę z pieczonych pomidorów i papryki
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki gości w moim domu od jakichś 2-3 lat, a dopiero teraz pomyślałam o tym, aby wrzucić ją dla was na blog.
W sumie nie wiem czemu dopiero teraz o tym pomyślałam, bo zupa jest wręcz rewelacyjna.
Intensywna w smaku, mocno warzywna, sycąca i rozgrzewająca.
Wypatrzyłam ją na stronie u Małgosi z Qchennych inspiracji, która jest skarbnicą takich pysznych obiadowych przepisów i od tamtej pory robię ją co jakiś czas.
Teraz, w sezonie polecam wam do zupy dorodne, świeże pomidory, a poza sezonem idealnie sprawdzą się pomidory w puszcze.
Zupa opiera się na pieczonych pomidorach i papryce.
Ja je wkładam do oddzielnych foremek żaroodpornych i piekę w piekarniku.
Zaraz po upieczeniu paprykę przekładam do grubego woreczka i szczelnie zamykam.
Po około pół godziny w takim woreczku bardzo łatwo jest zdjąć skórkę z papryki – a warto ją zdjąć, żeby nie przeszkadzała w zupie.
Jak już mam upieczone i obrane ze skórek warzywa robię szybką zupę i dokładnie miksuję.
Mówię wam, że ta zupa z pieczonych pomidorów i papryki skradnie wam serca i podbije wasze podniebienia!
Jeśli lubicie zupy to koniecznie wypróbujcie również inne przepisy, np. na cukiniową zupę szczęścia, zupę kukurydzianą, szparagową z fetą, zupę krem z pietruszki albo chińską z kurczakiem i kukurydzą.
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki – przepis do druku

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki
Składniki
- 2 czerwone papryki duże
- 1 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki krojonych pomidorów
- cebula średnia
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 litry bulionu lub ostatecznie wody
- sól i pieprz do smaku
- śmietana do podania
Instrukcja
- Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
- Pomidory przekrój na pół, łyżeczką wydłub gniazda nasienne, pomidory ułóż skórką do dołu w drugim naczyniu żaroodpornym (jeśli używasz pomidory w puszcze, to je po prostu przelej do naczynia).
- Piecz warzywa przez 30 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
- Po upieczeniu delikatnie przestudź warzywa, a następnie zdejmij z nich skórki (jeśli gorące papryki włożysz do grubego woreczka i go zamkniesz, to po jakichś 10 minutach takiego leżenia skórka będzie schodzić jeszcze łatwiej).
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż krótko na patelni.
- Pokrój warzywa na mniejsze cząstki i przełóż do dużego garnka, dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę, listki oberwane z bazylii oraz bulion lub wodę.
- Gotuj całość około pół godziny.
- Po tym czasie zupę dokładnie zmiksuj blenderem.
- Posól i popieprz do smaku.
- Podawaj z odrobiną śmietany.