Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

By |2018-09-21T21:45:04+00:002018 Wrzesień 19th|Na słono, Obiady, Zdrowo i fit|

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

 

zupa krem z pomidorów i papryki

 

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki gości w moim domu od jakichś 2-3 lat, a dopiero teraz pomyślałam o tym, aby wrzucić ją dla was na blog.

W sumie nie wiem czemu dopiero teraz o tym pomyślałam, bo zupa jest wręcz rewelacyjna.

Intensywna w smaku, mocno warzywna, sycąca i rozgrzewająca.

Wypatrzyłam ją na stronie u Małgosi, która jest skarbnicą takich pysznych obiadowych przepisów i od tamtej pory robię ją co jakiś czas.

Teraz, w sezonie polecam wam do zupy dorodne, świeże pomidory, a poza sezonem idealnie sprawdzą się pomidory w puszcze.

Jeśli lubicie zupy to koniecznie wypróbujcie również inne przepisy, np. na cukiniową zupę szczęścia, zupę kukurydzianą, szparagową z fetą, zupę krem z pietruszki albo chińską z kurczakiem i kukurydzą.

 

zupa krem toskańska z pomidorów i papryki

 

zupa krem pomidorowa

 

zupa pomidorowa z papryką

 

zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Przepis do druku

 

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na spory garnek zupy.
Autor:
Typ przepisu: Zupa
Ilość: 9
Składniki
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki krojonych pomidorów
  • średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 litry bulionu lub ostatecznie wody
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana do podania
Wykonanie
  1. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
  2. Pomidory przekrój na pół, łyżeczką wydłub gniazda nasienne, pomidory ułóż skórką do dołu w drugim naczyniu żaroodpornym (jeśli używasz pomidory w puszcze, to je po prostu przelej do naczynia).
  3. Piecz warzywa przez 30 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
  4. Po upieczeniu delikatnie przestudź warzywa, a następnie zdejmij z nich skórki (jeśli gorące papryki włożysz do grubego woreczka i go zamkniesz, to po jakichś 10 minutach takiego leżenia skórka będzie schodzić jeszcze łatwiej).
  5. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż krótko na patelni.
  6. Pokrój warzywa na mniejsze cząstki i przełóż do dużego garnka, dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę, listki oberwane z bazylii oraz bulion lub wodę.
  7. Gotuj całość około pół godziny.
  8. Po tym czasie zupę dokładnie zmiksuj blenderem.
  9. Posól i popieprz do smaku.
  10. Podawaj z odrobiną śmietany.
Notatki
Kaloryczność podałam dla zupy zrobionej na wodzie i bez śmietany.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 70 Tłuszcze: 1,5 g Węglowodany: 11 g Błonnik: 3,6 g Białka: 3 g

 

 

pomidory

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/09/20 at 10:45 - Reply

    Pieczone warzywa mają niesamowity aromat 🙂

    • wypiekibeaty 2018/09/20 at 10:53 - Reply

      Ja uwielbiam takie pieczone warzywa 🙂 szczególnie w chłodniejsze miesiące.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: