Przepis na pyszną zupę z pieczonych pomidorów i papryki

zupa krem z pomidorów i papryki

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki gości w moim domu od jakichś 2-3 lat, a dopiero teraz pomyślałam o tym, aby wrzucić ją dla was na blog.

W sumie nie wiem czemu dopiero teraz o tym pomyślałam, bo zupa jest wręcz rewelacyjna.

Intensywna w smaku, mocno warzywna, sycąca i rozgrzewająca.

Wypatrzyłam ją na stronie u Małgosi z Qchennych inspiracji, która jest skarbnicą takich pysznych obiadowych przepisów i od tamtej pory robię ją co jakiś czas.

Teraz, w sezonie polecam wam do zupy dorodne, świeże pomidory, a poza sezonem idealnie sprawdzą się pomidory w puszcze.

Zupa opiera się na pieczonych pomidorach i papryce.

Ja je wkładam do oddzielnych foremek żaroodpornych i piekę w piekarniku.

Zaraz po upieczeniu paprykę przekładam do grubego woreczka i szczelnie zamykam.

Po około pół godziny w takim woreczku bardzo łatwo jest zdjąć skórkę z papryki – a warto ją zdjąć, żeby nie przeszkadzała w zupie.

Jak już mam upieczone i obrane ze skórek warzywa robię szybką zupę i dokładnie miksuję.

Mówię wam, że ta zupa z pieczonych pomidorów i papryki skradnie wam serca i podbije wasze podniebienia!

Jeśli lubicie zupy to koniecznie wypróbujcie również inne przepisy, np. na cukiniową zupę szczęścia, zupę kukurydzianą, szparagową z fetą, zupę krem z pietruszki albo chińską z kurczakiem i kukurydzą.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

zupa krem toskańska z pomidorów i papryki

zupa krem pomidorowa

zupa pomidorowa z papryką

zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki – przepis do druku

zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i aromatyczną zupę z pieczonych warzyw.
3.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz 20 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Obiad
Porcje 9
Kalorie 70 kcal

Składniki
  

  • 2 czerwone papryki duże
  • 1 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki krojonych pomidorów
  • cebula średnia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 litry bulionu lub ostatecznie wody
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana do podania

Instrukcja
 

  • Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, ułóż skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
  • Pomidory przekrój na pół, łyżeczką wydłub gniazda nasienne, pomidory ułóż skórką do dołu w drugim naczyniu żaroodpornym (jeśli używasz pomidory w puszcze, to je po prostu przelej do naczynia).
  • Piecz warzywa przez 30 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
  • Po upieczeniu delikatnie przestudź warzywa, a następnie zdejmij z nich skórki (jeśli gorące papryki włożysz do grubego woreczka i go zamkniesz, to po jakichś 10 minutach takiego leżenia skórka będzie schodzić jeszcze łatwiej).
  • Cebulę drobno posiekaj i podsmaż krótko na patelni.
  • Pokrój warzywa na mniejsze cząstki i przełóż do dużego garnka, dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę, listki oberwane z bazylii oraz bulion lub wodę.
  • Gotuj całość około pół godziny.
  • Po tym czasie zupę dokładnie zmiksuj blenderem.
  • Posól i popieprz do smaku.
  • Podawaj z odrobiną śmietany.

Notatki

Kaloryczność podałam dla zupy zrobionej na wodzie i bez śmietany.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 70kcalWeglowodany: 11gBiałko: 3gTłuszcz: 1.5gBłonnik: 3.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

pomidory