Zupa kukurydziana przepis

Zaktualizowany: 2023 21 sierpnia
pikantna zupa kukurydziana

Przepis na pikantną zupę kukurydzianą

Jeszcze nie próbowałaś/eś zupy kukurydzianej? To musisz nadrobić zaległości! Ta gęsta, aromatyczna zupa kukurydziana to idealny wybór na chłodne dni. Uwielbiam ją za jej intensywny smak kukurydzy, słodkość mleczka kokosowego i pikantność papryczki. Jeśli szukasz pomysłu na lekki, ale sycący obiad, zupa kukurydziana to strzał w dziesiątkę! Spróbuj koniecznie.

zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana przepis krok po kroku

Jeśli lubisz apetyczne i aromatyczne zupy krem, to koniecznie zrób tą przepyszną zupę z kukurydzy.

pikantna zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kremową zupę z kukurydzy.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na zupę kukurydzianą

  • 4 kolby kukurydzy (- duże)
  • około 400-500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego ( lub wody)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • sól (, pieprz i słodka papryka do smaku)
  • ostra papryka ( – opcjonalnie)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
Instrukcja
 

Jak zrobić zupę kukurydzianą

  • Ostrym nożem odetnij ziarna kukurydzy od kolby, a kolby przetnij na pół.
    4 kolby kukurydzy
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
    około 400-500 g ziemniaków
  • Cebulę pokrój w kostkę.
    1 cebula
  • W garnku rozpuść trochę masła klarowanego, wrzuć kukurydzę, kolby, cebulę i ziemniaki – krótko podsmaż.
  • Wlej bulion lub wodę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy – możesz dodawać je po trochu – do smaku.
    2-3 ząbki czosnku, 2 litry bulionu warzywnego, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki imbiru mielonego, sól
  • Garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę na wolnym ogniu.
  • Gdy warzywa zmiękną wyjmij kolby kukurydzy i wyrzuć je.
  • Wlej mleczko kokosowe i wymieszaj.
    1 puszka mleczka kokosowego
  • Dopraw zupę do smaku.
  • Teraz możesz ją zmiksować – po miksowaniu przetrzyj zupę przez sitko, aby pozbyć się odpadów z kukurydzy.
Prywatne
Słowa kluczowe kremowa zupa kukurydziana, zupa z kukurydzy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy – uwagi

Czy jest coś lepszego niż miska gorącej zupy na obiad?

Dziś postawiłam na zupę kukurydzianą – i nie żałuję!

Ta pyszna zupa ma intensywny smak i konsystencję, która rozgrzeje każdego w chłodne zimowe i jesienne dni.

Zupa kukurydziana pojawia się u nas co roku – najchętniej przygotowujemy ją w wersji kremowej z dodatkiem ostrej papryczki i mleczka kokosowego.

Zupa jest bardzo smaczna i rozgrzewająca (dzięki papryczkom), a do tego szybko się ją robi.

Możecie ją zmiksować, albo zjeść taką normalną.

Porada!

Mam tylko jedną uwagę –  jeśli wybierzecie wersję „zupa krem” to koniecznie przetrzyjcie zupę przez sitko.

Niestety po miksowaniu w zupie jest pełno skórek z kukurydzy i kiepsko się ją je w takiej postaci.

Przetarcie przez sitko znacznie wszystko ułatwi – sami się zdziwicie, ile tego Wam zostanie na sitku :)

Jeśli zupę mają jeść dzieci, to proponuję papryczkę dodać sobie na talerzu.

Przy okazji zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na zupy idealne na lunch i obiad.

zupa krem z kukurydzy
zupa kukurydziana

Polecane przepisy na zupy

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i rozgrzewające zupy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 17 września

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. d16e7a7c5e719a9ef96cf2581153ce3a?s=54&d=mm&r=g
    Jasia 2023 5 czerwca w 17:23- Odpowiedz

    Brzmi super! Spróbuję jednak całość zblendować. W sumie do każdej zupy krem używam blendera kielichowego z ariete. Może teraz też się uda, żeby nie zostały żadne końcówki :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 5 czerwca w 18:10- Odpowiedz

      Mi zawsze zostają skórki z kukurydzy, nie ważne czym je blenduję. Dlatego zawsze na koniec przelewam zupę przez sitko :)

  2. eaa162d5bbddd56609828ff19b237eb8?s=54&d=mm&r=g
    Klaudia 2022 11 marca w 11:06- Odpowiedz

    Dzień dobry :) ile puszek kukurydzy dodać, jeśli nie mam całych kolb?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 13 marca w 19:17- Odpowiedz

      Same ziarna kukurydzy z kolby to około 180 g, więc tak myślę, że ze 3 puszki powinny być ok.

  3. fb9970d85ee2f70fb6e955af849a2eda?s=54&d=mm&r=g
    Pati 2016 19 września w 11:32- Odpowiedz

    To jedna z moich ulubionych kremowych zup!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 21 września w 18:38- Odpowiedz

      Uwielbiamy :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na zupę z kukurydzy

Zapraszam was dziś na pyszny i rozgrzewający lunch albo obiad - kremową zupę kukurydzianą. Ta zupa zrobiona jest ze świeżej kukurydzy i do jej przygotowania używam całe kolby kukurydzy. My tą zupę lubimy lekko pikantną i dodajemy do niej papryczki chili, ale możecie ją zrobić łagodniejszą - w wersji lekko słodkiej. Sama zupa jest bardzo prosta do zrobienia i możecie podać ją jako zupę krem, albo możecie jej nie miksować i podać od razu po ugotowaniu z całymi warzywami.

Zupa z kukurydzy przepis

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na zupę kukurydzianą i sprawdźcie jak zrobić zupę z kukurydzy. Koniecznie dodajcie do niej dobre mleczko kokosowe. Mleczko nadaje zupie niezwykłego smaku i idealnie pasuje do kukurydzy. Jeśli szukacie pomysłów na obiad dla całej rodziny, to zobaczcie moje 10 przepisów na szybki obiad, zajrzyjcie również do innych moich przepisów na szybkie obiady dla rodziny.