Zupa kukurydziana
Zupa kukurydziana pojawia się u nas co roku – najchętniej przygotowujemy ją w wersji kremowej z dodatkiem ostrej papryczki i mleczka kokosowego.
Zupa jest bardzo smaczna i rozgrzewająca (dzięki papryczkom), a do tego szybko się ją robi.
Możecie ją zmiksować, albo zjeść taką normalną.
Mam tylko jedną uwagę – jeśli wybierzecie wersję „zupa krem” to koniecznie przetrzyjcie zupę przez sitko.
Niestety po miksowaniu w zupie jest pełno skórek z kukurydzy i kiepsko się ją je w takiej postaci.
Przetarcie przez sitko znacznie wszystko ułatwi – sami się zdziwicie, ile tego Wam zostanie na sitku :)
Jeśli zupę mają jeść dzieci, to proponuję papryczkę dodać sobie na talerzu.

Zupa kukurydziana
Składniki
- 4 duże kolby kukurydzy
- około 400-500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki imbiru mielonego
- sól , pieprz i słodka papryka do smaku
- ostra papryka - opcjonalnie
- puszka mleczka kokosowego
Instrukcja
- Ostrym nożem odetnij ziarna kukurydzy od kolby, a kolby przetnij na pół.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- W garnku rozpuść trochę masła klarowanego, wrzuć kukurydzę, kolby, cebulę i ziemniaki - krótko podsmaż.
- Wlej bulion lub wodę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - możesz dodawać je po trochu - do smaku.
- Garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę na wolnym ogniu.
- Gdy warzywa zmiękną wyjmij kolby kukurydzy i wyrzuć je.
- Wlej mleczko kokosowe i wymieszaj.
- Dopraw zupę do smaku.
- Teraz możesz ją zmiksować - po miksowaniu przetrzyj zupę przez sitko, aby pozbyć się odpadów z kukurydzy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!