Zupa kukurydziana

 

pikantna zupa kukurydziana

 

Zupa kukurydziana pojawia się u nas co roku – najchętniej przygotowujemy ją w wersji kremowej z dodatkiem ostrej papryczki i mleczka kokosowego.

Zupa jest bardzo smaczna i rozgrzewająca (dzięki papryczkom), a do tego szybko się ją robi.

Możecie ją zmiksować, albo zjeść taką normalną.

Mam tylko jedną uwagę –  jeśli wybierzecie wersję „zupa krem” to koniecznie przetrzyjcie zupę przez sitko.

Niestety po miksowaniu w zupie jest pełno skórek z kukurydzy i kiepsko się ją je w takiej postaci.

Przetarcie przez sitko znacznie wszystko ułatwi – sami się zdziwicie, ile tego Wam zostanie na sitku :)

Jeśli zupę mają jeść dzieci, to proponuję papryczkę dodać sobie na talerzu.

zupa krem z kukurydzy

 

zupa kukurydziana

 

zupa krem z kukurydzy

 

zupa kukurydziana

 

pikantna zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Ostrym nożem odetnij ziarna kukurydzy od kolby, a kolby przetnij na pół.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • W garnku rozpuść trochę masła klarowanego, wrzuć kukurydzę, kolby, cebulę i ziemniaki - krótko podsmaż.
  • Wlej bulion lub wodę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - możesz dodawać je po trochu - do smaku.
  • Garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę na wolnym ogniu.
  • Gdy warzywa zmiękną wyjmij kolby kukurydzy i wyrzuć je.
  • Wlej mleczko kokosowe i wymieszaj.
  • Dopraw zupę do smaku.
  • Teraz możesz ją zmiksować - po miksowaniu przetrzyj zupę przez sitko, aby pozbyć się odpadów z kukurydzy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!