Przepis na cukiniową zupę szczęścia Nigelli Lawson :)

zupa szczęścia Nigalli


Cukiniowa zupa nazwana przez Nigellę Lawson zupą szczęścia zagościła również u mnie :)

Czemu zupa szczęścia? Myślę, że to główna zasługa obłędnego, słonecznego koloru zupy.

Wyobraźcie sobie zimny, pochmurny, deszczowy dzień, a wy wlewacie do miski taką zupę – od razu robi się słoneczniej, cieplej i weselej – prawda? :)

Poza tym zupa jest ekspresowa do przygotowania – wystarczy około 30-35 minut i już można zajadać.

Następny plus – minimalna ilość składników – żółta cukinia, ryż, kurkuma, cytryna i bulion (ostatecznie zwykła woda).

Cudownie prawda?

I tak – dobrze widzieliście – cytryna :)

Do zupy dodajemy skórkę z cytryny i sok – przez to smak cytrynowy mocno dominuje w zupie – podobnie jak w greckiej zupie jajeczno-cytrynowej.

Taka zupa będzie idealna dla osób lubiących kwaśne jedzenie – jeśli nie jesteście przekonani do tego smaku (mój mąż np. kręcił nosem i w ostateczności zupy nie zjadł, a mi ona bardzo smakowała), do dajcie sok z połowy cytryny, albo w ogóle z niego zrezygnujcie i doprawcie zupę samą solą i pieprzem. Możecie dodać tej cukiniowej zupie trochę pikanterii dodając odrobinę pieprzu cayenne.

Zapraszam was również do przetestowania innych zup z bloga – np. zupy ze świeżych ogórków, albo kukurydzianej.

Ps. Zupę najlepiej zjeść od razu – wychodzi jej około 4 porcji – jest gotowana z ryżem, więc im dłużej  z nim stoi, tym ryż mocniej wchłania wodę i zupa mocno gęstnieje (wtedy będziecie mieć risotto ;)).

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

zupa cukiniowa

zupa szczęścia

zupa z cukinii Nigelli

cukiniowa zupa

zupa z cukinii

Cukiniowa zupa Nigelli – przepis do druku

zupa cukiniowa

Cukiniowa zupa Nigelli

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną, prostą i szybką słoneczną zupę z cukinii.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 4
Kalorie 122 kcal

Składniki

  • około 500 g żółtej cukinii - mniej więcej 2 średnie
  • skórka i sok z jednej cytryny (cytryna mocno dominuje w smaku zupy)
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 litr bulionu (lub opcjonalnie wody)
  • 100 g białego ryżu
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcja
 

  • Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
    około 500 g żółtej cukinii
  • Na dno garnka nalej oliwę, dodaj cukinię i skórkę z cytryny - podduś całość przez około 5 minut.
    3 łyżeczki oliwy
  • Wlej do garnka bulion, dodaj ryż, kurkumę i sok z cytryny - wymieszaj i gotuj około 15-20 minut - aż ryż będzie gotowy.
    1 łyżeczka kurkumy, 1 litr bulionu, 100 g białego ryżu, skórka i sok z jednej cytryny
  • Posól i popierz do smaku.
    sól i pieprz
  • Przestudź lekko zupę i podawaj - ja dodałam trochę jogurtu naturalnego, bo lubię zupy z jego dodatkiem oraz trochę świeżego oregano.

Notatki

Porcja to około 440 g zupy.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 122kcalWeglowodany: 24gBiałko: 3.9gTłuszcz: 1.2gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe zupa z cukinią, zupa z cukinii
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z tej strony.

Indyjska zupa dhal

Sprawdź ten przepis
indyjska zupa dhal

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Sprawdź ten przepis
zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa szparagowa z fetą

Sprawdź ten przepis
zupa ze szparagów