Cukiniowa zupa Nigelli - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Cukiniowa zupa Nigelli

By | 2018-07-29T15:21:52+00:00 2018 Sierpień 6th|Na słono, Obiady, Zdrowo i fit :)|

Cukiniowa zupa szczęścia Nigelli Lawson 🙂

 

zupa szczęścia Nigalli

 

Cukiniowa zupa nazwana przez Nigellę Lawson zupą szczęścia zagościła również u mnie 🙂

Czemu zupa szczęścia? Myślę, że to główna zasługa obłędnego, słonecznego koloru zupy.

Wyobraźcie sobie zimny, pochmurny, deszczowy dzień, a wy wlewacie do miski taką zupę – od razu robi się słoneczniej, cieplej i weselej – prawda? 🙂

Poza tym zupa jest ekspresowa do przygotowania – wystarczy około 30-35 minut i już można zajadać.

Następny plus – minimalna ilość składników – żółta cukinia, ryż, kurkuma, cytryna i bulion (ostatecznie zwykła woda).

Cudownie prawda?

I tak – dobrze widzieliście – cytryna 🙂

Do zupy dodajemy skórkę z cytryny i sok – przez to smak cytrynowy mocno dominuje w zupie – podobnie jak w greckiej zupie jajeczno-cytrynowej.

Taka zupa będzie idealna dla osób lubiących kwaśne jedzenie – jeśli nie jesteście przekonani do tego smaku (mój mąż np. kręcił nosem i w ostateczności zupy nie zjadł, a mi ona bardzo smakowała), do dajcie sok z połowy cytryny, albo w ogóle z niego zrezygnujcie i doprawcie zupę samą solą i pieprzem. Możecie dodać tej cukiniowej zupie trochę pikanterii dodając odrobinę pieprzu cayenne.

Zapraszam was również do przetestowania innych zup z bloga – np. zupy ze świeżych ogórków, albo kukurydzianej.

Ps. Zupę najlepiej zjeść od razu – wychodzi jej około 4 porcji – jest gotowana z ryżem, więc im dłużej  z nim stoi, tym ryż mocniej wchłania wodę i zupa mocno gęstnieje (wtedy będziecie mieć risotto ;)).

 

zupa cukiniowa

 

zupa szczęścia

 

zupa z cukinii Nigelli

 

cukiniowa zupa

 

zupa z cukinii

 

Cukiniowa zupa Nigelli
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 4 duże porcje.
Autor:
Typ przepisu: Zupa
Ilość: 4
Składniki
  • około 500 g żółtej cukinii - mniej więcej 2 średnie
  • skórka i sok z jednej cytryny (cytryna mocno dominuje w smaku zupy)
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 litr bulionu (lub opcjonalnie wody)
  • 100 g białego ryżu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  2. Na dno garnka nalej oliwę, dodaj cukinię i skórkę z cytryny - podduś całość przez około 5 minut.
  3. Wlej do garnka bulion, dodaj ryż, kurkumę i sok z cytryny - wymieszaj i gotuj około 15-20 minut - aż ryż będzie gotowy.
  4. Posól i popierz do smaku.
  5. Przestudź lekko zupę i podawaj - ja dodałam trochę jogurtu naturalnego, bo lubię zupy z jego dodatkiem oraz trochę świeżego oregano.
Notatki
Porcja to około 440 g zupy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 122 Tłuszcze: 1,2 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 2 g Białka: 3,9 g

Przepis pochodzi z tej strony.

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/08/06 at 12:01 - Reply

    Masz rację, takie słonko na talerzu 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: