Cukiniowa zupa szczęścia Nigelli Lawson :)
Cukiniowa zupa nazwana przez Nigellę Lawson zupą szczęścia zagościła również u mnie :)
Czemu zupa szczęścia? Myślę, że to główna zasługa obłędnego, słonecznego koloru zupy.
Wyobraźcie sobie zimny, pochmurny, deszczowy dzień, a wy wlewacie do miski taką zupę – od razu robi się słoneczniej, cieplej i weselej – prawda? :)
Poza tym zupa jest ekspresowa do przygotowania – wystarczy około 30-35 minut i już można zajadać.
Następny plus – minimalna ilość składników – żółta cukinia, ryż, kurkuma, cytryna i bulion (ostatecznie zwykła woda).
Cudownie prawda?
I tak – dobrze widzieliście – cytryna :)
Do zupy dodajemy skórkę z cytryny i sok – przez to smak cytrynowy mocno dominuje w zupie – podobnie jak w greckiej zupie jajeczno-cytrynowej.
Taka zupa będzie idealna dla osób lubiących kwaśne jedzenie – jeśli nie jesteście przekonani do tego smaku (mój mąż np. kręcił nosem i w ostateczności zupy nie zjadł, a mi ona bardzo smakowała), do dajcie sok z połowy cytryny, albo w ogóle z niego zrezygnujcie i doprawcie zupę samą solą i pieprzem. Możecie dodać tej cukiniowej zupie trochę pikanterii dodając odrobinę pieprzu cayenne.
Zapraszam was również do przetestowania innych zup z bloga – np. zupy ze świeżych ogórków, albo kukurydzianej.
Ps. Zupę najlepiej zjeść od razu – wychodzi jej około 4 porcji – jest gotowana z ryżem, więc im dłużej z nim stoi, tym ryż mocniej wchłania wodę i zupa mocno gęstnieje (wtedy będziecie mieć risotto ;)).

Cukiniowa zupa Nigelli
Składniki
- około 500 g żółtej cukinii - mniej więcej 2 średnie
- skórka i sok z jednej cytryny (cytryna mocno dominuje w smaku zupy)
- 3 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 litr bulionu (lub opcjonalnie wody)
- 100 g białego ryżu
- sól i pieprz do smaku
Instrukcja
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
- Na dno garnka nalej oliwę, dodaj cukinię i skórkę z cytryny - podduś całość przez około 5 minut.
- Wlej do garnka bulion, dodaj ryż, kurkumę i sok z cytryny - wymieszaj i gotuj około 15-20 minut - aż ryż będzie gotowy.
- Posól i popierz do smaku.
- Przestudź lekko zupę i podawaj - ja dodałam trochę jogurtu naturalnego, bo lubię zupy z jego dodatkiem oraz trochę świeżego oregano.
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepis pochodzi z tej strony.
Masz rację, takie słonko na talerzu :)