Cukiniowa zupa Nigelli

Zaktualizowany: 2023 2 sierpnia
zupa szczęścia Nigalli

Przepis na zupę z cukinii wg Nigelli Lawson

Dziś u mnie niezwykle pyszna i słoneczna cukiniowa zupa szczęścia. Taką zupę przygotujcie bardzo szybko, a smakuje wspaniale. Warto wykorzystać dostępne latem świeże soczyste cukinie i zrobić taką zupę dla całej rodziny. Spróbujcie koniecznie!

zupa z cukinii

Cukiniowa zupa Nigelli przepis krok po kroku

Jeśli lubicie lekkie i pełne smaku zupy, to kupcie żółtą cukinię i zróbcie tą niezwykle pyszną zupę!

zupa cukiniowa

Cukiniowa zupa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną, prostą i szybką słoneczną zupę z cukinii.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 4
Kalorie 122 kcal
Składniki

składniki na zupę z cukinii

  • około 500 g żółtej cukinii ( – mniej więcej 2 średnie)
  • skórka i sok z jednej cytryny ((cytryna mocno dominuje w smaku zupy))
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 litr bulionu ((lub opcjonalnie wody))
  • 100 g białego ryżu
  • sól i pieprz ( do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić zupę z cukinii

  • Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
    około 500 g żółtej cukinii
  • Na dno garnka nalej oliwę, dodaj cukinię i skórkę z cytryny – podduś całość przez około 5 minut.
    3 łyżeczki oliwy
  • Wlej do garnka bulion, dodaj ryż, kurkumę i sok z cytryny – wymieszaj i gotuj około 15-20 minut – aż ryż będzie gotowy.
    1 łyżeczka kurkumy, 1 litr bulionu, 100 g białego ryżu, skórka i sok z jednej cytryny
  • Posól i popierz do smaku.
    sól i pieprz
  • Przestudź lekko zupę i podawaj – ja dodałam trochę jogurtu naturalnego, bo lubię zupy z jego dodatkiem oraz trochę świeżego oregano.
Notatki
Porcja to około 440 g zupy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 122kcalWeglowodany: 24gBiałko: 3.9gTłuszcz: 1.2gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe zupa z cukinią, zupa z cukinii
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
zupa cukiniowa

Zupa z cukinii – uwagi

Cukiniowa zupa nazwana przez Nigellę Lawson zupą szczęścia zagościła również u mnie.

Czemu zupa szczęścia? Myślę, że to główna zasługa obłędnego, słonecznego koloru zupy.

Wyobraźcie sobie zimny, pochmurny, deszczowy dzień, a wy wlewacie do miski taką zupę – od razu robi się słoneczniej, cieplej i weselej – prawda? :)

Poza tym zupa jest ekspresowa do przygotowania – wystarczy około 30-35 minut i już można zajadać.

Następny plus – minimalna ilość składników – żółta cukinia, ryż, kurkuma, cytryna i bulion (ostatecznie zwykła woda).

Cudownie prawda?

I tak – dobrze widzieliście – cytryna :)

Do zupy dodajemy skórkę z cytryny i sok – przez to smak cytrynowy mocno dominuje w zupie – podobnie jak w greckiej zupie jajeczno-cytrynowej.

Taka zupa będzie idealna dla osób lubiących kwaśne jedzenie – jeśli nie jesteście przekonani do tego smaku (mój mąż np. kręcił nosem i w ostateczności zupy nie zjadł, a mi ona bardzo smakowała), do dajcie sok z połowy cytryny, albo w ogóle z niego zrezygnujcie i doprawcie zupę samą solą i pieprzem. Możecie dodać tej cukiniowej zupie trochę pikanterii dodając odrobinę pieprzu cayenne.

Zapraszam was również do przetestowania innych zup z bloga – np. zupy ze świeżych ogórków, albo kukurydzianej.

Ps. Zupę najlepiej zjeść od razu – wychodzi jej około 4 porcji – jest gotowana z ryżem, więc im dłużej  z nim stoi, tym ryż mocniej wchłania wodę i zupa mocno gęstnieje (wtedy będziecie mieć risotto ;)).

zupa szczęścia
zupa z cukinii Nigelli
cukiniowa zupa

Przepis pochodzi z tej strony.

Polecane przepisy na zupę

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe zupy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2018 6 sierpnia