Spaghetti cukiniowo-pomidorowe

proste i pyszne

 

makaron cukiniowo-pomidorowy

 

Nie wiem jak u was, ale w moim domu obiady potrafią być niezłym wyzwaniem.

Czasami muszę nieźle kombinować, bo albo jedno czegoś nie je, albo drugie. A do tego – czasu na gotowanie nie jest za wiele.

Dodam jeszcze, że moje dzieci – o zgrozo – nie przepadają za warzywami. Strasznie opornie im idzie ich jedzenie, gdy ja z mężem jemy je kilogramami.

Mam nadzieję, że w końcu „dorosną” do jedzenia warzyw, bo jak widzę czasami, że inne dzieci jedzą prawie wszystko, to mi trochę wstyd 😜

Dlatego jak tylko mogę przemycam im warzywa w codziennej diecie. Tak aby się nie czepiali oczywiście 😆

Robię im zupy kremy – tam nie mogą zidentyfikować zawartości, albo kolorowe spaghetti – najczęściej z „zielonym” pesto.

A jak zielone spaghetti się nudzi, to robię „czerwone” 😀

Tam przemycam do sosu cukinię 🙂 i robię spaghetti cukiniowo-pomidorowe.

Cukinię obieram ze skórki, a potem ścieram na tarce i duszę z pomidorami i koncentratem pomidorowym, na koniec miksuję, aby nie wypatrzyli przypadkiem cebuli 🙂 Na cebulę to mają jakiś radar – zawsze ją znajdą.

Dzięki dodatkowi cukinii sos jest bogatszy, a dzieci zjadają więcej warzyw.

Sama cukinia jest tak neutralna w smaku, że nie są w stanie się zorientować, że ją jedzą 🙂

Sprytne? Sprytne! A do tego przepyszne – spróbujcie sami!

Jeśli macie w domu takich warzywnych niejadków, albo sami uwielbiacie warzywa, to koniecznie zerknijcie na moje inne przepisy.

Może któreś się wam spodobają – zapraszam:

Spaghetti z batata

Makaron z zielonym groszkiem

Ciasto cukiniowo-marchewkowe

Słodkie placuszki z cukinią

makaron z cukinią i pomidorami spaghetti al'arabiata
 

pudliszki spaghetti z pomidorami fit spaghetti z cukinią i pomidorami
 

spaghetti z cukinii i pomidorów spaghetti cukiniowo-pomidorowe
 

Spaghetti cukiniowo-pomidorowe – przepis do druku

Spaghetti cukiniowo-pomidorowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na cztery porcje.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 250 g makaronu
  • 1 średnia cukinia (moja po obraniu miała 200 g
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (taki 90 g) lub do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Odetnij końcówki z cukinii, a następnie obierz skórkę.
  2. Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach.
  3. Szalotkę drobno posiekaj.
  4. Na teflonowej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju - podsmaż cebulkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmaż.
  5. Dodaj cukinię, pomidory w puszce i wlej trochę wody - z pół szklanki.
  6. Duś warzywa aż zaczną się rozpadać - jeśli będzie trzeba to dodaj więcej wody.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy Pudliszki, dokładnie wymieszaj.
  8. Dodaj bazylię, posól i popieprz do smaku.
  9. Sos możesz dodatkowo zmiksować, aby był bardziej jednolity.
  10. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  11. Dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.
  12. Możesz dodać do niego pokrojone pomidorki koktajlowe oraz posypać wierzch parmezanem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 260 Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 50 g Białka: 9 g

 

 

spaghetti warzywne
 

Przepis bierze udział w konkursie Pudliszki.


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań