Spaghetti cukiniowo-pomidorowe
proste i pyszne
Nie wiem jak u was, ale w moim domu obiady potrafią być niezłym wyzwaniem.
Czasami muszę nieźle kombinować, bo albo jedno czegoś nie je, albo drugie. A do tego – czasu na gotowanie nie jest za wiele.
Dodam jeszcze, że moje dzieci – o zgrozo – nie przepadają za warzywami. Strasznie opornie im idzie ich jedzenie, gdy ja z mężem jemy je kilogramami.
Mam nadzieję, że w końcu „dorosną” do jedzenia warzyw, bo jak widzę czasami, że inne dzieci jedzą prawie wszystko, to mi trochę wstyd 😜
Dlatego jak tylko mogę przemycam im warzywa w codziennej diecie. Tak aby się nie czepiali oczywiście 😆
Robię im zupy kremy – tam nie mogą zidentyfikować zawartości, albo kolorowe spaghetti – najczęściej z „zielonym” pesto.
A jak zielone spaghetti się nudzi, to robię „czerwone” :D
Tam przemycam do sosu cukinię :) i robię spaghetti cukiniowo-pomidorowe.
Cukinię obieram ze skórki, a potem ścieram na tarce i duszę z pomidorami i koncentratem pomidorowym, na koniec miksuję, aby nie wypatrzyli przypadkiem cebuli :) Na cebulę to mają jakiś radar – zawsze ją znajdą.
Dzięki dodatkowi cukinii sos jest bogatszy, a dzieci zjadają więcej warzyw.
Sama cukinia jest tak neutralna w smaku, że nie są w stanie się zorientować, że ją jedzą :)
Sprytne? Sprytne! A do tego przepyszne – spróbujcie sami!
Jeśli macie w domu takich warzywnych niejadków, albo sami uwielbiacie warzywa, to koniecznie zerknijcie na moje inne przepisy.
Może któreś się wam spodobają – zapraszam:






Spaghetti cukiniowo-pomidorowe – przepis do druku
Spaghetti cukiniowo-pomidorowe
- 250 g makaronu
- 1 średnia cukinia (moja po obraniu miała 200 g
- pół puszki krojonych pomidorów
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (taki 90 g) lub do smaku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- Odetnij końcówki z cukinii, a następnie obierz skórkę.
- Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach.
- Szalotkę drobno posiekaj.
- Na teflonowej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju - podsmaż cebulkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmaż.
- Dodaj cukinię, pomidory w puszce i wlej trochę wody - z pół szklanki.
- Duś warzywa aż zaczną się rozpadać - jeśli będzie trzeba to dodaj więcej wody.
- Dodaj koncentrat pomidorowy Pudliszki, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj bazylię, posól i popieprz do smaku.
- Sos możesz dodatkowo zmiksować, aby był bardziej jednolity.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.
- Możesz dodać do niego pokrojone pomidorki koktajlowe oraz posypać wierzch parmezanem.

Uwielbiam próbować wszelakich przepis na makaron z sosem. Nie wiem czemu aż tak mi to smakuje. Ten przepis jest także wspaniały i ciekawy i chętnie go wypróbuję. :-)
Super
Kocham makaron na każdy sposób :d
świetny przepis :d
Dziękuję bardzo :)
Koniecznie muszę spróbować tego przepisu. Właśnie próbuję skomponować dla siebie zdrową dietę, więc te spaghetti będzie idealne :)
Na pewno ci zasmakuje :)