Spaghetti cukiniowo-pomidorowe

proste i pyszne

 

makaron cukiniowo-pomidorowy

 

Nie wiem jak u was, ale w moim domu obiady potrafią być niezłym wyzwaniem.

Czasami muszę nieźle kombinować, bo albo jedno czegoś nie je, albo drugie. A do tego – czasu na gotowanie nie jest za wiele.

Dodam jeszcze, że moje dzieci – o zgrozo – nie przepadają za warzywami. Strasznie opornie im idzie ich jedzenie, gdy ja z mężem jemy je kilogramami.

Mam nadzieję, że w końcu „dorosną” do jedzenia warzyw, bo jak widzę czasami, że inne dzieci jedzą prawie wszystko, to mi trochę wstyd 😜

Dlatego jak tylko mogę przemycam im warzywa w codziennej diecie. Tak aby się nie czepiali oczywiście 😆

Robię im zupy kremy – tam nie mogą zidentyfikować zawartości, albo kolorowe spaghetti – najczęściej z „zielonym” pesto.

A jak zielone spaghetti się nudzi, to robię „czerwone” :D

Tam przemycam do sosu cukinię :) i robię spaghetti cukiniowo-pomidorowe.

Cukinię obieram ze skórki, a potem ścieram na tarce i duszę z pomidorami i koncentratem pomidorowym, na koniec miksuję, aby nie wypatrzyli przypadkiem cebuli :) Na cebulę to mają jakiś radar – zawsze ją znajdą.

Dzięki dodatkowi cukinii sos jest bogatszy, a dzieci zjadają więcej warzyw.

Sama cukinia jest tak neutralna w smaku, że nie są w stanie się zorientować, że ją jedzą :)

Sprytne? Sprytne! A do tego przepyszne – spróbujcie sami!

Jeśli macie w domu takich warzywnych niejadków, albo sami uwielbiacie warzywa, to koniecznie zerknijcie na moje inne przepisy.

Może któreś się wam spodobają – zapraszam:

Spaghetti z batata

Makaron z zielonym groszkiem

Ciasto cukiniowo-marchewkowe

Słodkie placuszki z cukinią

makaron z cukinią i pomidorami spaghetti al'arabiata
 

pudliszki spaghetti z pomidorami fit spaghetti z cukinią i pomidorami
 

spaghetti z cukinii i pomidorów spaghetti cukiniowo-pomidorowe
 

Spaghetti cukiniowo-pomidorowe – przepis do druku

Spaghetti cukiniowo-pomidorowe

Wypieki Beaty
Przepis na cztery porcje.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 260 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Odetnij końcówki z cukinii, a następnie obierz skórkę.
  • Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach.
  • Szalotkę drobno posiekaj.
  • Na teflonowej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju - podsmaż cebulkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmaż.
  • Dodaj cukinię, pomidory w puszce i wlej trochę wody - z pół szklanki.
  • Duś warzywa aż zaczną się rozpadać - jeśli będzie trzeba to dodaj więcej wody.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy Pudliszki, dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj bazylię, posól i popieprz do smaku.
  • Sos możesz dodatkowo zmiksować, aby był bardziej jednolity.
  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  • Dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.
  • Możesz dodać do niego pokrojone pomidorki koktajlowe oraz posypać wierzch parmezanem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 260kcalWeglowodany: 50gBiałko: 9gTłuszcz: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

spaghetti warzywne
 

Przepis bierze udział w konkursie Pudliszki.