Spaghetti z batata z kremowym sosem

 

spaghetti ze szpinakiem i kremowym sosem

 

Jedliście kiedyś spaghetti z batata?

Nie?

To najwyższy czas to naprawić!

Ostatnio warzywne „makarony” stają się coraz popularniejsze. W sklepach można nawet dostać gotowe makarony z marchewki albo buraka.

Ja wyjęczałam u mojego męża tartkę spiralną do warzyw – taką porządną (bo temperówki do warzyw mnie tylko denerwowały) i od czasu do czasu robię nam taki makaron z cukinii albo z marchewki (a mój syn inną końcówką robi sobie chipsy ziemniaczane).

Teraz na potrzeby konkursu sosów Łowicz „Jeden sos wiele dań” przygotowałam nam makaron z batatów i zrobiłam go z dodatkiem szpinaku oraz kremowego Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz.

Danie wyszło przepyszne i co najważniejsze lekkostrawne i dietetyczne – zastąpienie zwykłego makaronu makaronem warzywnym wiele zmienia w kaloryczności potrawy ;)

Jeśli lubicie takie szybkie i lekkie dania, to jest to wasz jesienny „must do”.

Treściwsze obiadki znajdziecie wśród tradycyjnych makaronowych przepisów, ale zapraszam was również przy okazji na ciasto z batatów :)

 

spaghetti z batatów ze szpinakiem i jasnym sosem

 

makaron z batatów ze szpinakiem i sosem

 

warzywne spaghetti ze szpinakiem

 

makaron z batatów ze szpinakiem

 

spaghetti z batata

 

spaghetti z kremem łowicz

Spaghetti z batata

Wypieki Beaty
Przepis na dwie porcje.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Obiad
Porcje 2

Składniki
  

  • 2 duże bataty (tak około 400 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 garście świeżego szpinaku (lub około 100 g mrożonego - w liściach)
  • sos jasny uniwersalny Łowicz - pół słoiczka
  • parmezan
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta chilli

Instrukcja
 

  • Bataty obierz i specjalną tarką albo temperówką do warzyw pokrój na cienki "makaron".
  • Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmaż krótko do zeszklenia się cebuli.
  • Dodaj do cebuli bataty i krótko podsmaż.
  • Dolej do warzyw około 100 ml wody, przemieszaj i przykryj patelnię pokrywką - podduś około 5 minut.
  • Dodaj curry oraz chilli.
  • Dodaj szpinak i przemieszaj (jeśli masz szpinak mrożony, to go wcześniej rozmróź).
  • Do warzyw dodaj około pół słoiczka sosu jasnego Łowicz i dokładnie wymieszaj - posól i popierz do smaku.
  • Wyłóż danie na dwa talerze, a wierzch udekoruj wiórkami parmezanu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

warzywne spaghetti z kremowy sosem