Spaghetti z batata z kremowym sosem

wpis zawiera lokowanie produktu

spaghetti ze szpinakiem i kremowym sosem


Jedliście kiedyś spaghetti z batata?

Nie?

To najwyższy czas to naprawić!

Ostatnio warzywne „makarony” stają się coraz popularniejsze. W sklepach można nawet dostać gotowe makarony z marchewki albo buraka.

Ja wyjęczałam u mojego męża tarkę spiralną do warzyw – taką porządną (bo temperówki do warzyw mnie tylko denerwowały) i od czasu do czasu robię nam taki makaron z cukinii albo z marchewki (a mój syn inną końcówką robi sobie chipsy ziemniaczane).

Teraz na potrzeby konkursu sosów Łowicz „Jeden sos wiele dań” przygotowałam nam makaron z batatów i zrobiłam go z dodatkiem szpinaku oraz kremowego Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz.

Danie wyszło przepyszne i co najważniejsze lekkostrawne i dietetyczne – zastąpienie zwykłego makaronu makaronem warzywnym wiele zmienia w kaloryczności potrawy ;)

Jeśli lubicie takie szybkie i lekkie dania, to jest to wasz jesienny „must do”.

Treściwsze obiadki znajdziecie wśród tradycyjnych makaronowych przepisów, ale zapraszam was również przy okazji na ciasto z batatów :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

spaghetti z batatów ze szpinakiem i jasnym sosem

makaron z batatów ze szpinakiem i sosem

warzywne spaghetti ze szpinakiem

makaron z batatów ze szpinakiem

spaghetti z batata

Spaghetti z batata przepis do druku

spaghetti z kremem łowicz

Spaghetti z batata

Wypieki Beaty
Przepis na zdrowe, niskokaloryczne spaghetti zrobione z batata podane ze szpinakiem i kremowym sosem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Obiad
Porcje 2

Składniki

  • 2 bataty duże (tak około 400 g)
  • 1 cebula mała
  • 1 ząbek czosnku duży
  • 2 garście szpinaku świeżego (lub około 100 g mrożonego - w liściach)
  • 0,5 słoiczka sosu jasnego uniwersalny Łowicz
  • parmezan do posypania
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szczypta chilli

Instrukcja
 

  • Bataty obierz i specjalną tarką albo temperówką do warzyw pokrój na cienki "makaron".
    2 bataty
  • Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmaż krótko do zeszklenia się cebuli.
    1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • Dodaj do cebuli bataty i krótko podsmaż.
    2 bataty
  • Dolej do warzyw około 100 ml wody, przemieszaj i przykryj patelnię pokrywką - podduś około 5 minut.
  • Dodaj curry oraz chilli.
    1 łyżeczka curry, 1 szczypta chilli
  • Dodaj szpinak i przemieszaj (jeśli masz szpinak mrożony, to go wcześniej rozmroź).
    2 garście szpinaku
  • Do warzyw dodaj około pół słoiczka sosu jasnego Łowicz i dokładnie wymieszaj - posól i popierz do smaku.
    0,5 słoiczka sosu jasnego
  • Wyłóż danie na dwa talerze, a wierzch udekoruj wiórkami parmezanu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

warzywne spaghetti z kremowy sosem