Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Spaghetti z batata

By |2017-10-04T19:35:31+00:002017 Wrzesień 28th|Obiady, Zdrowo i fit|

Spaghetti z batata z kremowym sosem

 

spaghetti ze szpinakiem i kremowym sosem

 

Jedliście kiedyś spaghetti z batata?

Nie?

To najwyższy czas to naprawić!

Ostatnio warzywne „makarony” stają się coraz popularniejsze. W sklepach można nawet dostać gotowe makarony z marchewki albo buraka.

Ja wyjęczałam u mojego męża tartkę spiralną do warzyw – taką porządną (bo temperówki do warzyw mnie tylko denerwowały) i od czasu do czasu robię nam taki makaron z cukinii albo z marchewki (a mój syn inną końcówką robi sobie chipsy ziemniaczane).

Teraz na potrzeby konkursu sosów Łowicz „Jeden sos wiele dań” przygotowałam nam makaron z batatów i zrobiłam go z dodatkiem szpinaku oraz kremowego Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz.

Danie wyszło przepyszne i co najważniejsze lekkostrawne i dietetyczne – zastąpienie zwykłego makaronu makaronem warzywnym wiele zmienia w kaloryczności potrawy 😉

Jeśli lubicie takie szybkie i lekkie dania, to jest to wasz jesienny „must do”.

Treściwsze obiadki znajdziecie wśród tradycyjnych makaronowych przepisów, ale zapraszam was również przy okazji na ciasto z batatów 🙂

 

spaghetti z batatów ze szpinakiem i jasnym sosem

 

makaron z batatów ze szpinakiem i sosem

 

warzywne spaghetti ze szpinakiem

 

makaron z batatów ze szpinakiem

 

spaghetti z batata

 

Spaghetti z batata
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dwie porcje.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 2
Składniki
  • 2 duże bataty (tak około 400 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 garście świeżego szpinaku (lub około 100 g mrożonego - w liściach)
  • sos jasny uniwersalny Łowicz - pół słoiczka
  • parmezan
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta chilli
Wykonanie
  1. Bataty obierz i specjalną tarką albo temperówką do warzyw pokrój na cienki "makaron".
  2. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmaż krótko do zeszklenia się cebuli.
  3. Dodaj do cebuli bataty i krótko podsmaż.
  4. Dolej do warzyw około 100 ml wody, przemieszaj i przykryj patelnię pokrywką - podduś około 5 minut.
  5. Dodaj curry oraz chilli.
  6. Dodaj szpinak i przemieszaj (jeśli masz szpinak mrożony, to go wcześniej rozmróź).
  7. Do warzyw dodaj około pół słoiczka sosu jasnego Łowicz i dokładnie wymieszaj - posól i popierz do smaku.
  8. Wyłóż danie na dwa talerze, a wierzch udekoruj wiórkami parmezanu.

 

 

warzywne spaghetti z kremowy sosem

 


Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

Reklama

5 komentarzy

  1. zlapinska 2017/09/29 at 13:25 - Reply

    o, świetna propozycja na bataty 🙂 chociaż ostatnio zaczynają mi się już przejadać hi hi 🙂

    http://www.zielonakuchnia.blogspot.com

  2. Jadłyśmy już warzywny makaron z cukinii, marchewki i dyni ale z batata jeszcze nie 😀

  3. Maja Banasiak 2017/09/28 at 09:08 - Reply

    Wspaniały pomysł 🙂 Skorzystam z inspiracji, robiąc pewne zmiany 😉

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: