Przepis na wilgotne ciasto z batatów
Pierwszy raz miałam okazję piec i jeść ciasto z batatów.
Pewnie jesteście ciekawi jak smakuje? Jak dla mnie – bardzo podobnie do ciasta dyniowego :)
Jeśli więc lubicie ciasta z dynią, to ciasto z batatami też będzie Wam smakowało.
Dodam, że ciasto jest bezglutenowe i nie ma w nim laktozy – i w ogóle składa się z zaledwie kilku składników.
Podstawą są oczywiście bataty, do nich dodajemy prawie całą puszkę mleka kokosowego, trochę cukru, jajka, cynamon i koniec.
Nie dość, że nie ma w cieście glutenu, to na dodatek kalorie też sobie gdzieś poszły – Madame Edith podaje, że kawałek ciasta to zaledwie 170 kalorii – w takiej sytuacji mój kawałek będzie mniej więcej ćwiartką ciasta ;)
Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i delikatne – można go normalnie kroić, ale w konsystencji bardziej przypomina pudding, czy flan niż tradycyjne ciasto.
Dlatego myślę, że jeśli będę go jeszcze kiedyś robić, to dodam do niego ze dwie czubate łyżki mąki kokosowej – ciasto będzie dalej zdrowe, bezglutenowe, za to na pewno będzie „stabilniejsze”.
Przepis na ciasto z batatów wypatrzyłam u Madame Edith i inni w komentarzach pod ciastem również pisali, że ciasto wyszło im bardzo wilgotne, lub wręcz nie udało się – to tym bardziej zachęca mnie do dodania mąki kokosowej :D
Wypróbujcie też inne ciasta z warzywami :)
Ciasto z batatów przepis do druku

Ciasto z batatów
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
- 1 kg batatów (waga ze skórką)
- 300 ml mleczka kokosowego w puszce - dobrego tłustego
- 130 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z jednej limonki - może też być z cytryny
- 2 czubate łyżki mąki kokosowej - opcjonalnie, ale polecam :)
Instrukcja
- Bataty obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości.1 kg batatów
- Wodę z batatów zlej i poczekaj aż bataty ostygną.
- Zmiksuj je blenderem, dodaj jajka, cukier, cynamon, dobrze wymieszane mleczko, skórkę z limonki oraz mąkę kokosową - zblenduj razem całość.300 ml mleczka kokosowego, 130 g cukru trzcinowego, 3 jajka, 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu, skórka, 2 czubate łyżki mąki kokosowej
- Przelej ciasto do foremki o średnicy około 22 cm.
- Piecz na termoobiegu w temperaturze 160 stopni przez około 80-90 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
- Po upieczeniu ostudź.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.