Przepis na wilgotne ciasto z batatów

ciasto z batatow 1a


Pierwszy raz miałam okazję piec i jeść ciasto z batatów.

Pewnie jesteście ciekawi jak smakuje? Jak dla mnie – bardzo podobnie do ciasta dyniowego :)

Jeśli więc lubicie ciasta z dynią, to ciasto z batatami też będzie Wam smakowało.

Dodam, że ciasto jest bezglutenowe i nie ma w nim laktozy – i w ogóle składa się z zaledwie kilku składników.

Podstawą są oczywiście bataty, do nich dodajemy prawie całą puszkę mleka kokosowego, trochę cukru, jajka, cynamon i koniec.

Nie dość, że nie ma w cieście glutenu, to na dodatek kalorie też sobie gdzieś poszły – Madame Edith podaje, że kawałek ciasta to zaledwie 170 kalorii – w takiej sytuacji mój kawałek będzie mniej więcej ćwiartką ciasta ;)

Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i delikatne – można go normalnie kroić, ale w konsystencji bardziej przypomina pudding, czy flan niż tradycyjne ciasto.

Dlatego myślę, że jeśli będę go jeszcze kiedyś robić, to dodam do niego ze dwie czubate łyżki mąki kokosowej – ciasto będzie dalej zdrowe, bezglutenowe, za to na pewno będzie „stabilniejsze”.

Przepis na ciasto z batatów wypatrzyłam u Madame Edith i inni w komentarzach pod ciastem również pisali, że ciasto wyszło im bardzo wilgotne, lub wręcz nie udało się – to tym bardziej zachęca mnie do dodania mąki kokosowej :D

Wypróbujcie też inne ciasta z warzywami :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.7 z 10 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z batatami

ciasto z batatów

ciasto z batatami

ciasto z batatów

sweet potato cake

Ciasto z batatów przepis do druku

ciasto batatowe

Ciasto z batatów

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne i lekkie bezglutenowe ciasto z batatów.
4.7 z 10 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
1 godz
Czas całkowity 3 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Składniki

  • 1 kg batatów (waga ze skórką)
  • 300 ml mleczka kokosowego w puszce - dobrego tłustego
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z jednej limonki - może też być z cytryny
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej - opcjonalnie, ale polecam :)

Instrukcja
 

  • Bataty obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości.
    1 kg batatów
  • Wodę z batatów zlej i poczekaj aż bataty ostygną.
  • Zmiksuj je blenderem, dodaj jajka, cukier, cynamon, dobrze wymieszane mleczko, skórkę z limonki oraz mąkę kokosową - zblenduj razem całość.
    300 ml mleczka kokosowego, 130 g cukru trzcinowego, 3 jajka, 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu, skórka, 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • Przelej ciasto do foremki o średnicy około 22 cm.
  • Piecz na termoobiegu w temperaturze 160 stopni przez około 80-90 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Podawaj posypane cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasto z batatow tulipany