Bezglutenowe ciasto świąteczne

 

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-10

 

Zostałam poproszona na facebooku o bezglutenowe ciasto świąteczne, a że jeszcze takiego nie miałam w swojej kolekcji, to tym chętniej przygotowałam takie ciasto :)

Jako podstawę wykorzystałam przepis na sticky toffee pudding, tylko zastąpiłam mąkę pszenną mąką kokosową – dałam jej mniej, gdyż mąka kokosowa dużo bardziej wiąże płyny i używa się jej mniej. Dodałam trochę bakalii, przyprawy korzenne i wyszedł mi super fajny i zdrowy piernik :)

Dość ciężki w konsystencji, mięsisty i wilgotny bogaty w smaku i w dodatkach.

To ciasto długo zachowuje świeżość i nie obsycha.

Jego wierzch posmarowałam masą karmelową z puszki (miałam otwartą w lodówce, więc ją wykorzystałam), ale możecie też po prostu oprószyć ciasto cukrem pudrem, albo polać rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto upiekłam w niedużej formie keksowej – takiej o długości około 23 cm.

Ps. Przygotujcie sobie również domową przyprawę do piernika – te sklepowe, często mają w składzie mąkę!

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-2

 

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-4

 

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-5

 

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-8

 

bezglutenowe-ciasto-swiateczne-11

 

Bezglutenowe ciasto świąteczne

Wypieki Beaty
3.67 z 3 ocen

Składniki

Instrukcja
 

  • Daktyle pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondelka, zalej kawą lub wodą i podgotuj przez około 15 minut - aż daktyle zmiękną.
  • Do miękkich daktyli dodaj sodę i zamieszaj.
  • Zmiksuj blenderem lub rozgnieć dokładnie daktyle, tak aby utworzyły masę i odstaw do wystudzenia.
  • W misce umieść mąkę, cukier oraz przyprawy.
  • Jajka lekko rozmieszaj i zmieszaj z przestudzonym masłem.
  • Dodaj mokre składniki do suchych, dołóż masę daktylową i wszystko razem krótko zmiksuj, albo wymieszaj łyżką.
  • Dodaj bakalie i wymieszaj.
  • Przełóż do foremki keksowej (około 23 cm długości).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Udekoruj masą karmelową, albo rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!