Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto pietruszkowe

By |2017-11-12T19:40:53+00:002017 Listopad 17th|Ciasta owocowe, Różności, Warzywa na słodko, Zdrowo i fit :)|

Ciasto pietruszkowe z kremem twarożkowym i orzechami

 

ciasto pietruszkowe

 

Jadłam już i piekłam przeróżne ciasta z warzywami w środku – były buraki, cukinia, marchewka czy dynia.

Ale jeszcze nigdy nie spotkałam ciasta pietruszkowego.

Trafiłam na niego zupełnym przypadkiem i tak mnie zainteresowało, że natychmiast kupiłam pietruszkę i je upiekłam.

Według oryginalnego przepisu ciasto jest bezglutenowe – upieczone na mące ryżowej i owsianej (bezglutenowej) – ja też takie zrobiłam – wykorzystałam już resztki swojej mąki ryżowej, którą wykorzystywałam do gofrów ryżowych.

Jeśli nie macie takiej mąki, to możecie wykorzystać mąkę orkiszową, albo nawet zwykłą pszenną.

Mąka ryżowa bardzo wchłania wszelką wilgoć z ciasta, a że pietruszka sama z siebie nie jest zbyt wodnista, to ciasto było dla mnie odrobinę za sypkie. Co prawda w smaku nie było suche, ale się kruszyło podczas krojenia – jeśli taka sytuacja wam przeszkadza, to możecie od razu dodać do ciasta troszkę więcej oleju, albo o jedno jajko więcej.

Co do smaku, to ciasto pietruszkowe jest pyszne – dużą rolę spełniają tu korzenne przyprawy oraz skórka z pomarańczy.

Wierzch ciasta posmarowałam najnowszym produktem z Biedronki – skyrem – gęstym jogurtem, który bardziej swoją konsystencją przypomina lekki twarożek lub serek lebneh – ogólnie bardzo fajny produkt 🙂

Ps. W kategorii Warzywa na słodko znajdziecie więcej przepisów na ciasta i różne wypieki z dodatkiem warzyw.

 

ciasto korzenne z pomarańczą i kremem

 

ciasto pietruszkowe z kremem

 

korzenne ciasto z pomarańczą

 

ciasto z pietruszki

 

ciasto z kremem i orzechami

 

Ciasto pietruszkowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o średnicy 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
ciasto pietruszkowe:
  • 120 g mąki ryżowej (3/4 szklanki)
  • 90 g mąki owsianej (1/2 szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta soli
  • około 230 g drobno startej pietruszki - mniej więcej 3 sztuki
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 4 jajka - użyłam rozmiar L
  • 160 ml miodu
  • 160 ml oleju
wierzch:
  • 200 g chudego twarożku - użyłam skyr
  • syrop klony lub miód do smaku - dałam 4 łyżki
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 50 g uprażonych orzechów laskowych
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj aż się lekko napuszą, dodaj do nich olej i miód i miksuj przez kilka minut.
  2. W tym czasie zmieszaj w misce wszystkie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy.
  3. Dodaj mąkę do masy jajecznej i krótko zmiksuj,.
  4. Dodaj tartą pietruszkę oraz skórkę z pietruszki i wymieszaj łyżką.
  5. Przelej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 55 -60 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Twarożek posłodź do smaku miodem lub syropem klonowym, dodaj skórkę startą z pomarańczy.
  9. Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, albo podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  10. Gotowe orzechy ostudź, potem lekko posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta.
Notatki
Mąkę ryżową i owsianą można zastąpić orkiszową, albo nawet zwykłą pszenną.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 288 Tłuszcze: 17,3 g Węglowodany: 27,7 g Błonnik: 1,9 g Białka: 6,8 g

 

 

ciasto korzenne pomarańczowe z kremem

 

Przepis.

Reklama

9 komentarzy

  1. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/11/17 at 20:32 - Reply

    Dlaczego mi to robisz?! Wygląda super! Zjadłabym całe w tym momencie 😀

  2. Malgorzata Haggu 2017/11/17 at 18:42 - Reply

    Zpietruszką też jeszcze nie robiłam, ale wygląda na to, że warto spróbować!

  3. Z pietruszki faktycznie jeszcze nie robiłyśmy 😀

  4. Betty 2017/11/17 at 11:38 - Reply

    Fajny przepis, a jakby tę pietruszkę zastąpić marchewką albo dynią? Ciekawa jestem czy czuć pietruszkę po upieczeniu

    • wypiekibeaty 2017/11/17 at 13:06 - Reply

      Teoretycznie możesz zastąpić pietruszkę marchewką, albo dynią, tylko po co? Przepisów na ciasta z marchewką jest na pęczki. Lepiej spróbować takiego ciasta z pietruszką 🙂 Jadło go sporo osób i nikt się nie zorientował, że jest z pietruszką – możesz śmiało je upiec 😀

      • Betty 2017/11/17 at 15:01 - Reply

        Dzięki za odpowiedź , tak własnie zrobię upiekę z pietruszką 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: