Ciasto pietruszkowe z kremem twarożkowym i orzechami

 

ciasto pietruszkowe

 

Jadłam już i piekłam przeróżne ciasta z warzywami w środku – były buraki, cukinia, marchewka czy dynia.

Ale jeszcze nigdy nie spotkałam ciasta pietruszkowego.

Trafiłam na niego zupełnym przypadkiem i tak mnie zainteresowało, że natychmiast kupiłam pietruszkę i je upiekłam.

Według oryginalnego przepisu ciasto jest bezglutenowe – upieczone na mące ryżowej i owsianej (bezglutenowej) – ja też takie zrobiłam – wykorzystałam już resztki swojej mąki ryżowej, którą wykorzystywałam do gofrów ryżowych.

Jeśli nie macie takiej mąki, to możecie wykorzystać mąkę orkiszową, albo nawet zwykłą pszenną.

Mąka ryżowa bardzo wchłania wszelką wilgoć z ciasta, a że pietruszka sama z siebie nie jest zbyt wodnista, to ciasto było dla mnie odrobinę za sypkie. Co prawda w smaku nie było suche, ale się kruszyło podczas krojenia – jeśli taka sytuacja wam przeszkadza, to możecie od razu dodać do ciasta troszkę więcej oleju, albo o jedno jajko więcej.

Co do smaku, to ciasto pietruszkowe jest pyszne – dużą rolę spełniają tu korzenne przyprawy oraz skórka z pomarańczy.

Wierzch ciasta posmarowałam najnowszym produktem z Biedronki – skyrem – gęstym jogurtem, który bardziej swoją konsystencją przypomina lekki twarożek lub serek lebneh – ogólnie bardzo fajny produkt :)

Ps. W kategorii Warzywa na słodko znajdziecie więcej przepisów na ciasta i różne wypieki z dodatkiem warzyw.

 

ciasto korzenne z pomarańczą i kremem

 

ciasto pietruszkowe z kremem

 

korzenne ciasto z pomarańczą

 

ciasto z pietruszki

 

ciasto z kremem i orzechami

 

ciasto z orzechami i kremem

Ciasto pietruszkowe

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę o średnicy 22 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 288 kcal

Składniki
  

ciasto pietruszkowe:

wierzch:

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj aż się lekko napuszą, dodaj do nich olej i miód i miksuj przez kilka minut.
  • W tym czasie zmieszaj w misce wszystkie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy.
  • Dodaj mąkę do masy jajecznej i krótko zmiksuj,.
  • Dodaj tartą pietruszkę oraz skórkę z pietruszki i wymieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 55 -60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Twarożek posłodź do smaku miodem lub syropem klonowym, dodaj skórkę startą z pomarańczy.
  • Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, albo podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Gotowe orzechy ostudź, potem lekko posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta.

Notatki

Mąkę ryżową i owsianą można zastąpić orkiszową, albo nawet zwykłą pszenną.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 288kcalWeglowodany: 27.7gBiałko: 6.8gTłuszcz: 17.3gBłonnik: 1.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ciasto korzenne pomarańczowe z kremem

 

Przepis.