Ciasto pietruszkowe z kremem twarożkowym i orzechami

ciasto pietruszkowe


Jadłam już i piekłam przeróżne ciasta z warzywami w środku – były buraki, cukinia, marchewka czy dynia.

Ale jeszcze nigdy nie spotkałam ciasta pietruszkowego.

Trafiłam na niego zupełnym przypadkiem i tak mnie zainteresowało, że natychmiast kupiłam pietruszkę i je upiekłam.

Według oryginalnego przepisu ciasto jest bezglutenowe – upieczone na mące ryżowej i owsianej (bezglutenowej) – ja też takie zrobiłam. Wykorzystałam już resztki swojej mąki ryżowej, którą wykorzystywałam do gofrów ryżowych.

Jeśli nie macie takiej mąki, to możecie wykorzystać mąkę orkiszową, albo nawet zwykłą pszenną.

Mąka ryżowa bardzo wchłania wszelką wilgoć z ciasta, a że pietruszka sama z siebie nie jest zbyt wodnista, to ciasto było dla mnie odrobinę za sypkie.

Co prawda w smaku nie było suche, ale się kruszyło podczas krojenia – jeśli taka sytuacja wam przeszkadza, to możecie od razu dodać do ciasta troszkę więcej oleju, albo o jedno jajko więcej.

Co do smaku, to ciasto pietruszkowe jest pyszne – dużą rolę spełniają tu korzenne przyprawy oraz skórka z pomarańczy.

Wierzch ciasta posmarowałam najnowszym produktem z Biedronki – skyrem – gęstym jogurtem, który bardziej swoją konsystencją przypomina lekki twarożek lub serek lebneh – ogólnie bardzo fajny produkt :)

Ps. W kategorii ciasta z warzywami znajdziecie więcej przepisów na ciasta i różne wypieki z dodatkiem warzyw.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

ciasto korzenne z pomarańczą i kremem

ciasto pietruszkowe z kremem

korzenne ciasto z pomarańczą

ciasto z pietruszki

ciasto z kremem i orzechami

Bezglutenowe ciasto pietruszkowe przepis do druku

ciasto z orzechami i kremem

Ciasto pietruszkowe

Wypieki Beaty
Przepis na bezglutenowe ciasto z pietruszką i korzennymi przyprawami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 15
Kalorie 288 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o średnicy 22 cm.

Składniki

ciasto pietruszkowe:

wierzch:

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj aż się lekko napuszą, dodaj do nich olej i miód i miksuj przez kilka minut.
    4 jajka, 160 ml oleju, 160 ml miodu
  • W tym czasie zmieszaj w misce wszystkie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy.
    120 g mąki ryżowej, 90 g mąki owsianej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, szczypta goździków, szczypta soli
  • Dodaj mąkę do masy jajecznej i krótko zmiksuj,.
  • Dodaj tartą pietruszkę oraz skórkę z pietruszki i wymieszaj łyżką.
    około 230 g pietruszki
  • Przelej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 55 -60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Twarożek lub gęsty jogurt posłodź do smaku miodem lub syropem klonowym, dodaj skórkę startą z pomarańczy.
    200 g chudego twarożku, około 4 łyżki syrop klony, skórka starta z jednej pomarańczy
  • Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, albo podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Gotowe orzechy ostudź, potem lekko posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta.
    50 g orzechów laskowych

Notatki

Mąkę ryżową i owsianą można zastąpić orkiszową, albo nawet zwykłą pszenną.
Jeśli używasz samą mąkę pszenną, to użyj jej w sumie 250 g - 1 i 2/3 szklanki.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 288kcalWeglowodany: 27.7gBiałko: 6.8gTłuszcz: 17.3gBłonnik: 1.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasto korzenne pomarańczowe z kremem

Przepis.