Przepis na gofry ryżowe bezglutenowe
Pewnie wiecie, że nie mam problemu ze zjadaniem glutenu, ale od czasu do czasu i mi zdarza się zrobić coś bezglutenowego :)
Ostatnio zrobiłam dzieciom ryżowe gofry bezglutenowe.
Oczywiście na mące ryżowej, z dużą ilością roztopionego masła i z cukrem.
Gofry ryżowe wyszły bardzo fajne w smaku (zapewne dzięki sporej ilości cynamonu) i baaaardzo sycące.
Mąka ryżowa wchłonęła sobie mleko dodane do ciasta i gofry wyszły grube, dość ciężkie i nawet lekko suchawe.
Ja się najadłam jednym gofrem, a potem musiałam go popić ;) A mój mąż mówił, że z gorącą herbatką smakują o niebo lepiej.
Dzieci zjadły bez większego marudzenia, a potem nawet dochodziły w ciągu dnia i podjadały kolejne – myślę więc, że to jest dobra rekomendacja :)
U mnie najchętniej dzieciaki jadły je z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową – ja sobie jeszcze dołożyłam trochę syropu klonowego – chociaż gofry są na tyle słodkie, że nie trzeba wiele dodatkowego dosładzania.
Mi z przepisu wyszło 16 gofrów – robiłam takie niepełne i nieregularne.
Ps. Jeśli szukacie bezglutenowe przepisy, to wypróbujcie również przepis na gofry jaglane :)
Gofry ryżowe bezglutenowe przepis do druku

Gofry ryżowe
Składniki
Instrukcja
- Mąkę przesiej przez sito razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia.400 g mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu
- Białka ubij na sztywną pianę z 50 g cukru.4 jajka, 100 g cukru
- Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą, jasną masę.
- Dodaj do żółtek rozpuszczone masło i zmiksuj.150 g masła
- Wlej mleko i zmiksuj.
- Dodaj w dwóch partiach pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Nakładaj 2-3 łyżki ciasta i smaż gofry aż będą rumiane.
- Po upieczeniu układaj gofry na kratce.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Film
Składniki Odżywcze
Źródło przepisu. – podaję trochę zmienią wersję.