Przepis na gofry ryżowe bezglutenowe


gofry ryżowe


Pewnie wiecie, że nie mam problemu ze zjadaniem glutenu, ale od czasu do czasu i mi zdarza się zrobić coś bezglutenowego :)

Ostatnio zrobiłam dzieciom ryżowe gofry bezglutenowe.

Oczywiście na mące ryżowej, z dużą ilością roztopionego masła i z cukrem.

Gofry ryżowe wyszły bardzo fajne w smaku (zapewne dzięki sporej ilości cynamonu) i baaaardzo sycące.

Mąka ryżowa wchłonęła sobie mleko dodane do ciasta i gofry wyszły grube, dość ciężkie i nawet lekko suchawe.

Ja się najadłam jednym gofrem, a potem musiałam go popić ;) A mój mąż mówił, że z gorącą herbatką smakują o niebo lepiej.

Dzieci zjadły bez większego marudzenia, a potem nawet dochodziły w ciągu dnia i podjadały kolejne – myślę więc, że to jest dobra rekomendacja :)

U mnie najchętniej dzieciaki jadły je z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową – ja sobie jeszcze dołożyłam trochę syropu klonowego – chociaż gofry są na tyle słodkie, że nie trzeba wiele dodatkowego dosładzania.

Mi z przepisu wyszło 16 gofrów – robiłam takie niepełne i nieregularne.

Ps. Jeśli szukacie bezglutenowe przepisy, to wypróbujcie również przepis na gofry jaglane :)

gofry ryżowe

gofry na mące ryżowej

gofry ryżowe bezglutenowe

gofry z mąki ryżowej

gofry ryżowe

gofry bezglutenowe ryżowe

Przepis na gofry ryżowe bezglutenowe

gofry ryżowe

Gofry ryżowe

Wypieki Beaty
Przepis na bezglutenowe gofry na mące ryżowej.
3.77 z 13 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 16
Kalorie 263 kcal

Składniki
  

  • 400 g mąki ryżowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 4 jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g cukru podzielonego po 50 g
  • 220 ml mleka
  • 150 g masła rozpuszczonego i przestudzonego

Instrukcja
 

  • Mąkę przesiej przez sito razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubij na sztywną pianę z 50 g cukru.
  • Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą, jasną masę.
  • Dodaj do żółtek rozpuszczone masło i zmiksuj.
  • Wlej mleko i zmiksuj.
  • Dodaj w dwóch partiach pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Nakładaj 2-3 łyżki ciasta i smaż gofry aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu układaj gofry na kratce.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 263kcalWeglowodany: 34.3gBiałko: 4.6gTłuszcz: 12gBłonnik: 1.1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

gofry ryżowe bezglutenowe

Źródło przepisu. – podaję trochę zmienią wersję.