gofry ryżowe

Przepis na gofry ryżowe bezglutenowe

Dziś mam przepis na gofry zrobione na mące ryżowej. Mąka ryżowa zaliczana jest do mąk bezglutenowych, więc jeśli ciasto na gofry zrobisz z mąki ryżowej otrzymasz bezglutenowe gofry idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Pamiętaj tu wtedy także o użyciu bezglutenowego proszku do pieczenia albo sody.

gofry ryżowe

Gofry ryżowe bezglutenowe przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na gofry dla osoby na diecie bezglutenowej, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

gofry ryżowe

Gofry ryżowe bez glutenu przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bezglutenowe gofry zrobione na mące ryżowej.
3.94 z 16 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 16
Kalorie 263 kcal
Składniki

składniki na bezglutenowe gofry ryżowe

  • 400 g mąki ryżowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego albo 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
  • 2 łyżeczki cynamonu (mielonego )
  • 4 białka (z jajek rozmiar L)
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru (podzielonego po 50 g)
  • 220 ml mleka
  • 150 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego )
Instrukcja
 

Jak zrobić bezglutenowe gofry ryżowe

  • Mąkę przesiej przez sito razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
    400 g mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu
  • Białka ubij na sztywną pianę z 50 g cukru.
    4 białka, 100 g cukru
  • Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą, jasną masę.
    4 żółtka
  • Dodaj do żółtek rozpuszczone masło i zmiksuj.
    150 g masła
  • Wlej mleko i zmiksuj.
  • Dodaj w dwóch partiach pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Nakładaj 2-3 łyżki ciasta i smaż gofry aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu układaj gofry na kratce.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 263kcalWeglowodany: 34.3gBiałko: 4.6gTłuszcz: 12gBłonnik: 1.1g
Słowa kluczowe gofry bez glutenu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry na mące ryżowej

Ciasto na ryżowe gofry bezglutenowe – uwagi

Pewnie wiecie, że nie mam problemu ze zjadaniem glutenu, ale od czasu do czasu i mi zdarza się zrobić coś bezglutenowego.

Ostatnio zrobiłam dzieciom ryżowe gofry bezglutenowe.

Oczywiście na mące ryżowej, z dużą ilością roztopionego masła i z cukrem.

Gofry ryżowe wyszły bardzo fajne w smaku (zapewne dzięki sporej ilości cynamonu) i baaaardzo sycące.

Mąka ryżowa wchłonęła sobie mleko dodane do ciasta i gofry wyszły grube, dość ciężkie i nawet lekko suchawe.

Ja się najadłam jednym gofrem, a potem musiałam go popić ;) A mój mąż mówił, że z gorącą herbatką smakują o niebo lepiej.

Dzieci zjadły bez większego marudzenia, a potem nawet dochodziły w ciągu dnia i podjadały kolejne – myślę więc, że to jest dobra rekomendacja :)

U mnie najchętniej dzieciaki jadły je z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową – ja sobie jeszcze dołożyłam trochę syropu klonowego – chociaż gofry są na tyle słodkie, że nie trzeba wiele dodatkowego dosładzania.

Mi z przepisu wyszło 16 gofrów – robiłam takie niepełne i nieregularne.

Ps. Jeśli szukacie bezglutenowe przepisy, to wypróbujcie również przepis na gofry jaglane :)

gofry ryżowe bezglutenowe
gofry z mąki ryżowej
gofry ryżowe
gofry bezglutenowe ryżowe
gofry ryżowe bezglutenowe

Źródło przepisu. – podaję trochę zmienią wersję.

Polecane przepisy na gofry idealne na śniadanie

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne gofry o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: