Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Gofry ryżowe

By |2017-10-16T10:29:38+00:002017 Październik 18th|Pancakes, Smażone, Zdrowo i fit|

Gofry ryżowe bezglutenowe

 

gofry ryżowe

 

Pewnie wiecie, że nie mam problemu ze zjadaniem glutenu, ale od czasu do czasu i mi zdarza się zrobić coś bezglutenowego 🙂

Ostatnio zrobiłam dzieciom ryżowe gofry bezglutenowe.

Oczywiście na mące ryżowej, z dużą ilością roztopionego masła i z cukrem.

Gofry wyszły bardzo fajne w smaku (zapewne dzięki sporej ilości cynamonu) i baaaardzo sycące.

Mąka ryżowa wchłonęła sobie mleko dodane do ciasta i gofry wyszły grube, dość ciężkie i nawet lekko suchawe.

Ja się najadłam jednym gofrem, a potem musiałam go popić 😉 A mój mąż mówił, że z gorącą herbatką smakują o niebo lepiej.

Dzieci zjadły bez większego marudzenia, a potem nawet dochodziły w ciągu dnia i podjadały kolejne – myślę więc, że to jest dobra rekomendacja 🙂

U mnie najchętniej dzieciaki jadły je z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową – ja sobie jeszcze dołożyłam trochę syropu klonowego – chociaż gofry są na tyle słodkie, że nie trzeba wiele dodatkowego dosładzania.

Mi z przepisu wyszło 16 gofrów – robiłam takie niepełne i nieregularne.

Ps. Jeśli szukacie bezglutenowe przepisy, to wypróbujcie również przepis na gofry jaglane 🙂

 

gofry na mące ryżowej

 

gofry ryżowe bezglutenowe

 

gofry z mąki ryżowej

 

gofry ryżowe

 

gofry bezglutenowe ryżowe

 

 

 

Gofry ryżowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
  • 400 g mąka ryżowa
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 jajka - białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g cukru - podzielonego po 50 g
  • 220 ml mleka
  • 150 g rozpuszczonego i przestudzonego masłą
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej przez sito razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubij na sztywną pianę z 50 g cukru.
  3. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą, jasną masę.
  4. Dodaj do żółtej rozpuszczone masło i zmiksuj.
  5. Wlej olej i zmiksuj.
  6. Dodaj w dwóch partiach pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  7. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  8. Nakładaj 2-3 łyżki ciasta i smaż gofry aż będą rumiane.
  9. Po upieczeniu układaj gofry na kratce.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 263 Tłuszcze: 12g Węglowodany: 34,3g Błonnik: 1,1g Białka: 4,6g

 

 

gofry ryżowe bezglutenowe

 

Źródło przepisu. – podaję trochę zmienią wersję.

Reklama

2 komentarze

  1. Fajne grubaski 😀 Musimy koniecznie poszukać w domu gdzieś tej naszej gofrownicy 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: