gofry maślane_5

Przepis na pyszne i chrupiące gofry na maśle

Przepis na gofry maślane to zaproszenie do świata puszystych, aromatycznych gofrów, które rozpływają się w ustach. Charakteryzują się one wyjątkowym bogactwem smaku dzięki dodatkowi miękkiego masła, co nadaje im niepowtarzalną delikatność i chrupkość. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych gofrów jest łatwe i szybkie, co sprawia, że stanowią one doskonałą propozycję na pyszne śniadanie, deser czy przekąskę. Odkryj przyjemność smakowania w każdym kęsie tych aromatycznych gofrów maślanych!

gofry maślane_4bez ramki

Gofry maślane przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie, chrupiące gofry, to koniecznie wypróbuj przepis na ciasto na gofry na maśle.

gofry maślane 5

Gofry maślane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i chrupiące gofry ze sporą ilością masła.
4.82 z 16 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 9
Składniki

składniki na gofry maślane

Instrukcja
 

Jak zrobić maślane gofry

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt.
    150 g masła, 50 g cukru pudru, 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj – po każdym jajku dodaj od razu po łyżce mąki.
    3 jajka, ok 400 ml mleka
  • Dodaj porcjami mąkę na zmianę z mlekiem – zmiksuj do połączenia.
  • Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
  • Po usmażeniu odłóż na kratkę z piekarnika, aby gofry lekko ostygły – nie kładź gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Słowa kluczowe gofry na maśle
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry maślane_2

Chrupiące gofry na maśle – uwagi

Moja gofrownica ostatnio dogorywa i powoli zaczynam myśleć o kupnie nowej – najlepiej z dużą mocą, aby gofrem można było tłuc o stół. Póki co jakoś sobie radzi, więc korzystam kiedy tylko mam czas na smażenie gofrów. Nabrałam na nie ostatnio ochoty, bo były hitem podczas naszego urlopu na nartach.

Co prawda kupiliśmy tylko jednego, ale panie w karczmach na stoku mnie rozbrajały. Namiętnie krzyczały do tłumu wygłodniałych narciarzy: „gofer z pudrem do odbioru”, że ten nieszczęsny „gofer” się mnie uczepił i sama zrobiłam trochę goferów po powrocie do domu ;) Nie wiem, jakie dokładnie były te na stoku, ale ja upiekłam gofry maślane i myślę, że to jedne z lepszych jakie jadłam. Zwarte, ale nie twarde, chrupiące, bardzo maślane i delikatnie słodkie – rewelacyjne nawet jedzone „na sucho” na podwieczorek.

Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów (pieczonych w Philipsie 3w1).

gofry maślane_7

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne domowe gofry o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: