Przepis na pyszne gofry maślane

Moja gofrownica ostatnio dogorywa i powoli zaczynam myśleć o kupnie nowej – najlepiej z dużą mocą, aby gofrem można było tłuc o stół ;)

Póki co jakoś sobie radzi, więc korzystam kiedy tylko mam czas na smażenie gofrów.

Nabrałam na nie ostatnio ochoty, bo były hitem podczas naszego urlopu na nartach.

Co prawda kupiliśmy tylko jednego, ale panie w karczmach na stoku mnie rozbrajały.

Namiętnie krzyczały do tłumu wygłodniałych narciarzy: „gofer z pudrem do odbioru”, że ten nieszczęsny „gofer” się mnie uczepił i sama zrobiłam trochę goferów po powrocie do domu ;)

Nie wiem, jakie dokładnie były te na stoku, ale ja upiekłam gofry maślane i myślę, że to jedne z lepszych jakie jadłam.

Zwarte, ale nie twarde, chrupiące, bardzo maślane i delikatnie słodkie – rewelacyjne nawet jedzone „na sucho” na podwieczorek :)

Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów (pieczonych w Philipsie 3w1).

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.63 z 8 ocen
Postaw mi kawę

gofry maślane_4bez ramki

gofry maślane_2

gofry maślane_5

gofry maślane_7

Gofry maślane przepis do druku

gofry maślane 5

Gofry maślane

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne gofry ze sporą ilością masła.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 9

Składniki

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt.
    150 g masła, 50 g cukru pudru, 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj (nie przejmuj się jeśli masa się zwarzy).
    3 jajka, ok 400 ml mleka
  • Dodaj porcjami mąkę na zmianę z mlekiem - zmiksuj.
  • Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
  • Po usmażeniu odłóż na kratkę z piekarnika, aby gofry lekko ostygły - nie kładź gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Słowa kluczowe gofry, masło, śniadanie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!