Przepis na gofry maślane

 

Moja gofrownica ostatnio dogorywa i powoli zaczynam myśleć o kupnie nowej – najlepiej z dużą mocą, aby gofrem można było tłuc o stół ;)

Póki co jakoś sobie radzi, więc korzystam kiedy tylko mam czas na smażenie gofrów.

Nabrałam na nie ostatnio ochoty, bo były hitem podczas naszego urlopu na nartach.

Co prawda kupiliśmy tylko jednego, ale panie w karczmach na stoku mnie rozbrajały. Namiętnie krzyczały do tłumu wygłodniałych narciarzy: „gofer z pudrem do odbioru”, że ten nieszczęsny „gofer” się mnie uczepił i sama zrobiłam trochę goferów po powrocie do domu ;)

Nie wiem, jakie dokładnie były te na stoku, ale ja upiekłam gofry maślane i myślę, że to jedne z lepszych jakie jadłam.

Zwarte, ale nie twarde, chrupiące, bardzo maślane i delikatnie słodkie – rewelacyjne nawet jedzone „na sucho” na podwieczorek :)

Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów (pieczonych w Philipsie 3w1).

 

gofry maślane_4bez ramki

gofry maślane_2

gofry maślane_5

gofry maślane_7

 

Przepis na gofry maślane

 

Gofry maślane

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne gofry ze sporą ilością masła.
4.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 9

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier puder lub ekstrakt.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj (nie przejmuj się jeśli masa się zwarzy).
  • Dodaj porcjami mąkę na zmianę z mlekiem - zmiksuj.
  • Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
  • Po usmażeniu odłóż na kratkę z piekarnika, aby gofry lekko ostygły - nie kładź gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Słowa kluczowe gofry, masło, śniadanie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!