Przepis na szybkie i proste tosty francuskie robione w gofrownicy

tosty francuskie jak gofry

Przepis na dziś – tosty francuskie jak gofry.

Moje dzieci bardzo lubią cynamonowe tosty francuskie na śniadanie.

Robię je im dość często, bo wiem, że na pewno je zjedzą i będą długo najedzeni.

Ja sama jem dwa takie tosty i mam dość, ale moja córka zjada spokojnie cztery sztuki!

Przepis jest tak prosty, że już ich go nauczyłam, aby mogli sami sobie je robić na śniadanie.

Zwykle robię im te tosty na patelni na niedużej ilości oleju, ale ostatnio zaszalałam i zrobiłam je w gofrownicy.

Dzięki temu nabrały nowego, ciekawego charakteru.

I dodatkowo nie potrzebowałam już oleju do smażenia!

Co potrzeba do zrobienia cynamonowych tostów francuskich?

Przede wszystkim jakieś pieczywo – ja użyłam zwykłą drożdżową bułkę.

Może też być chałka, albo zwykły chleb tostowy.

Do tego jajko, trochę mleka, odrobina cynamonu i coś do posłodzenia (ja użyłam erytrol).

Jajko mieszamy widelcem razem z mlekiem, cynamonem i cukrem.

W mieszaninie maczamy kromki pieczywa i układamy na rozgrzanej gofrownicy.

Zamykamy i smażymy około 2 minuty.

Ciepłe tosty możecie dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru i posmarować ulubioną konfiturą lub frużeliną.

Ja podałam ją z frużeliną Forest Fruits in Jelly od Allnutrition (dostępną w sklepie SFD).

A wy z czym byście zjedli swoje tosty francuskie jak gofry?

Zapraszam Was również serdecznie do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne domowe śniadania.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
przepis na tosty francuskie
tosty francuskie z frużeliną
szybkie gofry z frużeliną
proste tosty francuskie
szybkie tosty francuskie
tosty francuskie w gofrownicy

Tosty francuskie jak gofry przepis do druku

tosty francuskie jak gofry

Tosty francuskie jak gofry

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie tosty francuskie idealne na śniadanie.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 10 minut
Porcje 2
Kalorie 232 kcal

Składniki
  

  • 4 kromki bułki drożdżowej lub chleba tostowego
  • 1 jajko rozmiar L
  • 40 ml mleka mniej więcej
  • 1 łyżeczka erytrolu lub cukru – opocjonalnie
  • 1 szczypta cynamonu opcjonalnie
  • kilka łyżeczek Forest Fruits in Jelly od Allnutrition – do podania

Instrukcja
 

  • Jajko roztrzep widelcem razem z mlekiem, cynamonem i erytrolem lub cukrem.
  • Bułkę drożdżową (albo chałkę) pokrój na 4 plastry o grubości około 1 cm (możesz też użyć chleb tostowy).
  • Zamocz kromki w jajku z mlekiem – z obu stron i włóż do rozgrzanej gofrownicy.
  • Podgrzej przez około 2-3 minuty – do zrumienienia.
  • Podaj z frużeliną owocową albo swoimi ulubionymi dodatkami.
  • Jeśli nie masz gofrownicy, to usmaż tosty na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem – smaż z obu stron na rumiano.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 232kcalWeglowodany: 31gBiałko: 7gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD