Tosty francuskie jak gofry
Przepis na szybkie i proste tosty francuskie robione w gofrownicy
wpis sponsorowany
Co powiecie na pyszne i szybkie tosty francuskie jak gofry? Tutaj soczyste tosty namoczone w mleku z cynamonem usmażone są nie na patelni, ale w gofrownicy. Dzięki temu nabierają fajnego kształtu i mogą zachęcić niejadki do zjedzenia pysznego śniadania. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Tosty francuskie jak gofry przepis krok po kroku
Jeśli lubicie słodkie śniadania i słodkie przekąski, to tym razem swoje tosty zróbcie w gofrownicy i zaskoczcie wszystkich ich wyjątkowym wyglądem i smakiem.
Tosty francuskie jak gofry przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić tosty francuskie w gofrownicy
- Jajko roztrzep widelcem razem z mlekiem, cynamonem i erytrolem lub cukrem.1 jajko, 40 ml mleka, 1 łyżeczka erytrolu, 1 szczypta cynamonu
- Bułkę drożdżową (albo chałkę) pokrój na 4 plastry o grubości około 1 cm (możesz też użyć chleb tostowy).4 kromki bułki drożdżowej
- Zamocz kromki w jajku z mlekiem – z obu stron i włóż do rozgrzanej gofrownicy.
- Podgrzej przez około 2-3 minuty – do zrumienienia.
- Podaj z frużeliną owocową albo swoimi ulubionymi dodatkami.kilka łyżeczek Forest Fruits in Jelly
- Jeśli nie masz gofrownicy, to usmaż tosty na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem – smaż z obu stron na rumiano.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tosty francuskie z cynamonem – uwagi
Przepis na dziś – tosty francuskie jak gofry.
Moje dzieci bardzo lubią cynamonowe tosty francuskie na śniadanie.
Robię je im dość często, bo wiem, że na pewno je zjedzą i będą długo najedzeni.
Ja sama jem dwa takie tosty i mam dość, ale moja córka zjada spokojnie cztery sztuki!
Przepis jest tak prosty, że już ich go nauczyłam, aby mogli sami sobie je robić na śniadanie.
Zwykle robię im te tosty na patelni na niedużej ilości oleju, ale ostatnio zaszalałam i zrobiłam je w gofrownicy.
Dzięki temu nabrały nowego, ciekawego charakteru.
I dodatkowo nie potrzebowałam już oleju do smażenia!
Co potrzeba do zrobienia tostów francuskich?
Przede wszystkim jakieś pieczywo – ja użyłam zwykłą drożdżową bułkę.
Może też być chałka, albo zwykły chleb tostowy.
Do tego jajko, trochę mleka, odrobina cynamonu i coś do posłodzenia (ja użyłam erytrol).
Jajko mieszamy widelcem razem z mlekiem, cynamonem i cukrem.
W mieszaninie maczamy kromki pieczywa i układamy na rozgrzanej gofrownicy.
Zamykamy i smażymy około 2 minuty.
Ciepłe tosty możecie dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru i posmarować ulubioną konfiturą lub frużeliną.
Ja podałam ją z frużeliną Forest Fruits in Jelly od Allnutrition (dostępną w sklepie SFD).
A wy z czym byście zjedli swoje tosty francuskie jak gofry?
Zapraszam Was również serdecznie do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne domowe śniadania.
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD
Polecane przepisy na gofry
A jeśli lubicie tradycyjne gofry, to koniecznie wypróbujcie jeden z moich licznych przepisów na gofry. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tosty francuskie
Zapraszam dziś na pyszne i szybkie słodkie śniadanie w stylu francuskim. Jeśli macie w domu lekko już twardawą bułkę drożdżową lub chałkę, to możecie ją cudownie odświeżyć i przygotować z niej tosty francuskie. Wystarczy kromki ciasta zamoczyć w mleku z dodatkami i usmażyć. Ja je smażyłam w gofrownicy, dzięki czemu nabrały fajnego wyglądu gofrów. Możecie je też usmażyć normalnie na patelni i po usmażeniu podać z ulubionymi dodatkami. Koniecznie zobaczcie mój przepis na gofry francuskie i zobaczcie jak można zrobić szybkie gofry ze składników dostępnych w domu.