Przepis na jesienne gofry z marchewką z orzechami
Gofry marchewkowe, które smakują jak najlepsze ciasto marchewkowe ❤❤
Wchodzicie w to? :D
Takie gofry to bardzo fajne danie dla dzieci, które często nie lubią warzyw.
Tutaj dodana marchewka świetnie wpływa na smak i konsystencję ciasta.
Do tego mamy chrupiące orzechy, a jeśli wasze dzieci i wy lubicie rodzynki, to też możecie dodać je do ciasta.
Takie gofry marchewkowe idealnie smakują z odrobiną miodu, albo syropu klonowego oraz jogurtem naturalnym.
Wierzch posypcie dodatkowo odrobiną posiekanych orzechów.
Gofry świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja nawet dałam je dzieciom do szkoły :)
Z podanej porcji otrzymacie 8 dużych gofrów, albo około 16 małych, nieregularnych.








Gofry marchewkowe z orzechami – przepis do druku

Gofry marchewkowe z orzechami
Składniki
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- około 0,5 szklanki mleka - ja ostatecznie dałam 150 ml
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 2 łyżki miodu/cukru
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- około 100 g marchewki drobno tartej (1 większa)
- 20 g orzechów (1/4 szklanki) - posiekanych
- 1/4 szklanki rodzynek - opcjonalnie
Instrukcja
- Zmieszaj razem jajka, jogurt, mleko oraz miód lub cukier.
- W drugiej misce zmieszaj mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj, dodaj marchewkę, orzechy i rodzynki - wymieszaj.
- Jeśli ciasto jest bardzo gęste możesz dodać trochę więcej mleka.
- Piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu odłóż na kratkę do wystudzenia.
- Podaj z ulubionymi dodatkami.