Gofry churros
z sosem czekoladowym
Churros to tradycyjny hiszpański przysmak robiony z ciasta parzonego smażonego w formie długich paluchów smażonych na głębokim tłuszczu :) Te paluchy obtacza się potem w cukrze z cynamonem i podaje z sosem czekoladowym – mniam :)
Na blogu znajdziecie przepis na moją wersję churros przygotowanych z dodatkiem dyni – spróbujcie koniecznie tej dobroci :D
Dzisiejsze gofry churros inspirowane są tą słynną przekąską.
Przygotowałam ciasto parzone (ptysiowe), a potem usmażyłam je w gofrownicy.
Gotowe gofry posmarowałam delikatnie rozpuszczonym masłem, a potem obtoczyłam w cukrze z cynamonem.
Takie gofry churros proponuję podać z ciepłym sosem czekoladowym – tak churro smakuje najlepiej ❤❤
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne gofry.








Gofry churros – przepis do druku

Gofry churros
Składniki
gofry:
- 100 ml wody
- 150 ml mleka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- 160 g (1 szklanka plus 1 łyżka) mąki
- 3 duże jaja rozmiar L
dodatkowo:
- czubata łyżka masła - rozpuszczonego
- około 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
sos czekoladowy:
- 50 g czekolady (użyłam gorzką)
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
- W rondelku podgrzej razem wodę, mleko, masło, cukier waniliowy i cukier.
- Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i mieszaj aż ciasto się połączy i utworzy jednolitą masę.
- Lekko ostudź ciasto.
- Dodaj jajka i krótko zmiksuj.
- Rozgrzej gofrownicę, nakładaj po czubatej łyżce ciasta na jedną porcję.
- Smaż gofry aż będą ładnie rumiane.
- Po usmażeniu posmaruj delikatnie rozpuszczonym masłem, a następnie posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Aby przygotować sos czekoladowy podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści i połączy ze śmietanką.
- Ciepłym sosem polej gofry.
Notatki
Składniki Odżywcze
Inspiracja – blog Wszystkiego słodkiego