Gofry churros

z sosem czekoladowym

 

gofry churros

 

Churros to tradycyjny hiszpański przysmak robiony z ciasta parzonego smażonego w formie długich paluchów smażonych na głębokim tłuszczu 🙂 Te paluchy obtacza się potem w cukrze z cynamonem i podaje z sosem czekoladowym – mniam 🙂

Na blogu znajdziecie przepis na moją wersję churros przygotowanych z dodatkiem dyni – spróbujcie koniecznie tej dobroci 😀

Dzisiejsze gofry churros inspirowane są tą słynną przekąską.

Przygotowałam ciasto parzone (ptysiowe), a potem usmażyłam je w gofrownicy.

Gotowe gofry posmarowałam delikatnie rozpuszczonym masłem, a potem obtoczyłam w cukrze z cynamonem.

Takie gofry churros proponuję podać z ciepłym sosem czekoladowym – tak churro smakuje najlepiej ❤❤

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne gofry.

 

łatwe gofry z sosem czekoladowym gofry z cukrem i sosem czekoladowym
 

gofry churros z sosem czekoladowym cynamonowe gofry z ciasta parzonego
 

cynamonowe gofry z ciasta ptysiowego gofry z cukrem cynamonowym
 

gofry z ciasta parzonego gofry z ciasta ptysiowego
 

Gofry churros – przepis do druku

 

Gofry churros

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Gofry
Ilość: 12
Składniki
gofry:
  • 100 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 160 g (1 szklanka plus 1 łyżka) mąki
  • 3 duże jaja rozmiar L
dodatkowo:
  • czubata łyżka masła - rozpuszczonego
  • około 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
sos czekoladowy:
  • 50 g czekolady (użyłam gorzką)
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. W rondelku podgrzej razem wodę, mleko, masło, cukier waniliowy i cukier.
  2. Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i mieszaj aż ciasto się połączy i utworzy jednolitą masę.
  3. Lekko ostudź ciasto.
  4. Dodaj jajka i krótko zmiksuj.
  5. Rozgrzej gofrownicę, nakładaj po czubatej łyżce ciasta na jedną porcję.
  6. Smaż gofry aż będą ładnie rumiane.
  7. Po usmażeniu posmaruj delikatnie rozpuszczonym masłem, a następnie posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
  8. Aby przygotować sos czekoladowy podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści i połączy ze śmietanką.
  9. Ciepłym sosem polej gofry.
Notatki
Podaję orientacyjną kaloryczność - dla gofra bez sosu czekoladowego.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 gofr Kalorie: 173 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 15 g Białka: 4 g

 

Inspiracja.