Przepis na pyszne chrupiące gofry w stylu churros z sosem czekoladowym

gofry churros


Churros to tradycyjny hiszpański przysmak robiony z ciasta parzonego smażonego w formie długich paluchów smażonych na głębokim tłuszczu :)

Te paluchy obtacza się potem w cukrze z cynamonem i podaje z sosem czekoladowym – mniam :)

Na blogu znajdziecie przepis na moją wersję churros przygotowanych z dodatkiem dyni – spróbujcie koniecznie tej dobroci :D

Dzisiejsze gofry churros inspirowane są tą słynną przekąską.

Przygotowałam ciasto parzone (ptysiowe), a potem usmażyłam je w gofrownicy.

Gotowe gofry posmarowałam delikatnie rozpuszczonym masłem, a potem obtoczyłam w cukrze z cynamonem.

Takie gofry churros proponuję podać z ciepłym sosem czekoladowym – tak churro smakuje najlepiej ❤❤

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne gofry.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

łatwe gofry z sosem czekoladowym gofry z cukrem i sosem czekoladowym

gofry churros z sosem czekoladowym cynamonowe gofry z ciasta parzonego

cynamonowe gofry z ciasta ptysiowego gofry z cukrem cynamonowym

gofry z ciasta parzonego gofry z ciasta ptysiowego

Gofry churros – przepis do druku

gofry churros

Gofry churros

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i ptysiowe gofry z cynamonem i sosem czekoladowym.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 12
Kalorie 173 kcal

Składniki

gofry:

dodatkowo:

sos czekoladowy:

Instrukcja
 

  • W rondelku podgrzej razem wodę, mleko, masło, cukier waniliowy i cukier.
    100 ml wody, 150 ml mleka, 100 g masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżeczki cukru
  • Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i mieszaj aż ciasto się połączy i utworzy jednolitą masę.
    160 g mąki pszennej
  • Lekko ostudź ciasto.
  • Dodaj jajka i krótko zmiksuj.
    3 jaja
  • Rozgrzej gofrownicę, nakładaj po czubatej łyżce ciasta na jedną porcję.
  • Smaż gofry aż będą ładnie rumiane.
  • Po usmażeniu posmaruj delikatnie rozpuszczonym masłem, a następnie posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
    1 łyżka masła, 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
  • Aby przygotować sos czekoladowy podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści i połączy ze śmietanką.
    50 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
  • Ciepłym sosem polej gofry.

Notatki

Podaję orientacyjną kaloryczność - dla gofra bez sosu czekoladowego.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 173kcalWeglowodany: 15gBiałko: 4gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja – blog Wszystkiego słodkiego