Ja to jednak jestem jakaś „inna” ;)
Jeszcze nie było na blogu przepisu na tradycyjne churros – ba – nawet jeszcze takich nie zrobiłam, za to zabrałam się za kombinacje i wariacje :)
No tak – normalnie jest nudno ;)
Stąd dziś zapraszam na dyniowe churros – z korzennymi przyprawami i dyniowym puree (tak, tak – wykorzystuję powoli swoje zawekowane puree).
Dla niewtajemniczonych – churros to przekąska popularna w Hiszpanii i Meksyku (chociaż nie tylko) i jest to ciasto ptysiowe smażone na głębokim tłuszczu – tyle że za pomocą tylki z otworem gwiazdki wyciska się na gorący tłuszcz długie i (jeśli się tylko da) proste kawałki ciasta, które po usmażeniu obtacza się w cukrze.
Podaje się je z różnymi słodkimi sosami – najczęściej jest to sos czekoladowy (może być w różnych odmianach), ale może to też być sos toffi. Ja do swoich churrosów podałam dodatkowo posiekane orzechy – w końcu świetnie pasują do dyni :D
Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania (chociaż wyciskane porcje ciasta są nieco „niesforne”), a świetnie sprawdzi się na różnych imprezach, a także będzie idealny na Tłusty Czwartek :D

Dyniowe churros
Składniki
churros:
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki puree z dyni (około 50-60 g)
- 100 g masła
- 1,5 łyżki brązowego cukru (można pominąć)
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka przesianej mąką
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 średnie jajka (M)
dodatkowo:
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- odrobina goździków , imbiru i gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
sos czekoladowy
- szklanka śmietany kremówki
- 60 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 1 łyżka masła
Instrukcja
churros:
- Zagotuj w garnku wodę, masło, puree z dyni, cukier, sól i ekstrakt z wanilii.
- Dodaj mąkę i energicznie zamieszaj - mieszaj aż ciasto zrobi się gęste i jakby szkliste (lśniące).
- Zestaw garnek z kuchenki i ostudź.
- Do wystudzonego ciasta dodawaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia.
- Przełóż ciasto do woreczka z dużą tylką z otworem gwiazdką (użyłam tylkę Wiltona M1).
- W dużym rondlu pogrzej olej - uważaj aby nie był zbyt gorący, bo churrosy będą się palić.
- Za pomocą tylki wyciskaj na gorący tłuszcz długie kawałki ciasta, smaż na rumiano z obydwu stron.
- Gotowe churrosy wyciągaj na papierowy ręcznik, a następnie obtaczaj w cukrze z przyprawami.
- Podawaj z sosem czekoladowym.
sos:
- Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę razem z masłem, dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
- Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Sos schłódź (wtedy również lekko zgęstnieje).
Przepis znalazłam tutaj (podaję z moimi zmianami).