dyniowe churos_2

Ja to jednak jestem jakaś „inna” ;)

Jeszcze nie było na blogu przepisu na tradycyjne churros – ba – nawet jeszcze takich nie zrobiłam, za to zabrałam się za kombinacje i wariacje :)

No tak – normalnie jest nudno ;)

Stąd dziś zapraszam na dyniowe churros – z korzennymi przyprawami i dyniowym puree (tak, tak – wykorzystuję powoli swoje zawekowane puree).

Dla niewtajemniczonych – churros to przekąska popularna w Hiszpanii i Meksyku (chociaż nie tylko) i jest to ciasto ptysiowe smażone na głębokim tłuszczu – tyle że za pomocą tylki z otworem gwiazdki wyciska się na gorący tłuszcz długie i (jeśli się tylko da) proste kawałki ciasta, które po usmażeniu obtacza się w cukrze.

Podaje się je z różnymi słodkimi sosami – najczęściej jest to sos czekoladowy (może być w różnych odmianach), ale może to też być sos toffi. Ja do swoich churrosów podałam dodatkowo posiekane orzechy – w końcu świetnie pasują do dyni :D

Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania (chociaż wyciskane porcje ciasta są nieco „niesforne”), a świetnie sprawdzi się na różnych imprezach, a także będzie idealny na Tłusty Czwartek :D

dyniowe churos_3

dyniowe churos_4

dyniowe churos_6

dyniowe churos_8

dyniowe churos_9

pumkin churros

Dyniowe churros

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

churros:

dodatkowo:

sos czekoladowy

Instrukcja
 

churros:

  • Zagotuj w garnku wodę, masło, puree z dyni, cukier, sól i ekstrakt z wanilii.
  • Dodaj mąkę i energicznie zamieszaj - mieszaj aż ciasto zrobi się gęste i jakby szkliste (lśniące).
  • Zestaw garnek z kuchenki i ostudź.
  • Do wystudzonego ciasta dodawaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia.
  • Przełóż ciasto do woreczka z dużą tylką z otworem gwiazdką (użyłam tylkę Wiltona M1).
  • W dużym rondlu pogrzej olej - uważaj aby nie był zbyt gorący, bo churrosy będą się palić.
  • Za pomocą tylki wyciskaj na gorący tłuszcz długie kawałki ciasta, smaż na rumiano z obydwu stron.
  • Gotowe churrosy wyciągaj na papierowy ręcznik, a następnie obtaczaj w cukrze z przyprawami.
  • Podawaj z sosem czekoladowym.

sos:

  • Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę razem z masłem, dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
  • Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  • Sos schłódź (wtedy również lekko zgęstnieje).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj (podaję z moimi zmianami).