W sumie nie wiem, czemu nazywają się pączkami hiszpańskimi, bo to są bardziej ptysie, niż tradycyjne pączki :) Nazwa „gniazda” jest dla mnie bardziej odpowiednia :)

Jak już wspomniałam robi się je z ciasta typu ptysiowego, ale zamiast pieczenia – smaży się je w głębokim tłuszczu. Potem trzeba je koniecznie polać lukrem, albo mleczną czekoladą, bo w cieście nie ma grama cukru.

Ten przepis znalazłam na stronie Mniam Mniam – robiłam już z niego wcześniej te gniazdka i mogę go z całą odpowiedzialnością polecić :)

gniazda hiszpanskie1

gniazda hiszpanskie2

gniazda hiszpanskie3

 

Pączki hiszpańskie zwane gniazdami

Wypieki Beaty
4.5 z 2 ocen

Składniki

  • na około 15 minigniazdek (takich o średnicy około 6 cm):
  • 200 ml wody
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • tłuszcz do smażenia

Instrukcja
 

  • Zagotuj wodę z solą i masłem, gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj - powinna zrobić się gęsta, odchodząca od ścianek masa. Odstaw garnek do wystudzenia.
  • Gdy masa będzie zimna zamieszaj ją, a następnie zmiksuj z dodawanymi pojedynczo jajkami i żółtkiem.
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej otwartej gwiazdy.
  • Papier do pieczenia potnij na kwadraty o wielkości okolo 10/10cm. Na każdy wyciśnij z ciasta okrąg o średnicy około 5 cm.
  • Rozgrzej tłuszcz do około 180 stopni (jeśli będzie za mało rozgrzany, wtedy gniazda będą się kiepsko smażyć i będą bardzo tłuste). Gniazda włóż razem z papierem na rozgrzany tłuszcz (papier ma być u góry), gdy ciasto zacznie rosnąć papier powinien sam się odkleić. Smaż pączki z dwóch stron, aż będą rumiane. Odsączaj na ręczniku papierowym.
  • Po przestudzeniu polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody, albo rozpuszczoną czekoladą.

Notatki

Składniki na około 15 minigniazdek (takich o średnicy około 6 cm).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!