Przepis na pączki hiszpańskie z ciasta ptysiowego

W sumie nie wiem, czemu nazywają się pączkami hiszpańskimi, bo to są bardziej ptysie, niż tradycyjne pączki :)

Nazwa „gniazda” jest dla mnie bardziej odpowiednia :)

Jak już wspomniałam robi się je z ciasta typu ptysiowego, ale zamiast pieczenia – smaży się je w głębokim tłuszczu.

Potem trzeba je koniecznie polać lukrem, albo mleczną czekoladą, bo w cieście nie ma grama cukru.

Ten przepis znalazłam na stronie Mniam Mniam – robiłam już z niego wcześniej te gniazdka ptysiowe i mogę go z całą odpowiedzialnością polecić :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

gniazda hiszpanskie

gniazda hiszpanskie2

pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie przepis do druku

gniazda hiszpanskie1

Pączki hiszpańskie zwane gniazdami

Wypieki Beaty
Przepis na ptysiowe gniazda smażone na głębokim tłuszczu.
4.5 z 2 ocen
Porcje 15

Składniki

Instrukcja
 

  • Zagotuj wodę z solą i masłem, gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj - powinna zrobić się gęsta, odchodząca od ścianek masa.
    200 ml wody, 50 g masła, 1 szczypta soli, 100 g mąki
  • Odstaw garnek do wystudzenia.
  • Gdy masa będzie zimna zamieszaj ją, a następnie zmiksuj z dodawanymi pojedynczo jajkami i żółtkiem.
    2 jajka, 1 żółtko
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej otwartej gwiazdy.
  • Papier do pieczenia potnij na kwadraty o wielkości około 10/10cm.
  • Na każdy wyciśnij z ciasta okrąg o średnicy około 5 cm.
  • Rozgrzej tłuszcz do około 180 stopni (jeśli będzie za mało rozgrzany, wtedy gniazda będą się kiepsko smażyć i będą bardzo tłuste).
  • Gniazda włóż razem z papierem na rozgrzany tłuszcz (papier ma być u góry), gdy ciasto zacznie rosnąć papier powinien sam się odkleić.
  • Smaż pączki z dwóch stron, aż będą rumiane.
  • Odsączaj na ręczniku papierowym.
  • Po przestudzeniu polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody, albo rozpuszczoną czekoladą.

Notatki

Składniki na około 15 minigniazdek (takich o średnicy około 6 cm).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!