Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Pączki hiszpańskie zwane gniazdami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na ptysiowe gniazda smażone na głębokim tłuszczu.
4.50
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
40
minuty
minut
Rodzaj
Deser
,
Tłusty Czwartek
Kuchnia
Kuchnia austriacka
,
Kuchnia hiszpańska
Porcje
15
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na pączki gniazdka
200
ml
wody
50
g
masła
100
g
mąki pszennej
(2/3 szklanki)
1
szczypta
soli
2
jajka
(rozmiar L)
1
żółtko
tłuszcz
(do smażenia)
Instrukcja
Jak zrobić pączki wiedeńskie
Zagotuj wodę z solą i masłem.
200 ml wody,
50 g masła,
1 szczypta soli
Gdy masło się rozpuści dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj - powinna zrobić się gęsta, odchodząca od ścianek masa.
100 g mąki pszennej
Odstaw garnek do wystudzenia.
Gdy masa będzie zimna zamieszaj ją, a następnie zmiksuj z jajkami i żółtkiem.
2 jajka,
1 żółtko
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej otwartej gwiazdy.
Papier do pieczenia potnij na kwadraty o wielkości około 10/10cm.
Na każdy wyciśnij z ciasta okrąg o średnicy około 5 cm.
Rozgrzej tłuszcz do około 180 stopni (jeśli będzie za mało rozgrzany, wtedy gniazda będą się kiepsko smażyć i będą bardzo tłuste).
Gniazda włóż razem z papierem na rozgrzany tłuszcz (papier ma być u góry), gdy ciasto zacznie rosnąć papier powinien sam się odkleić.
Smaż pączki z dwóch stron, aż będą rumiane.
Odsączaj na ręczniku papierowym.
Po przestudzeniu polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody, albo rozpuszczoną czekoladą.
Uwagi
Składniki na około 15 minigniazdek (takich o średnicy około 6 cm).
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
gniazdka smażone, pączki wiedeńskie
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!