Przepis na szybkie pączusie z serków homogenizowanych

Dziś mam dla was ekspresowe mini pączki z serków homogenizowanych.
Te małe pączusie przygotujcie w 5 minut!
Potem już tylko szybkie smażenie i można zajadać.
Pączki zrobiłam na serkach waniliowych i dodałam jeszcze do ciasta cukier z wanilią, dlatego nabrały one przy okazji fajnego waniliowego smaku.
Poza serkami potrzebujecie do tych pączków zaledwie podstawowych składników – mąki, jajka i proszku do pieczenia.
I oczywiście oleju do smażenia.
Dobrze, aby serki i jajko miały temperaturę pokojową. Jeśli zapomnicie je wyjąć wcześniej z lodówki, to serki wyjmijcie z opakowania i krótko podgrzejcie w mikrofalówce. Jajko przełóżcie do miseczki i zalejcie gorącą wodą z kranu – niech poleży w niej przez kilka minut.
Jak zrobić szybkie pączusie?
Wystarczy zmieszać razem wszystkie składniki – ciasto będzie lekko luźne i klejące.
Niech nie korci was dodawanie mąki – wtedy pączusie mogą być twardawe.
Największa trudność przy tych pączusiach z serków to ich formowanie.
Ciasto jest klejące, więc aby dało się zrobić kulki należy natrzeć dłonie olejem – wtedy ciasto się do nich nie przyklei.
Robimy kuleczkę po kuleczce i od razu wrzucamy na gorący olej.
Jeśli nie chce się wam tak bawić i nie zależy wam na „idealnym” kulistym kształcie, to smażenie pójdzie wam szybciej :)
Wystarczy, że nabierzecie na łyżeczkę ciasto i przy pomocy drugiej łyżeczki zepchniecie ciasto do gorącego oleju.
Pączki z serków homogenizowanych są leciutkie, więc jeśli będą miały warunki do swobodnego pływania, to same się obrócą w trakcie smażenia na drugą stronę.
W ten sposób mamy gotowe pączki w 5 minut – no dobra, ze smażeniem jakieś 15 minut :)
Nie zapomnijcie przed podaniem obtoczyć ich w cukrze pudrze – nada on dodatkowej słodyczy oraz miękkości.
Ps.
Przy okazji wypróbujcie inne moje przepisy na pączki na Tłusty Czwartek, polecam wam między innymi pączki z kremem budyniowym albo pączusie z jabłkami.






Pączki z serków homogenizowanych przepis do druku

Pączki z serków homogenizowanych
Składniki
- 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego – użyłam dwa opakowania po 140 g – użyj maksymalnie 300 g serka
- 1 jajko rozmiar L
- 225 g mąki pszennej 1,5 szklanki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z wanilią może też być zwykły cukier
- około 1 l oleju do smażenia
- cukier puder do obtoczenia pączusiów
Instrukcja
- Wlej olej do dużego i szerokiego rondla albo na patelnię o wysokich brzegach – u mnie patelnia o średnicy około 28 cm – zagrzej do temperatury około 175 stopni.około 1 l oleju
- W misce zmieszaj serki homogenizowane razem z jajkiem – powinny mieć temperaturę pokojową.2 opakowania serka homogenizowanego, 1 jajko
- Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i cukier – wymieszaj łyżką.225 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru z wanilią
- Ciasto po wymieszaniu będzie kleiste i lekkie – jeśli ciasto jest zbyt gęste, do dodaj odrobinę mleka.
- Na płaski talerzyk nalej trochę oleju, dotknij spodem dłoni do oleju, a następnie rozsmaruj cienką warstwę na obydwu dłoniach.
- Nabieraj łyżeczką czubate porcje ciasta, a następnie natłuszczonymi dłońmi tocz z ciasta kuleczki – układaj je od razu na gorącym tłuszczu.
- Pączusie powinny w miarę swobodnie pływać, wtedy same się obrócą w trakcie smażenia.
- Wyjmij usmażone pączusie i osusz na papierowym ręczniku.
- Zaraz po usmażeniu pączki są z wierzchu lekko twardawe, ale gdy je obtoczysz w cukrze pudrze ładnie zmiękną.cukier puder