Przepis na szybkie pączusie z serków homogenizowanych

pączki z serków homogenizowanych

Dziś mam dla was ekspresowe mini pączki z serków homogenizowanych.

Te małe pączusie przygotujcie w 5 minut!

Potem już tylko szybkie smażenie i można zajadać.

Pączki zrobiłam na serkach waniliowych i dodałam jeszcze do ciasta cukier z wanilią, dlatego nabrały one przy okazji fajnego waniliowego smaku.

Poza serkami potrzebujecie do tych pączków zaledwie podstawowych składników – mąki, jajka i proszku do pieczenia.

I oczywiście oleju do smażenia.

Dobrze, aby serki i jajko miały temperaturę pokojową. Jeśli zapomnicie je wyjąć wcześniej z lodówki, to serki wyjmijcie z opakowania i krótko podgrzejcie w mikrofalówce. Jajko przełóżcie do miseczki i zalejcie gorącą wodą z kranu – niech poleży w niej przez kilka minut.

Jak zrobić szybkie pączusie?

Wystarczy zmieszać razem wszystkie składniki – ciasto będzie lekko luźne i klejące.

Niech nie korci was dodawanie mąki – wtedy pączusie mogą być twardawe.

Największa trudność przy tych pączusiach z serków to ich formowanie.

Ciasto jest klejące, więc aby dało się zrobić kulki należy natrzeć dłonie olejem – wtedy ciasto się do nich nie przyklei.

Robimy kuleczkę po kuleczce i od razu wrzucamy na gorący olej.

Jeśli nie chce się wam tak bawić i nie zależy wam na „idealnym” kulistym kształcie, to smażenie pójdzie wam szybciej :)

Wystarczy, że nabierzecie na łyżeczkę ciasto i przy pomocy drugiej łyżeczki zepchniecie ciasto do gorącego oleju.

Pączki z serków homogenizowanych są leciutkie, więc jeśli będą miały warunki do swobodnego pływania, to same się obrócą w trakcie smażenia na drugą stronę.

W ten sposób mamy gotowe pączki w 5 minut – no dobra, ze smażeniem jakieś 15 minut :)

Nie zapomnijcie przed podaniem obtoczyć ich w cukrze pudrze – nada on dodatkowej słodyczy oraz miękkości.

Ps.

Przy okazji wypróbujcie inne moje przepisy na pączki na Tłusty Czwartek, polecam wam między innymi pączki z kremem budyniowym albo pączusie z jabłkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę
pączki na serkach waniliowych
pączusie na serkach waniliowych
pączusie na serkach danio
małe pączki na serkach homogenizowanych
pączusie na serkach homogenizowanych
pączki z serków homogenizowanych

Pączki z serków homogenizowanych przepis do druku

pączki z serków homogenizowanych

Pączki z serków homogenizowanych

Wypieki Beaty
Przepis na ekspresowe mini pączusie przygotowane z serkami homogenizowanymi.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 4
Kalorie 370 kcal

Składniki

  • 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego – użyłam dwa opakowania po 140 g – użyj maksymalnie 300 g serka
  • 1 jajko rozmiar L
  • 225 g mąki pszennej 1,5 szklanki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią może też być zwykły cukier
  • około 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia pączusiów

Instrukcja
 

  • Wlej olej do dużego i szerokiego rondla albo na patelnię o wysokich brzegach – u mnie patelnia o średnicy około 28 cm – zagrzej do temperatury około 175 stopni.
    około 1 l oleju
  • W misce zmieszaj serki homogenizowane razem z jajkiem – powinny mieć temperaturę pokojową.
    2 opakowania serka homogenizowanego, 1 jajko
    jak zrobić ciasto na małe pączki
  • Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i cukier – wymieszaj łyżką.
    225 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru z wanilią
    jak zrobić ciasto na pączusie
  • Ciasto po wymieszaniu będzie kleiste i lekkie – jeśli ciasto jest zbyt gęste, do dodaj odrobinę mleka.
    ciasto na pączki
  • Na płaski talerzyk nalej trochę oleju, dotknij spodem dłoni do oleju, a następnie rozsmaruj cienką warstwę na obydwu dłoniach.
  • Nabieraj łyżeczką czubate porcje ciasta, a następnie natłuszczonymi dłońmi tocz z ciasta kuleczki – układaj je od razu na gorącym tłuszczu.
  • Pączusie powinny w miarę swobodnie pływać, wtedy same się obrócą w trakcie smażenia.
    jak usmażyć pączki
  • Wyjmij usmażone pączusie i osusz na papierowym ręczniku.
    odsączanie pączków
  • Zaraz po usmażeniu pączki są z wierzchu lekko twardawe, ale gdy je obtoczysz w cukrze pudrze ładnie zmiękną.
    cukier puder
    pączki w cukrze pudrze

Notatki

Jeśli nie masz termometru kuchennego, to podgrzej olej i wrzuć do niego odrobinę ciasta. Jeśli od razu zaczyna się smażyć, to oznacza, że olej ma właściwą temperaturę. Jeśli pączusie smażą się zbyt mocno, to zmniejsz gaz pod rondlem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 370kcalWeglowodany: 46gBiałko: 10gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!