Zeppole – włoskie pączki
Przepis na włoskie drożdżowe pączki Zeppole
Te urocze drożdżowe mini pączki to kulinarna podróż prosto do serca Włoch. Te puszyste i smażone pączki zachwycają delikatnym ciastem drożdżowym i słodyczą cukru pudru. Spróbuj tego przepisu i poczuj smak słodkiego kawałka włoskiej kuchni!
Pączusie Zeppole przepis krok po kroku
Jeśli lubisz nieduże puszyste i smakowite mini pączki, to koniecznie usmaż takie z włoskiego przepisu.
Zeppole – włoskie pączki przepis
Składniki
składniki na pączusie zeppole
- 240 ml wody (ciepłej(ale nie gorącej) )
- 10 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej (( 2 szklanki) )
- 1 łyżka oleju
- olej (do smażenia)
- cukier puder (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić włoskie zeppole
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, wlej ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj.10 g drożdży, 1 łyżka cukru, 240 ml wody
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, sól i łyżkę oleju, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto – będzie mniej więcej takie jak na racuchy.0,5 łyżeczki soli, 300 g mąki pszennej, 1 łyżka oleju
- Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą bardziej puszyste i delikatne – ja ciasto wyrabiam mikserem z końcówką hakiem (albo świderkami).
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów).
- Gdy ciasto wyrośnie nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki nakładaj je do gorącego tłuszczu.
- Tłuszcz musi być mocno rozgrzany, aby zeppole nie chłonęły za dużo tłuszczu – najlepsza temperatura na ich smażenie to około 180 stopni.olej
- Przy pomocy wykałaczki wbitej w środek pączków sprawdź, czy są już dobrze usmażone – jeśli wykałaczka po wyjęciu jest czysta, to zeppole są gotowe.
- Wyjmij je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie posyp je cukrem pudrem.cukier puder
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są zeppole?
Zeppole to takie włoskie minipączki bez nadzienia. Bardzo podobne do tych dostępnych u nas, te się głównie trochę inaczej smaży. Nasze pączusie wycina się z ciasta kieliszkiem – dzięki temu mają bardziej okrągły kształt. Zeppole nakłada się na gorący tłuszcz za pomocą dwóch łyżek – jedną nabiera się trochę ciasta, a drugą ściąga się je do garnka. Przez to pączki są mniej regularne. Te włoskie pączki najlepsze są zaraz po usmażeniu – jeszcze takie cieplutkie. Z czasem trochę twardnieją (tak jak to się często dzieje z ciastami drożdżowymi). Jeśli zostaną wam na później, to polecam ponowne ich krótkie podgrzanie, to znowu będą mięciutkie (ja je podgrzewałam krótko w mikrofalówce, ale można również włożyć je na kilka minut do nagrzanego piekarnika).
Zapraszam was również do spojrzenia na inne przepisy na domowe pączki i pączusie.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na pączki
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne pączki idealne na Tłusty Czwartek oraz na co dzień. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: