Zeppole – włoskie pączki 🙂

 

mini pączki

 

Zeppole to takie włoskie minipączki bez nadzienia.

Bardzo podobne do tych dostępnych u nas, te się głównie trochę inaczej smaży.

Nasze pączusie wycina się z ciasta kieliszkiem – dzięki temu mają bardziej okrągły kształt.

Zeppole nakłada się na gorący tłuszcz za pomocą dwóch łyżek – jedną nabiera się trochę ciasta, a drugą ściąga się je do garnka. Przez to pączki są mniej regularne.

Te włoskie pączusie najlepsze są zaraz po usmażeniu – jeszcze takie cieplutkie.

Z czasem trochę twardnieją (tak jak to się często dzieje z ciastami drożdżowymi).

Jeśli zostaną wam na później, to polecam ponowne ich krótkie podgrzanie, to znowu będą mięciutkie (ja je podgrzewałam krótko w mikrofalówce, ale można również włożyć je na kilka minut do nagrzanego piekarnika).

Zapraszam was również do spojrzenia na inne przepisy na domowe pączki i pączusie.

 

pączki zeppole

 

małe pączki

 

włoskie pączki

 

minipączusie

 

proste pączki

Przepis do druku

Zeppole - włoskie pączki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na włoskie pączki zeppole - zależnie od ich wielkości z przepisu wychodzi około 20 małych pączków.
Autor:
Typ przepisu: Pączki
Ilość: 20
Składniki
  • 1 szklanka ciepłej (ale nie gorącej) wody
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 300 g ( 2 szklanki) mąki
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, wlej ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  3. W dużej misce umieść mąkę, sól i łyżkę oleju, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto - będzie mniej więcej takie jak na racuchy.
  4. Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą bardziej puszyste i delikatne - ja ciasto wyrabiam mikserem z końcówką hakiem (albo świderkami).
  5. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów).
  6. Gdy ciasto wyrośnie nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki nakładaj je do gorącego tłuszczu.
  7. Tłuszcz musi być mocno rozgrzany, aby zeppole nie chłonęły za dużo tłuszczu - najlepsza temperatura na ich smażenie to około 180 stopni.
  8. Przy pomocy wykałaczki wbitej w środek pączków sprawdź, czy są już dobrze usmażone - jeśli wykałaczka po wyjęciu jest czysta, to zeppole są gotowe.
  9. Wyjmij je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie posyp je cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 167 Tłuszcze: 5 g Węglowodany: 27 g Błonnik: 0,7 g Białka: 3,5 g

 

 

włoskie pączki zeppole

 

Przepis znalazłam tutaj.