Przepis na pyszne pączki pieczone

niskokaloryczne :)

pączki pieczone


Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami i w ten dzień wypada zjeść chociaż jednego pączka :)

A co z osobami, które starają się jeść zdrowiej, liczą kalorie, są na redukcji, albo chociażby nie lubią produktów głęboko smażonych?

Dla nich też znajdzie się coś dobrego :)

Zróbcie sobie pączki pieczone!

Smakują wyśmienicie i możecie je nadziać ulubionym dżemem, konfiturą, czy też kremem.

Jeden pieczony pączek z mojego przepisu ma trochę ponad 160 kalorii – to ponad połowa mniej niż pączka tradycyjnego!

Zapraszam was również na pieczone faworki, albo na pieczone oponki :D

A jeśli kalorie wam nie straszne, to zajrzyjcie do moich przepisów na Tłusty Czwartek, a tam znajdziecie również pączki i faworki.


pączki z dżemem pieczone niskokaloryczne pączki pieczone

proste pączki pieczone pieczone pączki z dżemem

dietetyczne pączki pieczone pieczone pączki z dżemem

Przepis na pączki pieczone – przepis do druku

pączki pieczone

Pączki pieczone

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i niskokaloryczne pączki pieczone nadziewane konfiturą.
4.89 z 17 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 2 godz 12 minut
Porcje 13
Kalorie 163 kcal

Składniki
  

  • 15 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych)
  • 200-240 ml mleka letniego
  • 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 30 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 jajko rozmiar L
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 200 g dżemu (o małych kawałkach owoców) lub konfitury

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej mniej więcej 200 ml letniego mleka - dokładnie wymieszaj - przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut - tak aby drożdże zaczęły pracować.
  • W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz resztę cukru.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - jeśli jest za gęste, to dodaj więcej mleka.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć, wyłóż na lekko posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm.
  • Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj pączki (moja foremka miała średnicę 7 cm) i układaj placki na blaszce do pieczenia (zachowaj odstępy między pączkami).
  • Pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki - i tak aż do wykorzystania całego ciasta.
  • Blachę z pączkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), wstaw pączki i piecz około 10-12 minut - do ładnego złotego koloru.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
  • Dżem przełóż do szprycy cukierniczej (albo worka z długą tylką) - jeśli dżem ma duże kawałki owoców, to dobrze jest go wcześniej zmiksować.
  • Wąskim nożem zrób nieduże nacięcie w pączki i nadziej dżemem.
  • Na koniec posyp pączki cukrem pudrem.

Notatki

Jeśli nie masz ja nadziać pączków po ich upieczeniu, to możesz upiec pączki od razu z nadzieniem. Wycięty placek z ciasta delikatniej rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż łyżeczkę nadzienia (najlepiej konfitury), a następnie dokładnie zlep ciasto. Pączki odłóż do lekkiego wyrośnięcia, a następnie je upiecz - przez około 15 minut. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 163kcalWeglowodany: 26gBiałko: 5gTłuszcz: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!