Pączki pieczone

niskokaloryczne 🙂

 

pączki pieczone

 

Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami i w ten dzień wypada zjeść chociaż jednego pączka 🙂

A co z osobami, które starają się jeść zdrowiej, liczą kalorie, są na redukcji, albo chociażby nie lubią produktów głęboko smażonych?

Dla nich też znajdzie się coś dobrego 🙂

Zróbcie sobie pączki pieczone!

Smakują wyśmienicie i możecie je nadziać ulubionym dżemem, konfiturą, czy też kremem.

Jeden pączek z mojego przepisu ma trochę ponad 160 kalorii – to ponad połowa mniej niż pączka tradycyjnego!

Zapraszam was również na pieczone faworki, albo na pieczone oponki 😀

 

pączki z dżemem pieczone niskokaloryczne pączki pieczone
 

proste pączki pieczone pieczone pączki z dżemem
 

dietetyczne pączki pieczone pieczone pączki z dżemem
 

Pączki pieczone – przepis do druku

 

Pączki pieczone

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 13 pączków.
Autor:
Typ przepisu: Pączki
Ilość: 13
Składniki
  • 15 g świeżych (lub opakowanie suszonych) drożdży
  • 200-240 ml letniego mleka
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej
  • 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 jajko rozmiar L
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • około 200 g ulubionego dżemu (o małych kawałkach owoców)
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej mniej więcej 200 ml letniego mleka - dokładnie wymieszaj - przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut - tak aby drożdże zaczęły pracować.
  2. W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz resztę cukru.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - jeśli jest za gęste, to dodaj więcej mleka.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aby wyrosło.
  5. Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć, wyłóż na lekko posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm.
  6. Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj pączki (moja foremka miała średnicę 7 cm) i układaj placki na blaszce do pieczenia (zachowaj odstępy między pączkami).
  7. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki - i tak aż do wykorzystania całego ciasta.
  8. Blachę z pączkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  9. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), wstaw pączki i piecz około 10-12 minut - do ładnego złotego koloru.
  10. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
  11. Dżem przełóż do szprycy cukierniczej (albo worka z długą tylką) - jeśli dżem ma duże kawałki owoców, to dobrze jest go wcześniej zmiksować.
  12. Wąskim nożem zrób nieduże nacięcie w pączki i nadziej dżemem.
  13. Na koniec posyp pączki cukrem pudrem.
Notatki
Jeśli nie masz ja nadziać pączków po ich upieczeniu, to możesz upiec pączki od razu z nadzieniem. Wycięty placek z ciasta delikatniej rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż łyżeczkę nadzienia (najlepiej konfitury), a następnie dokładnie zlep ciasto. Pączki odłóż do lekkiego wyrośnięcia, a następnie je upiecz - przez około 15 minut. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 163 Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 26 g Białka: 5 g