pączki pieczone

Przepis na pyszne pieczone pączki z piekarnika

Czy pączki można piec w piekarniku? Czy takie pączki z piekarnika będą smaczne? Ależ oczywiście! Zobacz mój przepis na szybkie pączki pieczone w piekarniku i sam się przekonaj jak doskonale smakują. Takie pączki z piekarnika mają jedną podstawową zaletę – mają mało kalorii! Jeśli więc nie możesz jeść smażonych słodkości, albo liczysz kalorię, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić pieczone pączki w piekarniku.

pieczone pączki z dżemem

Pączki pieczone przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pączki, ale liczysz kalorie, to przygotuj takie pączki z piekarnika.

pączki pieczone

Pączki pieczone przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i niskokaloryczne pączki pieczone nadziewane konfiturą.
4.85 z 85 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 2 hours 12 minut
Porcje 13
Kalorie 163 kcal
Składniki

składniki na pączki pieczone

  • 15 g drożdży (świeżych (lub opakowanie suszonych) )
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 200-240 ml mleka (letniego )
  • 375 g mąki pszennej ((2,5 szklanki) )
  • 30 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego )
  • 1 jajko ( rozmiar L)
  • 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
  • 200 g dżemu ((o małych kawałkach owoców) lub konfitury)
Instrukcja
 

Jak zrobić pieczone pączki w piekarniku

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej mniej więcej 200 ml letniego mleka – dokładnie wymieszaj – przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – tak aby drożdże zaczęły pracować.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200-240 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz cukier.
    375 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g cukru, 30 g masła
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – jeśli jest za gęste, to dodaj więcej mleka.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć, wyłóż na lekko posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm.
  • Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj pączki (moja foremka miała średnicę 7 cm) i układaj placki na blaszce do pieczenia (zachowaj odstępy między pączkami).
  • Pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki – i tak aż do wykorzystania całego ciasta.
  • Blachę z pączkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (tryb góra-dół), wstaw pączki i piecz około 10-12 minut – do ładnego złotego koloru.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
  • Dżem przełóż do szprycy cukierniczej (albo worka z długą tylką) – jeśli dżem ma duże kawałki owoców, to dobrze jest go wcześniej zmiksować.
  • Wąskim nożem zrób nieduże nacięcie w pączki i nadziej dżemem.
  • Na koniec posyp pączki cukrem pudrem.
Notatki
Jeśli nie masz ja nadziać pączków po ich upieczeniu, to możesz upiec pączki od razu z nadzieniem. Wycięty placek z ciasta delikatniej rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż łyżeczkę nadzienia (najlepiej konfitury), a następnie dokładnie zlep ciasto. Pączki odłóż do lekkiego wyrośnięcia, a następnie je upiecz – przez około 15 minut. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 163kcalWeglowodany: 26gBiałko: 5gTłuszcz: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste pączki pieczone

Jak zrobić pączki w piekarniku?

Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami i w ten dzień wypada zjeść chociaż jednego pączka. A co z osobami, które starają się jeść zdrowiej, liczą kalorie, są na redukcji, albo chociażby nie lubią produktów głęboko smażonych? Dla nich też znajdzie się coś dobrego!

Zróbcie sobie pączki pieczone!

Smakują wyśmienicie i możecie je nadziać ulubionym dżemem, konfiturą, czy też kremem. Jeden pieczony pączek z mojego przepisu ma trochę ponad 160 kalorii – to ponad połowa mniej niż pączka tradycyjnego! Aby zrobić pączki musisz najpierw przygotować ciasto drożdżowe – podobne jak w pączkach tradycyjnych. Tylko zamiast smażyć pączki w głębokim tłuszczu będziemy je piec w piekarniku.

pączki z dżemem pieczone

W jakiej temperaturze piec pączki?

Polecam piec je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i w trybie termoobiegu.

W czym piec pączki? Nie potrzebujecie jakichś specjalnych foremek, aby upiec pączki. Wystarczy duża blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia.

Ile piec pączki w piekarniku?

Pączki pieczemy około 10-12 minut – aż będą ładnie rumiane. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, więc w razie konieczności dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika.

niskokaloryczne pączki pieczone

Czy piec pączki z nadzieniem?

Ja piekłam samo ciasto i dopiero po upieczeniu nadziałam je konfiturą. To zapobiegło wypływaniu nadzienia i rozmiękczaniu ciasta. Jeśli więc masz w domu jakąś tylkę albo szprycę cukierniczą, którą możesz użyć do nadziania pączków, to dodaj nadzienie do upieczonych pączków. Kiedy nadziać pączki? Pączki nadziewamy gdy są jeszcze ciepłe, ale już nie gorące.

Pączki pieczone kcal

Jeden taki pączek pieczony z nadzieniem z konfitury ma około 160 kalorii – przy założeniu, że z przepisu zrobicie 13 pączków. Jeśli będziecie je robić większe, to będą miały oczywiście więcej kalorii. Mam nadzieję, że takie pączki z piekarnika Wam zasmakują i nie przejmujcie się jak ludzie będą się oburzać, że pączek pieczony to nie pączek, tylko drożdżówka ;) Pączek, to pączek i już!

Zapraszam was również na pieczone faworki, albo na pieczone oponki :D

A jeśli kalorie wam nie straszne, to zajrzyjcie do moich przepisów na Tłusty Czwartek, a tam znajdziecie również pączki i faworki.

dietetyczne pączki pieczone pieczone pączki z dżemem

Polecane fit przepisy na Tłusty Czwartek

Zobacz również inne moje przepisy na nieco zdrowsze i mniej kaloryczne słodkości, które możesz przygotować na Tłusty Czwartek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: