Pieczone faworki – odchudzone ;)
W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na pieczone faworki, bo byłam bardzo ciekawa czy będą smakowały podobnie :)
Przygotowanie jest bardzo podobne, ale zamiast smażenia faworków w głębokim tłuszczu piecze się je w piekarniku.
Ciasto na faworki porządnie „wybiłam” wałkiem, więc przy pieczeniu sporo urosły i również zrobiły się im pęcherzyki powietrza.
Pamiętajcie tylko przy wałkowaniu, żeby podsypywać jak najmniejszą ilością mąki – tylko tyle, aby ciasto nie przywierało. Jeśli dodacie za dużo mąki, to faworki będą twardawe.
Oczywiście takie pieczone faworki są bardziej suche od smażonych (wersja light jednak zobowiązuje ;)) dlatego proponuję podać do nich konfiturę lub dżem.
Jeśli bardziej interesuje Was tradycyjna forma, to zapraszam po przepis tutaj.
Zachęcam Was jednak także do wypróbowania takich faworków :)
Z podanej porcji otrzymacie dwie blachy faworków – co da spory talerz słodkości :)
Dodam jeszcze, że 100 g tradycyjnych smażonych faworków ma ponad 500 kalorii, a 100 g tych pieczonych ma już 320 kalorii – fajnie prawda? :D
A niżej moje pierwsze zdjęcia pieczonych faworków – jak patrzę na moje stare zdjęcia, to nie mogę uwierzyć, jak wiele się nauczyłam :)

Pieczone faworki
Składniki
- 1 szklanka (150 g) mąki + odrobina do podsypywania
- 3 żółtka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Instrukcja
- Zmieszaj razem mąkę, żółtka, masło, kwaśną śmietanę, ocet i sól i wyrób na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto "wytłucz" wałkiem do ciasta - uderzaj w niego, aż zrobi się płaskie, złóż jak karkę papieru na list - na trzy - jeden bok do środka, a na wierzch drugi bok i ponownie uderzaj wałkiem - czynność powtórz około kilkanaście razy (pozwoli to na wtłoczenie do ciasta powietrza) - tak ogólnie już samo wielokrotne składanie i wałkowanie ciasta da dobry efekt - jeśli więc ręka wam ""padnie" od uderzania, to skupcie się na wałkowaniu ;)
- Uformuj ciasto w kulę i schłódź w lodówce przez godzinę.
- Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i pokrój na paski około 3/10 cm.
- Każdy kawałek natnij wzdłuż na środku i przełóż przez środek jeden koniec faworka.
- Faworki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 160 stopniach przez około 8 minut - aż faworki będą rumiane.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
- Faworki wychodzą bardziej suche niż tradycyjne - dlatego polecam podanie ich z konfiturą :)
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepis znaleziony na blogu Czekolada na gorąco.