Przepis na pieczone faworki – odchudzone ;)

proste faworki pieczone


W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na pieczone faworki, bo byłam bardzo ciekawa czy będą smakowały podobnie :)

Przygotowanie jest bardzo podobne, ale zamiast smażenia faworków w głębokim tłuszczu piecze się je w piekarniku.

Ciasto na faworki porządnie „wybiłam” wałkiem, więc przy pieczeniu sporo urosły i również zrobiły się im pęcherzyki powietrza.

Pamiętajcie tylko przy wałkowaniu, żeby podsypywać jak najmniejszą ilością mąki – tylko tyle, aby ciasto nie przywierało. Jeśli dodacie za dużo mąki, to faworki będą twardawe.

Oczywiście takie są bardziej suche od smażonych (wersja light jednak zobowiązuje ;)) dlatego proponuję podać do nich konfiturę lub dżem.

Jeśli bardziej interesuje Was tradycyjna forma, to zapraszam po przepis tutaj.

Zachęcam Was jednak także do wypróbowania takich faworków :)

Z podanej porcji otrzymacie dwie blachy faworków – co da spory talerz słodkości :)

Dodam jeszcze, że 100 g tradycyjnych smażonych faworków ma ponad 500 kalorii, a 100 g tych pieczonych ma około 300 kalorii – fajnie prawda? :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.47 z 26 ocen
Postaw mi kawę

najlepszy chrust pieczony

dietetyczny chrust pieczony

dietetyczne faworki pieczone

pieczone faworki

A niżej moje pierwsze zdjęcia pieczonych faworków – jak patrzę na moje stare zdjęcia, to nie mogę uwierzyć, jak wiele się nauczyłam :)

pieczone faworki3

pieczone faworki4

Faworki pieczone przepis do druku

najlepszy chrust pieczony

Pieczone faworki

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne dietetyczne faworki pieczone w piekarniku.
4.47 z 26 ocen
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 8 minut
Czas całkowity 1 godz 38 minut
Porcje 4
Kalorie 276 kcal

Składniki

  • 1 szklanka mąki (150 g) + odrobina do podsypywania
  • 3 żółtka z jajek rozmiar L
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę, żółtka, masło, kwaśną śmietanę, ocet i sól i wyrób na jednolitą masę.
    1 szklanka mąki, 3 żółtka, 1 łyżka masła, 1 łyżka octu, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 szczypta soli
  • Gotowe ciasto "wytłucz" wałkiem do ciasta - uderzaj w niego, aż zrobi się płaskie, złóż jak karkę papieru na list - na trzy - jeden bok do środka, a na wierzch drugi bok i ponownie uderzaj wałkiem - czynność powtórz około kilkanaście razy (pozwoli to na wtłoczenie do ciasta powietrza) - tak ogólnie już samo wielokrotne składanie i wałkowanie ciasta da dobry efekt - jeśli więc ręka wam ""padnie" od uderzania, to skupcie się na wałkowaniu ;)
  • Uformuj ciasto w kulę i schłodź w lodówce przez godzinę.
  • Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i pokrój na paski około 3/10 cm.
  • Każdy kawałek natnij wzdłuż na środku i przełóż przez środek jeden koniec faworka.
  • Faworki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 160 stopniach przez około 8 minut - aż faworki będą rumiane.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
    cukier puder
  • Faworki wychodzą bardziej suche niż tradycyjne - dlatego polecam podanie ich z konfiturą :)

Notatki

W samym cieście nie ma w ogóle cukru, więc faworki są niesłodkie - moim zdaniem, można dodać do niego 1-2 łyżki cukru pudru - w procesie przygotowania ciasta.
Podaję przepis na około 4 porcje po mniej więcej 90 g każda - podaję kaloryczność dla jednej porcji. 100 g faworków to około 320 kalorii.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 276kcalWeglowodany: 38.5gBiałko: 8gTłuszcz: 10.5gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znaleziony  na blogu Czekolada na gorąco.