Gotowe ciasto "wytłucz" wałkiem do ciasta - uderzaj w niego, aż zrobi się płaskie, złóż jak karkę papieru na list - na trzy - jeden bok do środka, a na wierzch drugi bok i ponownie uderzaj wałkiem - czynność powtórz około kilkanaście razy (pozwoli to na wtłoczenie do ciasta powietrza) - tak ogólnie już samo wielokrotne składanie i wałkowanie ciasta da dobry efekt - jeśli więc ręka wam ""padnie" od uderzania, to skupcie się na wałkowaniu ;)
Uformuj ciasto w kulę i schłodź w lodówce przez godzinę.
Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i pokrój na paski około 3/10 cm.
Każdy kawałek natnij wzdłuż na środku i przełóż przez środek jeden koniec faworka.
Faworki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz faworki w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez około 8 minut - aż faworki będą rumiane.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
cukier puder
Faworki wychodzą bardziej suche niż tradycyjne - dlatego polecam podanie ich z konfiturą :)
Uwagi
W samym cieście nie ma w ogóle cukru, więc faworki są niesłodkie - moim zdaniem, można dodać do niego 1-2 łyżki cukru pudru - w procesie przygotowania ciasta.Podaję przepis na około 4 porcje po mniej więcej 90 g każda - podaję kaloryczność dla jednej porcji. 100 g faworków to około 320 kalorii.