Rozetki, czyli ciasteczka smażone

 

rozetki

 

Dziś kolejny przepis bardzo przydatny w tłusty czwartek, ale nie tylko 🙂

Te rozetki mogą być lekką kolacją, albo przekąską.

Mój synek mówi na nie „przepyszki” – chyba nie muszę mówić dlaczego 🙂

Sam przepis jest bardzo prosty – zbliżony do ciasta naleśnikowego, ale do ich upieczenia niezbędne są specjalne foremki.  Różne jakby witrażykowe kształty na drucie – są na zdjęciach do przepisu, to zerknijcie jak wyglądają. Ja swoje kupiłam na allegro.

Rozetki smażymy na głębokim tłuszczu i podajemy z cukrem pudrem, albo dżemem.

W wykonaniu są bardzo proste, więc zapraszam do spróbowania 🙂

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów idealnych na Tłusty Czwartek 🙂

 

ciastka smażone rozetki smażone ciastka
 

smażone ciasteczka rozetki czyli smażone ciasteczka
 

A poniżej moje pierwsze zdjęcia rozetek – jak widać – każdy może nauczyć się fotografii 😆

rozetki1

rozetki2

rozetki4

 

Rozetki, ciasteczka smażone – przepis do druku

Rozetki, czyli "przepyszki"

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na duży talerz smażonych ciasteczek.
Autor:
Typ przepisu: Ciastka
Ilość: 6
Składniki
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 1 duże jajko - rozmiar L
  • 1 szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka wody
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie
  1. wykonanie:
  2. Wszystkie składniki zmiksuj razem, aż się dobrze połączą.
  3. Foremki umieść w szerokim rondelku, wlej tłuszcz do wysokości foremki i podgrzej go do około 180 stopni (nie wyciągaj foremek).
  4. Po rozgrzaniu otrząśnij foremki z nadmiaru tłuszczu i zanurz w cieście (do momentu aż ciasto przestanie syczeć) - nie zanurzaj całej foremki tylko do granicy górnej krawędzi.
  5. Umieść foremkę z ciastem w tłuszczu.
  6. Ciasto urośnie i odklei się od ścianek - powinno samo odpaść, ale jeśli nie daje rady, to trzeba mu pomóc widelcem 😉
  7. Foremkę pozostaw w rondelku, aby nie traciła temperatury.
  8. Smaż rozetki z dwóch stron na rumiano. Odsącz na papierze ręcznikowym.
  9. Posyp cukrem pudrem 🙂
Notatki
Ze względu na czas smażenia polecam od razu kupno kilku foremek (ja mam cztery i myślę, że to optymalna liczba).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 270 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 21 g Białka: 4 g