Rozetki, czyli ciasteczka smażone

 

rozetki

 

Dziś kolejny przepis bardzo przydatny w tłusty czwartek, ale nie tylko :)

Te rozetki mogą być lekką kolacją, albo przekąską.

Mój synek mówi na nie “przepyszki” – chyba nie muszę mówić dlaczego :)

Sam przepis jest bardzo prosty – zbliżony do ciasta naleśnikowego, ale do ich upieczenia niezbędne są specjalne foremki.  Różne jakby witrażykowe kształty na drucie – są na zdjęciach do przepisu, to zerknijcie jak wyglądają. Ja swoje kupiłam na allegro.

Rozetki smażymy na głębokim tłuszczu i podajemy z cukrem pudrem, albo dżemem.

W wykonaniu są bardzo proste, więc zapraszam do spróbowania :)

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów idealnych na Tłusty Czwartek :)

 

ciastka smażone rozetki smażone ciastka
 

smażone ciasteczka rozetki czyli smażone ciasteczka
 

A poniżej moje pierwsze zdjęcia rozetek – jak widać – każdy może nauczyć się fotografii 😆

rozetki1

rozetki2

rozetki4

 

Rozetki, ciasteczka smażone – przepis do druku

rozetki

Rozetki, czyli "przepyszki"

Wypieki Beaty
Przepis na duży talerz smażonych ciasteczek.
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 6
Kalorie 270 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • wykonanie:
  • Wszystkie składniki zmiksuj razem, aż się dobrze połączą.
  • Foremki umieść w szerokim rondelku, wlej tłuszcz do wysokości foremki i podgrzej go do około 180 stopni (nie wyciągaj foremek).
  • Po rozgrzaniu otrząśnij foremki z nadmiaru tłuszczu i zanurz w cieście (do momentu aż ciasto przestanie syczeć) - nie zanurzaj całej foremki tylko do granicy górnej krawędzi.
  • Umieść foremkę z ciastem w tłuszczu.
  • Ciasto urośnie i odklei się od ścianek - powinno samo odpaść, ale jeśli nie daje rady, to trzeba mu pomóc widelcem ;)
  • Foremkę pozostaw w rondelku, aby nie traciła temperatury.
  • Smaż rozetki z dwóch stron na rumiano. Odsącz na papierze ręcznikowym.
  • Posyp cukrem pudrem :)

Notatki

Ze względu na czas smażenia polecam od razu kupno kilku foremek (ja mam cztery i myślę, że to optymalna liczba).

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 270kcalWeglowodany: 21gBiałko: 4gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!