Rozetki, czyli „przepyszki”
Przepis na rozetki, czyli ciastka smażone na oleju
Czy widziałaś w sieci zdjęcia ciasteczek, które wyglądały trochę jak witraże i zastanawiałaś się jak są zrobione? Jeśli tak, to zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić smażone ciasteczka robione na metalowych foremkach. Te ciastka są super chrupiące i proste do przygotowania. Zaopatrz się więc w specjalne foremki do smażenia rozetek i przygotuj ze mną te smażone ciastka na Tłusty Czwartek i nie tylko.
Spis treści
Rozetki, ciasteczka smażone przepis krok po kroku
Jeśli lubisz niezwykłe i jednocześnie proste słodkie desery, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Rozetki, czyli „przepyszki” przepis z filmem
Wyposażenie
- Specjalne foremki do smażenia rozetek.
Składniki
składniki na smażone ciasteczka rozetki
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 1 jajko (- użyłam rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 240 ml wody
- tłuszcz ( do smażenia)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka smażone
- Wszystkie składniki zmiksuj razem, aż się dobrze połączą.150 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 240 ml wody
- Foremki umieść w szerokim rondelku, wlej tłuszcz do wysokości foremki i podgrzej go do około 180 stopni (nie wyciągaj foremek).tłuszcz
- Po rozgrzaniu otrząśnij foremki z nadmiaru tłuszczu i zanurz w cieście (do momentu aż ciasto przestanie syczeć) – nie zanurzaj całej foremki tylko do granicy górnej krawędzi.
- Umieść foremkę z ciastem w tłuszczu.
- Ciasto urośnie i odklei się od ścianek – powinno samo odpaść, ale jeśli nie daje rady, to trzeba mu pomóc widelcem ;)
- Foremkę pozostaw w rondelku, aby nie traciła temperatury.
- Smaż rozetki z dwóch stron na rumiano. Odsącz na papierze ręcznikowym.
- Posyp cukrem pudrem :)
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciastka smażone w oleju – uwagi
Dziś kolejny przepis bardzo przydatny w tłusty czwartek, ale nie tylko. Te rozetki mogą być lekką kolacją, albo przekąską. Mój synek mówi na nie „przepyszki” – chyba nie muszę mówić dlaczego. Sam przepis na ciastka smażone jest bardzo prosty – zbliżony do ciasta naleśnikowego.
Jak zrobić ciastka smażone na oleju – wskazówki
Do ich upieczenia niezbędne są specjalne foremki. Różne jakby witrażykowe kształty na drucie – są na zdjęciach do przepisu, to zerknijcie jak wyglądają. Ja swoje kupiłam na allegro. Gdy już macie te specjalne foremki do smażenia zróbcie proste lekko waniliowe ciasto – musi być ono dość rzadkie. Przygotujcie sobie najlepiej szeroką patelnię, ustawcie w niej foremki do ciasteczek i wlejcie olej. Oleju nalejcie tyle, żeby był co najmniej na wysokość foremek. Teraz podgrzejcie patelnię z foremkami zanurzonymi w oleju. Gorącą foremkę lekko otrzepcie z oleju i zanurzcie w cieście – tylko do wysokości górnej krawędzi i potrzymajcie chwilkę – aż ciasto przestanie syczeć. Wtedy włóżcie foremkę z ciastem do gorącego tłuszczu i poczekajcie chwilę. Ciasto zacznie się smażyć i odchodzić od foremki. Foremkę ustawcie znowu na patelni w oleju, a smażone ciastko przewróćcie na drugą stronę. Ciastka wyciągamy ostrożnie, otrzepujemy delikatnie z nadmiaru oleju i odkładamy na talerz z papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar oleju.
Jak podać ciasteczka rozetki?
Ciastka rozetki posypujemy obficie cukrem pudrem i zajadamy. Smażone ciasteczka równie doskonale smakują z odrobiną dżemu – spróbujcie ze swoim ulubionym. Już sam dodatek cukru pudru sprawia, że ciasteczka smakują doskonale. Nie żałuj tego cukru, bo do samego ciasta nie dodajemy go wcale, więc ciasteczka nie są słodkie! Ciastka najlepiej smakują pierwszego dnia, ale nie sądzę, aby był problem z ich zjedzeniem. Jeśli by jednak zostały jakieś na drugi dzień, to warto schować je do szczelnego pojemnika, aby nie obsychały. Nie ma potrzeby chować ich do lodówki. Spokojnie mogą stać na kuchennym blacie.
To kto się skusi na takie chrupiące smażone ciasteczka? W wykonaniu są bardzo proste, więc koniecznie musicie spróbować!
Szczególnie polecam takie ciasteczka smażone na Tłusty Czwartek i w okresie karnawału. Ale oczywiście będą świetne o każdej porze roku. Szczególnie, że do przygotowania ciasteczek potrzebujecie jedynie bardzo podstawowe składniki ogólnie dostępne w każdej kuchni.
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów idealnych na Tłusty Czwartek. Znajdziecie tam przepisy na pyszne pączki, przepisy na oponki a także tradycyjne polskie faworki. Dla osób na diecie są również wersje pieczone – gorąco polecam!
Zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz łatwo zapisać sobie na później.
A poniżej moje pierwsze zdjęcia rozetek – jak widać – każdy może nauczyć się fotografii.
Polecane przepisy na smażone ciastka na Tłusty Czwartek
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na smażone słodkości idealne w okresie karnawału. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasteczka smażone na tłuszczu
Przepis na ciasteczka z ciasta naleśnikowego smażone na głębokim tłuszczu. Ten przepis na ciastka smażone to fajny i prosty przepis na Tłusty Czwartek i nie tylko. Ciasteczka rozetki przygotowuje się szybko i bezproblemowo. Ciasto na ciastka smażone jest proste i wymaga jedynie podstawowych składników. Jedynie czego potrzebujecie specjalnie są formy do smażenia ciasteczek. To witrażowe metalowe foremki o różnych kształtach. Musicie je najpierw rozgrzać w gorącym oleju, potem zanurzyć w cieście i wtedy smażyć. Ciasto w trakcie smażenia rośnie i odkleja się od foremek. Tak powstałe ażurowe ciasteczka smażymy aż będą rumiane, odsączamy na ręczniki z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Ażurowe ciasteczka smażone
Moje dzieci bardzo lubią takie rozetkowe ciasteczka smażone, bo są chrupiące i delikatnie słodkie. Do ich podania wystarczy odrobina cukru pudru. Chociaż można obok nałożyć trochę konfitury i zamaczać wtedy takie ciasteczka smażone w konfiturze i tak zajadać. Jeśli macie gdzieś takie metalowe foremki do ciasteczek, to usmażcie te ażurowe ciasteczka smażone.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na Tłusty Czwartek, znajdziesz tu wiele przepisów na pączki, na chrupiące faworki, albo na oponki. Wypróbuj także mój przepis na chrust lany - pyszny i prosty.