Przepis na rozetki, czyli ciasteczka smażone
Dziś kolejny przepis bardzo przydatny w tłusty czwartek, ale nie tylko :)
Te rozetki mogą być lekką kolacją, albo przekąską.
Mój synek mówi na nie „przepyszki” – chyba nie muszę mówić dlaczego :)
Sam przepis na ciastka smażone jest bardzo prosty – zbliżony do ciasta naleśnikowego.
Do ich upieczenia niezbędne są specjalne foremki.
Różne jakby witrażykowe kształty na drucie – są na zdjęciach do przepisu, to zerknijcie jak wyglądają. Ja swoje kupiłam na allegro.
Ciastka smażymy na głębokim tłuszczu i podajemy z cukrem pudrem, albo dżemem.
W wykonaniu są bardzo proste, więc zapraszam do spróbowania :)
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów idealnych na Tłusty Czwartek :)
A poniżej moje pierwsze zdjęcia rozetek – jak widać – każdy może nauczyć się fotografii 😆
Rozetki, ciasteczka smażone – przepis do druku

Rozetki, czyli "przepyszki"
Wyposażenie
- Specjalne foremki do smażenia rozetek.
Składniki
- 150 g mąki (1 szklanka)
- 1 jajko - użyłam rozmiar L
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka wody
- tłuszcz do smażenia
Instrukcja
- Wszystkie składniki zmiksuj razem, aż się dobrze połączą.150 g mąki, 1 jajko, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 szklanka wody
- Foremki umieść w szerokim rondelku, wlej tłuszcz do wysokości foremki i podgrzej go do około 180 stopni (nie wyciągaj foremek).tłuszcz
- Po rozgrzaniu otrząśnij foremki z nadmiaru tłuszczu i zanurz w cieście (do momentu aż ciasto przestanie syczeć) - nie zanurzaj całej foremki tylko do granicy górnej krawędzi.
- Umieść foremkę z ciastem w tłuszczu.
- Ciasto urośnie i odklei się od ścianek - powinno samo odpaść, ale jeśli nie daje rady, to trzeba mu pomóc widelcem ;)
- Foremkę pozostaw w rondelku, aby nie traciła temperatury.
- Smaż rozetki z dwóch stron na rumiano. Odsącz na papierze ręcznikowym.
- Posyp cukrem pudrem :)