Przepis na rozetki, czyli ciasteczka smażone

rozetki


Dziś kolejny przepis bardzo przydatny w tłusty czwartek, ale nie tylko :)

Te rozetki mogą być lekką kolacją, albo przekąską.

Mój synek mówi na nie „przepyszki” – chyba nie muszę mówić dlaczego :)

Sam przepis na ciastka smażone jest bardzo prosty – zbliżony do ciasta naleśnikowego.

Do ich upieczenia niezbędne są specjalne foremki.

Różne jakby witrażykowe kształty na drucie – są na zdjęciach do przepisu, to zerknijcie jak wyglądają. Ja swoje kupiłam na allegro.

Ciastka smażymy na głębokim tłuszczu i podajemy z cukrem pudrem, albo dżemem.

W wykonaniu są bardzo proste, więc zapraszam do spróbowania :)

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów idealnych na Tłusty Czwartek :)

ciastka smażone rozetki smażone ciastka

smażone ciasteczka rozetki czyli smażone ciasteczka

A poniżej moje pierwsze zdjęcia rozetek – jak widać – każdy może nauczyć się fotografii 😆

rozetki1

rozetki2

rozetki4

Rozetki, ciasteczka smażone – przepis do druku

rozetki

Rozetki, czyli "przepyszki"

Wypieki Beaty
Przepis na proste smażone ciasteczka idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 6
Kalorie 270 kcal

Wyposażenie

  • Specjalne foremki do smażenia rozetek.

Składniki

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki zmiksuj razem, aż się dobrze połączą.
    150 g mąki, 1 jajko, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 szklanka wody
  • Foremki umieść w szerokim rondelku, wlej tłuszcz do wysokości foremki i podgrzej go do około 180 stopni (nie wyciągaj foremek).
    tłuszcz
  • Po rozgrzaniu otrząśnij foremki z nadmiaru tłuszczu i zanurz w cieście (do momentu aż ciasto przestanie syczeć) - nie zanurzaj całej foremki tylko do granicy górnej krawędzi.
  • Umieść foremkę z ciastem w tłuszczu.
  • Ciasto urośnie i odklei się od ścianek - powinno samo odpaść, ale jeśli nie daje rady, to trzeba mu pomóc widelcem ;)
  • Foremkę pozostaw w rondelku, aby nie traciła temperatury.
  • Smaż rozetki z dwóch stron na rumiano. Odsącz na papierze ręcznikowym.
  • Posyp cukrem pudrem :)

Notatki

Ze względu na czas smażenia polecam od razu kupno kilku foremek (ja mam cztery i myślę, że to optymalna liczba).

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 270kcalWeglowodany: 21gBiałko: 4gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!