Pavlova jak jajko sadzone
Wielkanocna beza Pavlova jak jajko sadzone
Zapraszam dziś na rewelacyjny świąteczny deser. Te nieduże słodkie bezy z chrupiącą skórką i lekko miękkim środkiem swoim wyglądem przypominają jajka sadzone. A to zasługa soczystych połówek brzoskwiń umieszczonych na puszystej warstwie kremu śmietankowego. Zaskoczcie swoich bliskich i gości serwując im w świąteczny dzień te piękne i pyszne bezy!
Spis treści
Pavlova jak jajko sadzone przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na prosty i jednocześnie zaskakujący deser wielkanocny, to koniecznie przygotuj takie bezy.
Pavlova jak jajko sadzone przepis
Składniki
składniki na bezy:
- 3 białka (z dużych jajek (użyłam rozmiar L))
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) )
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki octu
składniki na krem mascarpone:
- 250 ml śmietany kremówki (zimnej )
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru ( – lub do smaku)
dodatkowo do bez
- 10 połówek brzoskwiń ( z puszki)
- posiekane pistacje/ czarny lub biały sezam/ posiekane migdały
Instrukcja
Jak zrobić mini bezy krok po kroku
- Białka lekko roztrzep i zacznij dodawać po trochu cukier.3 białka, 150 g cukru
- Miksuj na dużych obrotach aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (nie będzie czuć kryształków cukru).
- Dodaj mąkę oraz ocet – krótko zmiksuj.0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki octu
- Przełóż bezę do mocnego woreczka, odetnij róg i wyciskaj płaskie bezy – o wielkości jajka sadzonego (mi wyszło 10 bez) – bezy wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – może być tak, że potrzebne będą dwie blachy.
- Piekarnik ustaw na termoobieg i temperaturę 100 stopni.
- Piecz bezy przez około 70 minut – po tym czasie piekarnik wyłącz i pozostaw w nim bezy do ostudzenia.
Jak zrobić krem mascarpone krok po kroku
- Zimne mascarpone zmiksuj razem ze śmietaną i cukrem pudrem – aż krem będzie gęsty.250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
- Na bezy nakładaj trochę kremu – rozsmaruj go delikatnie.
- Na środek nałóż po połówce brzoskwini, a wierzch posyp posiekanymi pistacjami albo sezamem (mają udawać kolorowy pieprz), możesz też posypać posiekaną miętą lub melisą.10 połówek brzoskwiń, posiekane pistacje/ czarny lub biały sezam/ posiekane migdały
Prywatne
Składniki Odżywcze
Mini bezy jak jajko sadzone – uwagi
W tym roku Wielkanoc wypada w Prima Aprilis wypada, więc zrobić domownikom jakiegoś psikusa ;) Moja propozycja to pyszna Pavlova jak jajko sadzone. Musicie przyznać, że wygląda czadowo, a do tego pysznie smakuje.
Upiekłam nieduże bezy (specjalnie piekłam je w niższej temperaturze, aby były białe), na nie nałożyłam krem z bitej śmietany i serka mascarpone, potem połóweczka brzoskwini z puszki i posiekane pistacje udające pieprz (w tym przypadku zielony). Zamiast pistacji możecie użyć czarny lub biały sezam, albo posiekane migdały bez skórki. Wasze sadzone mogą też być posypane „natką” z mięty ;)
Myślę, że taki psikus wszystkim się spodoba i bezy z brzoskwiniami, a na pewno każdemu zasmakują. Jeśli macie więcej czasu, to możecie jeszcze zaserwować rodzince brownie w jajku – to dopiero będzie zaskoczenie :D
Zapraszam również na inne przepisy na Wielkanoc oraz do darmowego e-booka.
Przepis własny.
Polecane przepisy na bezy
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne bezy i bezowe desery. Na blogu jest ich spory wybór, więc na pewno każdy znajdzie przepis idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Mini bezy z brzoskwiniami i kremem przepis
Mini bezy z kremem mascarpone i brzoskwiniami to pyszny deser, który zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Bezowy spód jest chrupiący i delikatny, a krem z mascarpone dodaje mu aksamitnej konsystencji i słodkiego smaku. Brzoskwinie natomiast nadają mu orzeźwiającego charakteru oraz dodają świeżości.
Aby przygotować mini beziki z kremem mascarpone i brzoskwiniami, należy najpierw upiec bezowe spody, które powinny być lekkie, chrupiące i delikatne. Następnie przygotowuje się krem z mascarpone, który jest aksamitny i słodki w smaku, a dzięki dodatkowi śmietany jest niezwykle kremowy.
Aksamitny krem mascarpone z kremówką nakładamy na chrupiące bezy i na wierzchu układamy całe połówki brzoskwiń. Aby bezy jeszcze bardziej upodobnić do jajek sadzonych możecie je posypać po wierzchu czarnym sezamem, albo posiekanymi pistacjami.
Mini bezy z kremem mascarpone i brzoskwiniami to wspaniały deser na każdą okazję. Idealnie nadaje się na letnie przyjęcia lub romantyczną kolację we dwoje. Jest to także doskonała propozycja dla osób, które chcą spróbować czegoś nowego i nietypowego w kwestii deserów.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na bezy oraz moje przepisy na Wielkanoc.