Pavlova jak jajko sadzone :)

 

pavlova z brzoskwiniami

 

W tym roku Wielkanoc wypada w Prima Aprilis wypada, więc zrobić domownikom jakiegoś psikusa ;)

Moja propozycja to pyszna Pavlova jak jajko sadzone :D

Musicie przyznać, że wygląda czadowo, a do tego pysznie smakuje.

Upiekłam nieduże bezy (specjalnie piekłam je w niższej temperaturze, aby były białe), na nie nałożyłam krem z bitej śmietany i serka mascarpone, potem połóweczka brzoskwini z puszki i posiekane pistacje udające pieprz (w tym przypadku zielony).

Zamiast pistacji możecie użyć czarny lub biały sezam, albo posiekane migdały bez skórki.

Wasze sadzone mogą też być posypane “natką” z mięty ;)

Myślę, że taki psikus wszystkim się spodoba, a na pewno zasmakuje.

Jeśli macie więcej czasu, to możecie jeszcze zaserwować rodzince brownie w jajku – to dopiero będzie zaskoczenie :D

Zapraszam również na inne przepisy na Wielkanoc oraz do darmowego e-booka.

 

bezy na prima aprilis

 

bezy jak jajko sadzone

 

beza z brzoskwiniami

 

pavlowa jak jajko sadzone

 

pavlova jak jajko sadzone

Pavlova jak jajko sadzone :)

Wypieki Beaty
Przepis na około 10 ciastek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Deser
Porcje 10
Kalorie 269 kcal

Składniki
  

bezy:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Białka lekko roztrzep i zacznij dodawać po trochu cukier.
  • Miksuj na dużych obrotach aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (nie będzie czuć kryształków cukru).
  • Dodaj mąkę oraz ocet - krótko zmiksuj.
  • Przełóż bezę do mocnego woreczka, odetnij róg i wyciskaj płaskie bezy - o wielkości jajka sadzonego (mi wyszło 10 bez) - bezy wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - może być tak, że potrzebne będą dwie blachy.
  • Piekarnik ustaw na termoobieg i temperaturę 100 stopni.
  • Piecz bezy przez około 70 minut - po tym czasie piekarnik wyłącz i pozostaw w nim bezy do ostudzenia.

krem:

  • Zimne mascarpone zmiksuj razem ze śmietaną i cukrem pudrem - aż krem będzie gęsty.
  • Na bezy nakładaj trochę kremu - rozsmaruj go delikatnie.
  • Na środek nałóż po połówce brzoskwini, a wierzch posyp posiekanymi pistacjami albo sezamem (mają udawać kolorowy pieprz), możesz też posypać posiekaną miętą lub melisą.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 269kcalWeglowodany: 24gBiałko: 3gTłuszcz: 18gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.