Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Pavlova jak jajko sadzone :)

By |2018-03-23T21:13:43+00:002018 Marzec 30th|Bezy, Ciasta owocowe, Ciasta z kremem, Wielkanoc|

Pavlova jak jajko sadzone 🙂

 

pavlova z brzoskwiniami

 

W tym roku Wielkanoc wypada w Prima Aprilis wypada, więc zrobić domownikom jakiegoś psikusa 😉

Moja propozycja to pyszna Pavlova jak jajko sadzone 😀

Musicie przyznać, że wygląda czadowo, a do tego pysznie smakuje.

Upiekłam nieduże bezy (specjalnie piekłam je w niższej temperaturze, aby były białe), na nie nałożyłam krem z bitej śmietany i serka mascarpone, potem połóweczka brzoskwini z puszki i posiekane pistacje udające pieprz (w tym przypadku zielony).

Zamiast pistacji możecie użyć czarny lub biały sezam, albo posiekane migdały bez skórki.

Wasze sadzone mogą też być posypane „natką” z mięty 😉

Myślę, że taki psikus wszystkim się spodoba, a na pewno zasmakuje.

Jeśli macie więcej czasu, to możecie jeszcze zaserwować rodzince brownie w jajku – to dopiero będzie zaskoczenie 😀

Zapraszam również na inne przepisy na Wielkanoc oraz do darmowego e-booka.

 

bezy na prima aprilis

 

bezy jak jajko sadzone

 

beza z brzoskwiniami

 

pavlowa jak jajko sadzone

 

Pavlova jak jajko sadzone 🙂
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 10 ciastek.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 10
Składniki
bezy:
  • 3 białka z dużych jajek (użyłam rozmiar L)
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki octu
krem:
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
dodatkowo:
  • 10 połówek brzoskwiń z puszki
  • posiekane pistacje/ czarny lub biały sezam/ posiekane migdały
Wykonanie
  1. Białka lekko roztrzep i zacznij dodawać po trochu cukier.
  2. Miksuj na dużych obrotach aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (nie będzie czuć kryształków cukru).
  3. Dodaj mąkę oraz ocet - krótko zmiksuj.
  4. Przełóż bezę do mocnego woreczka, odetnij róg i wyciskaj płaskie bezy - o wielkości jajka sadzonego (mi wyszło 10 bez) - bezy wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - może być tak, że potrzebne będą dwie blachy.
  5. Piekarnik ustaw na termoobieg i temperaturę 100 stopni.
  6. Piecz bezy przez około 70 minut - po tym czasie piekarnik wyłącz i pozostaw w nim bezy do ostudzenia.
krem:
  1. Zimne mascarpone zmiksuj razem ze śmietaną i cukrem pudrem - aż krem będzie gęsty.
  2. Na bezy nakładaj trochę kremu - rozsmaruj go delikatnie.
  3. Na środek nałóż po połówce brzoskwini, a wierzch posyp posiekanymi pistacjami albo sezamem (mają udawać kolorowy pieprz), możesz też posypać posiekaną miętą lub melisą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 269 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 0,3 g Białka: 3 g

 

Przepis własny.

Reklama

2 komentarze

  1. ela50 2018/03/30 at 11:00 - Reply

    Po prostu odlot !

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: