Pavlova jak jajko sadzone :)
W tym roku Wielkanoc wypada w Prima Aprilis wypada, więc zrobić domownikom jakiegoś psikusa ;)
Moja propozycja to pyszna Pavlova jak jajko sadzone :D
Musicie przyznać, że wygląda czadowo, a do tego pysznie smakuje.
Upiekłam nieduże bezy (specjalnie piekłam je w niższej temperaturze, aby były białe), na nie nałożyłam krem z bitej śmietany i serka mascarpone, potem połóweczka brzoskwini z puszki i posiekane pistacje udające pieprz (w tym przypadku zielony).
Zamiast pistacji możecie użyć czarny lub biały sezam, albo posiekane migdały bez skórki.
Wasze sadzone mogą też być posypane „natką” z mięty ;)
Myślę, że taki psikus wszystkim się spodoba, a na pewno zasmakuje.
Jeśli macie więcej czasu, to możecie jeszcze zaserwować rodzince brownie w jajku – to dopiero będzie zaskoczenie :D
Zapraszam również na inne przepisy na Wielkanoc oraz do darmowego e-booka.

Pavlova jak jajko sadzone :)
Składniki
bezy:
- 3 białka z dużych jajek (użyłam rozmiar L)
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki octu
krem:
- 250 ml zimnej śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
dodatkowo:
- 10 połówek brzoskwiń z puszki
- posiekane pistacje/ czarny lub biały sezam/ posiekane migdały
Instrukcja
- Białka lekko roztrzep i zacznij dodawać po trochu cukier.
- Miksuj na dużych obrotach aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (nie będzie czuć kryształków cukru).
- Dodaj mąkę oraz ocet - krótko zmiksuj.
- Przełóż bezę do mocnego woreczka, odetnij róg i wyciskaj płaskie bezy - o wielkości jajka sadzonego (mi wyszło 10 bez) - bezy wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - może być tak, że potrzebne będą dwie blachy.
- Piekarnik ustaw na termoobieg i temperaturę 100 stopni.
- Piecz bezy przez około 70 minut - po tym czasie piekarnik wyłącz i pozostaw w nim bezy do ostudzenia.
krem:
- Zimne mascarpone zmiksuj razem ze śmietaną i cukrem pudrem - aż krem będzie gęsty.
- Na bezy nakładaj trochę kremu - rozsmaruj go delikatnie.
- Na środek nałóż po połówce brzoskwini, a wierzch posyp posiekanymi pistacjami albo sezamem (mają udawać kolorowy pieprz), możesz też posypać posiekaną miętą lub melisą.
Składniki Odżywcze
Przepis własny.
Po prostu odlot !
:)