Pavlova jak jajko sadzone

Zaktualizowany: 2024 2 marca
pavlova z brzoskwiniami

Wielkanocna beza Pavlova jak jajko sadzone

Zapraszam dziś na rewelacyjny świąteczny deser. Te nieduże słodkie bezy z chrupiącą skórką i lekko miękkim środkiem swoim wyglądem przypominają jajka sadzone. A to zasługa soczystych połówek brzoskwiń umieszczonych na puszystej warstwie kremu śmietankowego. Zaskoczcie swoich bliskich i gości serwując im w świąteczny dzień te piękne i pyszne bezy!

bezy na prima aprilis

Pavlova jak jajko sadzone przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na prosty i jednocześnie zaskakujący deser wielkanocny, to koniecznie przygotuj takie bezy.

pavlova jak jajko sadzone

Pavlova jak jajko sadzone przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne bezy pavlova udające jajka sadzone :)
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Danie Deser
Porcje 10
Kalorie 269 kcal
Składniki

składniki na bezy:

składniki na krem mascarpone:

dodatkowo do bez

  • 10 połówek brzoskwiń ( z puszki)
  • posiekane pistacje/ czarny lub biały sezam/ posiekane migdały
Instrukcja
 

Jak zrobić mini bezy krok po kroku

  • Białka lekko roztrzep i zacznij dodawać po trochu cukier.
    3 białka, 150 g cukru
  • Miksuj na dużych obrotach aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (nie będzie czuć kryształków cukru).
  • Dodaj mąkę oraz ocet – krótko zmiksuj.
    0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki octu
  • Przełóż bezę do mocnego woreczka, odetnij róg i wyciskaj płaskie bezy – o wielkości jajka sadzonego (mi wyszło 10 bez) – bezy wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – może być tak, że potrzebne będą dwie blachy.
  • Piekarnik ustaw na termoobieg i temperaturę 100 stopni.
  • Piecz bezy przez około 70 minut – po tym czasie piekarnik wyłącz i pozostaw w nim bezy do ostudzenia.

Jak zrobić krem mascarpone krok po kroku

  • Zimne mascarpone zmiksuj razem ze śmietaną i cukrem pudrem – aż krem będzie gęsty.
    250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
  • Na bezy nakładaj trochę kremu – rozsmaruj go delikatnie.
  • Na środek nałóż po połówce brzoskwini, a wierzch posyp posiekanymi pistacjami albo sezamem (mają udawać kolorowy pieprz), możesz też posypać posiekaną miętą lub melisą.
    10 połówek brzoskwiń, posiekane pistacje/ czarny lub biały sezam/ posiekane migdały
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 269kcalWeglowodany: 24gBiałko: 3gTłuszcz: 18gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe bezy jak jajko, mini bezy z brzoskwiniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bezy jak jajko sadzone

Mini bezy jak jajko sadzone – uwagi

W tym roku Wielkanoc wypada w Prima Aprilis wypada, więc zrobić domownikom jakiegoś psikusa ;) Moja propozycja to pyszna Pavlova jak jajko sadzone. Musicie przyznać, że wygląda czadowo, a do tego pysznie smakuje.

Upiekłam nieduże bezy (specjalnie piekłam je w niższej temperaturze, aby były białe), na nie nałożyłam krem z bitej śmietany i serka mascarpone, potem połóweczka brzoskwini z puszki i posiekane pistacje udające pieprz (w tym przypadku zielony). Zamiast pistacji możecie użyć czarny lub biały sezam, albo posiekane migdały bez skórki. Wasze sadzone mogą też być posypane „natką” z mięty ;)

Myślę, że taki psikus wszystkim się spodoba i bezy z brzoskwiniami, a na pewno każdemu zasmakują. Jeśli macie więcej czasu, to możecie jeszcze zaserwować rodzince brownie w jajku – to dopiero będzie zaskoczenie :D

Zapraszam również na inne przepisy na Wielkanoc oraz do darmowego e-booka.

beza z brzoskwiniami
pavlowa jak jajko sadzone

Przepis własny.

Polecane przepisy na bezy

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne bezy i bezowe desery. Na blogu jest ich spory wybór, więc na pewno każdy znajdzie przepis idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 30 marca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

7 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Mini bezy z brzoskwiniami i kremem przepis

Mini bezy z kremem mascarpone i brzoskwiniami to pyszny deser, który zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Bezowy spód jest chrupiący i delikatny, a krem z mascarpone dodaje mu aksamitnej konsystencji i słodkiego smaku. Brzoskwinie natomiast nadają mu orzeźwiającego charakteru oraz dodają świeżości.

Aby przygotować mini beziki z kremem mascarpone i brzoskwiniami, należy najpierw upiec bezowe spody, które powinny być lekkie, chrupiące i delikatne. Następnie przygotowuje się krem z mascarpone, który jest aksamitny i słodki w smaku, a dzięki dodatkowi śmietany jest niezwykle kremowy.

Aksamitny krem mascarpone z kremówką nakładamy na chrupiące bezy i na wierzchu układamy całe połówki brzoskwiń. Aby bezy jeszcze bardziej upodobnić do jajek sadzonych możecie je posypać po wierzchu czarnym sezamem, albo posiekanymi pistacjami.

Mini bezy z kremem mascarpone i brzoskwiniami to wspaniały deser na każdą okazję. Idealnie nadaje się na letnie przyjęcia lub romantyczną kolację we dwoje. Jest to także doskonała propozycja dla osób, które chcą spróbować czegoś nowego i nietypowego w kwestii deserów.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na bezy oraz moje przepisy na Wielkanoc.