Pyszne mini bezy z kremem czekoladowym i z orzechami

Muszę przyznać, że bezy mają szczególne miejsce w sercach i podniebieniach mojej rodziny 😁
Dzieci je wręcz uwielbiają, a ja i mąż wcale wiele im nie ustępujemy.
Jak tylko uzbierają się nam jakieś białka, to zaraz piekę bezy.
Teraz upiekłam nam bezy jak ferrero rocher – z obłędnym kremem czekoladowym i laskowymi orzechami.
Ze względu na słodycz mini bezików krem zrobiłam już mniej słodki – na gorzkiej czekoladzie.
Jeśli jednak macie „słodki” ząb, to możecie użyć mleczną czekoladę – tylko wtedy zmniejszcie trochę ilość śmietany kremówki.
Bezy rocher możecie przygotować wcześniej – szczególnie, że potrzebują one czasu do dobre wysuszenie w piekarniku.
Potem przechowujcie je w szczelnym pojemniku, aby nie łapały wilgoci.
Zamiast tych kilku bez możecie zrobić jedną dużą bezę i na nią wyłożyć potem krem rocher.
Możecie też zrobić bezy z dodatkiem nutelli. Wtedy podgrzejcie trochę nutelli albo innego kremu czekoladowo-orzechowego – do płynności.
Na bezy przed pieczeniem nałóżcie odrobinę takiego płynnego kremu i delikatnie przemieszajcie trzonkiem łyżeczki.
Koniecznie wypróbujcie inne przepis na bezy oraz na ciasta czekoladowe :)






Przepis na czekoladowe bezy rocher

Bezy rocher
Składniki
bezy
- 6 białek z jajek rozmiar L
- 300 g cukru 1,5 szklanki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
krem czekoladowy
- 250 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 250 ml śmietany kremówki
- 50 g masła miękkiego
- 50 g nutelli 2 łyżki
- orzechy laskowe
Instrukcja
bezy
- Zmiksuj lekko białka, tak aby się lekko napuszyły.
- Ciągle miksując na wysokich obrotach wsyp powoli cukier.
- Miksuj białka aż staną się białe, gęste i lśniące.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet (lub sok z cytryny) i krótko zmiksuj.
- Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Nakładaj łyżką bezę – ja zrobiłam 8 bez.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 2 godziny.
- Po tym czasie sprawdź delikatnie, czy bezy się podsuszyły – jeśli są miękkie, to piecz je jeszcze pół godziny.
- Gotowe bezy ostudź, a następnie schowaj do szczelnego pojemnika.
krem czekoladowy
- Do rondelka wlej kremówkę i ją podgrzej.
- Gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladą, masło i nutellę – dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do wystudzenia i stężenia.
- Przełóż krem do woreczka i wyciśnij na bezy.
- Wierzch posyp posiekanymi orzechami laskowymi (orzechy będą smaczniejsze, jeśli je podprażysz wcześniej na suchej patelni).