Pyszne mini bezy z kremem czekoladowym i z orzechami

bezy rocher

Muszę przyznać, że bezy mają szczególne miejsce w sercach i podniebieniach mojej rodziny 😁

Dzieci je wręcz uwielbiają, a ja i mąż wcale wiele im nie ustępujemy.

Jak tylko uzbierają się nam jakieś białka, to zaraz piekę bezy.

Teraz upiekłam nam bezy jak ferrero rocher – z obłędnym kremem czekoladowym i laskowymi orzechami.

Ze względu na słodycz mini bezików krem zrobiłam już mniej słodki – na gorzkiej czekoladzie.

Jeśli jednak macie „słodki” ząb, to możecie użyć mleczną czekoladę – tylko wtedy zmniejszcie trochę ilość śmietany kremówki.

Bezy rocher możecie przygotować wcześniej – szczególnie, że potrzebują one czasu do dobre wysuszenie w piekarniku.

Potem przechowujcie je w szczelnym pojemniku, aby nie łapały wilgoci.

Zamiast tych kilku bez możecie zrobić jedną dużą bezę i na nią wyłożyć potem krem rocher.

Możecie też zrobić bezy z dodatkiem nutelli. Wtedy podgrzejcie trochę nutelli albo innego kremu czekoladowo-orzechowego – do płynności.

Na bezy przed pieczeniem nałóżcie odrobinę takiego płynnego kremu i delikatnie przemieszajcie trzonkiem łyżeczki.

Koniecznie wypróbujcie inne przepis na bezy oraz na ciasta czekoladowe :)

beza z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi
bezy pavlova z kremem czekoladowym
bezy z nutellą
beziki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi
bezy z kremem czekoladowo-orzechowym
pavlova z kremem czekoladowo-orzechowym

Przepis na czekoladowe bezy rocher

bezy pavlova z kremem czekoladowym

Bezy rocher

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne mini bezy rocher z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 2 godz
Porcje 8
Kalorie 500 kcal

Składniki
  

bezy

krem czekoladowy

Instrukcja
 

bezy

  • Zmiksuj lekko białka, tak aby się lekko napuszyły.
  • Ciągle miksując na wysokich obrotach wsyp powoli cukier.
  • Miksuj białka aż staną się białe, gęste i lśniące.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet (lub sok z cytryny) i krótko zmiksuj.
  • Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Nakładaj łyżką bezę – ja zrobiłam 8 bez.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 2 godziny.
  • Po tym czasie sprawdź delikatnie, czy bezy się podsuszyły – jeśli są miękkie, to piecz je jeszcze pół godziny.
  • Gotowe bezy ostudź, a następnie schowaj do szczelnego pojemnika.

krem czekoladowy

  • Do rondelka wlej kremówkę i ją podgrzej.
  • Gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladą, masło i nutellę – dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw do wystudzenia i stężenia.
  • Przełóż krem do woreczka i wyciśnij na bezy.
  • Wierzch posyp posiekanymi orzechami laskowymi (orzechy będą smaczniejsze, jeśli je podprażysz wcześniej na suchej patelni).

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 500kcalWeglowodany: 61gBiałko: 5gTłuszcz: 26g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!