Kawowe bezy Dalgona
Kawa Dalgona oponowała ostatnio „internety” i nie dziwię się temu.
Nie dość, że wygląda rewelacyjnie, to też równie dobrze smakuje :)
Jeśli jeszcze takiej nie robiliście, to nic straconego – na jedną porcję potrzebujecie 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku, 2 łyżeczki cukru (jest niezbędny – może być też erytrol) i 2 łyżeczki gorącej wody – wszystko razem miksujecie – najlepiej mikserem – aż otrzymacie gęstą i puszystą piankę. Taką piankę wykładacie na wierzch szklanki z mlekiem i tyle ❤❤
Sama też sobie ją robię i zainspirowana nią przygotowałam kawowe bezy Dalgona.
Mamy tu nieduże bezy, bitą śmietanę i właśnie taką kawową piankę – wszystko razem PYCHA!
Idealny deser dla kawoszy :)
Zapraszam was również do wypróbowania innych pysznych przepisów na bezy i beziki :)






Kawowe bezy Dalgona – przepis do druku

Kawowe bezy Dalgona
Składniki
bezy:
- 3 białka z jajek L
- 150 g drobnego cukru (3/4 szklanki)
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki octu lub soku z cytryny
krem:
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej - użyłam 30 %
- 1 łyżka cukru pudru - lub do smaku
- 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku
- 12 łyżeczek cukru (60 g)
- 12 łyżeczek wody gorącej
Instrukcja
- Przygotuj bezy - lekko roztrzep białka i zacznij wsypywać powoli cukier, gdy wsypiesz cały zwiększ maksymalnie obroty i miksuj aż białka będą bardzo gęste, białe i lśniące.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet/sok z cytryny i krótko zmiksuj.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Na spód łyżki nabierz odrobinę ubitych białek - posmaruj na rogach od spodu papier do pieczenia i przylep papier do blachy (zapobiegnie to "lataniu" papieru podczas pieczenia).
- Nałóż łyżką bezy na blachę - ja zrobiłam 12 bez.
- Piecz w 110 stopniach (użyłam termoobieg) przez około 70-80 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, delikatnie go uchyl i poczekaj aż bezy ostygną.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta - użyłam jedynie łyżkę cukru pudru, bo całość i tak wyszła słodka.
- Kawę rozpuszczalną i cukier wsyp do kubka, zalej 12 łyżeczkami gorącej wody. Zmiksuj mikserem (przydaje się taki ręczny, gdzie można włożyć tylko jedno mieszadło).
- Miksuj kilka minut, aż utworzy się gęsta lekko beżowa pianka.
- Nałóż na bezy bitą śmietanę, a na wierzch nałóż kawową piankę.
Składniki Odżywcze
Nie tylko pięknie wyglądają, ale również rewelacyjnie smakują! Uwielbiam bezy, a w takiej wersji skradły moje serce. Bardzo smakowały też mojemu mężowi, więc musiałam odłożyć sobie kilka by coś dla mnie zostało :-) w weekend przyjeżdżają moi teściowie i mam nadzieję, że uda mi się ich zaskoczyć tymi bezami :-)
Dziękuję bardzo i cieszę się, że zasmakowały
Wyglądają pięknie :)
Dziękuję