Przepis na kawowe bezy inspirowane popularną kawą Dalgona
Kawowe bezy Dalgona to moja propozycja na pyszny i nietuzinkowy deser.
Ten deser bezowy zainspirowała słynna kawa Dalgona.
Ta kawa oponowała ostatnio „internety” i nie dziwię się temu.
Nie dość, że wygląda rewelacyjnie, to też równie dobrze smakuje :)
Jeśli jeszcze takiej nie robiliście, to nic straconego!
Możecie ją bardzo łatwo i szybko przygotować w domu!
Jak zrobić kawę Dalgona?
Przygotujcie sobie składniki – na jedną porcję potrzebujecie 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku, 2 łyżeczki cukru (jest niezbędny – może być też erytrol) i 2 łyżeczki gorącej wody.
Wszystko razem miksujecie – najlepiej mikserem – aż otrzymacie gęstą i puszystą piankę.
Taką piankę wykładacie na wierzch szklanki z mlekiem i tyle ❤❤
Sama też sobie ją robię i zainspirowana nią przygotowałam kawowe bezy Dalgona.
Jak zrobić bezy z kremem kawowym?
Zaczynamy oczywiście od przygotowania bez. Możecie je zrobić wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.
Ja lubię upiec sobie trochę bez w różnych rozmiarach i trzymać je na awaryjne sytuacje.
Małe beziki wykorzystuję do dekoracji ciast i deserów, a te trochę większe zjadamy na deser :)
Jeśli macie akurat w lodówce odłożone białka, to zmiksujcie je z cukrem i upieczcie średnie bezy – u mnie to była mega czubata łyżka na jedną bezę.
Gdy bezy będą już ładnie wysuszone i ostudzone, to zróbcie bitą śmietanę (ja polecam dodanie do śmietany kremówki trochę serka mascarpone – ładnie on stabilizuje bitą śmietanę i dodaje jej gęstości).
Moje kawowe bezy Dalgona to nieduże bezy, bita śmietana oraz kawowa pianka – wszystko razem PYCHA!
Idealny deser dla kawoszy :)
Gorąco polecam wam ten kawowy deser z bezami!
Zapraszam was również do wypróbowania innych pysznych przepisów na bezy i beziki :)


Kawowe bezy Dalgona – przepis do druku

Kawowe bezy Dalgona
Składniki
bezy:
- 3 białka z jajek L
- 150 g drobnego cukru (3/4 szklanki)
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki octu lub soku z cytryny
krem:
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej - użyłam 30 %
- 1 łyżka cukru pudru - lub do smaku
- 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku
- 12 łyżeczek cukru (60 g)
- 12 łyżeczek wody gorącej
Instrukcja
- Przygotuj bezy - lekko roztrzep białka i zacznij wsypywać powoli cukier, gdy wsypiesz cały zwiększ maksymalnie obroty i miksuj aż białka będą bardzo gęste, białe i lśniące.3 białka, 150 g drobnego cukru
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet/sok z cytryny i krótko zmiksuj.0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki octu
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Na spód łyżki nabierz odrobinę ubitych białek - posmaruj na rogach od spodu papier do pieczenia i przylep papier do blachy (zapobiegnie to "lataniu" papieru podczas pieczenia).
- Nałóż łyżką bezy na blachę - ja zrobiłam 12 bez.
- Piecz w 110 stopniach (użyłam termoobieg) przez około 70-80 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, delikatnie go uchyl i poczekaj aż bezy ostygną.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta - użyłam jedynie łyżkę cukru pudru, bo całość i tak wyszła słodka.250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Kawę rozpuszczalną i cukier wsyp do kubka, zalej 12 łyżeczkami gorącej wody. Zmiksuj mikserem (przydaje się taki ręczny, gdzie można włożyć tylko jedno mieszadło).12 łyżeczek kawy, 12 łyżeczek cukru, 12 łyżeczek wody
- Miksuj kilka minut, aż utworzy się gęsta lekko beżowa pianka.
- Nałóż na bezy bitą śmietanę, a na wierzch nałóż kawową piankę.