Przepis na kawowe bezy inspirowane popularną kawą Dalgona

kawowe bezy dalgona

Kawa Dalgona oponowała ostatnio „internety” i nie dziwię się temu.

Nie dość, że wygląda rewelacyjnie, to też równie dobrze smakuje :)

Jeśli jeszcze takiej nie robiliście, to nic straconego – na jedną porcję potrzebujecie 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku, 2 łyżeczki cukru (jest niezbędny – może być też erytrol) i 2 łyżeczki gorącej wody – wszystko razem miksujecie – najlepiej mikserem – aż otrzymacie gęstą i puszystą piankę. Taką piankę wykładacie na wierzch szklanki z mlekiem i tyle ❤❤

Sama też sobie ją robię i zainspirowana nią przygotowałam kawowe bezy Dalgona.

Mamy tu nieduże bezy, bitą śmietanę i właśnie taką kawową piankę – wszystko razem PYCHA!

Idealny deser dla kawoszy :)

Zapraszam was również do wypróbowania innych pysznych przepisów na bezy i beziki :)

pavlova z kawowym musem pavlova z bitą śmietaną i kawą

kawowa pavlova z bitą śmietaną kawowe bezy

beza z bitą śmietaną i kawową pianką beza z kawą i bitą śmietaną

Kawowe bezy Dalgona – przepis do druku

kawowe bezy dalgona

Kawowe bezy Dalgona

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie bezy z mocno kawowym kremem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Porcje 12
Kalorie 140 kcal

Składniki
  

bezy:

krem:

Instrukcja
 

  • Przygotuj bezy - lekko roztrzep białka i zacznij wsypywać powoli cukier, gdy wsypiesz cały zwiększ maksymalnie obroty i miksuj aż białka będą bardzo gęste, białe i lśniące.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet/sok z cytryny i krótko zmiksuj.
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na spód łyżki nabierz odrobinę ubitych białek - posmaruj na rogach od spodu papier do pieczenia i przylep papier do blachy (zapobiegnie to "lataniu" papieru podczas pieczenia).
  • Nałóż łyżką bezy na blachę - ja zrobiłam 12 bez.
  • Piecz w 110 stopniach (użyłam termoobieg) przez około 70-80 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, delikatnie go uchyl i poczekaj aż bezy ostygną.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta - użyłam jedynie łyżkę cukru pudru, bo całość i tak wyszła słodka.
  • Kawę rozpuszczalną i cukier wsyp do kubka, zalej 12 łyżeczkami gorącej wody. Zmiksuj mikserem (przydaje się taki ręczny, gdzie można włożyć tylko jedno mieszadło).
  • Miksuj kilka minut, aż utworzy się gęsta lekko beżowa pianka.
  • Nałóż na bezy bitą śmietanę, a na wierzch nałóż kawową piankę.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 140kcalWeglowodany: 19gBiałko: 2gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!