Kawowe bezy Dalgona

 

kawowe bezy dalgona

 

Kawa Dalgona oponowała ostatnio „internety” i nie dziwię się temu.

Nie dość, że wygląda rewelacyjnie, to też równie dobrze smakuje 🙂

Jeśli jeszcze takiej nie robiliście, to nic straconego – na jedną porcję potrzebujecie 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku, 2 łyżeczki cukru (jest niezbędny – może być też erytrol) i 2 łyżeczki gorącej wody – wszystko razem miksujecie – najlepiej mikserem – aż otrzymacie gęstą i puszystą piankę. Taką piankę wykładacie na wierzch szklanki z mlekiem i tyle ❤❤

Sama też sobie ją robię i zainspirowana nią przygotowałam kawowe bezy Dalgona.

Mamy tu nieduże bezy, bitą śmietanę i właśnie taką kawową piankę – wszystko razem PYCHA!

Idealny deser dla kawoszy 🙂

Zapraszam was również do wypróbowania innych pysznych przepisów na bezy i beziki 🙂

 

pavlova z kawowym musem pavlova z bitą śmietaną i kawą
 

kawowa pavlova z bitą śmietaną kawowe bezy
 

beza z bitą śmietaną i kawową pianką beza z kawą i bitą śmietaną
 

Kawowe bezy Dalgona – przepis do druku

 

Kawowe bezy Dalgona

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Na 12 niedużych bez.
Autor:
Typ przepisu: Bezy
Ilość: 12
Składniki
bezy:
  • 3 białka z jajek L
  • 150 g (3/4 szklanki) drobnego cukru
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki octu lub soku z cytryny
krem:
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 1 czubata łyżka cukru pudru - lub do smaku
  • 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 12 łyżeczek (60 g) cukru
  • 12 łyżeczek gorącej wody
Wykonanie
  1. Przygotuj bezy - lekko roztrzep białka i zacznij wsypywać powoli cukier, gdy wsypiesz cały zwiększ maksymalnie obroty i miksuj aż białka będą bardzo gęste, białe i lśniące.
  2. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet/sok z cytryny i krótko zmiksuj.
  3. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Na spód łyżki nabierz odrobinę ubitych białek - posmaruj na rogach od spodu papier do pieczenia i przylep papier do blachy (zapobiegnie to "lataniu" papieru podczas pieczenia).
  5. Nałóż łyżką bezy na blachę - ja zrobiłam 12 bez.
  6. Piecz w 110 stopniach (użyłam termoobieg) przez około 70-80 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, delikatnie go uchyl i poczekaj aż bezy ostygną.
  7. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta - użyłam jedynie łyżkę cukru pudru, bo całość i tak wyszła słodka.
  8. Kawę rozpuszczalną i cukier wsyp do kubka, zalej 12 łyżeczkami gorącej wody. Zmiksuj mikserem (przydaje się taki ręczny, gdzie można włożyć tylko jedno mieszadło).
  9. Miksuj kilka minut, aż utworzy się gęsta lekko beżowa pianka.
  10. Nałóż na bezy bitą śmietanę, a na wierzch nałóż kawową piankę.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 140 Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 19 g Białka: 2 g