Przepis na małe bezy w czekoladzie i posypce cukrowej
Te małe bezy w czekoladzie zrobiły furorę u moich dzieci – szczególnie te z dodatkiem kolorowej posypki – zniknęły zanim zdążyłam się zorientować :)
Same bezy są słodkie, wiec do ich maczania użyłam gorzkiej czekolady rozpuszczonej z dodatkiem odrobiny śmietany kremówki.
Na koniec beziki obtoczyłam w wiórkach kokosowych, rozdrobnionych migdałach i w kolorowej posypce.
Możecie też wykorzystać rozdrobnione orzechy, albo posypki w innych kształtach i kolorach.
Mi z trzech białek wyszły dwie blachy bezików.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy – polecam wam bezę pavlovą z kremem i truskawkami – jest przepyszna!
Beziki w czekoladzie przepis do druku

Beziki w czekoladzie
Przepis na pyszne mini bezy zanurzone w czekoladzie.
Składniki
- 3 białka rozmiar L
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 150 g gorzkiej czekolady
- około 50 ml śmietany kremówki
- wiórki kokosowe , migdały, orzechy, kolorowe posypki do obsypania
Instrukcja
- Ubij białka ze szczyptą soli, dodaj partiami cukier i ubijaj aż białka będą gęste i lśniące.3 białka, 0,5 szklanki cukru
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Przełóż masę do worka cukierniczego (albo np. worka strunowego), odetnij koniec i wyciskaj małe beziki - o średnicy około 3 cm.
- Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 90 stopni przez około 1,5 godziny (bez termoobiegu - 100 stopni - jeśli pieczesz bez termoobiegu, to co jakiś czas zamieniaj blachy miejscem).
- Po upieczeniu wystudź - najlepiej jakby "odpoczęły" przez noc.
- Czekoladę rozdrobnij i rozpuść razem ze śmietaną (w kąpieli wodnej).150 g gorzkiej czekolady, około 50 ml śmietany kremówki
- Do małych miseczek wsyp dodatki, którymi będziesz oblepiać czekoladę.wiórki kokosowe
- Beziki pojedynczo zanurzaj w czekoladzie, a następnie w miseczce z dodatkami.
- Gotowe bezy odkładaj na blachę z papierem do pieczenia - do czasu aż czekolada zastygnie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!