Przepis na małe bezy w czekoladzie i posypce cukrowej

Te małe bezy w czekoladzie zrobiły furorę u moich dzieci – szczególnie te z dodatkiem kolorowej posypki – zniknęły zanim zdążyłam się zorientować :)

Same bezy są słodkie, wiec do ich maczania użyłam gorzkiej czekolady rozpuszczonej z dodatkiem odrobiny śmietany kremówki.

Na koniec beziki obtoczyłam w wiórkach kokosowych, rozdrobnionych migdałach i w kolorowej posypce.

Możecie też wykorzystać rozdrobnione orzechy, albo posypki w innych kształtach i kolorach.

Mi z trzech białek wyszły dwie blachy bezików.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy – polecam wam bezę pavlovą z kremem i truskawkami – jest przepyszna!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

beziki w czekoladzie

beziki w czekoladzie1

beziki w czekoladzie4

Beziki w czekoladzie przepis do druku

bezy w czekoladzie

Beziki w czekoladzie

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne mini bezy zanurzone w czekoladzie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
4 godz
Czas całkowity 6 godz
Danie Deser
Porcje 2 blachy

Składniki

Instrukcja
 

  • Ubij białka ze szczyptą soli, dodaj partiami cukier i ubijaj aż białka będą gęste i lśniące.
    3 białka, 0,5 szklanki cukru
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Przełóż masę do worka cukierniczego (albo np. worka strunowego), odetnij koniec i wyciskaj małe beziki - o średnicy około 3 cm.
  • Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 90 stopni przez około 1,5 godziny (bez termoobiegu - 100 stopni - jeśli pieczesz bez termoobiegu, to co jakiś czas zamieniaj blachy miejscem).
  • Po upieczeniu wystudź - najlepiej jakby "odpoczęły" przez noc.
  • Czekoladę rozdrobnij i rozpuść razem ze śmietaną (w kąpieli wodnej).
    150 g gorzkiej czekolady, około 50 ml śmietany kremówki
  • Do małych miseczek wsyp dodatki, którymi będziesz oblepiać czekoladę.
    wiórki kokosowe
  • Beziki pojedynczo zanurzaj w czekoladzie, a następnie w miseczce z dodatkami.
  • Gotowe bezy odkładaj na blachę z papierem do pieczenia - do czasu aż czekolada zastygnie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!