beziki w czekoladzie

Przepis na małe bezy w czekoladzie i posypce cukrowej

Przepis na małe beziki w czekoladzie to połączenie delikatnych i słodkich ciasteczek bezowych z chrupiącą czekoladą, które zachwyci miłośników słodyczy. Te małe łakocie są doskonałym wyborem na drobny deser lub elegancką przekąskę na przyjęcia. Ich delikatna konsystencja i intensywny smak czekolady sprawiają, że rozpływają się w ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenia smakowe. Spróbuj tego przepisu i zachwyć wszystkich ich wyjątkowym smakiem.

beziki w czekoladzie4

Beziki w czekoladzie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie i chrupiące bezy, to koniecznie zrób takie zanurzone w czekoladzie.

bezy w czekoladzie

Beziki w czekoladzie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne mini bezy zanurzone w czekoladzie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
4 hours
Czas całkowity 6 hours
Danie Deser
Porcje 2 blachy
Składniki

składniki na beziki z czekoladzie

Instrukcja
 

Jak zrobić beziki w czekoladzie

  • Ubij białka ze szczyptą soli, dodaj partiami cukier i ubijaj aż białka będą gęste i lśniące.
    3 białka, 100 g cukru
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Przełóż masę do worka cukierniczego (albo np. worka strunowego), odetnij koniec i wyciskaj małe beziki – o średnicy około 3 cm.
  • Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 90 stopni przez około 1,5 godziny (bez termoobiegu – 100 stopni – jeśli pieczesz bez termoobiegu, to co jakiś czas zamieniaj blachy miejscem).
  • Po upieczeniu wystudź – najlepiej jakby „odpoczęły” przez noc.
  • Czekoladę rozdrobnij i rozpuść razem ze śmietaną (w kąpieli wodnej).
    150 g gorzkiej czekolady, około 50 ml śmietany kremówki
  • Do małych miseczek wsyp dodatki, którymi będziesz oblepiać czekoladę.
    wiórki kokosowe
  • Beziki pojedynczo zanurzaj w czekoladzie, a następnie w miseczce z dodatkami.
  • Gotowe bezy odkładaj na blachę z papierem do pieczenia – do czasu aż czekolada zastygnie.
Prywatne
Słowa kluczowe mini bezy z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
beziki w czekoladzie1

Bezy w czekoladzie – uwagi

Te małe bezy w czekoladzie zrobiły furorę u moich dzieci – szczególnie te z dodatkiem kolorowej posypki – zniknęły zanim zdążyłam się zorientować. Same bezy są słodkie, wiec do ich maczania użyłam gorzkiej czekolady rozpuszczonej z dodatkiem odrobiny śmietany kremówki. Na koniec beziki obtoczyłam w wiórkach kokosowych, rozdrobnionych migdałach i w kolorowej posypce. Możecie też wykorzystać rozdrobnione orzechy, albo posypki w innych kształtach i kolorach. Mi z trzech białek wyszły dwie blachy bezików.

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na bezy – polecam wam bezę pavlovą z kremem i truskawkami – jest przepyszna!

Polecane przepisy na bezy

Wszystkich wielbicieli bez i ciast bezowych zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na te słodkości. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc każdy na pewno znajdzie przepis idealny dla siebie. Ja tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: