Te małe beziki w czekoladzie zrobiły furorę u moich dzieci – szczególnie te z dodatkiem kolorowej posypki – zniknęły zanim zdążyłam się zorientować :)

Same bezy są słodkie, wiec do ich maczania użyłam gorzkiej czekolady rozpuszczonej z dodatkiem odrobiny śmietany kremówki.

Na koniec beziki obtoczyłam w wiórkach kokosowych, rozdrobnionych migdałach i w kolorowej posypce.

Możecie też wykorzystać rozdrobnione orzechy, albo posypki w innych kształtach i kolorach.

Mi z trzech białek wyszły dwie blachy bezików.

beziki w czekoladzie2

beziki w czekoladzie1

beziki w czekoladzie4

bezy w czekoladzie

Beziki w czekoladzie

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Ubij białka ze szczyptą soli, dodaj partiami cukier i ubijaj aż białka będą gęste i lśniące.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj.
  • Przełóż masę do worka cukierniczego (albo np. worka strunowego), odetnij koniec i wyciskaj małe beziki - o średnicy około 3 cm.
  • Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 90 stopni przez około 1,5 godziny (bez termoobiegu - 100 stopni - jeśli pieczesz bez termoobiegu, to co jakiś czas zamieniaj blachy miejscem).
  • Po upieczeniu wystudź - najlepiej jakby "odpoczęły" przez noc.
  • Czekoladę rozdrobnij i rozpuść razem ze śmietaną (w kąpieli wodnej).
  • Do małych miseczek wsyp dodatki, którymi będziesz oblepiać czekoladę.
  • Beziki pojedynczo zanurzaj w czekoladzie, a następnie w miseczce z dodatkami.
  • Gotowe bezy odkładaj na blachę z papierem do pieczenia - do czasu aż czekolada zastygnie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!