pavlova pomarańczowo-korzenna

Przepis na bezę z kremem pomarańczowym i ciasteczkami korzennymi

Dziś u mnie rozgościła się pavlova pomarańczowo-korzenna. Ta pyszna i słodka beza posypana jest pokruszonymi ciasteczkami speculoos i podana z kremem pomarańczowym i orange curd. Smak pomarańczowy i korzenny idealnie ze sobą współgrają i tworzą wspaniałą świąteczną bezę idealną na Boże Narodzenie. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić bezę z orange curd i kremem pomarańczowym.

pavlova korzenna z kremem pomarańczowym

Pavlova pomarańczowo-korzenna przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz słodkie bezy podane z dużą ilością kremu, to koniecznie przygotuj taką świąteczną pavlovę.

beza pavlova pomarańczowo-korzenna

Pavlova pomarańczowo-korzenna przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bezę z kremem pomarańczowym, orange curd i ciasteczkami speculoos.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 2 hours
4 hours
Czas całkowity 7 hours
Porcje 12
Kalorie 264 kcal
Składniki

składniki na bezę do pavlovej

składniki na orange curd

składniki na krem pomarańczowy do pavlovej

dodatkowo

  • kilka ciasteczek korzennych (- użyłam speculoos, mogą też być pierniczki)
Instrukcja
 

Jak zrobić bezę

  • Białka wlej do misy miksera, dodaj sok z cytryny (może też być ocet) i zacznij miksować.
    6 białek, 1 łyżeczka soku z cytryny
    przygotowanie białek na bezę
  • Gdy białka lekko się napuszą zacznij dodawać cukier – porcjami. Po każdej porcji zmiksuj białka na wysokich obrotach.
    300 g cukru
    jak ubić białka na bezę
  • Gdy dodasz cały cukier miksuj białka, aż zrobią się białe, gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści (nie będzie czuć kryształków cukru).
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Przygotuj blachę pod bezę – połóż na niej papier do pieczenia, połóż talerzyk (u mnie mały) i go odrysuj.
    w jakiej foremce piec bezę
  • Aby papier nie "latał" w trakcie pieczenia możesz posmarować go od spodu posmarować odrobiną bezy i przykleić do blachy.
    jak piec bezę
  • Wyłóż bezę na wyrysowane koło i nadaj jej okrągły kształt.
  • Posyp wierzch pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.
    kilka ciasteczek korzennych
    beza pavlova z pokruszonymi ciastkami przed pieczeniem
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (termoobieg) i piecz przez około 2,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale bezę zostaw jeszcze w środku, aby ostygła.
  • Bezę możesz upiec dzień wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.

Jak zrobić orange curd

  • Do żółtek dodaj odrobinę soku pomarańczowego i wymieszaj razem widelcem.
    3 żółtka
    jak zrobić krem pomarańczowy z soku pomarańczowego i żółtek
  • Do żaroodpornej miski wlej resztę soku, dodaj skórkę startą z pomarańczy, masło i cukier.
    2 pomarańcze, 60 g masła, 100 g cukru
    jak zrobić orange curd
  • Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj, aż masło i cukier się rozpuszczą.
  • Dodaj do miski rozmieszane żółtka i energicznie wymieszaj.
    dodaj żółtka do soku z pomarańczy
  • Gotuj orange curd aż krem zgęstnieje.
    gotuj krem pomarańczowy aż zgęstnieje
  • Przelej krem przez sitko, ostudź i schowaj do lodówki do schłodzenia.
    przetrzyj krem orange curd przez sitko by się pozbyć skórek z pomarańczy

Jak zrobić krem pomarańczowy do pavlovej

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach, aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj do niej mniej więcej połowę zimnego orange curd (lub do smaku) i wymieszaj łopatką.
    około pół porcji orange curd
    przygotowanie kremu pomarańczowego z bitej śmietany i orange curd
  • Wyłóż krem na wierzch bezy.
    beza pavlova z bitą śmietaną
  • Na krem wyłóż resztę orange curd i na koniec posyp bezę pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.
  • Schowaj bezę do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin (beza może stać w lodówce nawet kilka dni).
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 264kcalWeglowodany: 36gBiałko: 3gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe beza pomarańczowa, pomarańczowa pavlova
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
beza z orange curd i ciasteczkami korzennymi

Beza z kremem pomarańczowym – uwagi

Jeśli szukacie na święta Bożego Narodzenia przepisu na ciasto, które zasmakuje wszystkim i jednocześnie zrobi ogromne wrażenie, to ja polecam bezy :)

Dziś przygotowałam dla Was przepis na bezę pomarańczowo-korzenną o takich właśnie świątecznych smakach.

Oprócz pysznej i lekkiej bezy mamy tu pokruszone korzenne ciasteczka speculoos, obłędny orange curd oraz krem pomarańczowy.

Ta beza pavlova wychodzi słodka, więc będzie idealna dla osób „ze słodkim zębem” ;)

beza z ciasteczkami korzennymi i  kremem pomarańczowym

Jak zrobić bezę pomarańczową – wskazówki

Ja przygotowanie tego pysznego deseru zaczęłam od zrobienia bezy.

Wykorzystałam 6 białek z jajek rozmiar L, połowę z żółtek dodałam do orange curd.

Pozostałe żółtka możecie dołożyć do jajecznicy, albo upiec babeczki na żółtkach, albo zrobić likier ajerkoniak (z połowy porcji ;)).

Bezę przed samym pieczeniem posypałam pokruszonymi ciasteczkami korzennymi – dwa w zupełności wystarczą, a nawet zostaną na późniejsze posypanie całej bezy z kremem.

Ciasteczka wystarczy włożyć do grubszego woreczka i potłuc wałkiem do ciasta.

Bezę suszymy/pieczemy w piekarniku w trybie termoobiegu.

beza pawlowa z kremem pomarańczowym

Ile piec bezę?

Ja bezę piekłam przez 2,5 godziny w 100 stopniach. Gdy beza jest wyższa, to zawsze musimy ją dłużej piec. Małe beziki pieczemy krócej.

Bezę po upieczeniu zostawiam zawsze w piekarniku do momentu aż się ostudzi. Czasami nawet zostawiam ją tam na noc, jeśli nie mam jej gdzie schować.

pomarańczowa beza z kremem

Jak zrobić orange curd?

Orange curd, to krótko mówić krem pomarańczowy przygotowany z żółtek, pomarańczy, cukru i masła. Przygotowuje się go w kąpieli wodnej, czyli miseczkę ze składnikami kremu ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i tak podgrzewamy.

Do tego kremu użyłam sok i skórkę z dwóch pomarańczy – soku wyszło mi około 150 ml – czyli trochę ponad pół szklanki. Jeśli macie mniej soczyste pomarańcze, to użyjcie ich więcej.

W trakcie przygotowania kremu nagrałam dla was filmik, więc możecie zobaczyć jak zrobić orange curd – filmik jest na dole pod przepisem.

Gotowy krem studzimy, a następnie chowamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, tak aby się dobrze schłodził. Krem musi być mocno zimny zanim dodamy go do śmietany kremówki.

beza z kremem pomarańczowym i orange curd

Jak zrobić krem pomarańczowy na bezę?

Tu już postawiłam na prostotę – do mocno zmiksowanej śmietany kremówki dodałam mniej więcej połowę orange curd. Śmietany kremówki nie słodziłam przy miksowaniu, bo po pierwsze – sama beza jest słodka, a po drugie – orange curd też był słodzony. Sam orange curd nie jest może wybitnie słodki, ale jak się wszystko razem połączy, to wychodzi słodka beza – dla mnie nawet ciut za słodka ;)

Tak przygotowany pomarańczowy krem wykładamy na bezę i polewamy resztą orange curd.

Na koniec posypujemy bezę pokruszonymi ciasteczkami i jeśli macie ochotę, to dekorujemy kilkoma całymi ciasteczkami.

Pavlova pomarańczowo-korzenna gotowa!

Teoretycznie możecie podać ją od razu, ale ja wolę potrzymać bezę przez kilka godzin w lodówce, wtedy wierzch samej bezy lekko mięknie od kremu i bezę można dużo łatwiej pokroić na kawałki.

Mam nadzieję, że ten przepis na bezę się wam spodoba i chętnie z niego skorzystacie.

Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała taka świąteczna beza :)

Ps.

Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo słodkich przepisów na domowe wypieki. Książkę możecie kupić z moją dedykacją w moim sklepie :)

Polecane przepisy na bezę Pavlovą

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na Pavlovą o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: