Przepis na proste babeczki z żółtek

babeczki na żółtkach


Dzieci znowu namówiły mnie na upieczenie bezy i znowu zostałam z żółtkami, z którymi nie wiadomo co robić.

Latem jest z tym mniejszy problem, bo pewnie zrobiłabym z nich lody, ale zimą trochę z tym gorzej.

Poszperałam trochę i znalazłam przepis na takie proste babeczki na żółtkach.

Jak zrobić takie ciasto z żółtek?

Żółtka trzeba bardzo porządnie zmiksować z cukrem – aż będą prawie białe i gęste. Zupełnie jak na kogel mogel.

Dopiero wtedy dodajemy do nich przesianą mąkę i rozpuszczone masło.

Dzięki mocnemu napuszeniu żółtek babeczki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie.

Ja do swoich babeczek dodałam odrobinę waniliowego ekstraktu, ale możecie użyć swój ulubiony – świetnie będzie pasował cytrynowy czy migdałowy.

Jeśli macie więcej żółtek, to zróbcie ciasto z podwójnej porcji i zamiast babeczek upieczcie ciasto na żółtkach w formie keksowej (wtedy wydłużcie czas pieczenia), albo w formie prostokątnej.

Jeśli macie ochotę to do tych babeczek na żółtkach możecie też dołożyć drobne owoce.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne babeczki :D

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


babeczki z żółtek
szybkie babeczki waniliowe
proste waniliowe babeczki
ciasto z żółtek
babeczki z samych żółtek
puszyste babeczki na żółtkach

Proste babeczki na żółtkach przepis do druku

babeczki na żółtkach

Babeczki na żółtkach

Wypieki Beaty
Przepis na babeczki z żółtek bez białek – szybkie, proste i bardzo puszyste babeczki.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 12 sztuk
Kalorie 208 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia babeczek.

Składniki
  

  • 4 żółtka z jajek rozmiar L
  • 150 g cukru 3/4 szklanki
  • 200 g mąki 1 i 1/3 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • aromat użyłam waniliowy

Instrukcja
 

  • Żółtka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach aż zrobią się jasne i bardzo gęste.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do ubitych żółtek dodaj jogurt grecki (albo gęsty naturalny) i zmiksuj.
  • Wsyp połowę mąki i krótko zmiksuj.
  • Wlej masło i zmiksuj, a na koniec dodaj resztę mąki – krótko zmiksuj.
  • Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 208kcalWeglowodany: 24gBiałko: 4gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe puszyste babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Malinowa beza

Sprawdź ten przepis
malinowa beza

Lody katalońskie

Sprawdź ten przepis
lody katalońskie

Makaroniki żurawinowe

Sprawdź ten przepis