Babeczki oreo
Nie wiem tak do końca co te ciasteczka oreo mają w sobie, że tak zawojowały świat i kulinarną blogosferę.
Przyznać jednak musicie, że gdzie się nie spojrzy tam te ciasteczka wyskakują.
I ja także lubię je wykorzystywać w swoich przepisach :)
Przez baaaardzo długi czas najpopularniejszym przepisem z tymi ciasteczkami był sernik oreo bez pieczenia – prawdziwy fenomen :D
Potem pojawił się przepis na sernik pieczony, na miniserniczki halloweenowe, a ostatnio brownie z oreo (samoznikające).
Teraz upiekłam babeczki oreo – podstawa to wilgotne czekoladowe babeczki udekorowane kremem ze zmiksowanymi ciasteczkami.
Całość bardzo smaczna i w sumie dość delikatna.
Przepis jest na 14 babeczek – jedna taka babeczka z kremem i połówką ciasteczka w dekoracji to około 300 kalorii. Całkiem nieźle prawda? Można zgrzeszyć :D






Przepis do druku

Babeczki oreo
Składniki
babeczki czekoladowe:
- 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
- 40 g (pół szklanki) gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 200 g (1 szklanka cukru)
- 80 ml (1/3 szklanki) oleju
- 120 ml (pół szklanki) kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w minimalnej ilości wody - opcjonalnie
krem:
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 250 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki - użyłam 30%
- 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 4 ciasteczka oreo drobno zmiksowane (razem z kremem)
dodatkowo:
- 7 ciasteczek oreo
Instrukcja
babeczki:
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Olej zmieszaj z kefirem i kawą.
- Do masy jajecznej dodaj na zmianę mąkę i mokre składniki - zmiksuj.
- Przelej ciasto do 14 foremek na babeczki.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki ostudź.
krem:
- Zmiksuj razem mascarpone, kremówkę i cukier puder - aż masa będzie gęsta.
- Dodaj zmiksowane ciasteczka i dokładnie wymieszaj.
- Kremem udekoruj babeczki.
- Ciasteczka oreo ostrożnie przekrój na pół i delikatnie wetknij je w krem na babeczkach.
Składniki Odżywcze
Myślę, że moje papilotki były większe a znaczenie ma też jak pełną łyżeczkę proszku czy sody się daje, bo w kolejnym podejściu babeczki już kipiały ;)
Ale to wszystko to drobiazg, ponieważ babeczki są genialne <3 Boskie to za mało powiedziane <3 Będę je z przyjemnością powtarzać!
Bardzo się cieszę, że zasmakowały
Beato, właśnie robię te babeczki na Dzień Kobiet do szkoły. Rozumiem, że 14 malutkich babeczek wychodzi? Ja rozlałam do 6 papilotek do 2/3 wysokości i koniec. Miało być z dwóch porcji a będę musiała sporo zwiększyć ;)
Nie, mi wyszły takie normalne wielkościowo – piekę w takiej starej blaszce do babeczek z ikei.