Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pieczony sernik Oreo

Pieczony sernik Oreo

Jakiś czas temu podawałam przepis na sernik Oreo na zimno (bez pieczenia).

Serniczek ten tak nam zasmakował i cieszy się wśród Was tak dużą popularnością, że postanowiłam zrobić jego wersję pieczoną 🙂

Chciałam, aby sernik po upieczeniu miał piękną białą barwę – mocno kontrastującą z ciemnymi ciastkami – więc do masy serowej dałam same białka (żółtka nadałyby mu lekko żółtawą barwę) i piekłam go w niskiej temperaturze – tak aby był równiótki i nie zarumienił się zbytnio podczas pieczenia.

Taj pieczony sernik oreo wyszedł przepyszny – delikatny, leciutki, nie za słodki – po prostu idealny 🙂

Na pewno ten serniczek zasmakuje całej rodzinie, a nie tylko jej młodszej części.

Jeśli robiliście już sernik oreo na zimno, to koniecznie wypróbujcie również tą wersję 🙂

sernik oreo pieczony

 

sernik oreo pieczony

 

baked oreo cheesecake

 

pieczony sernik oreo

 

Pieczony sernik oreo
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 150 g ciastek Oreo lub podobnych
  • 30 g masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g cukru
  • 4 duże białka (z jajek o wielkości L)
  • budyń waniliowy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • kilka ciastek oreo grubo pokrojonych (około 8-10 sztuk)
dodatkowo:
  • 2-3 bardzo czubate łyżki masy kajmakowej
  • kilka ciastek oreo do dekoracji
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Ciastka zmiksuj w całości, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - dno wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i obsyp odrobiną kaszy manny lub mąki.
  4. Ciastkami wylep dno tortownicy.
  5. W dużej misie umieść wszystkie składniki sernika (oprócz ciastek) i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  6. Dodaj pokrojone ciastka i delikatnie wymieszaj.
  7. Przelej masę sernikową na spód z ciastek.
  8. Piecz 5 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  9. Po upieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
  10. Schłódź sernik przez przynajmniej 4-5 godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  11. Przed podaniem posmaruj wierzch ciasta masą kajmakową oraz posyp pokrojonymi ciasteczkami.
 

Przepis własny.

 

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Related Post

Reklama

  • mukq

    „1 kg twarogu sernikowego
    300 g cukru
    4 duże białka (z jajek o wielkości L)
    budyń waniliowy
    200 ml śmietany kremówki” -> czy te wszystkie składniki wrzucić do miski? Czy raczej w jakiejś ustalonej kolejności ?

    • Ja wszystko wrzucam jednocześnie do miski i wtedy krótko miksuję 🙂

  • Beata

    Witam!
    Sernik wygląda rewelacyjnie. Mam pytanie – czy mozna dodać cale jaja?

    • Dziękuję 🙂 Oczywiście możesz dać całe jajka. W moim przepisie użyłam tylko białek aby żółtka nie zmieniły koloru i sernik był bardziej biały. Należy jednak zachować konsystencję ciasta więc proponuję użyć 3 jajek 🙂

  • Karola

    Czy przepis na sernik nadaje się tylko do tortownicy czy można też piec na blasze? :))

    • Oczywiście, możesz go upiec również na blaszce. Tutaj możesz przeliczyć składniki wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek

  • Monika

    Witam

    Czy na spód mają iść całe ciasteczka wraz z nadzieniem? Czy nadzienie przełożyć do masy sernikowej?

    • Do tego przepisu nie musimy oddzielać nadzienia. Miksujemy wszystko razem 🙂

      • Monika

        Dziękuję za odpowiedź, to biorę się za pieczenie

        • Trzymam kciuki 🙂 Bede wdzieczna za zdjecia 😉

  • JOANNA

    sernik pyszny 🙂 jeszcze nie zdążył wystygnąć a już połowy nie ma
    ja zrobiłam bez wierzchu – czyli bez masy krówkowej i ciasteczek na
    P O L E C A M

    • Dziękuję 🙂

    • Justi

      Jaki twaróg najlepszy? Moze byc gotowy z wiaderka?

      • tak, tylko ważne aby był sprawdzony i nie za bardzo wodnisty. Ja używam Piątnice lub Pilosa z Lidla

  • Justi

    Dzis zrobiłam sernik oreo. Przepyszny. Polecam!!!! I naprawdę łatwe . Ja tez nie dałam polewy na wierzch – nie zdążyłam

  • Anna

    Wspaniały przepis :), właśnie wczoraj go wypróbowałam i połowy już nie ma 🙂 Pyszny POLECAM !!!

    • Dziękuję bardzo 🙂 serniczek wygląda baaardzo apetycznie 🙂

  • wielkie dzięki za przepis!
    rzeczywiście po dodaniu całych jaj wychodzi żółtawy, następnym razem spróbuję z samymi białkami.
    zmodyfikowałam to lekko: do spodu zmiksowałam same ciastka z masłem (bez środka, ten poszedł do sernika).
    i nie wyobrażam sobie dania na górę jeszcze masy kajmakowej 😀 jak można aż tak slodkie zjeść? 🙂

    • Dziękuję i bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało 🙂 Zdjęcie super!

  • Kasia

    Witam,Mam pytanie,bo chciałabym zrobić ten py z ny sernik na Święta: budyn waniliowy ile ma mieć gram (w sklepach są tak różne opakowania…)
    Pozdrawiam

    • Zawsze używam standardowych wielkości budyniu – taki do rozrobienia na pół litra mleka – o ile mnie pamięć nie myli, to opakowanie ma chyba jakieś 30 g.

  • Kasia

    Oczywiście gwiazdek za przepis miało być pięć, komputer mi szwankuje☺

  • A śmietankę wcześniej Pani ubija?

    • Nie, nie ubijam wcześniej śmietany 🙂 Pozdrawia, Beata

  • Dziękuję za odpowiedź, a serniczek pyszny, mojemu 5 latkowi baaardzo smakował 🙂 Pozdrawiam

    • Super 🙂 najbardziej cieszy jak ciasta smakują dzieciom, bo są wybredne 🙂

  • Ewelina Kaszkowiak

    Czyli na spod całe ciastka a do masy cos z ciastek tez dać? Np ten środek?

    • Do sernika idzie tylko to co podane w składnikach, z ciasteczek nie wydłubujemy tym razem kremu 🙂

  • Ewelina Kaszkowiak
  • Agata
    • Ale cudnie wygląda, aż ślinka cieknie 🙂

  • Pingback: Sernik Oreo bez pieczenia - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Maja Bukowska

    A czy można ten sernik zrobić na serku ricotta? Albo ew. w jakimś połączeniu z twarogiem sernikowym?

    • Na samym serku ricotta jeszcze nie piekłam sernika – myślę, że lepiej zmieszać go z twarogiem sernikowy, bo ma bardzo lekką konsystencję i sernik może być luźny i niedopieczony. Jeśli zdecydujesz się na samą ricottę to nie dawaj już śmietany kremówki, aby dodatkowo nie rozrzedzić za bardzo masy.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux