Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Pieczony sernik Oreo

By |2018-10-10T14:21:01+00:002014 Marzec 3rd|Boże Narodzenie, Serniki i ciasta z serem, Wielkanoc|

Pieczony sernik Oreo

Jakiś czas temu podawałam przepis na sernik Oreo na zimno (bez pieczenia).

Serniczek ten tak nam zasmakował i cieszy się wśród Was tak dużą popularnością, że postanowiłam zrobić jego wersję pieczoną 🙂

Chciałam, aby sernik po upieczeniu miał piękną białą barwę – mocno kontrastującą z ciemnymi ciastkami – więc do masy serowej dałam same białka (żółtka nadałyby mu lekko żółtawą barwę) i piekłam go w niskiej temperaturze – tak aby był równiótki i nie zarumienił się zbytnio podczas pieczenia.

Ten pieczony sernik oreo wyszedł przepyszny – delikatny, leciutki, nie za słodki – po prostu idealny 🙂

Na pewno ten serniczek zasmakuje całej rodzinie, a nie tylko jej młodszej części.

Jeśli robiliście już sernik oreo na zimno, to koniecznie wypróbujcie również tą wersję 🙂

 

sernik oreo pieczony

 

sernik oreo pieczony

 

baked oreo cheesecake

 

pieczony sernik oreo

Przepis do druku

Pieczony sernik oreo
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
spód:
  • 150 g ciastek Oreo lub podobnych
  • 30 g masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g cukru
  • 4 duże białka (z jajek o wielkości L)
  • budyń waniliowy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • kilka ciastek oreo grubo pokrojonych (około 8-10 sztuk)
dodatkowo:
  • 2-3 bardzo czubate łyżki masy kajmakowej
  • kilka ciastek oreo do dekoracji
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Ciastka zmiksuj w całości, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - dno wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i obsyp odrobiną kaszy manny lub mąki.
  4. Ciastkami wylep dno tortownicy.
  5. W dużej misie umieść wszystkie składniki sernika (oprócz ciastek) i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  6. Dodaj pokrojone ciastka i delikatnie wymieszaj.
  7. Przelej masę sernikową na spód z ciastek.
  8. Piecz 5 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  9. Po upieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
  10. Schłódź sernik przez przynajmniej 4-5 godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  11. Przed podaniem posmaruj wierzch ciasta masą kajmakową oraz posyp pokrojonymi ciasteczkami.

 

Przepis własny.

 

 

Reklama

48 komentarzy

  1. Magda 2018/11/30 at 11:49 - Reply

    Czy budyń z cukrem czy bez?

  2. Anna 2018/03/30 at 21:12 - Reply

    A o zrobić żeby następny raz nie popękał?

    • wypiekibeaty 2018/03/30 at 21:17 - Reply

      W jakiej temperaturze piekłaś? Lepiej piec dłużej – tak 1,5 godziny w 150 stopniach – bez termoobiegu. Po upieczeniu zawsze zostawiam sernik w środku – bez otwierania drzwiczek – aż sernik ostygnie. Takie powolne studzenie zapobiega pękaniu sernika.

  3. Anna 2018/03/30 at 19:51 - Reply

    Witam sernik upiekł się bardzo ładnie ale po wystudzeniu bardzo popękał jakaś rada na to?

    • wypiekibeaty 2018/03/30 at 20:18 - Reply

      Teraz to już tylko można to zakryć możesz ubić kremówkę i posmarować wierzch.

  4. Beata Blok 2018/03/30 at 14:32 - Reply

    kurcze raz juz robiłam był pyszny. teraz siedzi w piekarniku i cholera nie dodałam śmietany!!!!! 🙁 będzie hm kiszka? 🙁

    • wypiekibeaty 2018/03/30 at 15:13 - Reply

      Nie będzie 🙂 będzie najwyżej bardziej zwarty 🙂

  5. Medion123 2018/02/21 at 13:48 - Reply

    Żeby sernik był biały, polecam zamienić śmietanę kremówkę na mleko kokosowe. Wtedy nawet dodatek żółtek nie zmieni koloru ciasta, będzie śnieżno białe 🙂

  6. Monika 2018/01/18 at 14:03 - Reply

    Śmietana 30% czy 36%?

  7. Maja Bukowska 2017/05/14 at 16:33 - Reply

    A czy można ten sernik zrobić na serku ricotta? Albo ew. w jakimś połączeniu z twarogiem sernikowym?

    • wypiekibeaty 2017/05/14 at 18:08 - Reply

      Na samym serku ricotta jeszcze nie piekłam sernika – myślę, że lepiej zmieszać go z twarogiem sernikowy, bo ma bardzo lekką konsystencję i sernik może być luźny i niedopieczony. Jeśli zdecydujesz się na samą ricottę to nie dawaj już śmietany kremówki, aby dodatkowo nie rozrzedzić za bardzo masy.

  8. […] Przetestujcie również przepis na pieczony sernik oreo […]

    • wypiekibeaty 2017/02/04 at 21:55 - Reply

      Ale cudnie wygląda, aż ślinka cieknie 🙂

  9. Ewelina Kaszkowiak 2016/11/03 at 19:49 - Reply

    Czyli na spod całe ciastka a do masy cos z ciastek tez dać? Np ten środek?

    • wypiekibeaty 2016/11/03 at 20:24 - Reply

      Do sernika idzie tylko to co podane w składnikach, z ciasteczek nie wydłubujemy tym razem kremu 🙂

  10. magda 2016/04/06 at 11:14 - Reply

    Dziękuję za odpowiedź, a serniczek pyszny, mojemu 5 latkowi baaardzo smakował 🙂 Pozdrawiam

    • wypiekibeaty 2016/04/06 at 12:29 - Reply

      Super 🙂 najbardziej cieszy jak ciasta smakują dzieciom, bo są wybredne 🙂

  11. Magda 2016/04/04 at 08:02 - Reply

    A śmietankę wcześniej Pani ubija?

    • wypiekibeaty 2016/04/04 at 14:04 - Reply

      Nie, nie ubijam wcześniej śmietany 🙂 Pozdrawia, Beata

  12. Kasia 2016/03/25 at 07:17 - Reply

    Oczywiście gwiazdek za przepis miało być pięć, komputer mi szwankuje☺

  13. Kasia 2016/03/25 at 07:15 - Reply

    Witam,Mam pytanie,bo chciałabym zrobić ten py z ny sernik na Święta: budyn waniliowy ile ma mieć gram (w sklepach są tak różne opakowania…)
    Pozdrawiam

    • wypiekibeaty 2016/03/25 at 10:16 - Reply

      Zawsze używam standardowych wielkości budyniu – taki do rozrobienia na pół litra mleka – o ile mnie pamięć nie myli, to opakowanie ma chyba jakieś 30 g.

  14. evay 2016/03/19 at 23:24 - Reply

    wielkie dzięki za przepis!
    rzeczywiście po dodaniu całych jaj wychodzi żółtawy, następnym razem spróbuję z samymi białkami.
    zmodyfikowałam to lekko: do spodu zmiksowałam same ciastka z masłem (bez środka, ten poszedł do sernika).
    i nie wyobrażam sobie dania na górę jeszcze masy kajmakowej 😀 jak można aż tak slodkie zjeść? 🙂

    • wypiekibeaty 2016/03/20 at 10:13 - Reply

      Dziękuję i bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało 🙂 Zdjęcie super!

  15. Anna 2015/11/26 at 08:40 - Reply

    Wspaniały przepis :), właśnie wczoraj go wypróbowałam i połowy już nie ma 🙂 Pyszny POLECAM !!!

    • wypiekibeaty 2015/11/26 at 18:52 - Reply

      Dziękuję bardzo 🙂 serniczek wygląda baaardzo apetycznie 🙂

  16. Justi 2015/11/19 at 20:21 - Reply

    Dzis zrobiłam sernik oreo. Przepyszny. Polecam!!!! I naprawdę łatwe . Ja tez nie dałam polewy na wierzch – nie zdążyłam

  17. JOANNA 2015/11/01 at 16:03 - Reply

    sernik pyszny 🙂 jeszcze nie zdążył wystygnąć a już połowy nie ma
    ja zrobiłam bez wierzchu – czyli bez masy krówkowej i ciasteczek na
    P O L E C A M

    • wypiekibeaty 2015/11/01 at 17:06 - Reply

      Dziękuję 🙂

    • Justi 2015/11/18 at 21:52 - Reply

      Jaki twaróg najlepszy? Moze byc gotowy z wiaderka?

      • wypiekibeaty 2015/11/19 at 06:18 - Reply

        tak, tylko ważne aby był sprawdzony i nie za bardzo wodnisty. Ja używam Piątnice lub Pilosa z Lidla

  18. Monika 2015/10/13 at 10:05 - Reply

    Witam

    Czy na spód mają iść całe ciasteczka wraz z nadzieniem? Czy nadzienie przełożyć do masy sernikowej?

    • wypiekibeaty 2015/10/13 at 11:19 - Reply

      Do tego przepisu nie musimy oddzielać nadzienia. Miksujemy wszystko razem 🙂

      • Monika 2015/10/13 at 11:46 - Reply

        Dziękuję za odpowiedź, to biorę się za pieczenie

        • wypiekibeaty 2015/10/14 at 08:27 - Reply

          Trzymam kciuki 🙂 Bede wdzieczna za zdjecia 😉

  19. Karola 2015/10/07 at 15:19 - Reply

    Czy przepis na sernik nadaje się tylko do tortownicy czy można też piec na blasze? :))

    • wypiekibeaty 2015/10/07 at 15:47 - Reply

      Oczywiście, możesz go upiec również na blaszce. Tutaj możesz przeliczyć składniki wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek

  20. Beata 2015/04/02 at 17:07 - Reply

    Witam!
    Sernik wygląda rewelacyjnie. Mam pytanie – czy mozna dodać cale jaja?

    • wypiekibeaty 2015/04/02 at 18:30 - Reply

      Dziękuję 🙂 Oczywiście możesz dać całe jajka. W moim przepisie użyłam tylko białek aby żółtka nie zmieniły koloru i sernik był bardziej biały. Należy jednak zachować konsystencję ciasta więc proponuję użyć 3 jajek 🙂

  21. mukq 2015/03/31 at 10:59 - Reply

    „1 kg twarogu sernikowego
    300 g cukru
    4 duże białka (z jajek o wielkości L)
    budyń waniliowy
    200 ml śmietany kremówki” -> czy te wszystkie składniki wrzucić do miski? Czy raczej w jakiejś ustalonej kolejności ?

    • wypiekibeaty 2015/03/31 at 11:01 - Reply

      Ja wszystko wrzucam jednocześnie do miski i wtedy krótko miksuję 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: