Przepis na pieczony sernik oreo

 

Jakiś czas temu podawałam przepis na sernik Oreo na zimno (bez pieczenia).

Serniczek ten tak nam zasmakował i cieszy się wśród Was tak dużą popularnością, że postanowiłam zrobić jego wersję pieczoną :)

Jak zrobić taki sernik oreo?

 

Chciałam, aby sernik po upieczeniu miał piękną białą barwę – mocno kontrastującą z ciemnymi ciastkami.

Dodałam więc do masy serowej dałam same białka (żółtka nadałyby mu lekko żółtawą barwę).

Piekłam go w niskiej temperaturze – tak aby był płaski i nie zarumienił się zbytnio podczas pieczenia.

Ten sernik wyszedł przepyszny – delikatny, leciutki, nie za słodki – po prostu idealny :)

Na pewno ten serniczek zasmakuje całej rodzinie, a nie tylko jej młodszej części.

Jeśli robiliście już sernik z ciastkami oreo na zimno, to koniecznie wypróbujcie również tą wersję :)

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na serniki z mojego bloga.

 

sernik oreo pieczony

 

sernik oreo pieczony

 

baked oreo cheesecake

 

pieczony sernik oreo

Przepis na pieczony sernik oreo do druku

Pieczony sernik oreo

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
spód:
  • 150 g ciastek Oreo lub podobnych
  • 30 g masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g cukru
  • 4 duże białka (z jajek o wielkości L)
  • budyń waniliowy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • kilka ciastek oreo grubo pokrojonych (około 8-10 sztuk)
dodatkowo:
  • 2-3 bardzo czubate łyżki masy kajmakowej
  • kilka ciastek oreo do dekoracji
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Ciastka zmiksuj w całości, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - dno wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i obsyp odrobiną kaszy manny lub mąki.
  4. Ciastkami wylep dno tortownicy.
  5. W dużej misie umieść wszystkie składniki sernika (oprócz ciastek) i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  6. Dodaj pokrojone ciastka i delikatnie wymieszaj.
  7. Przelej masę sernikową na spód z ciastek.
  8. Piecz 5 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  9. Po upieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
  10. Schłódź sernik przez przynajmniej 4-5 godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  11. Przed podaniem posmaruj wierzch ciasta masą kajmakową oraz posyp pokrojonymi ciasteczkami.

 

Przepis własny.