Przepis na pieczony sernik oreo

pieczony sernik oreo


Jakiś czas temu podawałam przepis na sernik Oreo na zimno (bez pieczenia).

Serniczek ten tak nam zasmakował i cieszy się wśród Was tak dużą popularnością, że postanowiłam zrobić jego wersję pieczoną :)

Jak zrobić taki sernik oreo?

Chciałam, aby sernik po upieczeniu miał piękną białą barwę – mocno kontrastującą z ciemnymi ciastkami.

Dodałam więc do masy serowej dałam same białka (żółtka nadałyby mu lekko żółtawą barwę).

Piekłam go w niskiej temperaturze – tak aby był płaski i nie zarumienił się zbytnio podczas pieczenia.

Ten sernik wyszedł przepyszny – delikatny, leciutki, nie za słodki – po prostu idealny :)

Na pewno ten serniczek zasmakuje całej rodzinie, a nie tylko jej młodszej części.

Jeśli robiliście już sernik z ciastkami oreo na zimno, to koniecznie wypróbujcie również tą wersję :)

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na serniki z mojego bloga.


sernik oreo pieczony

sernik oreo pieczony

baked oreo cheesecake

pieczony sernik oreo

Przepis na pieczony sernik oreo do druku

pieczony sernik oreo

Pieczony sernik oreo

Wypieki Beaty
Przepyszny sernik pieczony z ciasteczkami oreo.
4.08 z 65 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 35 minut
Czas całkowity 2 godz 5 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.

Składniki
  

spód:

  • 150 g ciastek Oreo lub podobnych
  • 30 g masła

sernik:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Ciastka zmiksuj w całości, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  • Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - dno wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i obsyp odrobiną kaszy manny lub mąki.
  • Ciastkami wylep dno tortownicy.
  • W dużej misie umieść wszystkie składniki sernika (oprócz ciastek) i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  • Dodaj pokrojone ciastka i delikatnie wymieszaj.
  • Przelej masę sernikową na spód z ciastek.
  • Piecz 5 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
  • Schłódź sernik przez przynajmniej 4-5 godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  • Przed podaniem posmaruj wierzch ciasta masą kajmakową oraz posyp pokrojonymi ciasteczkami.
Słowa kluczowe białka, kajmak, kremówka, oreo, ser biały, śmietanka, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.