Przepis na pieczony sernik oreo
Jakiś czas temu podawałam przepis na sernik Oreo na zimno (bez pieczenia).
Serniczek ten tak nam zasmakował i cieszy się wśród Was tak dużą popularnością, że postanowiłam zrobić jego wersję pieczoną :)
Jak zrobić taki sernik oreo?
Chciałam, aby sernik po upieczeniu miał piękną białą barwę – mocno kontrastującą z ciemnymi ciastkami.
Dodałam więc do masy serowej dałam same białka (żółtka nadałyby mu lekko żółtawą barwę).
Piekłam go w niskiej temperaturze – tak aby był płaski i nie zarumienił się zbytnio podczas pieczenia.
Ten sernik wyszedł przepyszny – delikatny, leciutki, nie za słodki – po prostu idealny :)
Na pewno ten serniczek zasmakuje całej rodzinie, a nie tylko jej młodszej części.
Jeśli robiliście już sernik z ciastkami oreo na zimno, to koniecznie wypróbujcie również tą wersję :)
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na serniki z mojego bloga.
Przepis na pieczony sernik oreo do druku
Pieczony sernik oreo
- 150 g ciastek Oreo lub podobnych
- 30 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego
- 300 g cukru
- 4 duże białka (z jajek o wielkości L)
- budyń waniliowy
- 200 ml śmietany kremówki
- kilka ciastek oreo grubo pokrojonych (około 8-10 sztuk)
- 2-3 bardzo czubate łyżki masy kajmakowej
- kilka ciastek oreo do dekoracji
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ciastka zmiksuj w całości, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - dno wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i obsyp odrobiną kaszy manny lub mąki.
- Ciastkami wylep dno tortownicy.
- W dużej misie umieść wszystkie składniki sernika (oprócz ciastek) i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
- Dodaj pokrojone ciastka i delikatnie wymieszaj.
- Przelej masę sernikową na spód z ciastek.
- Piecz 5 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
- Schłódź sernik przez przynajmniej 4-5 godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).
- Przed podaniem posmaruj wierzch ciasta masą kajmakową oraz posyp pokrojonymi ciasteczkami.
Przepis własny.
Witam Pani Beato. Mam ser twarogowy w wiaderku z presidenta czy wyjdzie ten sernik? Wiem ,że używa pani z piątnicy ale nie mam jak jechać po niego :) (drugi koniec miasta )Drugie pytanie : Jeśli piekę na tortownicy 27cm to sera też mam dać więcej ? Dziękuję . Pozdrawiam :)
Też wyjdzie. Możesz zrobić z 1kg, ale wtedy sernik będzie niższy
Moj sernik po czasie pieczenia z przepisu jest calkowicie plynny. Czy tak powinno byc? Czy po wystudzeniu będzie miał odpowiednią konsystencję?
Po półtorej godziny pieczenia nie powinien być płynny. Może twaróg, który użyłaś był z tych „luźnych”, albo to wina piekarnika. Najlepiej podpiec go dłużej.
Czy na blaszkę prostokątną wystarczy podwoić proporcje?
Na stronie – w zakładce u góry jest przelicznik foremek, wpisz tam rozmiar swojej foremki i będziesz wtedy wiedzieć, jaką musisz przyjąć proporcję :)
Przeliczarka
Czy budyń z cukrem czy bez?
Budyń bez cukru :)
A o zrobić żeby następny raz nie popękał?
W jakiej temperaturze piekłaś? Lepiej piec dłużej – tak 1,5 godziny w 150 stopniach – bez termoobiegu. Po upieczeniu zawsze zostawiam sernik w środku – bez otwierania drzwiczek – aż sernik ostygnie. Takie powolne studzenie zapobiega pękaniu sernika.
Witam sernik upiekł się bardzo ładnie ale po wystudzeniu bardzo popękał jakaś rada na to?
Teraz to już tylko można to zakryć możesz ubić kremówkę i posmarować wierzch.
kurcze raz juz robiłam był pyszny. teraz siedzi w piekarniku i cholera nie dodałam śmietany!!!!! :( będzie hm kiszka? :(
Nie będzie :) będzie najwyżej bardziej zwarty :)
Żeby sernik był biały, polecam zamienić śmietanę kremówkę na mleko kokosowe. Wtedy nawet dodatek żółtek nie zmieni koloru ciasta, będzie śnieżno białe :-)
:)
Śmietana 30% czy 36%?
Ja najczęściej używam 30%
A czy można ten sernik zrobić na serku ricotta? Albo ew. w jakimś połączeniu z twarogiem sernikowym?
Na samym serku ricotta jeszcze nie piekłam sernika – myślę, że lepiej zmieszać go z twarogiem sernikowy, bo ma bardzo lekką konsystencję i sernik może być luźny i niedopieczony. Jeśli zdecydujesz się na samą ricottę to nie dawaj już śmietany kremówki, aby dodatkowo nie rozrzedzić za bardzo masy.
[…] Przetestujcie również przepis na pieczony sernik oreo […]
Jest i moj! Wyszedl pyszny :) https://uploads.disquscdn.com/images/f29ea0e4cd65851be5b13dfe7c0fa73d3ca695555c02d895c3ee1699f1db9831.jpg
Ale cudnie wygląda, aż ślinka cieknie :)
https://uploads.disquscdn.com/images/29646917d8f879c354b384d35534de63c98b11697b524e2836a4059cfd6c4390.jpg
Mega!
Boski :D
Czyli na spod całe ciastka a do masy cos z ciastek tez dać? Np ten środek?
Do sernika idzie tylko to co podane w składnikach, z ciasteczek nie wydłubujemy tym razem kremu :)
Dziękuję za odpowiedź, a serniczek pyszny, mojemu 5 latkowi baaardzo smakował :) Pozdrawiam
Super :) najbardziej cieszy jak ciasta smakują dzieciom, bo są wybredne :)
A śmietankę wcześniej Pani ubija?
Nie, nie ubijam wcześniej śmietany :) Pozdrawia, Beata
Oczywiście gwiazdek za przepis miało być pięć, komputer mi szwankuje☺
Witam,Mam pytanie,bo chciałabym zrobić ten py z ny sernik na Święta: budyn waniliowy ile ma mieć gram (w sklepach są tak różne opakowania…)
Pozdrawiam
Zawsze używam standardowych wielkości budyniu – taki do rozrobienia na pół litra mleka – o ile mnie pamięć nie myli, to opakowanie ma chyba jakieś 30 g.
wielkie dzięki za przepis!
rzeczywiście po dodaniu całych jaj wychodzi żółtawy, następnym razem spróbuję z samymi białkami.
zmodyfikowałam to lekko: do spodu zmiksowałam same ciastka z masłem (bez środka, ten poszedł do sernika).
i nie wyobrażam sobie dania na górę jeszcze masy kajmakowej :D jak można aż tak slodkie zjeść? :-)
Dziękuję i bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało :) Zdjęcie super!
Wspaniały przepis :), właśnie wczoraj go wypróbowałam i połowy już nie ma :) Pyszny POLECAM !!!
Dziękuję bardzo :) serniczek wygląda baaardzo apetycznie :)
Dzis zrobiłam sernik oreo. Przepyszny. Polecam!!!! I naprawdę łatwe . Ja tez nie dałam polewy na wierzch – nie zdążyłam
bardzo się cieszę, że smakowało :)
sernik pyszny :-) jeszcze nie zdążył wystygnąć a już połowy nie ma
ja zrobiłam bez wierzchu – czyli bez masy krówkowej i ciasteczek na
P O L E C A M
Dziękuję :)
Jaki twaróg najlepszy? Moze byc gotowy z wiaderka?
tak, tylko ważne aby był sprawdzony i nie za bardzo wodnisty. Ja używam Piątnice lub Pilosa z Lidla
Witam
Czy na spód mają iść całe ciasteczka wraz z nadzieniem? Czy nadzienie przełożyć do masy sernikowej?
Do tego przepisu nie musimy oddzielać nadzienia. Miksujemy wszystko razem :)
Dziękuję za odpowiedź, to biorę się za pieczenie
Trzymam kciuki :) Bede wdzieczna za zdjecia ;)
Czy przepis na sernik nadaje się tylko do tortownicy czy można też piec na blasze? :))
Oczywiście, możesz go upiec również na blaszce. Tutaj możesz przeliczyć składniki wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek
Witam!
Sernik wygląda rewelacyjnie. Mam pytanie – czy mozna dodać cale jaja?
Dziękuję :) Oczywiście możesz dać całe jajka. W moim przepisie użyłam tylko białek aby żółtka nie zmieniły koloru i sernik był bardziej biały. Należy jednak zachować konsystencję ciasta więc proponuję użyć 3 jajek :)
„1 kg twarogu sernikowego
300 g cukru
4 duże białka (z jajek o wielkości L)
budyń waniliowy
200 ml śmietany kremówki” -> czy te wszystkie składniki wrzucić do miski? Czy raczej w jakiejś ustalonej kolejności ?
Ja wszystko wrzucam jednocześnie do miski i wtedy krótko miksuję :)