Sernik gotowany – przepyszny :)

 

sernik gotowany

Próbowałam już kilka lat temu (jakoś tak na początku mojej przygody z blogiem) zrobić sernik gotowany.

To była katastrofa – nie wiem, czy z winy sera, czy z mojej (usilnie starałam się go zagotować – tak aby było widać bąbelki i baaardzo długo go gotowałam).

W efekcie końcowym otrzymałam jakąś lekko przezroczystą breję,która skończyła w śmietniku.

Zacięłam się, stwierdziłam, że sernik gotowany to oszustwo i przestałam się tym tematem interesować.

Jak mówią – „tylko krowa nie zmienia poglądów” – tak do mnie powrócił temat sernika gotowanego.

Wszystko przez mój piekarnik, który się znarowił i przy każdej próbie przekręcenia pokrętełka na „ON” wywalał kroki w domu :(

Piekarnik, piekarnikiem, a ciacho na weekend musi być – i tak postanowiłam dać drugą szansę temu sernikowi.

Muszę przyznać, że nastąpiła pełna rehabilitacja :)

Sernik wyszedł pyszny, wręcz rewelacyjny – rozszedł się migusiem (i wiem, że nawet współpracownikom mężowym smakował).

Przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjny, a zupełnie nie ustępuje mu smakiem :)

Kupujcie więc dobry ser (albo półtłusty, który sami w domu mielicie dwukrotnie, lub trzykrotnie – dla wytrwałych, albo Piątnicę – ja robiłam na nim i ręczę za efekt), wielką paczkę herbatników i czekoladę – będziecie mieć wielką blachę serniczka na weekend (pamiętajcie o nocnym schładzaniu, więc proponuję przygotować go już w piątek wieczorem).

Zajrzyjcie również na inne przepisy z sernikami – na prawdę jest w czym wybierać :D

sernik gotowany

sernik gotowany

sernik gotowany 6

sernik gotowany 8

Przepis do druku

 

nobake cheesecake

Sernik gotowany

Wypieki Beaty
Przepis na formę około 19/30 cm.
4.23 z 18 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 273 kcal

Składniki
  

sernik:

  • 1 kg mielonego sera (polecam Piątnicę, albo twaróg półtłusty do samodzielnego mielenia - trzeba dwu- lub trzykrotnie go zmielić)
  • 4 duże jajka (użyłam L)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu waniliowego
  • 2 budynie waniliowe (takie na pół litra mleka - bez cukru)
  • 200 ml mleka
  • około 400 g herbatników

polewa:

dodatkowo do wyboru:

Instrukcja
 

sernik:

  • W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier waniliowy lub esencję waniliową, zamieszaj.
  • Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
  • Aby masa miała ładną konsystencję proponuję krótko zmiksować ją mikserem lub blenderem, tylko do połączenia składników.
  • Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika - energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
  • Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Dno wyłóż warstwą herbatników, wylej na nie połowę gorącej masy.
  • Ułóż kolejną warstwę herbatników i wylej resztę sernika.
  • Ułóż na wierzchu herbatniki.

polewa czekoladowa:

  • Podgrzej kremówkę razem z masłem.
  • Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj, aby się rozpuściła.
  • Wylej polewę na wierzch herbatników i udekoruj wg uznania.
  • Ciasto schłódź w lodówce przez noc - możesz też skorzystać z chłodnej pogody i wystawić sernik na balkon :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 273kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6.5gTłuszcz: 16.9gBłonnik: 0.2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj i bardzo dziękuję za niego :)