Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

Sernik gotowany

sernik gotowany

Próbowałam już kilka lat temu (jakoś tak na początku moje przygody z blogiem) zrobić sernik gotowany.

To była katastrofa – nie wiem, czy z winy sera, czy z mojej (usilnie starałam się go zagotować – tak aby było widać bąbelki i baaardzo długo go gotowałam). W efekcie końcowym otrzymałam jakąś lekko przezroczystą breję,która skończyła w śmietniku.

Zacięłam się, stwierdziłam, że sernik gotowany to oszustwo i przestałam się tym tematem interesować.

Jak mówią – „tylko krowa nie zmienia poglądów” – tak do mnie powrócił temat sernika gotowanego.

Wszystko przez mój piekarnik, który się znarowił i przy każdej próbie przekręcenia pokrętełka na „ON” wywalał kroki w domu 🙁

Piekarnik, piekarnikiem, a ciacho na weekend musi być – i tak postanowiłam dać drugą szansę temu sernikowi.

Muszę przyznać, że nastąpiła pełna rehabilitacja 🙂

Sernik wyszedł pyszny, wręcz rewelacyjny – rozszedł się migusiem (i wiem, że nawet współpracownikom mężowym smakował).

Przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjny, a zupełnie nie ustępuje mu smakiem 🙂

Kupujcie więc dobry ser (albo półtłusty, który sami w domu mielicie dwukrotnie, lub trzykrotnie – dla wytrwałych, albo Piątnicę – ja robiłam na nim i ręczę za efekt), wielką paczkę herbatników i czekoladę – będziecie mieć wielką blachę serniczka na weekend (pamiętajcie o nocnym schładzaniu, więc proponuję przygotować go już w piątek wieczorem).

Zajrzyjcie również na inne przepisy z sernikami – na prawdę jest w czym wybierać 😀

sernik gotowany

sernik gotowany

sernik gotowany 6

sernik gotowany 8

Sernik gotowany
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę około 19/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
sernik:
  • 1 kg mielonego sera (polecam Piątnicę, albo twaróg półtłusty do samodzielnego mielenia - trzeba dwu- lub trzykrotnie go zmielić)
  • 4 duże jajka (użyłam L)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu waniliowego
  • 2 budynie waniliowe (takie na pół litra mleka - bez cukru)
  • 200 ml mleka
  • około 400 g herbatników
polewa:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 czubata łyżka masła
dodatkowo do wyboru:
  • wiórki czekolady
  • zmiksowane ciasteczka
  • wiórki kokosowe
  • siekane orzechy itp.
Wykonanie
sernik:
  1. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier waniliowy lub esencję waniliową, zamieszaj.
  2. Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
  3. Aby masa miała ładną konsystencję proponuję krótko zmiksować ją mikserem lub blenderem, tylko do połączenia składników.
  4. Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika - energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
  5. Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  6. Dno wyłóż warstwą herbatników, wylej na nie połowę gorącej masy.
  7. Ułóż kolejną warstwę herbatników i wylej resztę sernika.
  8. Ułóż na wierzchu herbatniki.
polewa czekoladowa:
  1. Podgrzej kremówkę razem z masłem.
  2. Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę - wymieszaj, aby się rozpuściła.
  3. Wylej polewę na wierzch herbatników i udekoruj wg uznania.
  4. Ciasto schłódź w lodówce przez noc - możesz też skorzystać z chłodnej pogody i wystawić sernik na balkon 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 273 Tłuszcze: 16,9 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 0,2 g Białka: 6,5 g
Przepis znalazłam tutaj i bardzo dziękuję za niego 🙂

Related Post

Reklama

22 komentarze

  1. rategazelle 2015/11/20 at 06:52 - Reply

    wygląda pysznie 🙂

  2. Magda 2015/11/20 at 19:20 - Reply

    A ja już od dawna przymierzam się do tego, by zrobić sernik gotowany i jakoś wciąż to odkładam, a jeszcze nigdy nie robiłam:))

  3. Ola 2015/11/24 at 18:36 - Reply

    Hej Beata,

    Pamietam to ciasto z dziecinstwa. Koniecznie sprobuje.

    Czy mozna ten sernik mrozic?

    Pozdrowienia

  4. Monika 2015/11/25 at 13:12 - Reply

    Witam,

    Mam pytanie co do punktu 4. Te budynie to w jakiej ilości mleka rozpuścić? Pozdrawiam 🙂

    • wypiekibeaty 2015/11/25 at 13:30 - Reply

      Tak jak podałam w przepisie – w 200 ml.

  5. Kasia 2015/11/28 at 15:30 - Reply

    Robię kolejny raz serniczek z tego przepisu i wychodzi pyszny!!!! Zachwyciłam męża i teścia . Piątnica sprawdziła się doskonale. Do polewy dodałam dosłownie pół łyżeczki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie a następnie w odrobinie gorącej ( miałam obawy że polewa nie zastygnie ). Robię tylko z gorzkiej czekolady.

    • wypiekibeaty 2015/11/30 at 08:51 - Reply

      Cieszę się, że serniczek zasmakował rodzinie 🙂 Pozdrawiam, Beata

  6. Patrycja 2016/02/09 at 09:39 - Reply

    Sernik gotowany wg przepisu Beaty, gorąco polecam

  7. justyna 2016/03/25 at 08:09 - Reply

    pani beatko sernik wyglada pszepysznie 🙂 robilam go z identycznego pszepisu dwa tygodnie temu i mi nie wyszedl byl rzadki. nie poddaje sie dzisiaj robie go ponownie z uzyciem pani rad, mam nadzieje ze tym razem wyjdzie

  8. Kretyn 2016/03/26 at 23:07 - Reply

    przepis jest niepełny. miedzy punktem 3 i 4 jest przepaść. mieszam wszystkie składniki w tym zimny ser i inne drobne rzeczy. i Tylko masło jest rozpuszczone. I nagle do gorącej tej masy dodaję budyń. Czary? Zrobiło się nagle gorące? Proszę się przyłożyć do szczegółów. początkowe gospodynie też by chciały zrobić sernik.

    • wypiekibeaty 2016/03/27 at 00:24 - Reply

      Ominąłeś/ominęłaś punkt drugi – Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej. Dodajesz składniki do rozpuszczonego masła które jest cały czas na ogniu/płycie

  9. Beata 2016/04/03 at 17:38 - Reply

    Super ciasto!!! Godne polecenia!!!pozdrawiam

  10. […] Sernik gotowany […]

  11. Julia Nowakowska 2017/04/18 at 14:24 - Reply

    Mąż zażyczył sobie sernik gotowany – więc ugotowaliśmy 🙂 Wyszedł pyszny, smakował wszystkim gościom. Lżejszy i delikatniejszy od pieczonego 🙂 Pycha! Zrobiłam już bez polewy, na górę starłam czekoladę mleczną i wyszło fajnie.

  12. Diablica 16 2017/12/28 at 11:38 - Reply

    Witam ten przepis jest Meg Mega Super Polecam wszystkim robilam pierwszy raz w zyciu sernik z tego przepisu i wgl jakiegokolwiek i wyszedl super goscie na moje urodziny byli zachwyceni Dzisiaj zrobilam drugi raz i wyszedl rownie pyszny mam nadzieje ze goscia zasmakuje i na sylwestra bedzie trzeba zrobic nowy hihi Szczesliwego nowego i udanych wypiekow

    • wypiekibeaty 2017/12/28 at 17:06 - Reply

      Dziękuję bardzo i również życzę szczęśliwego Nowego Roku 😀

  13. iwona 2018/02/21 at 19:24 - Reply

    Witam, właśnie dzisiaj zrobiłam REWELACJA to mało powiedziane moje tiramisu zeszło na drugi plan. Pozdrawiam.

    • wypiekibeaty 2018/02/21 at 22:16 - Reply

      Super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this:
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux