sernik gotowany

Przepis na rewelacyjny gotowany sernik – bez pieczenia

Jeśli się zastanawiasz jak zrobić sernik gotowany, to jesteś w dobry miejscu! Wypróbuj mój sprawdzony przepis na gotowany sernik na herbatnikach i przygotuj go już dziś! Ten pyszny sernik na zimno przygotujesz bez pieczenia. Wystarczy masę sernikową ugotować, a następnie sernik schłodzić w lodówce. To sernik, który nigdy nie opada! Jeśli więc chcesz zaskoczyć rodzinę i gości wyjątkowym ciastem, to ten gotowany sernik bez pieczenia jest właśnie dla Ciebie. Koniecznie zobacz mój przepis krok po kroku i sprawdź jak ugotować sernik.

sernik gotowany

Sernik gotowany przepis krok po kroku

Jeśli pieczenie serników Ci nie wychodzi, to koniecznie zrób sobie taki sernik bez pieczenia gotowany w garnku!

nobake cheesecake

Sernik gotowany przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty sernik gotowany na herbatnikach – bez używania piekarnika!
4.35 z 26 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 273 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę około 20/30 cm.
Składniki

składniki na sernik gotowany

  • 1 kg twarogu (na serniki dobrej jakości – tłustego (polecam Piątnicę, albo twaróg półtłusty do samodzielnego mielenia – trzeba dwu- lub trzykrotnie go zmielić))
  • 4 jajka ((użyłam L))
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 łyżka cukru z wanilią ( lub ekstraktu waniliowego)
  • 2 budynie waniliowe ((takie na pół litra mleka – bez cukru))
  • 200 ml mleka
  • 400 g herbatników (mniej więcej)

składniki na polewę czekoladową do sernika gotowanego

dodatkowo do udekorowania sernika

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik gotowany krok po kroku

  • W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier waniliowy lub esencję waniliową, zamieszaj.
    200 g masła, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru z wanilią
  • Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
    1 kg twarogu, 4 jajka
  • Aby masa miała ładną konsystencję proponuję krótko zmiksować ją mikserem lub blenderem, tylko do połączenia składników.
  • Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika – energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
    2 budynie waniliowe, 200 ml mleka
  • Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Dno wyłóż warstwą herbatników, wylej na nie połowę gorącej masy.
    400 g herbatników
  • Ułóż kolejną warstwę herbatników i wylej resztę sernika.
  • Ułóż na wierzchu herbatniki.

Jak zrobić polewę czekoladową na sernik gotowany

  • Podgrzej kremówkę razem z masłem.
    250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka masła
  • Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę – wymieszaj, aby się rozpuściła.
    100 g czekolady, 100 g mlecznej czekolady
  • Odstaw polewę do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
  • Wylej polewę na wierzch herbatników (na ciasto w formie) i udekoruj wg uznania.
  • Ciasto schłodź w lodówce przez noc – możesz też skorzystać z chłodnej pogody i wystawić sernik na balkon :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 273kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6.5gTłuszcz: 16.9gBłonnik: 0.2g
Słowa kluczowe gotowany sernik, kokosowy sernik bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik gotowany

Jak zrobić sernik gotowany – uwagi

Próbowałam już kilka lat temu (jakoś tak na początku mojej przygody z blogiem) zrobić sernik gotowany na herbatnikach.

To była katastrofa – nie wiem, czy z winy sera, czy z mojej (usilnie starałam się go zagotować – tak aby było widać bąbelki i baaardzo długo go gotowałam).

W efekcie końcowym otrzymałam jakąś lekko przezroczystą breję, która skończyła w śmietniku.

Zacięłam się, stwierdziłam, że gotowany sernik to oszustwo i przestałam się tym tematem interesować.

Jak mówią – „tylko krowa nie zmienia poglądów” – tak do mnie powrócił temat tego sernika.

Wszystko przez mój piekarnik, który się znarowił i przy każdej próbie przekręcenia pokrętełka na „ON” wywalał kroki w domu .

Piekarnik, piekarnikiem, a ciacho na weekend musi być – i tak postanowiłam dać drugą szansę temu ciastu.

Muszę przyznać, że nastąpiła pełna rehabilitacja :)

sernik gotowany 6

Gotowany sernik wyszedł pyszny, wręcz rewelacyjny – rozszedł się migusiem (i wiem, że nawet współpracownikom mężowym smakował).

Przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjny, a zupełnie nie ustępuje mu smakiem :)

Kupujcie więc dobry twaróg (albo półtłusty, który sami w domu mielicie dwukrotnie, lub trzykrotnie – dla wytrwałych, albo Piątnicę – ja robiłam na nim i ręczę za efekt), wielką paczkę herbatników i czekoladę – będziecie mieć wielką blachę serniczka na weekend (pamiętajcie o nocnym schładzaniu, więc proponuję przygotować go już w piątek wieczorem).

Sernik jest gotowany, więc twaróg przełóżcie do dużego garnka i gotujcie go tak jakbyście robili budyń.

Wtedy gorącą masę wyłóżcie na herbatniki ułożone w foremce i na koniec polejcie wierzch sernika gotowanego polewą czekoladową.

sernik gotowany 8

Kiedy sernik gotowany jest gotowy?

Gotowany sernik na herbatnikach musicie schować do lodówki na całą noc. Przez ten czas masa serowa się ustabilizuje, a herbatniki zmiękną od twarogu. Wtedy krojenie sernika gotowanego nie sprawi Wam żadnych problemów. Będziecie mogli sernik podzielić na dużo ładnych kawałków.

Spróbujcie koniecznie – niezależnie, czy Wasz piekarnik działa czy nie :)

A jeśli lubicie również inne smaki serników, to wypróbujcie mój przepis na czekoladowy sernik gotowany albo sernik gotowany na makowym cieście – obydwa są przepyszne! Przy tym drugim przepisie znajdziecie również zdjęcia z gotowania sernika, więc jeśli macie jakieś wątpliwości jak to powinno przebiegać, to koniecznie sprawdźcie tam.

Zajrzyjcie również na inne przepisy z sernikami – na prawdę jest w czym wybierać :D

Przepis znalazłam na stronie Poezja smaku i bardzo dziękuję za niego :)

Polecane przepisy na serniki bez pieczenia

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne serniki na zimno, które sprawdzą się idealnie zarówno jako weekendowy deser jak i na specjalne okazje, czy święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy: