Sernik na zimno na biszkopcie

sernik z truskawkami i galaretką

 

Mam dla was pyszny sernik na zimno na biszkopcie. Chociaż tak na prawdę, to jest to sernik gotowany 😁😁

Najpierw gotujecie masę sernikową, a potem ją schładzacie w lodówce.

Więc to taki sernik na zimno, nie sernik na zimno 😉

Przez to, że jest to sernik gotowany, to musicie użyć dobrego twarogu – jeśli z wiaderka, to tylko taki bardzo gęsty (np. Piątnica), bo te luźniejsze, będą się wam potem rozpadać. Do sernika nie dodajemy żelatyny, więc jego późniejsza „ścisłość” zależy od gęstości twarogu.

Ciasto wychodzi bardzo smaczne (nie za słodkie), z masą owoców i oczywiście galaretką.

Muszę przyznać, że ja sama jak się do niego dossałam, to się nie mogłam odessać 😉 Pyszny jest i już!

Ten sernik na zimno przygotowałam na upieczonym wcześniej spodzie biszkoptowym, ale możecie użyć gotowy spód, albo biszkopty. Układacie je wtedy ściśle na dnie foremki.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem.

Ps. Przepis wypatrzyłam kiedyś w Claudii 🙂

 

sernik z galaretką i owocami sernik gotowany
 

sernik gotowany z truskawkami sernik na zimno z owocami
 

sernik na zimno na biszkopcie sernik na zimno z truskawkami
 

Poniżej moje stare, pierwsze zdjęcia tego pysznego ciasta – wielce apetyczne – musicie przyznać 🤣🤣

 sernik na zimno na biszkopcie

 sernik na zimno z galaretką

 sernik na zimno na biszkopcie

Sernik na zimno na biszkopcie – przepis do druku

 

Sernik na zimno na biszkopcie

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 22 - 24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
składniki biszkoptu:
  • 2 jaja
  • 60g cukru (5 płaskich łyżek)
  • 50g mąki (5 płaskich łyżek)
  • 20g mielonych migdałów (2 płaskie łyżki)
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
składniki masy serowej:
  • 250 g masła
  • ⅔ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kg mielonego białego sera - dobrego i gęstego
  • 4 jajka - użyłam rozmiar L
  • ½ szklanki mleka
  • budyń waniliowy - opakowanie 40 g
  • 600 g truskawek
  • ½ szklanki naparu słabej herbaty z cytryną
  • galaretka truskawkowa
Wykonanie
wykonanie biszkoptu:
  1. Jajka ubij na puszystą, gęstą masę z cukrem.
  2. Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej i ostrożnie mieszaj.
  3. Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
  4. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  5. Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej).
wykonanie masy serowej:
  1. W dużym garnku roztop masło razem z cukrem i cukier waniliowy.
  2. Ser dodaj do gotującego się masła i gotuj wszystko razem - często mieszając.
  3. Dodaj pojedynczo jajka i energicznie wymieszaj.
  4. Budyń rozpuść w mleku, dodaj do masy serowej i całość zagotuj.
  5. Zestaw z ognia i ostudź.
  6. Połowę truskawek pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy sernikowej - delikatnie wymieszaj.
  7. Na ostudzony biszkopt wyłóż na masę sernikową.
  8. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
  9. Przygotuj galaretkę według przepisu. Gdy zacznie tężeć wylej ją na ciasto, wyłóż resztę truskawek.
  10. Ciasto chłódź przez przynajmniej 4 godziny - najlepiej przez całą noc.
Notatki
Jeśli masz rzadki twaróg, to możesz do niego dla pewności dodać żelatynę.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 121 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 6,4 g Białka: 6,3 g