Przepis na rewelacyjny gotowany sernik na zimno na biszkopcie

sernik na zimno z owocami


Mam dla was pyszny sernik na zimno na biszkopcie.

Chociaż tak na prawdę, to jest to sernik gotowany 😁😁

Najpierw gotujecie masę sernikową, a potem ją schładzacie w lodówce.

Więc to taki sernik na zimno, nie sernik na zimno ;)

Jakie składniki będą potrzebne do zrobienia tego sernika na zimno na biszkopcie?

Oczywiście twaróg na serniki.

Przez to, że jest to sernik gotowany, to musicie użyć dobrego twarogu – jeśli z wiaderka, to tylko taki bardzo gęsty (np. Piątnica), bo te luźniejsze, będą się wam potem rozpadać. Do sernika nie dodajemy żelatyny, więc jego późniejsza „ścisłość” zależy od gęstości twarogu.

Do biszkoptu dodajemy trochę mielonych migdałów, ale jeśli ich nie macie, to użyjcie więcej mąki.

Jeśli się wam spieszy, to zamiast biszkoptu możecie użyć gotowe biszkopciki.

Do masy twarogowej dodałam owoce – borówki i truskawki. Większe truskawki pokrójcie na mniejsze kawałki.

Ciasto wychodzi bardzo smaczne (nie za słodkie), z masą owoców i oczywiście galaretką na wierzchu.

Muszę przyznać, że ja sama jak się do niego dossałam, to się nie mogłam odessać ;) Pyszny jest i już!

Wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem.

Ps. Przepis wypatrzyłam kiedyś w Claudii :)


sernik z galaretką i owocami sernik gotowany

sernik gotowany z truskawkami sernik na zimno z owocami

sernik na zimno na biszkopcie sernik na zimno z truskawkami

Poniżej moje stare, pierwsze zdjęcia tego pysznego ciasta – wielce apetyczne – musicie przyznać 🤣🤣

 sernik na zimno na biszkopcie

 sernik na zimno z galaretką

 sernik na zimno na biszkopcie

Sernik na zimno na biszkopcie – przepis do druku

sernik z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno na biszkopcie

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny sernik gotowany na biszkopcie z owocami i galaretką.
4.29 z 7 ocen
Czas przygotowania 5 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 5 godz 20 minut
Porcje 15
Kalorie 121 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o wielkości około 22 - 24 cm.

Składniki
  

składniki biszkoptu:

składniki masy serowej:

Instrukcja
 

wykonanie biszkoptu:

  • Jajka ubij na puszystą, gęstą masę z cukrem.
  • Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej i ostrożnie mieszaj.
  • Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
  • Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej).

wykonanie masy serowej:

  • W dużym garnku roztop masło razem z cukrem i cukier waniliowy.
  • Ser dodaj do gotującego się masła i gotuj wszystko razem - często mieszając.
  • Dodaj pojedynczo jajka i energicznie wymieszaj.
  • Budyń rozpuść w mleku, dodaj do masy serowej i całość zagotuj.
  • Zestaw z ognia i ostudź.
  • Połowę truskawek pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy sernikowej - delikatnie wymieszaj.
  • Ostudzony biszkopt nasącz naparem z herbaty, albo lekko osłodzoną wodą.
  • Na biszkopt wyłóż na masę sernikową.
  • Wstaw do lodówki do schłodzenia.
  • Przygotuj galaretkę według przepisu. Gdy zacznie tężeć wylej ją na ciasto, wyłóż resztę truskawek.
  • Ciasto chłódź przez przynajmniej 4 godziny - najlepiej przez całą noc.

Notatki

Jeśli masz rzadki twaróg, to możesz do niego dla pewności dodać żelatynę.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 121kcalWeglowodany: 6.4gBiałko: 6.3gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!