Przepis na rewelacyjny gotowany sernik na zimno na biszkopcie
Mam dla was pyszny sernik na zimno na biszkopcie.
Chociaż tak na prawdę, to jest to sernik gotowany 😁😁
Najpierw gotujecie masę sernikową, a potem ją schładzacie w lodówce.
Więc to taki sernik na zimno, nie sernik na zimno ;)
Jakie składniki będą potrzebne do zrobienia tego sernika na zimno na biszkopcie?
Oczywiście twaróg na serniki.
Przez to, że jest to sernik gotowany, to musicie użyć dobrego twarogu – jeśli z wiaderka, to tylko taki bardzo gęsty (np. Piątnica), bo te luźniejsze, będą się wam potem rozpadać. Do sernika nie dodajemy żelatyny, więc jego późniejsza „ścisłość” zależy od gęstości twarogu.
Do biszkoptu dodajemy trochę mielonych migdałów, ale jeśli ich nie macie, to użyjcie więcej mąki.
Jeśli się wam spieszy, to zamiast biszkoptu możecie użyć gotowe biszkopciki.
Do masy twarogowej dodałam owoce – borówki i truskawki. Większe truskawki pokrójcie na mniejsze kawałki.
Ciasto wychodzi bardzo smaczne (nie za słodkie), z masą owoców i oczywiście galaretką na wierzchu.
Muszę przyznać, że ja sama jak się do niego dossałam, to się nie mogłam odessać ;) Pyszny jest i już!
Wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem.
Ps. Przepis wypatrzyłam kiedyś w Claudii :)






Poniżej moje stare, pierwsze zdjęcia tego pysznego ciasta – wielce apetyczne – musicie przyznać 🤣🤣
Sernik na zimno na biszkopcie – przepis do druku

Sernik na zimno na biszkopcie
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 22 - 24 cm.
Składniki
składniki biszkoptu:
- 2 jaja rozmiar L
- 60 g cukru (5 płaskich łyżek)
- 50 g mąki (5 płaskich łyżek)
- 20 g mielonych migdałów (2 płaskie łyżki)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki masy serowej:
- 250 g masła miękkiego
- 2/3 szklanki cukru 160 g
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kg twarogu na serniki - dobrego i gęstego
- 4 jajka - użyłam rozmiar L
- 1/2 szklanki mleka 125 ml
- 1 budyń waniliowy - opakowanie 40 g
- 600 g truskawek lub innych owoców
- 1/2 szklanki naparu słabej herbaty z cytryną
- 1 galaretka truskawkowa
Instrukcja
wykonanie biszkoptu:
- Jajka ubij na puszystą, gęstą masę z cukrem.2 jaja, 60 g cukru
- Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej i ostrożnie mieszaj.50 g mąki, 20 g mielonych migdałów, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut.
- Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej).
wykonanie masy serowej:
- W dużym garnku roztop masło razem z cukrem i cukrem waniliowym.250 g masła, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Ser dodaj do gotującego się masła i gotuj wszystko razem - często mieszając.1 kg twarogu na serniki
- Dodaj pojedynczo jajka i energicznie wymieszaj.4 jajka
- Budyń rozpuść w mleku, dodaj do masy serowej i całość zagotuj.1 budyń waniliowy, 1/2 szklanki mleka
- Zestaw z ognia i ostudź.
- Połowę truskawek pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy sernikowej - delikatnie wymieszaj.600 g truskawek
- Ostudzony biszkopt nasącz naparem z herbaty, albo lekko osłodzoną wodą.1/2 szklanki naparu
- Na biszkopt wyłóż na masę sernikową.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Przygotuj galaretkę według przepisu. Gdy zacznie tężeć wylej ją na ciasto, wyłóż resztę truskawek.1 galaretka truskawkowa
- Ciasto schłodź przez przynajmniej 4 godziny - najlepiej przez całą noc.