Mam dla Was kolejny sernik na zimno :)
Ten mi wyszedł jakoś w konwencji walentynkowej (ta czerwień galaretki pasowała do mi do serduszek).
Oczywiście jest to przepis bardzo uniwersalny i będzie świetny na różne inne okazje i bezokazje ;)
Serniczek podany jest na makowym spodzie, a do masy serowej dodałam zaparzane żółtka.
Całość wieńczy apetyczna wiśniowa galaretka (można użyć dowolnej ulubionej galaretki).
Lekko, aksamitnie i bardzo smacznie :)

Sernik na zimno na makowym spodzie
Składniki
spód makowy:
- 1 jajko
- 25 g cukru (mnie więcej 2 łyżki)
- 20 g mąki
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g niemielonego maku (4 łyżki)
sernik:
- 500 g sera twarogowego
- 125 g cukru
- 50 ml wody
- 2 żółtka
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 5 łyżek zimnej wody (do żelatyny)
- 200 ml śmietany kremówki ubitej na sztywno
dodatkowo:
- ulubiona galaretka
- ewentualnie - owoce
Instrukcja
spód:
- Zmiksuj jajko z cukrem na puszystą masę.
- W miseczce zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i mak.
- Dodaj suche składniki do jajka i ostrożnie wymieszaj łyżką.
- Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do foremki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut - do lekkiego zrumienienia - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu przestudź - nie zdejmuj z ciasta rantu.
sernik:
- Pięćdziesiąt ml wody zagotuj razem z cukrem - ma wrzeć.
- W tym czasie zacznij miksować żółtka, w trakcie miksowania wlej do nich gotujący się syrop (w ten sposób zaparzysz żółtka) i miksuj dalej.
- Żelatynę zalej pozostałą zimną wodą - odstaw do napęcznienia, a następnie podgrzej, aby się rozpuściła.
- Do masy jajecznej dodaj porcjami twaróg i na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę.
- Wyłącz mikser, dodaj ubitą śmietanę kremówkę - mieszaj delikatnie łopatką lub rózgą.
- Masę sernikową wyłóż na spód makowy i włóż do lodówki do stężenia - najlepiej na około 4 godziny.
- W międzyczasie przygotuj galaretkę i lekko tężejącą wylej na sernik.
- Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
- Aby sernik ładnie odszedł od rantu tortownicy wystarczy podgrzać foremkę suszarką do włosów - lekko ocieplona da się łatwo odczepić od ciasta :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Piękny sernik i piękne zdjęcia :)
Jakie ładne kolory: ) Te makowe ciasta są świetne!
Wygląda pysznie, śliczny z tą czerwoną galaretką :)
Piękny sernik!