Przepis na sernik na zimno na makowym spodzie
Mam dla Was kolejny sernik na zimno :)
Ten mi wyszedł jakoś w konwencji walentynkowej (ta czerwień galaretki pasowała mi do serduszek).
Oczywiście jest to przepis bardzo uniwersalny i będzie świetny na różne inne okazje i bezokazje ;)
Serniczek podany jest na makowym spodzie, a do masy serowej dodałam zaparzane żółtka.
Całość wieńczy apetyczna wiśniowa galaretka (można użyć dowolnej ulubionej galaretki).
Lekko, aksamitnie i bardzo smacznie :)
Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na serniki oraz przepisów na ciasta na zimno.
Sernik na zimno na makowym spodzie przepis do druku

Sernik na zimno na makowym spodzie
Przepis na pyszny sernik z biszkoptowym spodem i galaretką.
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
spód makowy:
- 1 jajko rozmiar L
- 25 g cukru (mnie więcej 2 łyżki)
- 20 g mąki 1 czubata łyżka
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g maku niemielonego (4 łyżki)
sernik:
- 500 g sera twarogowego
- 125 g cukru
- 50 ml wody
- 2 żółtka
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 5 łyżek zimnej wody (do żelatyny)
- 200 ml śmietany kremówki ubitej na sztywno
dodatkowo:
- galaretka dowolna
- owoce ewentualnie
Instrukcja
spód:
- Zmiksuj jajko z cukrem na puszystą masę.1 jajko, 25 g cukru
- W miseczce zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i mak.20 g mąki, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 g maku
- Dodaj suche składniki do jajka i ostrożnie wymieszaj łyżką.
- Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do foremki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut - do lekkiego zrumienienia - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu przestudź - nie zdejmuj z ciasta rantu.
sernik:
- Pięćdziesiąt ml wody zagotuj razem z cukrem - ma wrzeć.50 ml wody, 125 g cukru
- W tym czasie zacznij miksować żółtka, w trakcie miksowania wlej do nich gotujący się syrop (w ten sposób zaparzysz żółtka) i miksuj dalej.2 żółtka
- Żelatynę zalej pozostałą zimną wodą - odstaw do napęcznienia, a następnie podgrzej, aby się rozpuściła.5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku, 5 łyżek zimnej wody
- Do masy jajecznej dodaj porcjami twaróg i na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę.500 g sera twarogowego
- Wyłącz mikser, dodaj ubitą śmietanę kremówkę - mieszaj delikatnie łopatką lub rózgą.200 ml śmietany kremówki
- Masę sernikową wyłóż na spód makowy i włóż do lodówki do stężenia - najlepiej na około 4 godziny.
- W międzyczasie przygotuj galaretkę i lekko tężejącą wylej na sernik.galaretka
- Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
- Aby sernik ładnie odszedł od rantu tortownicy wystarczy podgrzać foremkę suszarką do włosów - lekko ocieplona da się łatwo odczepić od ciasta :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!