Mam dla Was kolejny sernik na zimno :)

Ten mi wyszedł jakoś w konwencji walentynkowej (ta czerwień galaretki pasowała do mi do serduszek).

Oczywiście jest to przepis bardzo uniwersalny i będzie świetny na różne inne okazje i bezokazje ;)

Serniczek podany jest na makowym spodzie, a do masy serowej dodałam zaparzane żółtka.

Całość wieńczy apetyczna wiśniowa galaretka (można użyć dowolnej ulubionej galaretki).

Lekko, aksamitnie i bardzo smacznie :)

sernik na zimno na makowym spodzie2

sernik na zimno na makowym spodzie3

sernik na zimno na makowym spodzie4

sernik na zimno

Sernik na zimno na makowym spodzie

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód makowy:

sernik:

dodatkowo:

Instrukcja
 

spód:

  • Zmiksuj jajko z cukrem na puszystą masę.
  • W miseczce zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i mak.
  • Dodaj suche składniki do jajka i ostrożnie wymieszaj łyżką.
  • Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do foremki.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut - do lekkiego zrumienienia - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu przestudź - nie zdejmuj z ciasta rantu.

sernik:

  • Pięćdziesiąt ml wody zagotuj razem z cukrem - ma wrzeć.
  • W tym czasie zacznij miksować żółtka, w trakcie miksowania wlej do nich gotujący się syrop (w ten sposób zaparzysz żółtka) i miksuj dalej.
  • Żelatynę zalej pozostałą zimną wodą - odstaw do napęcznienia, a następnie podgrzej, aby się rozpuściła.
  • Do masy jajecznej dodaj porcjami twaróg i na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę.
  • Wyłącz mikser, dodaj ubitą śmietanę kremówkę - mieszaj delikatnie łopatką lub rózgą.
  • Masę sernikową wyłóż na spód makowy i włóż do lodówki do stężenia - najlepiej na około 4 godziny.
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę i lekko tężejącą wylej na sernik.
  • Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • Aby sernik ładnie odszedł od rantu tortownicy wystarczy podgrzać foremkę suszarką do włosów - lekko ocieplona da się łatwo odczepić od ciasta :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14