Malinowy sernik na zimno
Przed nami Dzień Matki, więc przygotujcie dla swoich mam taki pyszny malinowy sernik na zimno ❤
Serniczek jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie.
Aby przyspieszyć pracę, na spód użyłam podłużne biszkopty.
Do masy serowej dodałam galaretkę malinową, na wierzchu zrobiłam esy floresy z Konfitury Malinowej Stovit.
Na koniec jeszcze galaretka malinowa i cudne ciasto gotowe.
Udekorujcie go przed podaniem świeżymi owocami, a na pewno wszyscy będą zachwyceni :D
Zachęcam was gorąco do wypróbowania innych przepisów na ciasta i desery bez pieczenia i na zimno – wszystkie są przepyszne :)






Malinowy sernik na zimno – przepis do druku
Malinowy sernik na zimno
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na formę o wielkości około 24 cm.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
- około 100 g biszkoptów
- 1 kg sera twarogowego - użyłam w wiaderku - mój był bardzo gęsty
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 1 galaretka malinowa rozpuszczona w 200 ml gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 200 ml zimnej śmietany kremówki
- około 150 g Konfitury Malinowej Stovit
- 1 galaretka malinowa zrobiona zgodnie z opisem na opakowaniu
Wykonanie
- Żelatynę dodaj do galaretki rozpuszczonej w 200 ml wody i dokładnie wymieszaj - przestudź.
- Formę o wielkości około 24 cm średnicy wyłóż folią lub papierem do pieczenia.
- Na spodzie ułóż biszkopty.
- Twaróg zmiksuj z cukrem.
- Dolej do twarogu galaretkę z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do twarogu i wymieszaj delikatnie.
- Przełóż masę na biszkopty i wyrównaj powierzchnię.
- Łyżeczką nałóż kleksy Konfitury Malinowej Stovit, a następnie delikatnie przemieszaj nożem.
- Wstaw do lodówki aby masa stężała.
- Drugą galaretkę wylej na wierzch sernika - poczekaj aż zacznie się ścinać, aby nie spłynęła się na dół :)
- Schłódź całość w lodówce.
- Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.
Notatki
Jeśli wasz twaróg jest z tych bardziej wodnistych, to możecie dodać więcej żelatyny - tak na wszelki wypadek ;) - tak 1-2 łyżeczki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 175 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 19 g Białka: 3 g
Moje ulubione ciasto deserowe. Uwielbiam jak jest z galaretka wiśniową lub cytrynową czy pomarańczową. Też są różne sposoby na jego wykonanie ja robię je miej więcej tak https://infomiasto.eu/przepis-jak-zrobic-sernik-na-zimno/ choć niestety nie zawsze wychodzi co do konsystencji, może to zależy od sera.
Ser i jego konsystencja ma tu znaczenie – te z wiadarka są bardziej lub mniej zwarte.