Przepis na przepyszny malinowy sernik na zimno

malinowy sernik na zimno


Przed nami Dzień Matki, więc przygotujcie dla swoich mam taki pyszny malinowy sernik na zimno

Serniczek jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie!

Jak zrobić taki malinowy sernik na zimno?

Aby przyspieszyć i ułatwić sobie pracę, na spód położyłam podłużne biszkopty.

Do masy serowej dodałam galaretkę malinową a na wierzchu zrobiłam esy floresy z Konfitury Malinowej Stovit.

Na koniec jeszcze galaretka malinowa i cudne ciasto gotowe!

Udekorujcie go przed podaniem świeżymi owocami, a na pewno wszyscy będą zachwyceni :D

Jaki twaróg najlepiej użyć do tego sernika na zimno?

Ja używam twarogu na serniki w wiaderku.

Są już zmielone, więc ja już nie muszę tego robić.

Najchętniej korzystam z gęstych i tłustych twarogów – np. Piątnicy.

Jeśli was twaróg jest z tych rzadszych i bardziej wodnistych, to możecie dla pewności dodać do niego 2 dodatkowe łyżeczki żelatyny.

Zachęcam was gorąco do wypróbowania innych przepisów na ciasta i desery bez pieczenia i na zimno – wszystkie są przepyszne :)


sernik na zimno z galaretką sernik bez pieczenia na biszkoptach

sernik bez pieczenia z galaretką malinowy sernik bez pieczenia z galaretką

sernik na zimno z malinami i galaretką malinowy serniczek na zimno z galaretką

Malinowy sernik na zimno – przepis do druku

malinowy sernik na zimno

Malinowy sernik na zimno

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i lekki malinowy sernik na zimno.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Porcje 15
Kalorie 175 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 24 cm.

Składniki
  

  • 100 g biszkoptów mniej więcej
  • 1 kg sera twarogowego - użyłam w wiaderku - mój był bardzo gęsty
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 1 galaretka malinowa rozpuszczona w 200 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 150 g Konfitury Malinowej Stovit
  • 1 galaretka malinowa zrobiona zgodnie z opisem na opakowaniu

Instrukcja
 

  • Żelatynę dodaj do galaretki rozpuszczonej w 200 ml wody i dokładnie wymieszaj - przestudź.
  • Formę o wielkości około 24 cm średnicy wyłóż folią lub papierem do pieczenia.
  • Na spodzie ułóż biszkopty.
  • Twaróg zmiksuj z cukrem.
  • Dolej do twarogu galaretkę z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do twarogu i wymieszaj delikatnie.
  • Przełóż masę na biszkopty i wyrównaj powierzchnię.
  • Łyżeczką nałóż kleksy Konfitury Malinowej Stovit, a następnie delikatnie przemieszaj nożem.
  • Wstaw do lodówki aby masa stężała.
  • Drugą galaretkę wylej na wierzch sernika - poczekaj aż zacznie się ścinać, aby nie spłynęła się na dół :)
  • Schłódź całość w lodówce.
  • Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.

Notatki

Jeśli wasz twaróg jest z tych bardziej wodnistych, to możecie dodać więcej żelatyny - tak na wszelki wypadek ;) - tak 1-2 łyżeczki.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 175kcalWeglowodany: 19gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit