Przepis na rewelacyjny truskawkowy sernik na zimno

truskawkowy sernik na zimno


Truskawkowy sernik na zimno poleca się Państwa uwadze – szczególnie, że będzie idealny również jako torcik urodzinowy :)

Zresztą – kto nie lubi serników na zimno, a szczególnie takich, które zawierają truskawki :D

Taki sernik to idealne ciasto wakacyjne – pyszne, owocowe i zimne – nic tylko jeść.

W tym serniku truskawki występują trzykrotnie – pokroiłam owoce i ułożyłam na ciasteczkowym spodzie, część truskawek zmiksowałam i dodałam do masy twarogowej i na koniec trochę zmiksowanych truskawek dodałam do truskawkowej galaretki.

Czy to przesada – otóż NIE.

Sernik jest rewelacyjny, leciutki, delikatny i baaaardzo truskawkowy.

Zadowoli każdego łasucha :)

Jakie składniki potrzebne są do zrobienia sernika na zimno z truskawkami?

Przede wszystkim dobry twaróg – ja używam twaróg na sernik z wiaderka.

Tylko weźcie taki dobrej jakości – nie za rzadki.

Do tego oczywiście truskawki, schłodzona śmietana kremówka, żelatyna i galaretka truskawkowa.

Na spód użyłam ciasteczka, które po zmiksowaniu wymieszałam z rozpuszczonym masłem.

Zamiast nich możecie po prostu ułożyć w foremce biszkopty :)

Wypróbujcie też przepisy na rabarbarowy sernik na zimno oraz na jagodowy sernik na zimno.

A wielbicieli ciast z truskawkami zapraszam również na ciasto z truskawkami i kruszonką.

Ps.

Zapraszam po więcej przepisów na pyszne serniki.

truskawkowy sernik na zimno 1

truskawkowy sernik na zimno 2

truskawkowy sernik na zimno 3

sernik na zimno z truskawkami

truskawkowy sernik na zimno

truskawkowy sernik na zimno 9

Truskawkowy sernik na zimno przepis do druku

sernik truskawkowy

Truskawkowy sernik na zimno

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny i bardzo truskawkowy sernik na zimno z truskawkową galaretką.
4.38 z 8 ocen
4 godz
Danie Deser
Porcje 12

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy 22 cm.

Składniki
  

spód ciasteczkowy:

  • 160 g kruchych ciasteczek
  • 50-60 g masła rozpuszczonego

sernik:

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj, albo porządnie rozgnieć wałkiem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  • Ciasteczkami wylep dno tortownicy o średnicy 22 cm (tortownicę proponuję wyłożyć papierem do pieczenia).
  • Tortownicę schowaj do lodówki.

sernik:

  • Truskawki umyj, odszypułkuj, większe owoce przekrój na pół.
  • Około 200 g przekrojonych truskawek wyłóż na ciasteczkowy spód.
  • Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i podziel go mniej więcej na pół.
  • Do jednej połowy dodaj śmietankę kremówkę i zmiksuj.
  • Do szklanki wsyp 3 łyżeczki żelatyny, zalej ją zimną wodą - trochę ponad poziom żelatyny. Poczekaj aż żelatyna napęcznieje, a wtedy podgrzej ją w mikrofalówce przez około 30 sekund.
  • Do żelatyny dodaj 2-3 łyżeczki masy twarogowej ze śmietaną kremówka, wymieszaj i wlej do twarogu - energicznie zmieszaj całość.
  • Przełóż masę twarogową na spód z ciastek z truskawkami, wyrównaj powierzchnię i schowaj do lodówki do schłodzenia.
  • Pozostałe truskawki zblenduj razem z sokiem z cytryny i cukrem - odlej około 3/4 szklanki.
  • Wlej pozostały mus z truskawek do odłożonej masy twarogowej i zmiksuj.
  • Pozostałą żelatynę (4 łyżeczki) przygotuj podobnie jak poprzednią.
  • Dodaj do niej 2-3 łyżeczki masy truskawkowej, wymieszaj, wlej do masy truskawkowej i zmiksuj.
  • Wylej masę truskawkową na schłodzoną białą masę.
  • Schłódź w lodówce.
  • Galaretkę przygotuj w zmniejszonej ilości wody - użyj 400 ml gorącej wody.
  • Dodaj do niej odlane zmiksowane truskawki i wymieszaj.
  • Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na wierzch sernika i schłódź w lodówce do zupełnego stężenia (aby prześpieszyć gęstnienie galaretki możesz ją schować do zamrażarki - sprawdzaj, co jakieś 10-20 minut stopień stężenia i wtedy wylej ją na sernik).

Notatki

Jeśli Wasz twaróg jest rzadki, to nie dodawajcie już śmietany kremówki, albo dajcie więcej żelatyny.
Słowa kluczowe lekki sernik, sernik bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!