Przepis na sernik na zimno z rabarbarem i borówkami

Z wiosną zaczyna mnie nachodzić większa ochota na serniki na zimno i dziś właśnie mam dla Was taką propozycję :)

Po suflecie rabarbarowym bardzo spodobało się mi połączenie rabarbaru i borówek, więc ponownie postawiłam na ten duet.

Zapraszam na sernik rabarbarowo-borówkowy – oczywiście na zimno.

Chociaż ciasto nieźle chłodzi, to jednocześnie pozostawia po sobie pragnienie kolejnego kawałka :)

Sernik w smaku jest mocno owocowy i lekko kwaskowaty, a swój wyrazisty kolor zawdzięcza borówkom (użyłam mrożone owoce).

Na spód wykorzystałam ciasteczka owsiane, które świetnie się skomponowały z owocowym sernikiem.

Całość wieńczy galaretka jagodowa i borówki.

Lekko, pysznie, mocno owocowo i do tego sernik wygląda bajecznie ;)

Zrobiłam go w foremce o średnicy 22 cm, ale okazało się, że mam za dużo masy i wystarczyło jej na napełnienie trzech pucharków do lodów, więc proponuję przygotowanie go w większej foremce (przepis na spód ciasteczkowy podam na większą foremkę).

Koniecznie zobaczcie też inne przepisy na sernik – znajdziecie tam mnóstwo ciekawych pomysłów!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sernik rabarbarowo-borówkowy_1

sernik rabarbarowo-borówkowy_3

sernik rabarbarowo-borówkowy_5

sernik na zimno z rabarbarem i borówkami

Sernik rabarbarowo-borówkowy przepis

sernik rabarbarowo borówkowy 2

Sernik rabarbarowo-borówkowy

Wypieki Beaty
Przepis na mocno owocowy sernik na zimno z borówkami i rabarbarem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 50 minut
6 godz
Czas całkowity 6 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 16

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy około 26 cm.

Składniki

spód:

  • 180 ciastek (użyłam owsiane), mogą być herbatniki albo biszkopty
  • około 75 g masła rozpuszczonego

masa owocowa:

masa serowa:

dodatkowo:

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj, albo mocno pokrusz, dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj.
    180 ciastek, około 75 g masła
  • Wyłóż ciasteczkami dno tortownicy o średnicy 26 cm.

masa owocowa:

  • Rabarbar pokrój w plastry, włóż do garnka, dodaj borówki i zasyp owoce cukrem.
    500 g rabarbaru, 150 g borówek, 100 g cukru
  • Wlej wodę - tyle aby zakryć dno (w razie konieczności dolewaj wodę).
    woda
  • Gotuj owoce, aż zmiękną i się rozpadną - możesz je na koniec zmiksować blenderem.
  • Gotową masę wystudź.

sernik:

  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
    7 łyżeczek żelatyny, 9 łyżek wody
  • W misie miksera umieść twaróg, cukier oraz ostudzone owoce.
    1 kg twarogu, 200 g cukru
  • Zmiksuj do połączenia składników.
  • Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce, dodaj do niej 2-3 łyżki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
  • Dolej żelatynę do masy serowej i zmiksuj.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
    250 ml śmietany kremówki
  • Przełóż sernik na spód z ciasteczek i schłodź w lodówce.
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę owocową, gdy zacznie tężeć wylej ją na schłodzony sernik i dodaj borówki.
    galaretka owocowa, borówki
  • Schłodź sernik z lodówce do momentu stężenia galaretki. .
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.