Przepis na sernik na zimno z rabarbarem i borówkami
Z wiosną zaczyna mnie nachodzić większa ochota na serniki na zimno i dziś właśnie mam dla Was taką propozycję :)
Po suflecie rabarbarowym bardzo spodobało się mi połączenie rabarbaru i borówek, więc ponownie postawiłam na ten duet.
Zapraszam na sernik rabarbarowo-borówkowy – oczywiście na zimno.
Chociaż ciasto nieźle chłodzi, to jednocześnie pozostawia po sobie pragnienie kolejnego kawałka :)
Sernik w smaku jest mocno owocowy i lekko kwaskowaty, a swój wyrazisty kolor zawdzięcza borówkom (użyłam mrożone owoce).
Na spód wykorzystałam ciasteczka owsiane, które świetnie się skomponowały z owocowym sernikiem.
Całość wieńczy galaretka jagodowa i borówki.
Lekko, pysznie, mocno owocowo i do tego sernik wygląda bajecznie ;)
Zrobiłam go w foremce o średnicy 22 cm, ale okazało się, że mam za dużo masy i wystarczyło jej na napełnienie trzech pucharków do lodów, więc proponuję przygotowanie go w większej foremce (przepis na spód ciasteczkowy podam na większą foremkę).
Koniecznie zobaczcie też inne przepisy na sernik – znajdziecie tam mnóstwo ciekawych pomysłów!
Sernik rabarbarowo-borówkowy przepis

Sernik rabarbarowo-borówkowy
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 26 cm.
Składniki
spód:
- 180 ciastek (użyłam owsiane), mogą być herbatniki albo biszkopty
- około 75 g masła rozpuszczonego
masa serowa:
- gotowa masa owocowa (schłodzona)
- 1 kg twarogu na serniki - dobrego, tłustego
- 200 g cukru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 9 łyżek wody (do żelatyny)
- 250 ml śmietany kremówki zimnej
dodatkowo:
- borówki do dekoracji
- galaretka owocowa
Instrukcja
spód:
- Ciasteczka zmiksuj, albo mocno pokrusz, dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj.180 ciastek, około 75 g masła
- Wyłóż ciasteczkami dno tortownicy o średnicy 26 cm.
masa owocowa:
- Rabarbar pokrój w plastry, włóż do garnka, dodaj borówki i zasyp owoce cukrem.500 g rabarbaru, 150 g borówek, 100 g cukru
- Wlej wodę - tyle aby zakryć dno (w razie konieczności dolewaj wodę).woda
- Gotuj owoce, aż zmiękną i się rozpadną - możesz je na koniec zmiksować blenderem.
- Gotową masę wystudź.
sernik:
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.7 łyżeczek żelatyny, 9 łyżek wody
- W misie miksera umieść twaróg, cukier oraz ostudzone owoce.1 kg twarogu, 200 g cukru
- Zmiksuj do połączenia składników.
- Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce, dodaj do niej 2-3 łyżki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
- Dolej żelatynę do masy serowej i zmiksuj.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką.250 ml śmietany kremówki
- Przełóż sernik na spód z ciasteczek i schłodź w lodówce.
- W międzyczasie przygotuj galaretkę owocową, gdy zacznie tężeć wylej ją na schłodzony sernik i dodaj borówki.galaretka owocowa, borówki
- Schłodź sernik z lodówce do momentu stężenia galaretki. .
Przepis własny.