Przepis na suflet z rabarbarem
To mój pierwszy suflet – nigdy wcześniej żadnego nie piekłam – i byłam trochę przestraszona.
W końcu wiele się mówi o tym, że suflety są kapryśne i nieprzewidywalne.
Samo wykonanie nie jest szczególnie skomplikowane (bazuje na porządnym ubiciu piany z białek), ale potem może się okazać, że suflet nie wyrósł, albo od razu spektakularnie opadł, a nawet zapadł się.
Mogę odetchnąć z ulgą – moja pierwsza próba wypadła pozytywnie i nawet zdążyłam zrobić kilka fotek. Chociaż na fotografiach suflety są już niższe niż zaraz po upieczeniu (podczas pieczenia wisiałam na piekarniku i mocno je dopingowałam do rośnięcia ;)).
Może mój pierwszy wybór nie jest standardowy – bo królem sufletów jest suflet czekoladowy, a ja wybrałam suflet rabarbarowy.
Gdy zobaczyłam zdjęcia sufletu na Kucharni, to się zakochałam i nie mogłam mu odpuścić :)
Deser wyszedł bardzo smaczny, mocno owocowy, leciutki i orzeźwiający. Nawet mój mąż stwierdził: „żona, to jest dobre” :)
Podaję porcję na około 8 sufletów w kokilkach o pojemności 120-150 ml.
Zachęcam was przy okazji do zobaczenia innych moich przepisów na desery.
Suflet rabarbarowy przepis

Suflet rabarbarowy
Składniki
- 250 g rabarbaru pokrojonego na kawałki o wielkości około 1 cm
- 70 g cukru (można dać mniej)
- 70 g jagód , borówek lub jeżyn (do nadania koloru, mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 białka (z jajek L)
- 40 g cukru do białek
Instrukcja
- Rabarbar umieść w rondelku, dodaj cukier i wlej trochę wody - podgrzewaj aż rabarbar zmięknie.250 g rabarbaru, 70 g cukru
- Dodaj jagody/borówki i gotuj dalej - w razie konieczności dodawaj po trochu wodę.70 g jagód
- Owoce gotuj do momentu aż staną się papką, wtedy dodaj do nich mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody - wymieszaj, zdejmij z ognia i ostudź.2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj aż białka będą lśniące (podobnie jak robi się bezę).2 białka, 40 g cukru
- Dodaj do białek po łyżce owoce i krótko miksuj.
- Kokilki wysmaruj masłem (aż po brzegi) i wysyp cukrem kryształem.
- Nałóż masę do kokilek.
- Wstaw deser do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (na termoobiegu) i piecz około 8-10 minut.
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij kokilki.
- Deser posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.