Suflet rabarbarowy

Zaktualizowany: 2023 23 maja
suflet rabarbarowy

Przepis na suflet z rabarbarem i borówkami

Suflet rabarbarowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten lekki i puszysty deser zachwyci Cię swoim wyjątkowym połączeniem smaków rabarbaru i borówek. Delikatna konsystencja sufletu sprawia, że rozpływa się w ustach, a intensywny smak rabarbaru i słodycz borówek tworzą harmonijną kompozycję. To doskonały wybór dla miłośników owocowych smaków, którzy szukają czegoś wyjątkowego i oryginalnego. Przygotuj się na niezapomniane doznania smakowe, sięgając po ten pyszny suflet rabarbarowy.

suflet rabarbarowy_3

Suflet rabarbarowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz niezwykłe i pyszne desery, to zrób taki rabarbarowy suflet z dodatkiem borówek albo jagód. Ten owocowy suflet zaskakuje swoim smakiem i puszystością.

suflet rabarbarowy 1

Suflet rabarbarowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i puszysty suflet z rabarbarem i soczystymi borówkami albo jagodami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na suflet z rabarbarem

Instrukcja
 

Jak zrobić suflet rabarbarowy

  • Rabarbar umieść w rondelku, dodaj cukier i wlej trochę wody – podgrzewaj aż rabarbar zmięknie.
    250 g rabarbaru, 70 g cukru
  • Dodaj jagody/borówki i gotuj dalej – w razie konieczności dodawaj po trochu wodę.
    70 g borówek
  • Owoce gotuj do momentu aż staną się papką, wtedy dodaj do nich mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody – wymieszaj, zdejmij z ognia i ostudź.
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj aż białka będą lśniące (podobnie jak robi się bezę).
    2 białka, 40 g cukru
  • Dodaj do białek po łyżce owoce i krótko miksuj.
  • Kokilki wysmaruj masłem (aż po brzegi) i wysyp cukrem kryształem.
  • Nałóż masę do kokilek.
  • Wstaw deser do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (na termoobiegu) i piecz około 8-10 minut.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij kokilki.
  • Deser posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.
Prywatne
Słowa kluczowe suflet, suflet z owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
suflet rabarbarowy_4

Suflet z rabarbaru – uwagi

To mój pierwszy suflet – nigdy wcześniej żadnego nie piekłam – i byłam trochę przestraszona.

W końcu wiele się mówi o tym, że suflety są kapryśne i nieprzewidywalne.

Samo wykonanie nie jest szczególnie skomplikowane (bazuje na porządnym ubiciu piany z białek), ale potem może się okazać, że suflet nie wyrósł, albo od razu spektakularnie opadł, a nawet zapadł się.

Mogę odetchnąć z ulgą – moja pierwsza próba wypadła pozytywnie i nawet zdążyłam zrobić kilka fotek. Chociaż na fotografiach suflety są już niższe niż zaraz po upieczeniu (podczas pieczenia wisiałam na piekarniku i mocno je dopingowałam do rośnięcia ;)).

Może mój pierwszy wybór nie jest standardowy – bo królem sufletów jest suflet czekoladowy, a ja wybrałam suflet rabarbarowy.

Gdy zobaczyłam zdjęcia sufletu na Kucharni, to się zakochałam i nie mogłam mu odpuścić :)

Deser wyszedł bardzo smaczny, mocno owocowy, leciutki i orzeźwiający. Nawet mój mąż stwierdził: „żona, to jest dobre” :)

Podaję porcję na około 8 sufletów w kokilkach o pojemności 120-150 ml.

Zachęcam was przy okazji do zobaczenia innych moich przepisów na desery.


suflet rabarbarowy_6

Polecane przepisy na lekkie desery z białek

Jeśli macie w domu niewykorzystane białka, to możecie z nich zrobić nie tylko suflet, ale także inne pyszne desery i ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2015 20 maja

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

6 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na suflet rabarbarowy

Przepis na suflet to deser, którym zaimponujecie każdemu! Trochę przerażało mnie robienie sufletu, bo wiem, że to bardzo kapryśny deser i lubi opadać. Na szczęście wszystko poszło dobrze i suflet wyrósł jak marzenie. Mój suflet wyszedł lekki jak mus i fajnie owocowy. Ten owocowy suflet to zasługa dodanego do ubitych białek wsadu owocowego. Rabarbar i borówki ugotowałam do momentu rozpadnięcia się i wtedy dodałam do nich trochę mąki ziemniaczanej. Mus owocowy ostudziłam i dodałam potem do mocno ubitych białek. W ten sposób powstał owocowy suflet z rabarbarem.

Suflet przepis

Zobaczcie mój przepis na suflet i sprawdźcie jak zrobić suflet z rabarbarem i borówkami. Taki owocowy suflet to świetny deser, do tego lekki i orzeźwiający. To jak jedzenie owocowej chmurki :) Przygotujcie więc ten suflet rabarbarowy i zróbcie wrażenie na domownikach i gościach. Suflet rabarbarowy przygotujcie i pieczcie na krótko przed podaniem. Taki suflet trzeba zaserwować od razu po upieczeniu, bo w trakcie ostygania będzie opadał. Polecam wam również przepis na mus chałwowy - równie pyszny i lekki.