Przepis na lekki mus chałwowy z konfiturą wiśniową
wpis sponsorowany

We wrześniu, przy początku roku szkolnego zawsze mam jakoś mniej czasu na wszystko, również na pieczenie.
Jeśli macie tak samo – macie mało czasu, ale jakiś deser chcielibyście mieć w domu, to zróbcie szybki mus chałwowy z wiśniami.
Ten deser z chałwą jest nie tylko szybki i prosty, ale również wymaga niewiele składników.
Podstawą jest tu oczywiście chałwa – ja użyłam waniliową – oraz twaróg.
Twaróg możecie użyć dowolny. Ja tu jednak polecam jakiś lekki, chudy i wilgotny.
Może to być ricotta, albo chudy twaróg na serniki – np. President lub twaróg z dyskontu.
Poza tym będziecie potrzebować żelatynę (albo agar) oraz ulubioną konfiturę – ja dałam wiśniową od Stovit.
Konfitura wiśniowa świetnie się skomponowała z delikatnie słodkim musem chałwowym.
Aby zrobić deser potrzebujecie jedynie zmiksować dokładnie twaróg z chałwą i rozpuszczoną żelatyną.
Możecie mus dosłodzić wg uznania – ja dodałam trochę erytrolu (aby dodatkowo nie podnosić kaloryczności).
Deser schładzacie w lodówce i przed podaniem nakładacie na wierzch konfiturę oraz pokruszoną chałwę (jeśli macie na to ochotę).
Mam nadzieję, że ten szybki mus przypadnie wam do gustu!
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe desery oraz na różne ciasta z chałwą.








Mus chałwowy z konfiturą wiśniową przepis do druku

Mus chałwowy
Składniki
Instrukcja
- Żelatynę zalej odrobiną wody – tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
- Chałwę pokrusz i zmiksuj dokładnie z twarogiem – sprawdź smak – jeśli trzeba to dodaj trochę erytrolu lub ksylitolu.
- Żelatynę podgrzej – ja ją grzeję niecałe 10 sekund w mikrofalówce. Możesz też zgotować wodę w czajniku, wlać ją do miski i wstawić do niej naczynie z żelatyną – mieszaj aż żelatyna stanie się płynna.
- Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę twarogu z chałwą i dokładnie wymieszaj.
- Przelej żelatynę do reszty twarogu i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mus do 4 szklaneczek i schowaj do lodówki na około 2 godziny.
- Przed podaniem nałóż na mus trochę konfitury Stovit.
- Możesz też dodatkowo pokruszyć na wierzch trochę chałwy.
Notatki
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
