Przepis na lekki mus chałwowy z konfiturą wiśniową

mus chałwowy

We wrześniu, przy początku roku szkolnego zawsze mam jakoś mniej czasu na wszystko, również na pieczenie.

Jeśli macie tak samo – macie mało czasu, ale jakiś deser chcielibyście mieć w domu, to zróbcie szybki mus chałwowy z wiśniami.

Ten deser z chałwą jest nie tylko szybki i prosty, ale również wymaga niewiele składników.

Podstawą jest tu oczywiście chałwa – ja użyłam waniliową – oraz twaróg.

Twaróg możecie użyć dowolny. Ja tu jednak polecam jakiś lekki, chudy i wilgotny.

Może to być ricotta, albo chudy twaróg na serniki – np. President lub twaróg z dyskontu.

Poza tym będziecie potrzebować żelatynę (albo agar) oraz ulubioną konfiturę – ja dałam wiśniową od Stovit.

Konfitura wiśniowa świetnie się skomponowała z delikatnie słodkim musem chałwowym.

Aby zrobić deser potrzebujecie jedynie zmiksować dokładnie twaróg z chałwą i rozpuszczoną żelatyną.

Możecie mus dosłodzić wg uznania – ja dodałam trochę erytrolu (aby dodatkowo nie podnosić kaloryczności).

Deser schładzacie w lodówce i przed podaniem nakładacie na wierzch konfiturę oraz pokruszoną chałwę (jeśli macie na to ochotę).

Mam nadzieję, że ten szybki mus przypadnie wam do gustu!

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe desery oraz na różne ciasta z chałwą.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
mus z chałwy z wiśniową konfiturą
mus z chałwy  z wiśniami
delikatny mus chałwowy z konfiturą
chałwowy mus z wiśniami
deser na zimno z chałwą i wiśniami
lekki deser z chałwą i konfiturą wiśniową
lekki mus z wiśniami
lekki deser chałwowy z wiśniami

Mus chałwowy z konfiturą wiśniową przepis do druku

mus chałwowy

Mus chałwowy

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i szybki mus z chałwą i konfiturą wiśniową.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Porcje 4
Kalorie 290 kcal

Składniki
  

  • 250 g lekkiego twarogu np. ricotta lub chudy twaróg na serniki
  • 150 g chałwy użyłam waniliową
  • 1 łyżeczka żelatyny płaska
  • erytrol lub ksylitol – opcjonalnie do smaku
  • konfitura Stovit – użyłam wiśniową

Instrukcja
 

  • Żelatynę zalej odrobiną wody – tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
  • Chałwę pokrusz i zmiksuj dokładnie z twarogiem – sprawdź smak – jeśli trzeba to dodaj trochę erytrolu lub ksylitolu.
  • Żelatynę podgrzej – ja ją grzeję niecałe 10 sekund w mikrofalówce. Możesz też zgotować wodę w czajniku, wlać ją do miski i wstawić do niej naczynie z żelatyną – mieszaj aż żelatyna stanie się płynna.
  • Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę twarogu z chałwą i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty twarogu i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż mus do 4 szklaneczek i schowaj do lodówki na około 2 godziny.
  • Przed podaniem nałóż na mus trochę konfitury Stovit.
  • Możesz też dodatkowo pokruszyć na wierzch trochę chałwy.

Notatki

P

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 290kcalWeglowodany: 25gBiałko: 15gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe lekki deser
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit