Przepis na szybkie ciasto w kubku z masłem orzechowym

orzechowe ciasto w kubku

Orzechowe ciasto w kubku to świetny deser do zrobienia gdy mamy mało czasu, albo nie chce się nam piec.

Wystarczy kilka składników wymieszać w niedużym kubku i podgrzać w mikrofalówce.

W ten sposób w niecałe 5 minut możecie delektować się pysznym ciastem z masłem orzechowym.

Co będziecie potrzebować do zrobienia ekspresowego ciasta w kubku?

Trochę mąki, masło orzechowe, mleko, odrobinę proszku do pieczenia i coś do posłodzenia.

Masło orzechowe jest dość kaloryczne, więc do słodzenia użyłam już tylko erytrol (który nie ma kalorii).

Mleko zwykle używam 1,5%, a zamiast zwykłego masła orzechowego użyłam masło z dodatkiem białej czekolady (White Choco Peanut od Allnutrition).

Z podanych w przepisie składników otrzymacie nieduże ciasto – takie bardziej na filiżankę lub kokilkę.

Możecie spokojnie zrobić podwójną porcję – i tak nie będzie mocno kaloryczna.

Gdyby ciasto podczas przygotowania było mocno gęste, to możecie dodać trochę więcej mleka.

Polecam wam także przepis na czekoladowe ciasto w kubku oraz na waniliowe ciasto z mikrofalówki.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
No ratings yet
ciasto z masłem orzechowym
szybkie ciasto w kubku z masłem orzechowym
peanut butter cake in a mug
peanut butter mug cake
ciasto w kubku z masłem orzechowym
orzechowe ciasto w kubku

Orzechowe ciasto w kubku przepis do druku

orzechowe ciasto w kubku

Orzechowe ciasto w kubku

Wypieki Beaty
Przepis na jednoporcjowe ekspresowe ciasto w kubku zrobione z masłem orzechowym.
No ratings yet
Czas przygotowania 2 minut
Czas wykonania 2 minut
Czas całkowity 4 minut
Porcje 1
Kalorie 121 kcal

Składniki
  

  • 2 łyżki mąki 20 g
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki erytrolu 20 g
  • 1 łyżka masła orzechowego użyłam White Choco Peanut od Allnutrition, 30 g
  • 4 łyżki mleka można dać odrobinę więcej

Instrukcja
 

  • Do kubka wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dodaj erytol, masło orzechowe i mleko.
  • Wymieszaj dokładnie wszystko łyżeczką – jeśli ciasto jest zbyt gęste to dodaj trochę więcej mleka.
  • Wstaw kubek z ciastem do mikrofalówki i pogrzej na najwyższej mocy przez około 1,5-2 minuty.
  • Możesz dodatkowo przed zjedzeniem dodać do kubka trochę frużeliny owocowej – ja użyłam frużelinę Forest Fruits od Allnutrition.

Notatki

Podaję kaloryczność przy produktach, które ja użyłam. Zmieniając erytrol na inne „słodzidło” zmienisz również kaloryczność deseru.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 121kcalWeglowodany: 13gBiałko: 4gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe ekspresowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD